| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak? zrobić by było dobrze w szafce łazienkowej.
Skwarek - 2016-12-20, 19:30 Temat postu: Jak? zrobić by było dobrze w szafce łazienkowej. Szafka łazienkowa kampera, płytka z wąskimi półeczkami, listwa plastykowa lub kilka pręcików strzegą by nic nie wypadło, tak klasycznie wygląda organizacja wnętrza szafki.
Według mnie jest do bani, poukładane przedmioty przewracają się, przesuwają, ocierają i co chwilę trzeba je jakoś układać. Pół biedy jak się stanie dłużej na campingu ale gdy codziennie gdzieś się przemieszczam to bałagan murowany. Można trzymać w saszetkach, kosmetyczkach ale to też niewygodnie, próbowałem odpada. Jak to organizujecie, jak te podstawowe codzienne graty przechowujecie. Chcę to jakoś ogarnąć i dobrze jest poznać pomysły innych.
Może są, jakieś nieznane mi gotowe rozwiązania. Nasi praktyczni zachodni sąsiedzi pewnie to mają opanowane ale nic nie znalazłem. Podpowiedzcie, może jakieś zdjęcia z zadowolonych szafek.
chemik - 2016-12-20, 19:49
wow!
Nigdy nie bvyło mi dobrze w szafce łazienkowej, no, w łazience, to i owszem
proponuje na łóżku
niestety, nie mam zdjęć zadowolonych szafek, mogę podesłać moje zdjęcie ale to nie jest chyba zbyt atrakcyjne
wlodo - 2016-12-20, 20:05
Na półce cienka blaszka stalowa,każdy kubek/pojemnik z przyklejonym magnesikiem wewnątrz/zewnątrz i powinno stać gdzie zostawisz
Skwarek - 2016-12-20, 20:17
Dzięki "chemik" za trochę szczegółów, Wiedziałem, że po tym nieco prowokacyjnym opisie myślenie trochę skręci, ale nie przypuszczałem, że tak bardzo
wlodo, to jest pomysł do rozważenia, magnetyczny uchwyt do części przedmiotów jest ok. pomyślę nad tym.
Może coś jeszcze?
BIGL - 2016-12-20, 20:29
Wywaliłem wszelakie szafki i zawiesiłem/przykręciłem materiałowy organizer - wszystko na swoim miejscu.
Skwarek - 2016-12-20, 20:38
No no widziałem już fajne listwy magnetyczne.
BIGL u mnie odrąbanie szafki zrujnowałoby łazienkę, jest zbyt zintegrowana z resztą. Ale dopasowany materiałowy organizer w części szafki? czemu nie? fajne rozwiązanie.
MAWI - 2016-12-20, 20:54
Super temat .Można by było nawet rozwinąć na np. Szafki w kuchni.
W poprzednim kampie na talerze i na kubki były fabrycznie powycinane specjalne szpary i otwory i nic nie grzechotało .W obecnym popakowaliśmy na razie je do szuflady ,ale szukam innego pomysłu.
Jak wy to macie popakowane?
Istvan - 2016-12-20, 21:02
Ja talerze w szafkach mocuję nóżkami do mebli kuchennych z IKEi (takie miałem pod ręką )
Stawiam 6 talerzy i nóżką jak rozpierakiem dociskam do gleby. Jeszcze nic się nie przesunęło.
MAWI - 2016-12-20, 21:08
| Cytat: | Stawiam 6 talerzy i nóżką jak rozpierakiem dociskam do gleby. Jeszcze nic się nie przesunęło.
|
Jeden z dobrych pomysłów, Ale to tak na dalsze podróże A tak na szybko???
A no i wyczucie trzeba mieć , co by szafki nie roz....ć.
Skwarek - 2016-12-20, 21:15
No właśnie, chodzi o normalne użytkowanie przedmiotów i by o nim zapomnieć po odłożeniu na miejsce. Aby już nie musieć o tym pamiętać, bo i tak mamy o czym myśleć przed wyjazdem.
Comsio - 2016-12-20, 21:41
W łazience mydło w płynie przyklejone na rzepa, a w szafkach, stoi jedno przy drugim, zajęta jest cała półka.Kubeczki maja duże dna (nie zwężane) . Jest
Porcelana jest po perzekładana ręcznikiem papierowym.
Przymieżam się do kieliszków, kubków wycina się laserowo, w jakimś plastyku odpowiednie otwory i wstawiasz tą półkę w szafkę.
Andrzej 73 - 2016-12-20, 21:50
Kawałek pianki ósemki lub dziesiątki i w niej powycinaj wąskim nożykiem do tapet różne otwory na kosmetyki i inne przedmioty
Piankę trzeba mieć w miarę twardą.
Jak będziesz chciał to podaj wymiary i adres to wyślę.
Comsio - 2016-12-20, 22:44
| Andrzej 73 napisał/a: | Kawałek pianki ósemki lub dziesiątki i w niej powycinaj wąskim nożykiem do tapet różne otwory na kosmetyki i inne przedmioty
Piankę trzeba mieć w miarę twardą.
Jak będziesz chciał to podaj wymiary i adres to wyślę.
|
Zapodaj obrazek tej pianki ,lub gdzie to można kup, to się ogarnie. bez lasera
Rambler - 2016-12-20, 23:20
Mnie sie podoba pomysł z magnesami. Tyle że zwykła blaszka lubi rdzewieć, trzeba szukać chromowanej, niklowanej...
