|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wyciszenie stolarki
mihota - 2016-12-27, 23:40 Temat postu: Wyciszenie stolarki Witam, w tym roku zostałem szczęśliwym posiadaczem kampera. Jako że budka nie jest już pierwszej młodości wymaga paru zabiegów odmładzających. Najbardziej drażni mnie skrzypienie szafy podzczas jazdy po nierównej drodze. Jak to wyciszyć, czy komuś udało się to, myślałem żeby wcisnąć silikon pomiędzy płytę a ścianę zewnętrzną bo wydaje mi się że to właśnie tam jest źródło hałasu, ale chciałem wcześniej zasięgnąć rady bardziej doświadczonych kamperowcow. A może to tylko ja kupiłem kampera z takim defektem, albo po prostu jestem przewrażliwiony.
izola - 2016-12-28, 00:52
Najpierw zlokalizuj skrzypienie , silikon nie zawsze gwarantuje poprawę, ... czasami wystarczy coś podłożyć między powierzchnie powodujące tarcie/ "skrzypienie" i masz spokój w budce bez babrania silikonem
MAWI - 2016-12-29, 16:18
Piotr51p napisał/a: | według mnie winny silikon jest |
Znasz się na tym.?????? Po pisać Bzdury, Nie skoda Ci czasu.....
ZEUS - 2016-12-29, 16:20
przecież to spamer ...
mwservice - 2017-01-01, 03:21
Pomiędzy skrzypiące elementy pomaga włożenie taśmy Tesa do wiązek kablowych - taka czarna, parciana. Niestety często wymaga to rozkręcenia mebla.
Socale - 2017-01-01, 22:30
Troszkę rozszerzę i skomplikuję. Zabiegi mogą być tylko doraźne, a powód poważny.
Jestem dźwiękowcem i akustykiem z własnego wykształcenia. Ładnych parę lat żyłem z tego.
Skrzypienie a "skrzypienie" to kosmiczna różnica. O ile dźwięk da się precyzyjnie zlokalizować, to należy zastanowić się nad jego powodem. Zmienna geometria czy rezonanse? To pierwsza zagadka. Później kolejna zagadka.
Buda musi pracować ale nie na tyle by 2 różne elementy jej wnętrza na tym wzajemnie cierpiały. Skoro pracują/skrzypią wobec siebie poprzez dynamiczne zmiany geometryczne i skrzypiąc o tym sygnalizują, to trzeba szukać przyczyn w ścianach/dachu. Ich po prostu w pewnych (sporych) fragmentach może już nie być (zgniłe wewnątrz).
I tu uwaga, rzeczywistość potrafi być okrutna.
Andrzej 73 - 2017-01-02, 13:05
Ciężko coś powiedzieć kiedy się nie widzi konkretnego przypadku.
Proste rozwiązanie , to poluzować wkręty i nałożyć pod krawędź płyty silikonu.
Następnie delikatnie dokręcić tak z wyczuciem.
piotr1 - 2017-01-02, 15:13
Wkręty czasami się luzują, Zaczął bym od tego.
|
|