Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zbiornik wody zatankowany ... benzyną 😕

Marcin_46 - 2017-01-18, 07:29
Temat postu: Zbiornik wody zatankowany ... benzyną 😕
Drodzy koledzy i koleżanki pod koniec zeszłego roku zakupiłem Forda Transita w wersji Nugget i jak domniemywam osoba sprowadzająca wlała do zbiornika na wodę czystą 95BP i teraz czuć ciagle przykry zapach. Wymiana zbiornika raczej nie wchodzi w grę bo auto jest z 1999r. i czesci zamienne do tego kosztują krocie. Moze ma ktos z was jakiś pomysł by pozbyć sie zapachu benzyny z wody , oczywiście nie mysle o piciu wody z tego zbiornika ale by chociaż dało sie talerz przepłukać. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
krzlac - 2017-01-18, 08:41

Nalać pół zbiornika ciepłej wody, pół szklanki Ludwika, runda wokół osiedla, spuścić (przez krany w kuchni i łazience też) i tak do skutku. Potem woda bez Ludwika i dwa-trzy razy to samo.
eMKa - 2017-01-18, 09:47

O ile ze zbiornika może zapach wygonisz, to w uszczelkach gumowych może pozostać. Jedyna nadzieja że nie miały kontaktu z paliwem .
moskit - 2017-01-18, 09:55

Temat z Olejem Napędowym dość szczegółowo opisany
Jeżeli kolega poradził sobie z ON to Bp95 to pikuś
poszukaj

dulare - 2017-01-18, 10:18

Myślę że Moskitowi chodziło o ten temat:

http://www.camperteam.pl/...ic.php?p=584501

Jest tam kilka metod podanych :)

Mirekmat - 2017-01-19, 21:40

Witam.
Przed paru laty przerabiałem ten temat z klientem ,który zatankował do pełna olej napędowy,przepuścił przez kran do czajnika ,zagotował i zaparzył herbatę.Sprawa się rypła.Pomogła chemia pod nazwą'Dieselolentferner pozycja w katalogu Movery 9913158 wystarczająca na zbiornik 50 litrowy lub 9917322 na zbiornik 100l. Oczywiście jest różnica w cenie i nie jest to zbyt tanie ale cena zbiornika plus wymiana? W 2015r 10l/na zbiornik 100l/ cena katalogowa to Równowartość 160 Euro.Efekt nieprawdopodobny chociaż jako "królik doświadczalny"miałem obawy co do wypicia wody po zabiegu.Wszystko super.Może Pan spróbować.Mirekmat

MAWI - 2017-01-19, 21:44

A Mirek wie co mówi. :spoko :spoko :spoko Przekonałem się nie raz na własnej skórze .
Fordek - 2017-01-20, 10:25

Witam. Kiedyś na z chemii organicznej ( SGGW) prowadzący je profesor tłumaczył nam , że wszelkie świństwa chemiczne najlepiej wyciąga zimna woda . Zalać do pełna i niech postoi kilka dni . Spuścić . Znowu zalać i znowu odczekać . Tak powtarzać aż do skutku . Pewnie są inne - szybsze sposoby - ale ten będzie najtańszy.
Cierpliwości :spoko

moskit - 2017-01-20, 11:24

Fordek
To są związki węglowe nawet w małym procencie łączą się z innymi węglowymi w tym przypadku sam zbiornik, sama woda nie usunie innych atomów

Fordek - 2017-01-20, 13:48

Mnie chodziło o zapach a nie o atomy . Atomy usunąć najlepiej razem ze zbiornikiem :mrgreen:
moskit - 2017-01-20, 13:59

no to poradziłeś koledze
ja też piszę o zapachach

Marcin_46 - 2017-01-20, 15:49

Dzięki koledzy za podpowiedzi , jak by jeszcze ktos miał jakaś cenną uwagę będę zobowiązany .
Socale - 2017-01-20, 16:12

Jeśli po tym feralnym zatankowaniu nie było pompowane przez krany, to omiń drogę.
W każdym zbiorniku jest od góry duży zakręcany kapsel i korki spustowe w dnie zbiornika.
Mixuj z płynem do naczyń lub pastą do mycia rąk BHP, ale bez piaskową.

Marcin_46 - 2017-01-20, 16:34

Mysle , ze nie było ponieważ pompka leżała w zbiorniku luźno bez połączenia z wężykiem.
Rodzinka Cztery Plus - 2017-01-20, 17:24

Organikę wszelką doskonale zmywa roztwór wodorotlenku sodu. Krecik popularny do rur.
Myślę, że roztwór pół molowy powinien wystarczyć w zupełności. Daj 20g na litr wody. Na upartego można bardziej stężony, 40g/litr. Zalej, zostaw pełny na dzień czy dwa, zamieszaj czasem. Możesz wykonać eksperyment zalewając kanisterek po spryskiwaczu ON, a potem zlawszy ON potraktować go rzeczoną mieszaniną. Mniej zużyjesz ;)
Oczywiście potem płukanie do pH 7 ;) Czyli ze trzy - cztery wymiany wody w baniaku przynajmniej.

eMKa - 2017-01-20, 21:36

No to mała opowiastka

Dałem koledze stara bańkę od mleka, taką zamykaną, szczelną. Raz jeden jedyny trzymałem w niej benzynę, tak się zdarzyło. Kolega był uprzedzony, wymył, wygotował. Była pachnąca, czyściutka, jak nowa. Przerobił na naczynie do podgrzewania zacieru. :)
Bimberek wyszedł ino tylko “walił” bezołowiową, winna uszczelka, która okazała się nie do umycia.
Dlatego wspominałem wcześniej o uszczelkach.

Socale - 2017-01-20, 22:08

Marcin_46 napisał/a:
Mysle , ze nie było ponieważ pompka leżała w zbiorniku luźno bez połączenia z wężykiem.

Nie wnikam co i jak to się stało, wygląda dziwnie jakby coś do ukrycia pod pretekstem przed Tobą.
Ale jeśli tak w rzeczywistości, to tylko zbiornik, bułka z masłem. Użyj wszelkiej chemii, byleby odór przepędzić i samemu się nie zatruć.

piotr1 - 2017-01-20, 23:41

I co po płukaniu zbiornika ?
Marcin_46 - 2017-02-16, 23:01

Jeszcze nie płukałem bo mrozy trzymały, czekam aż będzie cieplej i wypróbuje wasze porady , za które bardzo dziękuje . Oczywiście dam znać jak wyszło . Pzdr