Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Szukam kampera. Proszę o opinie zabudowy Forda i fiata

dj.Adi - 2017-01-20, 13:16
Temat postu: Szukam kampera. Proszę o opinie zabudowy Forda i fiata
Witam serdecznie. Od pewnego czasu przeglądam ogłoszenia w poszukiwaniu kampera dla rodziny 2+2. Ostatnio wpadł mi w oko pewien Ford https://www.otomoto.pl/of...n-ID6yJd9r.html Prosił bym was o opinie o takiej zabudowie. Dość chyba nietypowa więc z częściami może być problem. Auto ma 8 m, więc długie i sam nie wiem czy to dobrze czy źle. Ewentualnie taki Fiat: https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjHfVW.html lub propozycja 3 https://www.olx.pl/oferta...D5-IDhf9Or.html
Może ktoś zna te auta lub oglądał któreś
Proszę napiszcie na co zwrócić uwagę przy zakupie. Czytałem wiele wątków żeby był suchy itp ale każda uwaga będzie cenna bo pewnie kampery również maja jakieś newralgiczne miejsca na które należy zwrócić uwagę a ja laik nie mam o nich pojęcia
Proszę również o informacje z jakim wyposażeniem sprzedaje się kampera. Lewarek trójkąt to wiadomo. Ale przedłużacz czy wąż do wody i inne takie sprzęty przekazuje się nowemu nabywcy czy raczej pozostawia się do następnego kampera?
Pozdrawiam Adi

Rodzinka Cztery Plus - 2017-01-20, 16:52

Ten Ford nie wygląda na 8m...
Mojego Ducata kupiłem z wyposażeniem typu kołowrót z 30m kabla, 2 m węża z multizłączami do wody, oczywiście aku pokładowy (jak się potem okazało całkiem zużyty), TV z DVD(stare, ale dopiero po dwóch latach wymieniłem na lepszy). Komplet dokumentów, instrukcji, sejf, zmieniarka CD.
Zapewne każdy wrzuci co innego. Mój sprzedający pozbywał się kampera na długo - firma mu padła, dom w budowie... Oddał co miał.
Obejrzyj dokładnie podłogę od spodu, szczególnie pod łazienką. Sprawdź, czy nie ma żadnych pęknięć w brodziku i podłodze łazienki.
Sprawdź wszystkie rolety i moskitiery w oknach.
Działanie kuchenki - czy zapala, czy palniki utrzymują płomień?
Lodówka - tu kłopotliwe, ale da radę - na gazie widać płomień zza zewnętrznej kratki i czuć ciepełko w kominku. Odpalić na początku oględzin i pod koniec zmierzyć, nawet łapą, temperaturę w zamrażalniku. W sumie 220V i 12v analogicznie, ale trzeba by za każdym razem wygrzać i od nowa schładzać ;)
Truma (piec / boiler). Czy zapala, czy grzeje wodę, czy działają wentylatory. Najlepiej włączyć sobie tryb grzanie wody plus nadmuch do wnętrza. Pomacać nawiewy czy ciepło, po pół godzince odkręcić ciepłą wodę.
Przy okazji nasłuchuj, jak działa pompa wody - jak odkręcisz kran powinna zacząć po chwili pyrkać i po zakręceniu kranu dobić ciśnienie i się zatrzymać. Jeśli się nie zatrzyma - albo ma za kiepskie ciśnienie (pewnie zaworki do wymiany) albo regulator do podkręcenia / wymiany (u mnie wystarczyło wyregulować). Niby nowa pompa to jakieś 350 zł, ale po co wydawać...
Warto kupić / wypożyczyć czujnik wilgoci i z nim obadać zabudowę. Szczególnie tam, gdzie są załamania dachu i może dłużej stać woda). Podważ uszczelki dokoła drzwi garażu / bagażnika. Metalowa ramka zimą działa jak skraplacz - silnie się rosi. Przynajmniej u mnie, co zaowocowało małym ogniskiem wilgoci.
Zaglądaj w każdą dziurę szukając dziury w całym - większość drobnych wad naprawisz sam w kilka dni, ale to zbicia ceny warto szukać.
Mechanika to ponoć betka przy zabudowie, ale pewnie warto obadać stan i wiek opon, klocków, tarcz, osłon przegubów, resorów. To już typowe oględziny samochodu.

Ja ponieważ też przy zakupie byłem "zielony", dogadałem się z mechanikiem od kamperów i wisiałem niemal całe oględziny na telefonie. Jak coś nie pasowało - fotka i mms. W ten sposób wiedziałem, czego się spodziewać i jakie ew. koszty mnie czekają.

Myślę, że starzy wyjadacze dodadzą tu wiele jeszcze wiele od siebie ;)

dj.Adi - 2017-01-20, 22:39

Dzięki. Każda informacja na wagę złota. Nawet nie wiedziałem że są przenośne czujniki wilgoci, gdzie takiego szukać? Kto takie urządzenie używa na co dzień? A co myślicie o samej zabudowie. Jak dla mnie na razie nr 1 wśród tych co znalazłem do sprzedania tylko czy nie za długa? A co sądzicie o dwóch pozostałych
Adi

