Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Kuchenka mikrofalowa w kamperze

Jerzy - 2008-06-27, 14:55
Temat postu: Kuchenka mikrofalowa w kamperze
Czy ktoś ma doświadczenie z zasilaniem kuchenki mikrofalowej 230 V z przetwornicy. Chodzi o możliwość zasilania mikrofalówki o mocy pobieranej 1150 W.
Zarówno przetwornica 12V/230V Profitexx 1400W/2800W jak i Profitexx 2000W/4000W moment włączenia kuchenki odbierają jako zwarcie (za duże obciążenie startowe).

baja02 - 2008-06-27, 18:08

Ostatnio kupiłem w jednym z marketów kuchenkę indukcyjną - max. 2000W. Zdaje mi egzamin wspaniale na kempingach i polach biwakowtch. Cena 160 PLN
darek 61 - 2009-03-30, 09:19
Temat postu: kuchenka mikrofalowa
Mam pytanie czy kuchenka mikrofalowa w camperze się przydaje,może sobie ten temat odpuścić .Sposoby i możliwości zasilania.Czy są kuchenki na 12V,może jakieś energooszczędne?Proszę mnie oświecić w tym temacie, :idea:

Kamperfan:od tego postu rozpoczyna się temat "kuchenka mikrofalowa" przeniesiony z forum Nadwozia kempingowe i zabudowy » 12V/230V i elektronika i dołączony do istniejącego wątku.

baja02 - 2009-03-30, 09:37

Witaj! Od roku taką kuchenkę użytkuję i bardzo dobrze zdaje egzamin. Naturalnie wymaga zasilania 230V, o zasilaniu 12V nie słyszałem. Pamiętaj tylko o jednym - garnki lub patelnie do gotowania i smażenia muszą być "specjalne", tzn. nie mogą być aluminiowe, muszą mieć gładki spód i przyciągać magnesik. SWpecjalne garnki i patelnie do tego typu kuchenek są bardzo drogie, ale te o których piszę, spełniające te 2 wymagania zdają egzamin bardzo dobrze. :spoko
zibi - 2009-03-30, 09:40

Spójrz na ten link
http://elcamp.movera.com/...=details&lang=6

darek 61 - 2009-03-30, 09:43

Witaj BAJA02 chyba piszesz o kuchence indukcyjnej a ja pytam o mikrofalową.Ale i tak dziękuje za odpowiedz.
gino - 2009-03-30, 09:51

zibi napisał/a:
Spójrz na ten link
http://elcamp.movera.com/...=details&lang=6

nie bardzo rozumiem..dlaczego ta kuchenka kosztuje prawie 2,5tys..
co z tego ze jest na 12v...skoro i tak musisz korzystac z przylacza 220v aby jej uzywac..
bo..na ile wlaczen starczy akumulator..skoro pobor pradu to 750w.. :!:

a wiec..mozna kupic kazda jedna..za 3-4stowki..i tak samo jej uzywac...

tomo - 2009-03-30, 10:16

Widziałem na niemieckim ebayu taką zasilaną 12V kuchenkę.Sprzedawca nic nie pisał, że konieczna jest przetwornica, tylko zachwalał, że jest b. użyteczna tam, gdzie jest zasilanie 12V. Z drugiej strony zwykła kuchenka mikrofalowa włączana jest na kilka minut co przy odpowiedniej przetwornicy nie będzie wpływało na skuteczność akumulatora. Może elektrycy mają na ten temat inne zdanie?
T.

zibi - 2009-03-30, 10:24

nie odpalisz kuchenki 220v z przetwornicy poniżej 1300W. Początkowy prąd spowoduje komunikat zwarcia w instalacji :idea:
MirekM - 2009-03-30, 10:36

zibi napisał/a:
nie odpalisz kuchenki 220v z przetwornicy poniżej 1300W. Początkowy prąd spowoduje komunikat zwarcia w instalacji :idea:

A nieprawda. Ja odpalałem na przetwornicy 600/1200 W. Tyle, że pełna sinusoida. Świadkiem był Jerzy, który też nie wierzył w start. I uwierzył po pokazie.

baja02 - 2009-03-30, 10:57

darek krupa napisał/a:
Witaj BAJA02 chyba piszesz o kuchence indukcyjnej a ja pytam o mikrofalową.Ale i tak dziękuje za odpowiedz.

Masz racje, myślałem o kuchence indukcyjnej. Pozdrawiam - Jacek

slawwoj - 2018-04-27, 20:34

Czy warto mieć mikrofalowke w kamperze?
Bronek - 2018-04-27, 20:45

miałem WHIRLPOOL MAX 35 700w/700wat grill/mv fajna mała i stosunkowo droga. Na przetwornicy Volt 1500/3000sinus. Spokojnie do podgrzewania mleczka służyła, czasem żarcia.
Raczej gdyby nie eksperss kolbowy, to zbędna.
Niemniej w nowym też przewiduję o poidobnych parametrach. To ważne by akumulator dał radę i przetwornica. Ze słupka wiadomo obojętnie
Na Amazonie są po ok 130€

np https://www.amazon.de/Whi...s=whirlpool+max

izola - 2018-04-27, 21:08

slawwoj napisał/a:

W domu używam mikrofalę chętnie i dużo, w drodze bez mikrofali nie odczuwam jej braku...wszystko zależy od " widzimisię"...w domu gotuję elektrycznie, w drodze podoba mi się gazowe gotowanie...ale nie do tego stopnia by czas na to tracić, gastronomia też chce żyć :mrgreen:

MisioKRAK - 2018-04-28, 07:08

Mam taką ciut mocniejszą (dodatkowo z grillem i termoobiegiem) i jestem bardzo zadowolony :)
Johny_Walker - 2018-04-28, 07:57

Myśleliśmy o mikrofali do podgrzewania mleczka dzieciakom.
Jednak to fanaberia podobnie jak ekspres do kawy.

