| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Sikaflex 512 czy jakis inny ?
wirefree - 2016-12-30, 09:48 Temat postu: Sikaflex 512 czy jakis inny ? Mam do wymiany listwy boczne w kamperze a raczej do ponownego polozenia po oczyszczeniu. Z produktow sika znalazlem sikaflex 512 jako najbardziej odpowiedni do ponownego montazu listw niestety ale google nie znalazl polskiego sprzedawcy. Czy spokojnie moge zastosowac sikaflex 252 albo 221 ? Albo gdzie kupic w polsce ten 512 ?
izola - 2016-12-30, 10:57
do uszczelniania i klejenia jest lepszy Dekalini i jemu podobne, np. MS-Polymer .
Ddekalin jest na stałe elastyczny.
Do klejenia jest Sikaflex i jemu podobne dobry, jaki użyjesz jest zależne od tego jak mocne ma być to połączenie . Sikaflex nie jest elastyczny .
Solar na dachu przykleiłam sikaflex 252 i trzyma bombowo!...
Do klejenia listew, Dekalin bym wzięła.
Klejenia z Dekalin można łatwiej usunąć na dalsze konieczne naprawy/poprawki , Sikaflex klejenie jest bardzo ciężko do usunięcia ...
Bronek - 2016-12-30, 11:14
Niekoniecznie.... są elastyczne sikaflexy!
m. in w/w wymieniony.
Kwestia jaki? Marka i rodzqj? Każdy inaczej.
Ja używałem np. 291..itd..
Poszukaj w sklepach żeglarskich.
Fakt 252 złapie na amen, z primerem nawet na dwa amenty.
kubanski - 2016-12-30, 15:33 Temat postu: Re: Sikaflex 512 czy jakis inny ?
| wirefree napisał/a: | | Albo gdzie kupic w polsce ten 512 ? |
Sikaflex 512 to uszczelniacz butylowy.Dekaseal 8936 również.Będziesz Pan zadowolony.Na pewno lepszy od Sikaflex 710.Dostępny w Polsce bez problemu.Przy większych odcinkach fajnie sprawdzają się taśmy butylowe np.Teroson RB81.Pod listwy TYLKO butyl,ma nie kleić.
Sikaflex 291 to klej-uszczelniacz poliuretanowy.
Polimerami typu MS, klejonych listew to "ulubionemu" sąsiadowi z nowym rokiem życzyć.
wirefree - 2016-12-31, 11:49
Kupiłem kilka roznych sprawdze w praniu jak sie zachowuja i zdam relacje po nowym roku.
WINNICZKI - 2016-12-31, 13:16
Zadzwoń do Elcamp.pl Mają te do łączenia ścian ,sami budują kampery.
willi7 - 2017-01-11, 20:41
| wirefree napisał/a: | | Kupiłem kilka roznych sprawdze w praniu jak sie zachowuja i zdam relacje po nowym roku. |
daj znać jakie efekty, też dla poprawienia estetyki zastanawiałem się nad takim zabiegiem, bo poprzedni właściciel nakładał bez opamiętania jakie gówno, pomimo że brak oznak wilgoci czy nieszczelności
kaimar - 2017-01-12, 09:06
A firma LAIKA należąca do grupy HYMER zaleca stosowanie wyrobów DOW CORNING zamiast SIKFLEX.
kubanski - 2017-01-12, 10:13
| kaimar napisał/a: | | A firma LAIKA należąca do grupy HYMER zaleca stosowanie wyrobów DOW CORNING zamiast SIKFLEX. |
Sikaflex najczęściej używany jest przez amatorów nie rozróżniających kleju od uszczelniacza.
Kamper,przyczepa-no co Sikaflex.Szczegóły już nie istotne.
Zalecanie Dow Corning zalecaniem,dostępność ? Najbliższy moim potrzebom to Dow Corning PRO 520.Będzie lepszy od konkurencji? I gdzie to kupię? Takie wyważanie otwartych drzwi.Terostat,Dekaseal jest na półce.Jak PRO 520 będzie to spróbuję.
Flag - 2017-01-12, 10:41
Czym przykleić aluminiową podstawe listwy Led do aluminowej puszki Moskitiery?
kaimar - 2017-01-12, 13:03
| kubanski napisał/a: | | Zalecanie Dow Corning zalecaniem,dostępność ? |
Chodzi konktetnie o klej-uszczelniacz silikonowy DOW CORNING 7091. Jest dostępny w Polsce w kartuszach 310ml. Cena na poziomie 32-36 złotych. Zalecany do przyklejania paneli z tworzywa.
kubanski - 2017-01-12, 13:32
| kaimar napisał/a: | | klej-uszczelniacz silikonowy DOW CORNING 7091. |
Ok.Do klejenia.Tylko żeby ktoś nie pomyślał że to preparat pod uszczelkę gumową listwy.