Mazur - 2017-01-20, 23:54

W ubiegłym roku sprzedałem takiego samego jak ten https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjHfVW.html , taki sam rocznik, ale koń citroen - w sumie to samo. Na pewno nie było dodatkowej wentylacji z tyłu, to czyjaś wydumka, ale całkiem rozsądna, lepiej chłodzi lodówkę. Oryginalne obicie jest takie jak na alkowie, ktoś wymienił obicie siedzeń.
Ja doszukałem się dziury w podłodze pod lodówką, całkiem przypadkiem bo chciałem poobracać lodówkę, aby lepiej chłodziła (może to przypadłość tego modelu ?). Z góry nie sprawdzisz, ale od spodu na pewno można wyczuć ręką, tak sądzę. To jedyna zgnilizna którą znalazłem u siebie w tym modelu. Przy sprzedaży oczywiście poinformowałem, że to było naprawiane. Kamper trafił do Kolegi osoby zarejestrowanej na forum CT i nie mamy z tym problemu bo oczywiście powiedziałem o swoim odkryciu i naprawie. :bigok

dj.Adi - 2017-01-21, 00:38

Dzięki za informacje ten Fiacik jest u mnie nr 2, trochę tańszy ale i trochę starszy. Byłeś zadowolony z swojego? ile palił? Czy części są jeszcze dostępne do tak leciwych autek. Fordów jest trochę więcej więc myślę ze z dostępnością części będzie łatwiej. Ale może się mylę. Ten trzeci jest najmłodszy, ale denerwują mnie dorabiane blachy pod i za drabinką, w miejscu markizy i na bokach. Jutro postaram się go obejrzeć.
CAPOMAN - 2017-01-21, 08:36

nr 3 odpuść.
Comsio - 2017-01-21, 09:49

:kawka: Dla wygody 2+2 to lukni Forda, jak będzie :ok
To na tyle przerobisz podkowę na stałe łoże, ok 300zl. i tym sposobem powiększysz luk bagażowy. Na zabawki kamperowe.
Następne dwa mogą kimać razem na alkowej, jadalnie masz wolną. :kawka: :ok
Chyba że osobno to jedno w alkowej ,drugie w jadalni. ;)

Sprzęty do kamperowania uzupełnisz według swojego widzimiśie. ;) info na forum.

:kawka: :spoko

dj.Adi - 2017-01-21, 11:43

Dzięki za wskazówki. Nr 3 podjadę obejrzeć tylko dlatego że jest 10 km obok mnie. Myślę że każda obejrzane autko powiększy moją wiedzę na temat kamperów. Faktycznie ford będzie najwygodniejszy ale moje obawy co do jego wielkości podyktowane są brakiem wiedzy jak takim autem się manewruje na kempingch i na dziko. Bo po drogach asfaltowych będzie ok. Ford ma dorabiana drabinkę wygląda na stalową więc zastanawiam sie co się stało z orginalną?
A na górze za drabinka chyba jest coś uszczelniane bo jest górka najprawdopodobniej z silikonu. Może się trochę czepiam, w końcu auto ma 23 lata
A kojarzy ktoś firmę która zabudowała ten pojazd "Urbano Pegaso" w necie nic na ich temat.

dj.Adi - 2017-01-21, 11:48

CAPOMAN napisał/a:
nr 3 odpuść.

Capoman napisz coś więcej, jestes z Katowic może go widziałeś? Chenie dowiem się co jest nie tak w tym fiacie, następnie pojadę go obejrzeć i zobaczę jak na żywo jak wyglądają opisywane usterki. Taka wiedza jest nieoceniona przy następnych oględzinach

Rodzinka Cztery Plus - 2017-01-21, 12:28

Czujnika wilgoci używa kazdy porządny ukladacz klepki, podłóg czy parkietu. Ostatnio właśnie u znajomka z tej branży pożyczyłem. Male, kieszonkowe ustrojstwo. Najtańsze z elektrodami zaczynają się od 90zł,dobre z kulką jako czujnikiem to już ze 400zł.
qdlaty_78 - 2017-01-21, 13:13

Ford nie ma toalety kasetowej tylko zbiornik. Dla jednych plus dla innych minus.
Jakieś kombinacje z szybą w alkowie i tu może być problem.

CAPOMAN - 2017-01-21, 13:41

dj.Adi napisał/a:
CAPOMAN napisał/a:
nr 3 odpuść.

Capoman napisz coś więcej, jestes z Katowic może go widziałeś? Chenie dowiem się co jest nie tak w tym fiacie, następnie pojadę go obejrzeć i zobaczę jak na żywo jak wyglądają opisywane usterki. Taka wiedza jest nieoceniona przy następnych oględzinach

dj.Adi

tego kampera widzę w każdy dzień w drodze do pracy.
Jest on wystawiony w komisie praktycznie 200-300m od katowickiego ronda w stronę Bytomia (po prawej stronie)- na pewno zauważysz.

Widzę go tak już od chyba roku (może więcej). Stoi i zainteresowanych nie widać (brak zbytu) a stoi praktycznie w centrum Katowic- to takie wg. mnie pierwsze czerwone światełko :wyszczerzony:

Kolejna sprawa to fakt, że stoi pod chmurką- czy deszcz, czy słońce czy to co wg mnie teraz najważniejsze śnieg- stoi jak stał. Czasem z czopem śniegu na dachu, czasem bez- i tak stoi - raz działa na niego odwilż a raz mróz itp. Woda niestety może dostać się wszędzie.

Dodatkowo- gość go wystawił chyba bez żadnych najazdów- auto stoi chyba na lekkiej górce nachylone w przód - nie wiem- tak mi się przynajmniej wydaje jak widzę z daleka jadąc autem. Jeżeli tak jest to w zgięciu alkowy masz cały czas zbierającą się wodę...itp.

Zaznaczam- są to tylko szczątkowe moje subiektywne opinie.
Przy aucie i w środku nie byłem, więc to co powyżej opisałem może mieć wpływ na jego stan, ale nie musi...