Dzieciaki nauczyły się pić zimne mleko.
My na wyjazdach pijemy kawę rozpuszczalną. W domu ekspres automatyczny więc rozpuszczalna to miła odmiana.
Takie drobne decyzje składają się też na to że rzadko przekraczamy DMC, a z tym będzie tylko gorzej...

Bronek - 2018-04-28, 08:45

U mnie kompromisem będzie tym razem, ekspres zgrabniutki na kapsułki ale z linią mleczną, :idea http://www.delonghi.com/p...-touch-en-550w#

DeLonghi mają przyjazną konstrukcje, jeśli chodzi o czyszczenie

Jakąś obroną przed wstydem (że to kapsułkowiec) jest, to z że kapsułki napełniane będą przeze mnie, z kawy mielonej ręcznie. :idea: Na Ebayu są specjalne maszynki do hurtowego napełniania.
Nie dla "wujków Scrooge, ów" :)np:

Jak długo tak wytrzymam? Zobaczymy Kolbowy w kamperze był upierdliwy.

Rozpuszczalna odpada... psychologicznie mam opory..
Kawiarki, tygielki, to jest też słuszna alternatywa.
Co miłośnik kawy, to inny sposób parzenia i gatunek.

Mikrofalówka? Raczej dla mania, by mieć. Też wolę odchudzić kampera, jak siebie . :oops:

Andrzej 73 - 2018-04-28, 08:59

Bronek napisał/a:
Jakąś obroną przed wstydem jest, to z że kapsułki napełniane będą przeze mnie, z kawy mielonej ręcznie.

Kiedyś napełniałem , ale jest to bardzo upierdliwe , a ja jestem wygodny. :kawka:
Kupuję w Italii , a ostatnio w Hiszpanii większe ilości i starcza na jakiś czas.

A co do kuchenki mikrofalowej , to nie mam , nie miałem i mieć nie będę.
Za to mamy piekarnik na gaz i uważam to za świetne rozwiązanie w kamperze. :ok
:spoko

Bronek - 2018-04-28, 09:50

Na rynek brytyjski zawsze piekarniki montują.
Mikrofalówka ma funkcję piekarnika a nawet więcej. U mnie będzie tam gdzie miał być piekarnik, a teraz jest głęboka szuflada.???
Mikrofalówka da radę kilkanaście minut a to wystarczy by odgrzać w upale np bez hajcowania gazem...

To kwestie wyboru. Jak już, to lepiej MV z funkcjami termoobiegu, pary itd na maxa.

Raczej nie ma się co spierać, tylko prezentować swoje doświadczenia

Andrzej 73 - 2018-04-28, 14:08

Bronek napisał/a:
wystarczy by odgrzać w upale np bez hajcowania gazem...

Fakt gaz grzeje , ale od czego jest klima?
Nie przyzwyczajony jestem do mikrofali bo nie mam jej w domu i mieć nie będę.
My wolimy piekarniki. :mrgreen:
Zaletą mikrofali jest szybkość podgrzania 3-4 min , a nie raz szybciej , piekarnik to jakieś kilkanaście minut.
Jednak ten argument jest dla mnie mało przekonujący.
:spoko

Bajaga - 2018-04-28, 14:18

slawwoj napisał/a:

Ja bym chętnie miał ale jeżeli byłaby na 12v, żeby w trasie coś sobie na szybko podgrzać. Na kempingu to nie ma presji czasu można kuchnią działać.

Ewka B - 2018-04-28, 15:54

Nie mam ani w domu ani w kamperze i nie planuję. Nie dość, że to niezdrowe to w dodatku potrawy wychodzą gumowe i mi nie smakują. Wystarczy mi opiekacz do kanapek gdzie w 2 minuty podgrzeję chlebek, kotleta albo placka bez użycia tłuszczu. Do tego jest piekarnik i 2 kuchenki ( jedna przenośna) a na urlopie mam nareszcie czas na pichcenie więc u mnie mikrofala zupełnie zbędna
Bronek - 2018-04-28, 19:26

Nie bronię MV ale dobra kuchenka mikrofalowa to też piekarnik, ma termoobieg dwie grzałki ceramiczne, czasem i funkcję gotowania na parze. Nie trzeba korzystać z mikrofal, które na podobieństwo pewnej mgły powodują pomory świń... :mrgreen: Bzdura ale fakt, że obniżają o wiele więcej pewne wartości spożywcze niż tradycyjne gotowanie. Ale nie o tym...jak o szkodliwości tabletu.. Wiedza internetowa ma swoje prawa,.. i tyle..

To sprytne przydatne urządzenie
Ad 12v są ale nie za darmo https://sklep.kampi.pl/pl/p/Mikrofalowka-kempingowa-12V230V/1421

Tylko pozbawiona w/w funkcji normalnego piekarnika.

Ewka B - 2018-04-28, 21:40

Policzyłam na oko. Za 1500 zrobię zapas kartofli i gęsiny na 15 sezonów. Ile to placków, pyzów, babek ziemniaczanych i rolad.....