| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zbiornik wody zatankowany ... benzyną 😕
Marcin_46 - 2017-01-18, 07:29 Temat postu: Zbiornik wody zatankowany ... benzyną 😕 Drodzy koledzy i koleżanki pod koniec zeszłego roku zakupiłem Forda Transita w wersji Nugget i jak domniemywam osoba sprowadzająca wlała do zbiornika na wodę czystą 95BP i teraz czuć ciagle przykry zapach. Wymiana zbiornika raczej nie wchodzi w grę bo auto jest z 1999r. i czesci zamienne do tego kosztują krocie. Moze ma ktos z was jakiś pomysł by pozbyć sie zapachu benzyny z wody , oczywiście nie mysle o piciu wody z tego zbiornika ale by chociaż dało sie talerz przepłukać. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
krzlac - 2017-01-18, 08:41
Nalać pół zbiornika ciepłej wody, pół szklanki Ludwika, runda wokół osiedla, spuścić (przez krany w kuchni i łazience też) i tak do skutku. Potem woda bez Ludwika i dwa-trzy razy to samo.
eMKa - 2017-01-18, 09:47
O ile ze zbiornika może zapach wygonisz, to w uszczelkach gumowych może pozostać. Jedyna nadzieja że nie miały kontaktu z paliwem .
moskit - 2017-01-18, 09:55
Temat z Olejem Napędowym dość szczegółowo opisany
Jeżeli kolega poradził sobie z ON to Bp95 to pikuś
poszukaj
dulare - 2017-01-18, 10:18
Myślę że Moskitowi chodziło o ten temat:
http://www.camperteam.pl/...ic.php?p=584501
Jest tam kilka metod podanych
Mirekmat - 2017-01-19, 21:40
Witam.
Przed paru laty przerabiałem ten temat z klientem ,który zatankował do pełna olej napędowy,przepuścił przez kran do czajnika ,zagotował i zaparzył herbatę.Sprawa się rypła.Pomogła chemia pod nazwą'Dieselolentferner pozycja w katalogu Movery 9913158 wystarczająca na zbiornik 50 litrowy lub 9917322 na zbiornik 100l. Oczywiście jest różnica w cenie i nie jest to zbyt tanie ale cena zbiornika plus wymiana? W 2015r 10l/na zbiornik 100l/ cena katalogowa to Równowartość 160 Euro.Efekt nieprawdopodobny chociaż jako "królik doświadczalny"miałem obawy co do wypicia wody po zabiegu.Wszystko super.Może Pan spróbować.Mirekmat
MAWI - 2017-01-19, 21:44
A Mirek wie co mówi. Przekonałem się nie raz na własnej skórze .
Fordek - 2017-01-20, 10:25
Witam. Kiedyś na z chemii organicznej ( SGGW) prowadzący je profesor tłumaczył nam , że wszelkie świństwa chemiczne najlepiej wyciąga zimna woda . Zalać do pełna i niech postoi kilka dni . Spuścić . Znowu zalać i znowu odczekać . Tak powtarzać aż do skutku . Pewnie są inne - szybsze sposoby - ale ten będzie najtańszy.
Cierpliwości
moskit - 2017-01-20, 11:24
Fordek
To są związki węglowe nawet w małym procencie łączą się z innymi węglowymi w tym przypadku sam zbiornik, sama woda nie usunie innych atomów
Fordek - 2017-01-20, 13:48
Mnie chodziło o zapach a nie o atomy . Atomy usunąć najlepiej razem ze zbiornikiem
moskit - 2017-01-20, 13:59
no to poradziłeś koledze
ja też piszę o zapachach
Marcin_46 - 2017-01-20, 15:49
Dzięki koledzy za podpowiedzi , jak by jeszcze ktos miał jakaś cenną uwagę będę zobowiązany .
Socale - 2017-01-20, 16:12
Jeśli po tym feralnym zatankowaniu nie było pompowane przez krany, to omiń drogę.
W każdym zbiorniku jest od góry duży zakręcany kapsel i korki spustowe w dnie zbiornika.
Mixuj z płynem do naczyń lub pastą do mycia rąk BHP, ale bez piaskową.
Marcin_46 - 2017-01-20, 16:34
Mysle , ze nie było ponieważ pompka leżała w zbiorniku luźno bez połączenia z wężykiem.
Rodzinka Cztery Plus - 2017-01-20, 17:24
Organikę wszelką doskonale zmywa roztwór wodorotlenku sodu. Krecik popularny do rur.
Myślę, że roztwór pół molowy powinien wystarczyć w zupełności. Daj 20g na litr wody. Na upartego można bardziej stężony, 40g/litr. Zalej, zostaw pełny na dzień czy dwa, zamieszaj czasem. Możesz wykonać eksperyment zalewając kanisterek po spryskiwaczu ON, a potem zlawszy ON potraktować go rzeczoną mieszaniną. Mniej zużyjesz
Oczywiście potem płukanie do pH 7 Czyli ze trzy - cztery wymiany wody w baniaku przynajmniej.
eMKa - 2017-01-20, 21:36
No to mała opowiastka
Dałem koledze stara bańkę od mleka, taką zamykaną, szczelną. Raz jeden jedyny trzymałem w niej benzynę, tak się zdarzyło. Kolega był uprzedzony, wymył, wygotował. Była pachnąca, czyściutka, jak nowa. Przerobił na naczynie do podgrzewania zacieru.
Bimberek wyszedł ino tylko “walił” bezołowiową, winna uszczelka, która okazała się nie do umycia.
Dlatego wspominałem wcześniej o uszczelkach.
Socale - 2017-01-20, 22:08
| Marcin_46 napisał/a: | | Mysle , ze nie było ponieważ pompka leżała w zbiorniku luźno bez połączenia z wężykiem. |
Nie wnikam co i jak to się stało, wygląda dziwnie jakby coś do ukrycia pod pretekstem przed Tobą.
Ale jeśli tak w rzeczywistości, to tylko zbiornik, bułka z masłem. Użyj wszelkiej chemii, byleby odór przepędzić i samemu się nie zatruć.
piotr1 - 2017-01-20, 23:41
I co po płukaniu zbiornika ?
Marcin_46 - 2017-02-16, 23:01
Jeszcze nie płukałem bo mrozy trzymały, czekam aż będzie cieplej i wypróbuje wasze porady , za które bardzo dziękuje . Oczywiście dam znać jak wyszło . Pzdr
|
|