Jak się zdecydujesz dokonać oględzin- daj znać to się umówimy i możemy wspólnie zobaczyć go od wewnątrz :wyszczerzony: specjalistą absolutnie nie jestem, ale jakieś tam drobne doświadczenie nabyłem :) :)XD :wyszczerzony:
:wyszczerzony: :ok :szeroki_usmiech

dj.Adi - 2017-01-22, 14:02

Witam.
Chętnie Capoman się z tobą umówię aby go obejrzeć. Chciałem obejrzeć go przez week ale wczoraj o piętnastej już było nieczynne a dziś nie pracują. Tak jak pisałem obejrzymy go aby powiększyć swoją wiedzę.

Panowie jeszcze jakieś opinie? albo propozycje kamperów do sprzedania budżet 30tyś max 40tyś

Darek Szczecin - 2017-01-22, 14:24

tu kolega z forum sprzedaje za naprawdę dobre pieniądze naprawa to pikuś w tych autach
http://www.camperteam.pl/...p=626326#626326

Bronek - 2017-01-22, 16:42

Za cenę dwóch rowerów elektrycznych z niższej półki.

Drożej wyjdzie altanka o tej powierzchni na działce z takim wypisażeniem.

Prysznic oddzielnie, Fajny.

Darek Szczecin - 2017-01-22, 18:02

Bronek napisał/a:
Za cenę dwóch rowerów elektrycznych z niższej półki.

Drożej wyjdzie altanka o tej powierzchni na działce z takim wypisażeniem.

Prysznic oddzielnie, Fajny.

Bardzo fajny, uszkodzona pompa wtryskowa nie powinna odstraszać pewnie nówka sztuka z montażem będzie kosztować nie więcej jak 2 tyś
Aż żal żeby trafił w niepowołane ręce :spoko

dj.Adi - 2017-01-23, 00:30

Z tą pompą to może być problem bo na całym allegro jej nie ma, wszystkie do ducato II A co prócz pompy to się dopiero okaże. Zakup autka które nie jeździ to trochę jak kupić kota w worku.
Ofertę oczywiście przejrzałem i jestem wdzięczny ze informację o sprzedaży :) i byłaby to ciekawa oferta dla mnie gdyby tylko jeździł.

Rambler - 2017-01-23, 01:29

dj.Adi napisał/a:
Z tą pompą to może być problem bo na całym allegro jej nie ma...

http://allegro.pl/pompa-w...6633095239.html

Raz nie ma raz jest, Darek słusznie prawi. Auto wygląda nieźle a jeśli buda zdrowa to taki silnik to pikuś. Nawet operacja przeszczepu całego silnika - góra 2 dni.

McGali - 2017-01-23, 10:14

Rambler napisał/a:
dj.Adi napisał/a:
Z tą pompą to może być problem bo na całym allegro jej nie ma...

http://allegro.pl/pompa-w...6633095239.html

Raz nie ma raz jest, Darek słusznie prawi. Auto wygląda nieźle a jeśli buda zdrowa to taki silnik to pikuś. Nawet operacja przeszczepu całego silnika - góra 2 dni.

Ta chyba też http://allegro.pl/pompa-w...ars_socket_id=9

dj.Adi - 2017-01-23, 13:34

Widać zle szukałem. Mój błąd. Szukam jednak czegoś co przyjedzie na kołach a nie na lawecie. Z drugiej strony skoro pompa kosztuje 250 zł to przecież sprzedający może naprawić to autko we własnym zakresie i sprzedać jako sprawny. Wtedy zainteresowanie byłoby znacznie większe. Nie chodzi tu wcale że podważam wiarygodność i uczciwość sprzedającego. Patrząc realnie chce kupić samochód którym będę mógł się przejechać sprawdzić jak się prowadzi jak się trzyma drogi, jak pracuje silnik itd. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze z moim budżetem nie kupię ideału. Może faktycznie w kamperach liczy się buda przed mechaniką. Ja jednak mechanikiem nie jestem, jestem modelarzem dlatego napraw silnika się nie podejmuje a usterki związane z częścią mieszkalną usunę we własnym zakresie. Jednakże dziękuje za propozycję i sugestie. Pewnie gdyby ten kamperek był bliżej mnie podjechałbym go obejrzeć i porozmawiać z jego właścicielem
jawi13 - 2017-01-23, 13:54

Pewnie gdyby ten kamperek był bliżej mnie podjechałbym go obejrzeć i porozmawiać z jego właścicielem[/quote] Przecież z Będzina do Kalisz nie jest tak daleko ,coś około 200 kilometrów.Przy takim zakupie trudno liczyć że coś się znajdzie w sąsiednim mieście.Kamper to nie samochód osobowy i jest nich nie zbyt duzo.
Rambler - 2017-01-23, 16:07

Ja szukałem konkretnego modelu. I zrobiłem ponad 2000 km po Polsce, ponad 7 miesięcy zanim
znalazłem w miare akceptowalnego złoma :) a i tak się okazało ze byłem optymistą. :gwm

Bronek - 2017-01-23, 16:35

4000 km po Europie . I to szukając nówki !!

A skończyło się roczna używką ,po przjechaniu 600km w kraju.

Raz tylko w życiu kupiłem "wysyłkowo" samochód - "Szewroleta" z Ameryki .

Ale , to trzeba mieć nie po kolei :confused ... Dlatego kupiłem :mrgreen: I miałem farta.

Kampera bez ruszenia :dupa będzie trudno .