Andrzej 73 - 2016-12-20, 23:24
Padasz wymiar i adres to wyślę.
Pianki sprzedają w dużych arkuszach 120X200cm.
michal_olk - 2016-12-20, 23:34
A nie można kupic kilku materiałowych "kosmetyczek" i w nich trzymać przedmiotów w szafkach?
Pasta, szczoteczka i mydło, trzymam w uchwytach z ikea przymocowywanych do lustra na przyssawki. Reszta nie jest używana po 10x dziennie więc myślę że kosmetyczki nie są złym pomysłem.
Uchwyty z tej serii są dość fajne i lekkie http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/90299492/
Skwarek - 2016-12-21, 08:11
Już pomału kształtuje mi się wizja wnętrza szafki. Planuję połączyć kilka sposobów na podróżne przechowanie. Trochę wyciętej pianki od Andrzeja 73, do niektórych przedmiotów magnesy (już kupiłem http://www.banggood.com/5...e-p-940059.html ), a i jakieś plastikowe prawidła wycięte na cnc.
Zanim to zdobędę będę obmyślał.
Przypomniała mi się ohydna, plastikowa, magnetyczna mydelniczka z lat 80tych. Teraz robią ładniejsze. Chyba się zdecyduję na podobną bo nie lubię mydła w płynie.
Comsio - 2016-12-21, 10:39
| Andrzej 73 napisał/a: | Padasz wymiar i adres to wyślę.
|
U Jak można, to nie raz przelatuje przez twoją aglomerację, to może na którejś stacji, śorbniem
Andrzej 73 - 2016-12-21, 12:17
| COMSIO napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | Padasz wymiar i adres to wyślę.
|
U Jak można, to nie raz przelatuje przez twoją aglomerację, to może na którejś stacji, śorbniem |
wolę wysłać , bo krucho teraz z czasem.
Mogę podjechać lub zostawić u mnie w sklepie , ale muszę wiedzieć dwa dni wcześniej.
A jeszcze jedno niech wszyscy zainteresowani określą się to wytnę więcej.
Skwarek - 2016-12-21, 19:10
W międzyczasie zrobiłem ręcznie z tego co pod ręką, uchwyt na mydło.
Te ze sklepu za duże, zwaliste i drogie.
Magnes jest wewnątrz prostokątnego profilu.
Tadam
kimtop - 2016-12-21, 19:47
Najfajniejszą szafkę miałem w moim poprzednim kamperze.
Zawsze był porządek i nic się nie walało po łazience.
Niestety nie mam zdjęcia ze swojego auta ale znalazłem w internecie.
Część górna szafki (ta z "mydelniczkami") jest wysuwana,dolna otwierana
Skwarek - 2016-12-21, 19:57
No sprytne, zwłaszcza ta perforowana tylna ścianka, można sobie dowolnie ustawić, jak w szafce narzędziowej
izola - 2016-12-21, 20:31
| MAWI napisał/a: | | Cytat: | Stawiam 6 talerzy i nóżką jak rozpierakiem dociskam do gleby. Jeszcze nic się nie przesunęło.
|
Jeden z dobrych pomysłów, Ale to tak na dalsze podróże A tak na szybko???
A no i wyczucie trzeba mieć , co by szafki nie roz....ć. |
Ja kiedyś owijałam i przekładałam papierem kuchennym - też było okay ale lepszym wyjściem na dobre szkło i porcelanę są takie torebki z materiału . Podobne, odpowiednio większe uszyłam sobie na talerze i nic już nie trzepocze w szafce podczas jazdy , takich toreb mam w różnych wydaniach np. na buty albo na inne drobiazgi
kimtop - 2016-12-21, 21:29
| Cytat: |
No sprytne, zwłaszcza ta perforowana tylna ścianka |
U mnie były jeszcze szerokie gumy z odpowiednio wygiętymi zaczepami,które trzymały wszystko na miejscu.
Skwarek - 2017-03-22, 20:08
Temat trochę zaniedbałem. Andrzej73 obdarował mnie pokaźną porcją gąbek (dzięki) i próbowałem realizować jego pomysł na urządzenie wnętrza szafek. Niestety roztrzęsione cięcie pianek w moim wykonaniu wyglądało jak próby po przepiciu, wychodziło krzywo i do bani. Estetyka -500.
Zniechęcony sprawę zarzuciłem.
Na początku marca przypadkiem znalazłem się w PEPKO, znudzony trafiłem na regał z różnymi plastikami, zainteresował mnie pojemnik kuchenny do suszarki na sztućce. Kilka złotych za sztukę. Wyboru kolorów nie było, ale wykupiłem wszystko w ciemno.
Przymierzyłem do szafek i pasują idealnie, dają się uchylać bez wyjmowania, mokre przedmioty wysychają w pojemnikach a nie kisną w torebkach, jest przejrzyście i schludnie. Przez blisko dwa tygodnie podróży sprawdziły się idealnie. Nic nie trzeba w szafkach po jeździe od nowa układać.
Kolorki kontrowersyjne, ale pudełka bardzo praktyczne.
|
|