Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Badanie jakości spalin

SlawekEwa - 2017-01-25, 18:11
Temat postu: Badanie jakości spalin
Już się bać czy jeszcze poczekać? :bajer
http://moto.onet.pl/aktua...izatorow/bwm5vn

wirefree - 2017-01-25, 20:35

Chyba wczoraj o tym pisałem w innym temacie jak widac nie mylilem sie.
Jan Olejnik - 2017-01-25, 21:35

Jestem ciekawy na której SKP w Polsce za 98 PLN diagności będą sprawdzać zadymienie
w silnikach wysokoprężnych i sprawdzać wszystkie punkty w samochodzie które powinny być sprawdzone.
Jeśli to nawet sprawdzą to ile samochodów przestanie jeździć po polskich drogach.

wirefree - 2017-01-25, 22:42

Bedzie tak samo jak w niemczech kilkanacie lat temu wprowadzali Umweltzone, zielone strefy.
Mozna powiedziec ze historia sie powtorzy tylko ze w polskim wydaniu. Stare wraki pojda na ukraine albo inna bialorus a mieszkancy zielonych stref beda musieli kupic nowe albo nowsze auta.

http://www.umweltzone.pl/strefy

SlawekEwa - 2017-01-25, 23:04

W Łodzi to teraz smog będzie o wiele mniejszy w zimie :haha:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/...222442,1,0.html

Ahmed - 2017-01-26, 08:35

Jan Olejnik napisał/a:
Jestem ciekawy na której SKP w Polsce za 98 PLN diagności będą sprawdzać zadymienie
w silnikach wysokoprężnych

A widziałeś kiedyś jak wygląda takie urzędowe badanie :bajer

Zapewniam, że nie chciałbyś by silnik twojego samochodu to przeżył :spoko

SlawekEwa - 2017-01-26, 09:53

Ja widziałem jak podczas takiego badania diesla silnika uległ awarii. Chryja była na cały powiat. Klien ttwierdził, że diagnosta zepsuł mu silnik, a diagnosta że silnik był do doopy i dlatego uległ awarii. I kto wg Was ma rację? :bajer
Viper - 2017-01-26, 11:00

Klient nasz Pan, ma zawsze rację. :haha:
Ahmed - 2017-01-26, 12:54

SlawekEwa napisał/a:
Ja widziałem jak podczas takiego badania diesla silnika uległ awarii.

Zły diagnosta spowodował wyjście korbowodu bokiem , skąd ja to znam i dlaczego się nie dziwię :spoko

Ahmed - 2017-01-26, 12:57

SlawekEwa napisał/a:
Klien ttwierdził, że diagnosta zepsuł mu silnik, a diagnosta że silnik był do doopy i dlatego uległ awarii. I kto wg Was ma rację? :bajer

Obaj mieli , przepisy by kręcić diesla wielokrotnie do odcięcia są poj.............e :spoko

futro2606 - 2017-01-26, 14:28

Nie sądzę ,że to wejdzie w życie . Z praktyki , pracowałem naście lat temu na stacji diagnostycznej i w końcu lat 90-tych także było sprawdzenie spalin diesla. Skończyło się na kilku badaniach ponieważ kolejne wymagały wymiany płytek w urządzeniu z powodu zadymienia i każdy kolejny miał wynik negatywny- odstąpili od tego z ekonomi i praktyki. Wymiana płytek trwała ok godziny i nie można było robić przeglądów. Kontrola może być tylko wyrywkowa a nie systematyczna. To są fakty ale jak wiadomo w Polsce od roku dzieją się rzeczy nie pojęte w innych cywilizowanych krajach. :wyszczerzony:
ferguson - 2017-01-26, 15:55

Bo Polska to piękny kraj, ale nie cywilizowany.
janusz - 2017-01-26, 16:12

Moim zdaniem takie przepisy nic nie dadzą do czasu aż pokładowy OBD nie będzie mógł na drodze zrobić wydruku jakości spalin. Znając jednak osiągnięcia w komputeryzacji samochodów np VW to wynik i tak zawsze będzie dobry. :haha:
robba - 2017-01-26, 18:06

janusz napisał/a:
Moim zdaniem takie przepisy nic nie dadzą do czasu aż pokładowy OBD nie będzie mógł na drodze zrobić wydruku jakości spalin. Znając jednak osiągnięcia w komputeryzacji samochodów np VW to wynik i tak zawsze będzie dobry. :haha:

też nie dziwie się, że w końcu Amerykanie zastanowili się: jak to jest, że producent podaje
że jego auto z rury wydechowej wydala mniej zanieczyszczeń niż oni mają na codzień w powietrzu (czyli oczyszcza)...

Ahmed - 2017-01-28, 10:12

A temu jak spaliny zbadać ? Taki mam widok codziennie rano gdy jadę do pracy

Dzisiaj zrobiłem fotkę :foto

SlawekEwa - 2017-01-28, 10:41

Musiało nieżle wiać, bo dym w poziomi leci :haha:
Ahmed - 2017-01-28, 10:48

SlawekEwa napisał/a:
Musiało nieżle wiać, bo dym w poziomi leci :haha:

Wystarczy kliknąć w zdjęcie i wiatr się zmieni :mrgreen:

Mandus - 2017-01-30, 22:26

A zdajecie sobie sprawę, że ogromna masa samochodów ma wyciętego DPFa i raczej nie będzie się dało / opłacało na nowo go tam instalować... Ukraińcy tyle aut nie kupią :)
Tyle, że obecnie norma spalin diesla jest dość łagodna, więc pytanie - co będą sprawdzać - czy spaliny są w normie cza auto ma wyciętego DPFa :)

Generalnie jestem za, bo mało kto wie, ale był taki raport w EU na temat diesel'i i o ile nowy diesel nie jest problemem, to stare ropniaki są strasznie trujące - i to już 7-8 letni diesel jest problemem. I teraz uwaga - Europa strzeliła sobie takiego gola, że podobno średnia długość życia Europejczyka skrócona jest/będzie o 9 lat tylko z racji, że diesel stał się kiedyś modny. Więc to nie żarty...

Ahmed - 2017-01-30, 22:47

Mandus napisał/a:
- czy spaliny są w normie cza auto ma wyciętego DPFa :)

:spoko

WINNICZKI - 2017-01-31, 23:42

Jajka sobie robicie.Ten DYM jest biały czyli to para wodna. Gość świnie hoduje i właśnie wyciąga ziemniaki z parownika. A że mróz przycisnął to i pary więcej widać :-P
bert - 2017-02-01, 16:16

następne "ocipienie klimatyczne"