Darek Szczecin - 2017-01-23, 17:11

Albo ktoś chce kupić i kożysta z dobrych rad i jest wstanie ruszyć się z miejsca, albo ktoś pisze że chce kupić, a w sumie nie wie co chce :spoko . Usterka mechaniczna to pryszcz, warsztat i mechanicy to ogarną w mig, znać się na tym nie trzeba. Lepsze takie uszkodzenie niż szukanie przecieku i darcie poszycia. Nawet laweta w tym przypadku nie potrzebna naprawę można zlecić na miejscu i wrócić do domu na kołach :spoko Po Junaka 25 lat temu pojechaliśmy z kolegą pociągiem 350 km i wróciliśmy z Junakiem też pociągiem :mrgreen: to była misja
dj.Adi - 2017-01-23, 17:24

Panowie to nie tak że młody (stażem na tym forum) szuka ideału pod nosem. Tak jak pisałem gdyby był na chodzie brałbym go pod uwagę. Gdyby był blisko mnie to można by szukać mechanika na miejscu i nawet kilkakrotnie tam przejechać . Ale 200 km przejechać lawetą żeby kupić coś czego nawet nie jestem wstanie sprawdzić to wg. mnie mija się z celem. Jestem wstanie jechać dużo dalej żeby kupić coś z czego bede zadowolony. Chyba wolałbym ducato II albo transita do tego jest dużo częsci . A jak sie okazuje na podstawie tej pompy do I to zaczyna być problem z częściami. Czytając posty na naszym forum oraz przeglądając internet dochodzę do wniosku że chyba jestem w takiej próżni. Do 30tyś są kampery które potrzebują "dużo miłości z uwagi na wiek" Zaczynam trochę się bać jechać takim staruszkiem gdzieś dalej, a w planach jest Chorwacja. A co jak padnie "pompa" :lol:

Raz jeszcze dziękuje Panowie że poświęcacie swój czas i wyrażacie swoje zdanie.

Spójrzcie jeszcze na te trzy linki:
nr. 4 https://www.olx.pl/oferta...D5-IDhuIg5.html
nr. 5 https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjcYab.html
nr.6 https://www.otomoto.pl/of...s-ID6yHfCp.html
:lol:

kubanski - 2017-01-23, 18:30

[quote="dj.Adi"]Chyba wolałbym ducato II albo transita do tego jest dużo częsci .

I tego się trzymaj.

Transit na zdjęciach wygląda najlepiej.
1.Weryfikacja masy własnej na wadze.
2.Na minus dla mnie bliźniak.Można to przeżyć.Będzie palił do 14l.
3.Optymalna wielkość zabudowy.
4.Może nikt na to nie zwraca uwagi.Na wielki plus nisko wycięte drzwi i pierwszy stopień w zabudowie.Nie trzeba nic wysuwać,dostawiać.

Miałem dawno temu Transita mk4 przed liftem 2.5d bez turbiny.Głośny,wolny ale Grecję objechał.
Ten 101 KM jedzie już fajnie.Pompa jeżeli Lucasa-faktycznie najsłabszy punkt.
Złe opinie o Transitach powtarzają najczęściej ci co nie mają pojęcia.
Jeżeli nie jest super zgnity brać.Nie czepiać się szczegółów.
Wymienić rzecz jasna obleśną tapicerkę zabudowy.

Andrzej 73 - 2017-01-23, 18:39

Nr.6 uważam za najlepszy stan :bigok , ale to tylko z fotek.
:spoko

mrsulki - 2017-01-23, 19:51

kubanski napisał/a:
.Pompa jeżeli Lucasa-faktycznie najsłabszy punkt.

Są w necie do kupienia całe komplety do przekładki na Boscha

Rambler - 2017-01-23, 20:48

nr.4 -> kanciapę niech sobie zabiorą budowlańcy - człowiek nawet zdjęć ze środka nie prezentuje
nr. 5 -> buda rozprawiczona i nie wiadomo jaką siłą. odpuść sobie -> 12 000km :shock: Jak to możliwe??

Opcja 6 najlepiej się prezentuje

Tak czy siak poprosiłbyś sprzedającego o fotki w lepszej rozdzielczości, bo te to tak raczej poglądowo.

dj.Adi - 2017-01-24, 10:05

Dzięki za odpowiedzi. Nr. 4 nie widziałem ze buda "rozprawiczona" dojrzałem dopiero jak sprzedający przesłał zdjęcia, Nr.5 czekam na fotki. Ford Faktycznie najladniejszy, mankamentem dla mnie jest brak łózka w alkowie.`Czy jet ktoś na forum kto Mieszka bliko aby rzucić na niego okiem.
mrsulki - 2017-01-24, 10:33

dj.Adi napisał/a:
mankamentem dla mnie jest brak łózka w alkowie.`

Bo to półintegra a nie alkowa.

kubanski - 2017-01-24, 12:07

dj.Adi napisał/a:
Czy jet ktoś na forum kto Mieszka bliko aby rzucić na niego okiem.

Faktycznie masz daleko.
Może sobie w ogóle to wszystko odpuść. :satan

Ogarnij się.

dukat - 2017-01-24, 12:31

dj.Adi napisał/a:
Czy jet ktoś na forum kto Mieszka bliko aby rzucić na niego okiem.

Koniec świata......... 140 km nie chce się tobie pojechać i obejrzeć auto ?????
Rozumiem 400 - 500 km jechać na wycieczkę ale 140 km.????? Niecałe dwie godzinki jazdy.

To nie rokuje dobrze podczas zakupów.Ale powodzenia życzę mimo wszystko. :spoko :spoko

Bronek - 2017-01-24, 15:19

:lol: Nie ma opcji "Kup Teraz" ? z opcją wysyłki gratis?

