Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak? zrobić by było dobrze w szafce łazienkowej.

Skwarek - 2016-12-20, 19:30
Temat postu: Jak? zrobić by było dobrze w szafce łazienkowej.
Szafka łazienkowa kampera, płytka z wąskimi półeczkami, listwa plastykowa lub kilka pręcików strzegą by nic nie wypadło, tak klasycznie wygląda organizacja wnętrza szafki.
:-/
Według mnie jest do bani, poukładane przedmioty przewracają się, przesuwają, ocierają i co chwilę trzeba je jakoś układać. Pół biedy jak się stanie dłużej na campingu ale gdy codziennie gdzieś się przemieszczam to bałagan murowany. Można trzymać w saszetkach, kosmetyczkach ale to też niewygodnie, próbowałem odpada. Jak to organizujecie, jak te podstawowe codzienne graty przechowujecie. Chcę to jakoś ogarnąć i dobrze jest poznać pomysły innych.
Może są, jakieś nieznane mi gotowe rozwiązania. Nasi praktyczni zachodni sąsiedzi pewnie to mają opanowane ale nic nie znalazłem. Podpowiedzcie, może jakieś zdjęcia z zadowolonych szafek.

:spoko

chemik - 2016-12-20, 19:49

wow!
Nigdy nie bvyło mi dobrze w szafce łazienkowej, no, w łazience, to i owszem :wyszczerzony: :haha:
proponuje na łóżku :lol:
niestety, nie mam zdjęć zadowolonych szafek, mogę podesłać moje zdjęcie :haha: :haha: :haha: ale to nie jest chyba zbyt atrakcyjne :wyszczerzony:

wlodo - 2016-12-20, 20:05

Na półce cienka blaszka stalowa,każdy kubek/pojemnik z przyklejonym magnesikiem wewnątrz/zewnątrz i powinno stać gdzie zostawisz :bigok
Skwarek - 2016-12-20, 20:17

Dzięki "chemik" za trochę szczegółów, Wiedziałem, że po tym nieco prowokacyjnym opisie myślenie trochę skręci, ale nie przypuszczałem, że tak bardzo :haha:

wlodo, to jest pomysł do rozważenia, magnetyczny uchwyt do części przedmiotów jest ok. pomyślę nad tym.

Może coś jeszcze?

;)

BIGL - 2016-12-20, 20:29

Wywaliłem wszelakie szafki i zawiesiłem/przykręciłem materiałowy organizer - wszystko na swoim miejscu.
Skwarek - 2016-12-20, 20:38

No no widziałem już fajne listwy magnetyczne.

BIGL u mnie odrąbanie szafki zrujnowałoby łazienkę, jest zbyt zintegrowana z resztą. Ale dopasowany materiałowy organizer w części szafki? czemu nie? fajne rozwiązanie.

;)

MAWI - 2016-12-20, 20:54

Super temat .Można by było nawet rozwinąć na np. Szafki w kuchni.
W poprzednim kampie na talerze i na kubki były fabrycznie powycinane specjalne szpary i otwory i nic nie grzechotało .W obecnym popakowaliśmy na razie je do szuflady ,ale szukam innego pomysłu.
Jak wy to macie popakowane? :spoko

Istvan - 2016-12-20, 21:02

Ja talerze w szafkach mocuję nóżkami do mebli kuchennych z IKEi (takie miałem pod ręką :szeroki_usmiech )

Stawiam 6 talerzy i nóżką jak rozpierakiem dociskam do gleby. Jeszcze nic się nie przesunęło.

MAWI - 2016-12-20, 21:08

Cytat:
Stawiam 6 talerzy i nóżką jak rozpierakiem dociskam do gleby. Jeszcze nic się nie przesunęło.

Jeden z dobrych pomysłów, Ale to tak na dalsze podróże :spoko A tak na szybko???
A no i wyczucie trzeba mieć , co by szafki nie roz....ć.

Skwarek - 2016-12-20, 21:15

No właśnie, chodzi o normalne użytkowanie przedmiotów i by o nim zapomnieć po odłożeniu na miejsce. Aby już nie musieć o tym pamiętać, bo i tak mamy o czym myśleć przed wyjazdem. ;)
Comsio - 2016-12-20, 21:41

W łazience mydło w płynie przyklejone na rzepa, a w szafkach, stoi jedno przy drugim, zajęta jest cała półka.Kubeczki maja duże dna (nie zwężane) . Jest :ok

Porcelana jest po perzekładana ręcznikiem papierowym.

Przymieżam się do kieliszków, kubków wycina się laserowo, w jakimś plastyku odpowiednie otwory i wstawiasz tą półkę w szafkę. :ok

Andrzej 73 - 2016-12-20, 21:50

Kawałek pianki ósemki lub dziesiątki i w niej powycinaj wąskim nożykiem do tapet różne otwory na kosmetyki i inne przedmioty
Piankę trzeba mieć w miarę twardą.
Jak będziesz chciał to podaj wymiary i adres to wyślę.

Comsio - 2016-12-20, 22:44

Andrzej 73 napisał/a:
Kawałek pianki ósemki lub dziesiątki i w niej powycinaj wąskim nożykiem do tapet różne otwory na kosmetyki i inne przedmioty
Piankę trzeba mieć w miarę twardą.
Jak będziesz chciał to podaj wymiary i adres to wyślę.

