|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - Czym ocieplić ..blaszaka..
nikita55 - 2016-12-22, 21:08 Temat postu: Czym ocieplić ..blaszaka.. Zastanawiam się czym najlepiej (oraz mniej pracochłonnie...)ocieplić blaszaka.Sporo z Was ociepla pianką ale zastanawiam się czy ..po latach..pianka się ..nie sypie.. (kruszy) jeżeli jest dostęp powietrza.Także folia typu ..alufox..czy jest ..paroprzepuszczalna..czy może woda skrapla się pomiędzy nią a blachą auta.Jeśli tak by było to nie zbyt dobry to pomysł na taką izolację.Ja zastanawiam się nad 3 cm czarnej gęstej specjalnej gąbki wytłumiającej.......co o tym sądzicie ?
Jeżeli ..alufox..by coś przepuszczał to i jego bym użył.....
zbiegusek - 2016-12-22, 21:20
"Czarna _gęsta_ specjalna gąbka wytłumiająca" jak sama nazwa wskazuje ;) jest gęsta czyli ma dobrą przewodność cieplną a kiepską izolacyjność termiczną...
Z wykruszaniem się pianki PUR spotykam się tylko w przypadku pianki wystawionej na działanie słońca a dokładniej promieni UV. W przypadku przestrzeni zamkniętych (skrzynki, pudła), pianka PUR jakoś nie chce się kruszyć.
nikita55 - 2016-12-22, 21:53
A połączenie czarnej pianki gęstej i alufoxa???
Flag - 2016-12-22, 22:00
nikita55 napisał/a: | A połączenie czarnej pianki gęstej i alufoxa??? |
jaki cel ma spelniac ta czarna gęsta pianka?
Jaki ma ciezar na M3 ?
PAmietaj o tym że blaszak ma pełno żerdzi, poprzeczek, słupków i innych zakamarków i naprawde ciezko by to wszystko było szczelnie okleic pianką z rolki czy inną matą (oczywiscie ze sie da ale z jakim efekem?), a pianka z rozpuylacza jednak wejdzie wszedzie i zapelni KAŻDA dziure i zakamarek
wlodo - 2016-12-22, 22:04
Tu jest trochę przemyśleń...
http://www.camperteam.pl/...eplenie+kampera
nikita55 - 2016-12-22, 22:09
To tylko takie moje przemyślenia,ponieważ ..blaszaki..seryjne (może nie wszystkie)mają TYLKO taką piankę wyklejoną,wiem,że pewnie też dla wytłumienia,ale może też jako ocieplenie.....
marcinPK - 2016-12-23, 00:53
tyle już było na ten temat przy innych budowach, że właściwie temat jest już dogłębnie przeanalizowany na wszelkie sposoby, opisany, udokumentowany zdjęciami... wystarczy przeczytać kilka postów z innych realizacji... WSZYSTKO jest na forum...
toscaner - 2016-12-23, 10:03
A co to jest ta "czarna, gęsta"? Daj może link, bo trudno zgadnąć.
Jak to panka akustyczna, nie mylić z gąbką, to Grzesiu ma tym wyklejonego kampera. Sam mu podrzuciłem ten pomysł, bo u mnie jest na 1 miejscu dla Z2. Oczywiście plus alufox.
Czemu podrzuciłem taki pomysł? Ja mam tym kabinę wyklejoną. Cicho i ciepło. Nie muszę odcinać kabiny kotarami nawet przy -10C.
Czyli chyba działa
grzegorzalex - 2016-12-23, 12:35
Tak jak Robert pisze ja mam piankę kauczukową o grubości 3 cm
I na cała to piankę przylepiłem jeszcze alufox.
toscaner - 2016-12-23, 12:36
No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Tylko nie pamiętam ile tam było
grzegorzalex - 2016-12-23, 12:45
toscaner napisał/a: | No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Tylko nie pamiętam ile tam było |
Dokładnie było chyba po niżej 20 na minusie a w środku miałem 21 stopni
CORONAVIRUS - 2016-12-23, 18:12
grzegorzalex napisał/a: | toscaner napisał/a: | No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Dokładnie było chyba po niżej 20 na minusie a w środku miałem 21 stopni |
Grzesiu z kim byłeś a raczej z iloma ???
Istvan - 2016-12-23, 18:45
BIORCA napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | toscaner napisał/a: | No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Grzesiu z kim byłeś a raczej z iloma ??? |
Zajrzyj do Grzesiowego FB to też Ci się zrobi ciepło od tej kolekcji grzejników.
CORONAVIRUS - 2016-12-23, 18:50
Istvan napisał/a: | BIORCA napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | toscaner napisał/a: | No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Zajrzyj do Grzesiowego FB to też Ci się zrobi ciepło od tej kolekcji grzejników. |
kumam , teraz już nie mam pytań
nikita55 - 2016-12-23, 22:44
..Ta czarna gęsta pianka..to jest na seryjnych blaszakach,w dotyku to tak jak może pianka kauczukowa.(innych danych nie mam bo nie kupowałem jej).Zastanawiam się nad wykorzystaniem takiej właśnie i alufox na to przy budowie tylko czy nie będzie się coś złego działo od skroplin (punkt rosy)pod alufoxem a sklejką w aucie już.