Wtedy 14 dni na zwrot :haha:

Leniuszek, leniuszek ale milutki :roza:

dj.Adi - 2017-01-24, 20:32

Dzięki za te merytoryczne wypowiedzi. Jakoś o samochodzie niewiele treści znajduje.
Od kilku tygodni oglądam wynalazki na kółkach zwanych kamperami, przez telefon sprzedający zapewnia "stan idealny" po czym okazuje się że podłoga trzyma się na gumolicie albo zacieki na ścianach, a szczytem była szyba w pewnej integrze oprawiona kitem szklarskim a szyba przednia z plexi dorobiona przez domorosłego mechanika-wynalazcę http://allegro.pl/camper-...87.html#thumb/1
Niektórych pojazdów nawet bym nie oglądał gdyby opisy były realne. I nie chodzi o przejechanie 140 km, raczej o brak czasu bo jakby nie patrzeć dniówka zejdzie na taką wycieczkę. Liczyłem raczej na wypowiedź: widziałem i jest taka i taka wada, albo miałem podobnego zapytaj o to i o to. Ja takimi informacjami się własnie dzielę http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15 Byłem widziałem więc napisałem co o tym sądzę i dlaczego nie kupiłem :pifko

Jakie są jeszcze róznice między alkową a pół integrą? Brak łózka wynika z niższej budy czy raczej chodzi o wykończenie?

mrsulki - 2017-01-24, 20:44

dj.Adi napisał/a:
Od kilku tygodni oglądam wynalazki na kółkach zwanych kamperami, przez telefon sprzedający zapewnia "stan idealny" po czym okazuje się
dj.Adi napisał/a:
Niektórych pojazdów nawet bym nie oglądał gdyby opisy były realne. I nie chodzi o przejechanie 140 km, raczej o brak czasu

No niestety kupno kampera to nie to samo co worka kartofli. Trzeba czasu, cierpliwości i nie raz kilku tyś.km przejechanych i to wprost proporcjonalnie do wieku kampera.

dj.Adi - 2017-01-26, 21:48

Dziś oglądałem kolejną ruinę zwaną kamperem. Dzięki uprzejmości Capoman-a z naszego forum obejrzeliśmy go razem.
https://www.olx.pl/oferta...html#0c518243b1
Gorszego zgnitka nie widziałem
Capoman robił zdjęcia jak by ktoś był zainteresowany, Całe szczęście ze pojazd w Katowicach, czyli nie straciłem całego dnia a jedynie godzinkę.
Capoman raz jeszcze dzięki :pifko

CAPOMAN - 2017-01-26, 21:55

Może się to przyda dla kolejnych zainteresowanym tym sprzętem :ok :ok

W dniu dzisiejszym tak jak dj.Adi pisze podjechaliśmy zweryfikować to cudo, które stoi praktycznie w centrum Katowic.

Do kwestii- mechanicznych nawet nie doszliśmy- nie było sensu.
Zabudowa to jedna wielka kombinacja- jak zatuszować zgniliznę, ale tak w skrócie:

- na zewnątrz widać pęknięcia poszycia- właściciel w kilku miejscach próbował to zalepić... czymś... białym mazidłem, ale średnio to wygląda. Na jednym z takich prób łatania ubytków widać pęknięcie w które wchodzi woda

- ściana z boku (prawy) zalana- ugina się pod naciskiem dłoni (co będzie widać na krótkich filmikach jakie zrobiłem.

- ściana z tyłu zalana- w sumie to na dach baliśmy się wchodzić, aby drabinki nie oderwać (film pokaże to o czym pisze)

- na poszyciu alkowy korozja zrobiła swoje i widać małe dziurki (no nie takie małe)przez które dostawała się woda (widoczny zalany nawet stelaż alkowy)

- wewnątrz - dramat- widać próby tuszowania miejsc , które są zalane.... a zalane jest praktycznie z każdej strony (nie wiem czy będzie to widać na zdjęciach w takiej małej rozdzielczości)

- kabina prysznicowa- brak wielu elementów, wszędzie silikon z ubytkami. Bałem się wejść do brodzika bo podłoga tak zgniła, że całość się uginała pod moim dużym :wyszczerzony: ciężarem.

- podłoga przed wejściem do prysznica- próchno- właściciel nawet dał specjalną blachę, aby sztywno było :ok

- podłoga w drugiej części- również przegniła - uginała się pod palcami

- w szafkach podobnie- maskowane silikonem.

- jedno z okien to wstawiona pleksi z czymś... takim czarnym :wyszczerzony:

Generalnie dramat- piszę bo może ktoś jeszcze się zastanawiał nad tym sprzętem a wg opisu :szeroki_usmiech :

Auto zarejestrowane w Polsce z wszystkimi ważnymi opłatami. Zarejestrowany na 6 osób. Prezentuje się bardzo dobrze. Technicznie w pełni sprawne. Tylko 92 tys. km przebiegu. Silnik chodzi jak zegarek. Wnętrze nie zniszczone, ładnie utrzymane. Zabudowa Riviera 550. Maty termoizalacyjne na okna w części mieszkalnej z żaluzjami i moskiterami, przedział na 2 butla gazowe 11kg, lodówka 230V/12V/gaz, instalacja 230V/12V, ogrzewanie gazowe Truma, ciepła woda wraz z nagrzewnicą powietrza, toaleta kasetowa, prysznic, zbiorniki na czystą i brudną wodę, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne led, bagażnik na skuter. :ok

CAPOMAN - 2017-01-26, 21:58

cd
CAPOMAN - 2017-01-26, 22:00

cd
CAPOMAN - 2017-01-26, 22:01

CAPOMAN - 2017-01-26, 22:03

CAPOMAN - 2017-01-26, 22:04

zbiegusek - 2017-01-26, 22:24

CAPOMAN napisał/a:
[...]
Generalnie dramat- piszę bo może ktoś jeszcze się zastanawiał nad tym sprzętem a wg opisu [...]

