Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Indywidualne - Dziwna sprawa z wiosną

łoś - 2017-01-26, 00:21
Temat postu: Dziwna sprawa z wiosną
Dziś nad moim domem leciało stado dzikich gęsi. Darły się niesamowicie.
Później pojechałem do TESCO coś kupić, a tam już dział wiosenny. Kosiarki, konewki i nasiona.
Przecież to styczeń. Jak to rozumieć. Przyśpieszenie wiosny w handlu w porozumieniu z dzikimi ptakami oznacza jutro przylot bocianów?

Milano - 2017-01-26, 02:30

W tych czasach wszystko jest możliwe.21-wiek mamy :mrgreen:
Kiedyś pory roku można było łatwiej odróżnić.

jacek stec - 2017-01-26, 07:29

Gęsi zimują u nas,i te które przelatywały w zależności od tego czy to było rano czy wieczorem,zmierzały z noclegowiska na żerowisko lub odwrotnie.Bociany jeszcze czekają,a gdzie te z opolszczyzny można podejrzeć na stronie http://ptaki-silesiana.pl...otow-v20.html#!
krzlac - 2017-01-26, 11:36

Z tej mapy wynika, że bocian ST11 jest na granicy węgiersko-rumuńskiej. Pytanie: czy już, czy jeszcze? Z trasy przelotu wynika, że zatrzymał w drodze do Afryki.
Jakby wiedział co robią w Tesco to by już wracał. :lol:

jacek stec - 2017-01-27, 01:57

i rzeczywiście tam jest,postanowił przezimować tam
Bronek - 2017-01-27, 05:14

A tam pory roku !

Ja o czwartej rano się obudziłem, myśląc , że już dzień jest. :spoko

krzlac - 2017-01-27, 09:17

Bronek napisał/a:
A tam pory roku !

Ja o czwartej rano się obudziłem, myśląc , że już dzień jest. :spoko

To też pryszcz. Najgorzej to się obudzić godzinę po stolcu.

Ahmed - 2017-01-27, 16:18

Wiosna Łosiu powiadasz , czas się obudzić z letargu , czy nadal śpisz w swoim świecie :bajer
łoś - 2017-01-29, 21:30

Wiosna Łosiu powiadasz , czas się obudzić z letargu , czy nadal śpisz w swoim świecie :bajer
zazdrościsz mi snu ? cienki jesteś.

Bronek - 2017-01-30, 08:10

jacek stec napisał/a:
Gęsi zimują u nas,i te które przelatywały w zależności od tego czy to było rano czy wieczorem,zmierzały z noclegowiska na żerowisko lub odwrotnie.Bociany jeszcze czekają,a gdzie te z opolszczyzny można podejrzeć na stronie http://ptaki-silesiana.pl...otow-v20.html#!

Dziwne, bo mieszkam z 2 km od brzegu Bałtyku a skubane na Bornholmie chyba nie kimają.

3 dni temu kilka małych kluczy leciało z północy

krzlac - 2017-01-30, 08:40

W Polsce w styczniu widuje się gęsi zimujące i migrujące. To zależy od stada i gatunku, a jest ich kilka (gęś zbożowa - najliczniejsza, bernikla białolica, bernikla kanadyjska, gęś krótkodzioba, bernikla rdzawoszyjna i bernikla obrożna).