grzegorzalex - 2016-12-24, 00:26
BIORCA napisał/a: | grzegorzalex napisał/a: | toscaner napisał/a: | No i jeszcze napisz czy masz cieplutko, bo pamiętam, że na zlocie przy minusowych miałeś cały czas sporo ponad +20C
Adaś tak publicznie to nie mogę powiedzieć
frólik - 2016-12-24, 09:54
Ja w swoich zabudowach stosuję tą właśnie piankę o której pisze Grzesiek i efekt jest naprawdę zadowalający
nikita55 - 2016-12-24, 16:55
FRÓLIK czy stosujesz tylko to czy alufoxa też później dajesz.Jaką grubość tej pianki kauczukowej dajesz ?
greg_31 - 2016-12-24, 21:19
Ja u siebie również zastosowałem piankę kauczukową klejoną w dwóch warstwach,
na początek poszła warstwa 25mm
A następnie warstwa druga o grubości 15mm z dodatkowym ekranem z folii aluminiowej,
starałem się żeby wszystkie połączenia zakleić dokładnie zbrojoną taśmą aluminiową,
taką jak stosuje się do izolowania instalacji wentylacyjnych
Następnie na to poszła sklejka i materiał tapicerski jako wykończenie wnętrza
frólik - 2016-12-25, 10:42
nikita55 napisał/a: | FRÓLIK czy stosujesz tylko to czy alufoxa też później dajesz.Jaką grubość tej pianki kauczukowej dajesz ? |
Na wszystkie płaszczyzny "wewnętrzne" 25mm, na elementy wystające i łączenia 6mm.
Alufoxa nie stosuję.
CORONAVIRUS - 2016-12-25, 10:49
frólik napisał/a: | nikita55 napisał/a: | FRÓLIK czy stosujesz tylko to czy alufoxa też później dajesz.Jaką grubość tej pianki kauczukowej dajesz ? |
Na wszystkie płaszczyzny "wewnętrzne" 25mm, na elementy wystające i łączenia 6mm.
Alufoxa nie stosuję. |
gdzie to kupujesz? masz jakieś fajne ceny ?
frólik - 2016-12-25, 11:06
Cena zawsze jest fajna ... dla jednej ze stron, w tym przypadku dla sprzedającego
Kupuje na bitmat.pl drogie niestety to cholerstwo jest, ale za to miłe w montażu jeśli kupimy samoprzylepne.
Nadmieniam że nic wspólnego z tym sklepem nie mam, a jeśli jego właściciel to czyta i właśnie stwierdził że znacząco przyczyniłem się taką reklamą do poprawienia jego warunków bytowych, to liczę na za....y* rabat
*zadowalający
CORONAVIRUS - 2016-12-25, 11:11
zdradzisz ile kosztuje materiał na L4 H3 ?
frólik - 2016-12-25, 11:25
Licząc wyklejenie całego wnętrza jak ja to nazywam "na czarno" czyli tak żeby nie było gołej blachy, przy wielkości budy L4H3 koszt wyniesie ok. 1700 zł.
CORONAVIRUS - 2016-12-25, 11:55
dzięki ... faktycznie tanio nie jest ale zapewne zajefajnie
toscaner - 2016-12-25, 16:33
Dokładnie tego samego, też bitmap użyłem u mnie do ocieplenia i wygłuszenia kabiny, jak budowałem. Adam również polecam. Przez 3 zimy nigdy nie użyłem żadnej kotary czy koca, żeby odciąć kabinę bo... zimno. Bo... nie jest zimno.
W drzwi napchałem więcej bo chciałem jeszcze zrobić dobrze moim uszom i głośnikom. Nie mam jedynie na grodzi pomiędzy silnikiem, a kabiną, ale nie chciało mi się demontować deski. Wepchałem najgłębiej ile mogłem. No i ja akurat użyłem alufoxa, Grzesiek jak pamiętam również.
Do Z2 pewnie użyję coś innego zamiast alufoxa. Z tą pianką wyjdzie już dość drogo. Ale mam alternatywę. Przetestowałem u kolegi.
nikita55 - 2016-12-25, 17:16
Zastanawiam się czy nie było by przesadą jak by dać 17mm pianki ,potem alufox (co by odbijał promieniowanie cieplne)i na to 17mm???
kynios1 - 2016-12-25, 22:48
frólik napisał/a: | Cena zawsze jest fajna ... dla jednej ze stron, w tym przypadku dla sprzedającego
Kupuje na bitmat.pl drogie niestety to cholerstwo jest, ale za to miłe w montażu jeśli kupimy samoprzylepne.
Nadmieniam że nic wspólnego z tym sklepem nie mam, a jeśli jego właściciel to czyta i właśnie stwierdził że znacząco przyczyniłem się taką reklamą do poprawienia jego warunków bytowych, to liczę na za....y* rabat
*zadowalający |
Zobacz tutaj jest taniej niż w bitmat , brałem u nich tą matę samoprzylepną
https://sklep.centrumizolacji.com.pl/pl/p/Armacell-Armaflex-ACE-25-99E-A-mata-w-kartonie/661, pewnie jeszcze rabat wynegocjujesz .
SlawekEwa - 2016-12-25, 23:16
kynios1 napisał/a: | brałem u nich tą matę samoprzylepną |
Samoprzylepna nie nadaje się na blachy blaszanki osiągające w słońcu temp ok 70 stopni C.
Lepiej bez kleju i klej https://sklep.centrumizolacji.com.pl/armaflex-adhesive-520-klej-1l
SlawekEwa - 2016-12-25, 23:31
Wg wyjaśnień dystrybutora armacela pianka z klejem trzyma do 50 stopni C.
|
|