Czy ja dobrze widzę na 6 i 7 zdjęciu lód w umywalce? 8-O

kubanski - 2017-01-26, 22:29

Tańszego nie było do sekcji zwłok?
Naród szuka najpierw ceny,licząc że jakoś będzie.
Do 50tys.ciężko kupić jakiekolwiek Ducato II, więc o co to halo przy cenie wskazującej trupa?

CAPOMAN - 2017-01-26, 22:38

zbiegusek napisał/a:
CAPOMAN napisał/a:
[...]
Generalnie dramat- piszę bo może ktoś jeszcze się zastanawiał nad tym sprzętem a wg opisu [...]

Czy ja dobrze widzę na 6 i 7 zdjęciu lód w umywalce? 8-O

Tak dokładnie a na dachu w łazience- skraplająca się woda i to mocno :mrgreen:

Andrzej 73 - 2017-01-26, 23:30

Ty tak nie szarp tej drabinki, bo kamper się rozpadnie i będziesz musiał go kupić ;)

dj.Adi - 2017-01-27, 18:38

Panowie... a może powinienem zacząć Panie i Panowie... Powrócmy do mojego nr 4
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6yycQL.html
na otomoto są zdjęcia wnętrza w przeciwieństwie do linka z OLX Co o nim sadzicie, może znacie to auto. Z opisu wynika że cudo ale zastanawia mnie fakt że zdjęcia robił gość w krótkich spodenkach więc pewnie od lata to ogłoszenie wisi :roll:

DC - 2017-01-27, 21:41

Oj słabo to wygląda, dziura w szybie w alkowie, dach jakimiś wkrętami zkręcony! Najleprzy jest opis pisany chyba przez jakiegoś nastolatka. Jak najdalej od takich " okazji na fulu " :szeroki_usmiech
Mazur - 2017-01-28, 10:07

... i markizę chyba wiatr wyrwał bo zostały dziury i uchwyty. Odpuść, to chyba ledwo się trzyma na tych wkrętach o których wspomniał przedmówca.
MER-lin - 2017-01-28, 15:03

Najbardziej podobają mi się dwie wielkie śruby sterczące we wnętrzu alkowy po prawej stronie. No i oczywiście sznur z wisielca w okolicach okna dachowego alkowy.
mrsulki - 2017-01-28, 15:51

MER-lin napisał/a:
Najbardziej podobają mi się dwie wielkie śruby sterczące we wnętrzu alkowy po prawej stronie
Nie znasz się toż to drapaki do stóp bo przeca w alkowie nie zegniesz się by je podrapać bo sufit nisko :wyszczerzony:
dj.Adi - 2017-01-28, 16:14

Jesteście wielcy :ok Widzicie to czego ja nie dostrzegam. Do stany idealnego brakuje mu niewiele... ale odechciewa mi się jechac go oglądać. Zastanawiam się czy nie wybrać sie do Holandii po kamperka. Co myślicie o tym pomyśle muszę poczytać jakie są koszty rejestracji auta z importu. W Polsce oglądam same trupy, no chyba że w tym budżecie (30-40 tyś) tylko takie są?
Rambler - 2017-01-28, 16:21

A mnie ta "kańciapa na fulu" przypomina jak kupowałem Raptora. Wszystkie Westfalie które oglądałem były mocno pogryzione przez rudą, a ta wydawała mi się trochę mniej. Czas pokazał jak bardzo się myliłem... :haha:

Dach śrubowany... urwany zaczep od markizy... pewnie gdzieś po drodze odleciała... i ten opis... Sprzedający jak go pisał to płakał... "Jak odzyskać 40.000" :haha:
Szkoda nawet czasu aby nawet oglądać zdjęcia tego paszcza.

Czekajcie a znajdziecie ;)

Rambler - 2017-01-28, 16:34

Tak się zastanawiam mniej więcej do którego roku firmy robiły kampery w oparciu o szkielet drewniany.
Sandwicze chyba są bardziej odporne na zgniliznę, co?

forhend - 2017-01-28, 22:15

Chłopie,jesli bedziesz pytal o każdą sztukę tutejszych fachowców ,niestety nic nie kupisz.Podpowiedzi typu...dziura w oknie alkowy....hmm,naprawa jakies 500 zł,długie sruby ))) mocujące markize...jakaś minuta ciecia szlifierka).
To wszystko pierdoły.Każdy kamper powyzej 10 lat,wymaga pieszczot i milości......

Rambler - 2017-01-28, 22:36

forhend, pieszczot i miłości to wymagają nasze żonki.

Przy starym, zgnitym kamperze trzeba konkretnie zapi*alać. KREW-POT-ŁZY.

BTW na forum zadajemy konkretne pytania i liczymy na konkretne odpowiedzi.

dj.Adi - 2017-01-29, 00:21

Wiem że do każdego będę musiał włożyć dużo pracy. Ale jak forumowicze zwracają mi uwagę na takie rzeczy jak dach przykręcony na śruby to szkoda go jechać i oglądać. Widać jakie ktoś miał podejście do napraw w tym samochodzie. Prócz tych które podrzucam wam do obejrzenia na fofkach oglądam inne w realu. Rozpatruje wyjazd do Holandii. Ktoś sprowadzał auto z zagranicy?
kubanski - 2017-01-29, 09:28

forhend napisał/a:

To wszystko pierdoły..

Masz jakąś tak mało przyswajalną na CT rację.

Zadziwiające że jeszcze komuś się chce wyszukiwać wady w tych "perełkach"..
Zaraz któryś napisze że trzeba sobie pomagać.

Tu poniżej,pomagajcie,oceniajcie.

http://allegro.pl/kamper-...6696445730.html

Prawie wszystko mieści się w kryteriach .No może prawie.

forhend - 2017-01-29, 10:37

Hmm,okno w alkowie chyba było zdejmowane ,bo ramka odstaje.....pewnie przeciekał i wilgoc w dachu jest))) i nie podoba mi sie mocowanie markizy,bo śruby jakies takie za długie :lol: )))
A tak na poważnie ,to już nie przeszkadzam i życze udanego zakupu wymarzonego auta.
Pozdrawiam.