WODNIK - 2017-01-12, 14:54
Mam do znawców pytania;
Jakiego koloru są te kleje i czy nadają się do klejenia płyt HIPS?
Czy klejąc nimi białe płyty HIPS mogą zostawić jakiś ślad, nie do usunięcia, w przypadku pobrudzenia?
wirefree - 2017-02-16, 21:41
Przetestowałem Sikaflex 252,221 teroson terostat 939 i dekasal 8936.
Sikaflexem 252 i 221 pokleiłem panełe słoneczne na dystansach z plyty HIPS czyli PVC spienione 19mm i toto trzyma OK przykleiło sie w niskiej temperaturze ale jeszcze schnie, 221 jest troche bardziej twardy niz 252. Z 252 wyszla taka dosyc elastyczna twarda guma 221 to taka bardziej jak opona. Terosonem kleiłem brodzik i też daję rade podobny troche do 221 ale nie odwazyłbym sie go kłasć na zewnatrz. A te dekasale to nadaja sie tylko jak ktoś klei coś na nowo z extra mocowaniem z wkrętów . Po wyschnięciu robi się z tego taka gumowa uszczelka z tym ze ma problemy z przyleganiem, wiec nadaje się tylko do montażu np drzwiczek serwisowych do toalety i dokręceniu wkrętami. Bez tych wkrętów to raczej bym nie ryzykował.
Te Dekasale mam do sprzedania jeden otwarty do testów szary i drugi prawie czarny a według fabryki antracyt.
CORONAVIRUS - 2017-02-16, 21:47
nikt nie testował sikaflexu FIX ?
wirefree - 2017-02-16, 22:03
Z zasady jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego dlatego nawet przez myśl mi nie przeszło co by to kupić. Mam jeszcze 710 ale ja zostawiam na póżniej to taki nie schnący klej zawsze plastyczny na specjalne okazje .
CORONAVIRUS - 2017-02-16, 22:08
no to przetestuj fixa za 17 PLN ....
może ktoś ma coś do fixa jakieś uwagi to chętnie posłucham ...ja nie mam .
mam próbki z przed 4 chyba lat , ciągle na dworze pod chmurką , na podkładzie i na czystej blasze ocynkowanej , mam próbki klejenia do różnych materiałów z przed 1,5 roku , metal , drewno , pcv, spienione pcv , szkło .... wszystko elastyczne i trzyma do rozerwania kleju a nie miejsca styku ...
złego słowa na fixa nie mogę powiedzieć oprócz jednego w wypadku białego koloru , lekko żółknie i tyle zła.
kubanski - 2017-02-16, 22:47
| wirefree napisał/a: | Przetestowałem Sikaflex 252,221 teroson terostat 939 i dekasal 8936.
A te dekasale to nadaja sie tylko jak ktoś klei coś na nowo z extra mocowaniem z wkrętów . Po wyschnięciu robi się z tego taka gumowa uszczelka z tym ze ma problemy z przyleganiem, wiec nadaje się tylko do montażu np drzwiczek serwisowych do toalety i dokręceniu wkrętami. Bez tych wkrętów to raczej bym nie ryzykował.
fabryki antracyt. |
Chciałbyś żeby typowy,jeden z lepszych uszczelniaczy kleił?
Za to że nie przyswoiłeś poprzednich rad,kazał bym ci za karę wyciąć, wklejone na jakiś poliuretan okno z ramą Seitz lub listwę narożną.
wirefree - 2017-02-16, 22:53
Dekasal jest OK ale jak masz równa czysta powierzchnie nie starego rupcia . Dekasal to jest taka uszczelka na wymiar z konkretnym dociskiem wkretami.
kubanski - 2017-02-16, 23:05
| wirefree napisał/a: | | Dekasal jest OK ale jak masz równa czysta powierzchnie nie starego rupcia . |
| wirefree napisał/a: | | Mam jeszcze 710 ale ja zostawiam na póżniej to taki nie schnący klej |
Ło matko.
Bez obrazy,nie ucz mnie klejenia i uszczelniania.Chciałem coś pomóc,ale słabo czytałeś.Wystarczyło przeczytać temat od początku i zrozumieć.
Stawiam głowę że nie użyłeś primera pod Sikaflex.
Amen.
|
|