Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Jaka długośc blaszaka

birdy - 2017-01-14, 23:58
Temat postu: Jaka długośc blaszaka
Witam, planuje zakup jakiegoś samochodu dostawczego i przerobienie na campera. Na razie czytam posty i przeglądam oferty, zauważyłem ze wiekszość "blaszaków" ma pakę o długości 3,3 czy to było by wystarczające? w założeniu ze z tyłu w poprzek załoze łózko 2 osobowe po lewej stronie prysznic i jakiś stolik a po prawej kuchnię. Wiem ze mogę sobie to obliczyć, ale bardziej chodzi mi o opinie kogoś kto juz taki samochód składał albo ma czy takie ustrojstwo bedzie "do zycia". Ogólnie jestem młody i planuję ze gdy gdzieś pojadę to więcej czasu bede spędzał poza nim i nie potrzebuje jakiejś przesadnej przestrzeni. Dziękuje z wszystkie porady
Skorpion - 2017-01-15, 00:00

Witaj birdy :spoko
izola - 2017-01-15, 00:08

witaski birdy na naszym forum ,
też ogólnie jestem młoda, i mam mniej niż 3,3 i tym jeżdżę od lat bez problemu_ nawet prysznica nie mam ... ale WC jest ważne i nie słuchaj takich spezi co do lasu biegają z potrzebą ;)

andi at - 2017-01-15, 05:15

Witaj :spoko

http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

Masz czytania hohoho :haha:

Viper - 2017-01-15, 06:17

Witamy. :spoko :spoko :spoko
gajor - 2017-01-15, 08:01

jarko_66 - 2017-01-15, 10:36

witaj . Koledzy Ci sugerują ,abyś zachował odpowiednią kolejność , tzn . abyś się przywitał , a potem zadawał pytania. Odpowiem Ci na Twoje pytanie MAX MAX. I i tak będziesz miał mało miejsca. Twój wiek nie odgrywa większej roli, tylko pogoda. Nie zawsze siedzenie pod markizą jest wskazane. :zimno :pifko :zimno :spoko Jesienią lub wiosną miło się siedzi w ciepłym kamperku ,przy piwku w miłym towarzystwie, a na dworze ciemno i zimno :spoko
birdy - 2017-01-15, 13:37

jarko_66 napisał/a:
Twój wiek nie odgrywa większej roli, tylko pogoda.

pisząc o wieku miałem w głowie zeszłoroczne wakacje pod Lizbona, widziałem tam parę starszych Niemców którzy mimo bliskości plaży (100 metrów) i dobrej pogody i tak całe dnie spędzali w samochodzie przed TV:)

izola - 2017-01-15, 14:22

birdy jak dożyjesz ich wieku i tyle się najezdzisz i wszystkiego naoglądasz to może też zmienisz nawyki i przed TV siądziesz? ale najpierw coś zdziałaj, to bedziesz miał po swojemu i dopasowane :diabelski_usmiech
HENRYCZEK - 2017-01-15, 14:48

birdy napisał/a:
widziałem tam parę starszych Niemców którzy mimo bliskości plaży (100 metrów) i dobrej pogody i tak całe dnie spędzali w samochodzie przed TV:)

Może zapomnieli strojów plażowo-kapielowych,młodemu się przytrafi,co dopiero.........

Co do wielkości pojazdu,to jak najdłuższy/moje zdanie/ zważywszy iż szerokość blaszaków jest porównywalna a przestrzeni nigdy dość.

Spax - 2017-01-15, 15:56

Cześć birdy.
Wszystko już :bylo . Poszukaj, poczytaj.

tom-cio - 2017-01-15, 21:05

Birdy,dla ilu osob chcesz go robic?Bo to wazne pytanie,u mnie na ducato 2 wszystko weszlo,ale zeby miec siedzenia drugiego rzedu porzadne,to kibelek z prysznicem ma 120x90.Toscaner np zrezygnowal z siedzen i od razu ma wieksza lazienke i oddzielny prysznic.No i napisz skad jestes,to ktos co ma blisko a zbudowal,moze Ci pozwolic zerknac,a teraz w kazdej czesci kraju juz jakas zbudowana samorobka jezdzi.
Ale najlepiej to chyba znalezc jakis salon i w blaszaczku zabudowanym przez producenta stanac.Blaszaki maja kupe zalet,ale miejsca juz nie tak duzo,zdjecia producentow robione specjalnymi kamerami z rybim okiem,zeby sie przestronniejsze wydawalo :spoko

piotr1 - 2017-01-15, 22:54

Ja miałem ivo najdłuższe i najwyższe i wcale nie było za dużo miejsca. :spoko
Rambler - 2017-01-21, 02:19

Siema. Jeśli nie masz dużej rodzinki i specjalnych wymagań co do wygód i luksusów, to więcej nie trzeba.
Toscaner mieszka tak kilka lat i wygląda na dość zadowolonego ;)

Ja mam 3,30 przy długości całkowitej 5,40 mam wszystko co potrzeba, i to jest optimum, innego bym nie chciał.

Zatrzymasz się na miejscu parkingowym w centrum miasta albo pod galerią handlową,
nic ci nie wystaje, nikt się nie czepia, manewrowanie bajka, prawie jak osobówką.

Tyle że ja mam dość specyficzny sposób podróżowania, nie siedzę na jednym miejscu
dłużej jak 2 dni. Jak masz zamiar kempingować to do dłuższego więcej się zmieści :bigok

Rambler - 2017-01-21, 02:48

Wrzucam kilka zdjęć na potwierdzenie że się da żyć ma moich 3.30m (niestety, zdjęcia są stare, jeszcze sprzed remontu) :spoko
CORONAVIRUS - 2017-01-21, 08:49

Rambler napisał/a:
(niestety, zdjęcia są stare, jeszcze sprzed remontu) :spoko

przed remontem a jednak wygląda jak trzeba czego nie można powiedzieć o wielu autach z ogłoszeń, nawet tych świeżo zbudowanych :shock: :spoko

Rambler - 2017-01-21, 19:35

No wiadomo, oryginalna Westfalia :bigok marka którą z zamknietymi oczami mogę polecić wszystkim,
blaszak miał prawie cały spód wymieniony a środek po 30 latach praktycznie niezniszczony.
Wszystko zaprojektowane z głową do najmniejszej śrubki. A najnowszy Amundsen/Columbus to już kosmos, cenowy również ;) .
Niestety zauważam, że często podczepiają pod nią jakieś zmoty-samoklepy,
które z Westfalią nie maja nic wspólnego (oprócz logo kupionego na allegro albo innym ebayu)