DC - 2017-01-29, 10:40

Mam dla Ciebie dobrą ofertę http://allegro.pl/kamper-...16.html#thumb/1 Miałem takiego samego i jeździłem dwa lata. Auto wygląda niepozornie i chyba dlatego sprzedaje się pół roku. Dzięki temu cena spadła z 49tyś i myślę że mógłbyś jeszcze ze 2,3 tyś urwać do tych 40tyś. które masz. Wygląda na zadbany i szczelny, powinien mieć podwójną podłogę z nagrzewnicą na tył, spokojnie można eksploatować zimą. W tylnej części masz dodatkowe łóżko rozkładane z szafki . Widać że auto już trochę doposażone przez właściciela więc trochę zaoszczędzisz przy dopieszczaniu. Mam za sobą obejrzanych ok. 100 kamperów i wierz mi że ten w tym przedziale cenowym jest zdecydowanie godny polecenia. Powodzenia :spoko
dj.Adi - 2017-01-29, 14:39

Witam. Dzięki za linka, wczoraj go znalazłem, interesująca propozycja. Swojego miałeś z silnikiem 1,9 ? Nie brakowało mocy? a jak ze spalaniem? Z tego malego stolika można zrobić łózko? A to dodatkowe łóżko z szafy powiększa to malutkie czy zle rozumiem?
DC - 2017-01-29, 15:18

Cześć. Tak mieliśmy 1.9 TD 90KM z podobnym przebiegiem, jeździliśmy z piątką, czasami siódemką dzieci i dawał radę. Oczywiście demon prędkości to nie jest ale na autostradzie 110-120 pojedzie (spalanie 12-13l/100km) a po za 80-90 ( 10l/100km), przy spokojnej jeździe udało mi się zejść poniżej 9l/100km. Na dynamikę oczywiście wpływ ma masa zapakowanego kampera. Tył kampera to stolik i dwa miejsca siedzące z którego robisz spanie ok. 190x60cm a nad nim jest długa szafka zawieszona na amortyzatorach i po rozłożeniu masz spanie ok.180x50cm katalogowo do 55kg. ale kiedyś po nocnej imprezie jak już wszystkie miejsca do spania były zajęte, sam się tam przespałem, a ważę lekko pod 90kg :lol:
Moim zdaniem jako kamper na rozpoczęcie przygody z kamperowaniem nadaje się znakomicie, nie jest to może wersja na wypasie tylko podstawowa z tym wszystkim co kamper powinien mieć.
Dokładnie obejrzeć, sprawdzić czy such, czy sprzęty działają trochę się potargować i w drogę :spoko

Andrzej 73 - 2017-01-29, 15:33

Sprostuję , nie sześć miejsc do spania , a pięć.

dj.Adi - 2017-01-29, 20:29

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjZIHB.html Dziś się pojawił jeszcze taki, ważne za znacznie bliżej. Będę wdzięczny jak rzucicie okiem. Poprosiłem o zdjęcia lepszej jakości, zobaczymy co przyjdzie.
martini44 - 2017-01-29, 20:42

1.9 D bez turbo ... odpuść
GENAS - 2017-01-29, 21:17

Witam.mam do sprzedania Rapido 740f z 2000roku 90000km ,tak to wygląda oczywiście to nie ten. http://www.mobile.de/pl/S.../233344651.html
futro2606 - 2017-01-30, 09:32

Gieniu miała być integra?
GENAS - 2017-01-30, 14:34

Integra też stoi i czeka na lekarza,a tak nawiasem wszystko wyszło OK nawet lepiej niż OK, :spoko
IAAN - 2017-01-30, 17:08

dj.Adi napisał/a:
https://www.olx.pl/oferta/kamper98-CID5-IDjZIHB.html Dziś się pojawił jeszcze taki, ważne za znacznie bliżej. Będę wdzięczny jak rzucicie okiem. Poprosiłem o zdjęcia lepszej jakości, zobaczymy co przyjdzie.

kolega ma 1,9 bez turbo na ducato I i sobie chwali masa auta na wadze 2070 kg puste

dj.Adi - 2017-01-30, 19:19

Ten ostatni poszedł dzisiaj. Jak zadzwoniłem do gościa przypomnieć się o zdjęcia już go nie było :(
dj.Adi - 2017-01-30, 19:20

GENAS, Napisz coś więcej o swoim do sprzedania. Napisalem PW ale nie wiem czy dostałeś.
GENAS - 2017-01-30, 19:39

tu masz ogłoszenie https://www.otomoto.pl/of...a-ID6yKq2p.html
dj.Adi - 2017-01-30, 21:19

Przekracza mój budżet :)
Mandus - 2017-01-30, 22:58

Nie chcę wyjść na bufona, ale osobiście doradziłbym nieco zwiększyć budżet - wiem, że to delikatna sprawa - każdy ma swój i nie bez powodu jest taki jaki jest - ale nawet Ci co kupują kampery za dużą bańkę też gdzieś stawiają granicę - ale najczęściej te założone budżety wszyscy przekraczają - czemu?
Szukasz samochodu w takiej kwocie, że dołożenie 10 - 15 tyś powoduje, że kupujesz już zupełnie inny samochód, a jak kupisz za mniej to uwierz mi - i tak w niego włożysz kupę kasy, tylko tyle, że w ratach i tego nie odczujesz - a o nerwach i straconym czasie nie wspomnę. I dalej masz, co masz... Zamiast potem wkładać kasę w średni zakup, to nie lepiej pomyśleć o jakimś finansowaniu wcześniej i kupić coś lepszego? Przy sprzedaży kiedyś to odzyskasz...
Życzę Ci, żebyś trafił fajne auto w Twoim budżecie, jasne, że jest to możliwe, ale pomyśl też o tym co napisałem - niestety takie jest życie.. sztuka wyboru. Oczywiście dołożenie kilkunastu tysięcy nie zwalnia z dokładnych i wnikliwych oględzin, miny są wszędzie :!:
Powodzenia :spoko

zbyszekwoj - 2017-01-31, 08:20

W miarę jedzenia apetyt rośnie. Za ile byś nie kupił to i tak dołożysz, nawet do nowego.
Andrzej 73 - 2017-01-31, 08:27