Zapodaj obrazek tej pianki ,lub gdzie to można kup, to się ogarnie. bez lasera :wyszczerzony: :ok

Rambler - 2016-12-20, 23:20

Mnie sie podoba pomysł z magnesami. Tyle że zwykła blaszka lubi rdzewieć, trzeba szukać chromowanej, niklowanej...
Andrzej 73 - 2016-12-20, 23:24

Padasz wymiar i adres to wyślę.
Pianki sprzedają w dużych arkuszach 120X200cm.

michal_olk - 2016-12-20, 23:34

A nie można kupic kilku materiałowych "kosmetyczek" i w nich trzymać przedmiotów w szafkach?
Pasta, szczoteczka i mydło, trzymam w uchwytach z ikea przymocowywanych do lustra na przyssawki. Reszta nie jest używana po 10x dziennie więc myślę że kosmetyczki nie są złym pomysłem.

Uchwyty z tej serii są dość fajne i lekkie http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/90299492/

Skwarek - 2016-12-21, 08:11

Już pomału kształtuje mi się wizja wnętrza szafki. Planuję połączyć kilka sposobów na podróżne przechowanie. Trochę wyciętej pianki od Andrzeja 73, do niektórych przedmiotów magnesy (już kupiłem http://www.banggood.com/5...e-p-940059.html ), a i jakieś plastikowe prawidła wycięte na cnc.
Zanim to zdobędę będę obmyślał.
Przypomniała mi się ohydna, plastikowa, magnetyczna mydelniczka z lat 80tych. Teraz robią ładniejsze. Chyba się zdecyduję na podobną bo nie lubię mydła w płynie.
;)

Comsio - 2016-12-21, 10:39

Andrzej 73 napisał/a:

U :shock: Jak można, :?: to nie raz przelatuje przez twoją aglomerację, to może na którejś stacji, śorbniem :kawka:

Andrzej 73 - 2016-12-21, 12:17

COMSIO napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:

U :shock: Jak można, :?: to nie raz przelatuje przez twoją aglomerację, to może na którejś stacji, śorbniem :kawka:

wolę wysłać , bo krucho teraz z czasem.
Mogę podjechać lub zostawić u mnie w sklepie , ale muszę wiedzieć dwa dni wcześniej.

A jeszcze jedno niech wszyscy zainteresowani określą się to wytnę więcej.

Skwarek - 2016-12-21, 19:10

W międzyczasie zrobiłem ręcznie z tego co pod ręką, uchwyt na mydło.
Te ze sklepu za duże, zwaliste i drogie.
Magnes jest wewnątrz prostokątnego profilu.

Tadam

kimtop - 2016-12-21, 19:47

Najfajniejszą szafkę miałem w moim poprzednim kamperze.
Zawsze był porządek i nic się nie walało po łazience.
Niestety nie mam zdjęcia ze swojego auta ale znalazłem w internecie.
Część górna szafki (ta z "mydelniczkami") jest wysuwana,dolna otwierana

Skwarek - 2016-12-21, 19:57

No sprytne, zwłaszcza ta perforowana tylna ścianka, można sobie dowolnie ustawić, jak w szafce narzędziowej ;)
izola - 2016-12-21, 20:31

MAWI napisał/a:
Cytat:

Jeden z dobrych pomysłów, Ale to tak na dalsze podróże :spoko A tak na szybko???
A no i wyczucie trzeba mieć , co by szafki nie roz....ć.

Ja kiedyś owijałam i przekładałam papierem kuchennym - też było okay ale lepszym wyjściem na dobre szkło i porcelanę są takie torebki z materiału . Podobne, odpowiednio większe uszyłam sobie na talerze i nic już nie trzepocze w szafce podczas jazdy , takich toreb mam w różnych wydaniach np. na buty albo na inne drobiazgi :spoko

kimtop - 2016-12-21, 21:29

Cytat:

No sprytne, zwłaszcza ta perforowana tylna ścianka

U mnie były jeszcze szerokie gumy z odpowiednio wygiętymi zaczepami,które trzymały wszystko na miejscu.

Skwarek - 2017-03-22, 20:08

Temat trochę zaniedbałem. Andrzej73 obdarował mnie pokaźną porcją gąbek (dzięki) i próbowałem realizować jego pomysł na urządzenie wnętrza szafek. Niestety roztrzęsione cięcie pianek w moim wykonaniu wyglądało jak próby po przepiciu, wychodziło krzywo i do bani. Estetyka -500.
Zniechęcony sprawę zarzuciłem.

Na początku marca przypadkiem znalazłem się w PEPKO, znudzony trafiłem na regał z różnymi plastikami, zainteresował mnie pojemnik kuchenny do suszarki na sztućce. Kilka złotych za sztukę. Wyboru kolorów nie było, ale wykupiłem wszystko w ciemno.

Przymierzyłem do szafek i pasują idealnie, dają się uchylać bez wyjmowania, mokre przedmioty wysychają w pojemnikach a nie kisną w torebkach, jest przejrzyście i schludnie. Przez blisko dwa tygodnie podróży sprawdziły się idealnie. Nic nie trzeba w szafkach po jeździe od nowa układać.

Kolorki kontrowersyjne, ale pudełka bardzo praktyczne.