Mandus napisał/a:
każdy ma swój i nie bez powodu jest taki jaki jest - ale nawet Ci co kupują kampery za dużą bańkę też gdzieś stawiają granicę - ale najczęściej te założone budżety wszyscy przekraczają - czemu?

Racja, jadąc na targi do Düsseldorfu też zakładaliśmy wydatek rzędu 50 tyś , a po trzech dniach pobytu na targach i oglądnięciu morza kamperów , limit trzeba było podnieś o 20 tyś...
Euro. :haha:

W ubiegłym roku siostra ze szwagrem szukali kampera w przedziale 30-45 tys. , po objechaniu kilku tysięcy kilometrów po Polsce i oglądnięciu potencjalnych domków na kółkach , co rusz zwiększali budżet.
Koniec końców skończyli na ponad 70 tyś...
Napomnę że poszukiwania trwały miesiącami.

Życzę powodzenia w poszukiwaniu tego wymarzonego...

futro2606 - 2017-01-31, 08:45

GENAS napisał/a:
Integra też stoi i czeka na lekarza,a tak nawiasem wszystko wyszło OK nawet lepiej niż OK, :spoko

Super ,kiedy znów narty? :ski: My prawdopodobnie jedziemy 3 lub 10 lutego.

GENAS - 2017-01-31, 09:47

Hejka,też bym pojechał :spoko daj znać kiedy i gdzie
dj.Adi - 2017-02-25, 15:42

Dawno nie pisałem ponieważ aktywnie szukałem kamperka, jednak dziś znów proszę was o porade.
Co sadzicie o tym egzemplarzu?
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDfPArJ.html
Martwi mnie wymieniana lewa ściana. Właściciel twierdzi że auto stało przy innym pojeździe który się spalił a w tym opalił się bok. Scania wykonana jest z kawałków (widać łączenia) wstawione nowe okna zrobione to jest ponoć przez profesjonalną firmę we Francji a pojazd jest szczelny. Gdyby nie ta ściana to zapewne bym się zdecydował. Silnik fajny i zabudowa też mi odpowiada.

dj.Adi - 2017-02-25, 15:46

Dawno nie pisałem ponieważ aktywnie szukałem kamperka, jednak dziś znów proszę was o porade.
Co sadzicie o tym egzemplarzu?
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDfPArJ.html
Martwi mnie wymieniana lewa ściana. Właściciel twierdzi że auto stało przy innym pojeździe który się spalił a w tym opalił się bok. Scania wykonana jest z kawałków (widać łączenia) wstawione nowe okna zrobione to jest ponoć przez profesjonalną firmę we Francji a pojazd jest szczelny. Gdyby nie ta ściana to zapewne bym się zdecydował. Silnik fajny i zabudowa też mi odpowiada.

zbyszekwoj - 2017-02-25, 20:20

Na oko bagno ale można stawać gorszym bokiem przy scianie. :diabelski_usmiech
piotr1 - 2017-02-25, 20:29

To auto to już bardzo dawno temu widziałem w ogłoszeniach :spoko
MER-lin - 2017-02-25, 21:28

O tym kamperku było już trochę na forum.
MILUŚ - 2017-02-26, 00:25

Moc silnika jakaś dziwna :chytry co najmniej pięć koników mu uciekło :-P
piotr1 - 2017-02-26, 00:44

To chyba jakaś porażka bo dobry kamper zawsze się sprzeda :lol: :spoko :spoko :spoko
DC - 2017-02-26, 18:28

Dzisiaj pojawiła się dobra oferta na Alle...o , nie mogę skopiować ogłoszenia bo piszę na iPadzie, ale to Fiat Ducato Burstner 2.8 z 2001r. jeśli z nim wszystko o.k. to cena 49900 dobra , nawet doliczając opłaty.
Mazur - 2017-02-26, 19:08

Cena plus opłaty i transport z Holandii.
Już przed sprowadzeniem przebieg zmalał z 184683 (zdjecie)na 147866 (ogłoszenie) to w sumie żadna różnica, tylko po co :?: ...mentalność handlarza :bajer

dj.Adi - 2017-02-27, 17:16

Dzięki za info. Widziałem to ogłoszenie. Jednak auta nie ma w Polsce tylko w Holandi i przed akupem nawet nie mozna go obejrzeć :( Jakoś tak trochę nie po mojemu.
MER-lin - 2017-02-27, 17:38

Swoją drogą to bardzo ciekawy sposób na biznes. Oferować koty ( kampery ) w worku. Nie sądzę, aby ktoś przy zdrowych zmysłach zapłacił w ciemno 50 czy 70 tysięcy widząc jedynie kampera na fotografiach. :chory
dj.Adi - 2017-02-27, 19:07

Ktoś pisał na forum że kupował od tego handlarza. Wpłacił zaliczkę a reszta przy odbiorze auta w Polsce. Dla mnie to nadal jest zakup kota w worku.