|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Truma Combi
MER-lin - 2017-01-27, 15:10 Temat postu: Truma Combi Przymierzam się do zakupu kamperka wyposażonego w Trumę Combi. Dotychczas miałem do czynienia tylko z systemami z odrębnym piecem i bojlerem. Z tego co zrozumiałem tego typu ogrzewanie wymaga ciągłej pracy wentylatora rozprowadzającego ciepłe powietrze. Mój dylemat związany jest właśnie z tym wentylatorem. Jeżeli będzie pracował w trybie ciągłym, np. przez całą noc, to akumulator zabudowy długo tego nie wytrzyma. Może jednak nadmuch działa tylko okresowo? Prosiłbym o wypowiedź kolegów, którzy mają na pokładach tego typu Trumy. ( w instrukcji obsługi Trumy nie jest to wyjaśnione, a w zasobach forum niestety też nie znalazłem odpowiedzi ).
NINED - 2017-01-27, 15:25 Temat postu: Re: Truma Combi
MER-lin napisał/a: | Przymierzam się do zakupu kamperka wyposażonego w Trumę Combi. Dotychczas miałem do czynienia tylko z systemami z odrębnym piecem i bojlerem. Z tego co zrozumiałem tego typu ogrzewanie wymaga ciągłej pracy wentylatora rozprowadzającego ciepłe powietrze. Mój dylemat związany jest właśnie z tym wentylatorem. Jeżeli będzie pracował w trybie ciągłym, np. przez całą noc, to akumulator zabudowy długo tego nie wytrzyma. Może jednak nadmuch działa tylko okresowo? Prosiłbym o wypowiedź kolegów, którzy mają na pokładach tego typu Trumy. ( w instrukcji obsługi Trumy nie jest to wyjaśnione, a w zasobach forum niestety też nie znalazłem odpowiedzi ). |
Też jestem ciekaw, chociaż mam w kamperku takie ustrojstwo zasilane gazem. Używałem w zeszłym sezonie, ale nie korzystałem z ogrzewania budy. Zwrócę na to uwagę i odpowiem, ale nie wiem kiedy.
Istvan - 2017-01-27, 15:54
Mam takie coś u siebie. Wentylator nie pracuje cały czas. Ja go nie słyszę. Jak jest rozgrzany to powietrze cyrkuluje. Kamper teraz stoi na parkingu i ogrzewanie jest włączone na "2" bez zasilania zewnętrznego juz chyba trzeci tydzień od Uniejowa. Jest ok. Na dachu mam 300W a aku 250Ah
Byłem już 2 razy na dachu żeby odśnieżyć.
kimtop - 2017-01-27, 16:37
Obroty wentylatora zmieniają się wraz z zapotrzebowaniem na ciepło.Po osiągnięciu zadanej temperatury,piec się wyłącza lub pracuje na minimalnych obrotach.Mam kombi już w drugim kamperze i prądu nigdy mi nie zabrakło.Oczywiście trzeba mieć "zdrowy" akumulator.
MER-lin - 2017-01-27, 18:01
Z tego co piszecie wynika, że wentylator tłoczy powietrze tylko w fazie nagrzewania zabudowy. Gdy temperatura się ustabilizuje wentylator się zatrzymuje. Następnie uruchamia się okresowo tylko w celu podtrzymania zadanej temperatury. Dobrze to zrozumiałem?
Wojciechu - 2017-01-27, 18:15
Dobrze zrozumiałeś. Jest jeszcze jedna kwestia, która będzie Cię nurtowała - czy grzać na sucho, czy zalewać wodą bojler - ja zalewam. Może ktoś ma inne doświadczenia.
Bronek - 2017-01-27, 20:09
Nie ma potrzeby zalewania. Grzałem i grzeję zawsze na sucho
OMEGA - 2017-01-27, 20:18
ale grzejąc zalanym wodą automatycznie się grzeje woda i masz np. do prysznica ale nie musisz zalewać.
Bronek - 2017-01-27, 21:13
Wiadomo.
Grzanie na sucho, stosuję po opróżnianiu zbiorników na zimę., gdy zdarzy się jakiś krótki wyjazd.
Nie ma sensu zalewać kampera, gdy jadę nim po zakupy np w grudniu.
Truma combi ma pięć położeń
Wyłączenie
i
2. grzanie wody do 40 st,
3. grzanie wody do 60 st... obie możliwości bez ogrzewania (lato)
4. Ogrzewanie, bez grzania wody
5. Ogrzewanie i woda 60st.
eMKa - 2017-01-27, 21:42
No nie wiem.
Ja bym dzisiaj poszedł w ON czyli Truma Combi D6
Sam bym chętnie wymienił, mam Trume Combi 6. Odciął się od piep....go gazu
Może będzie do sprzedania, ale chyba nie wyrobię czasowo przed sezonem .
Co do zasadniczego pytania, to nie ma tematu przy pokładówce 100 Ah i solarze 150W – tak mam
Oczywiście oświetlenie wew.led
Combi to
ogrzewanie
ogrzewanie i woda
woda
Jak kto lubi i chce
Comsio - 2017-01-28, 09:05
eMKa napisał/a: | No nie wiem.
Ja bym dzisiaj poszedł w ON czyli Truma Combi D6
Sam bym chętnie wymienił, mam Trume Combi 6. Odciął się od piep....go gazu
Może będzie do sprzedania, ale chyba nie wyrobię czasowo przed sezonem .
Co do zasadniczego pytania, to nie ma tematu przy pokładówce 100 Ah i solarze 150W – tak mam
Oczywiście oświetlenie wew.led
Combi to
ogrzewanie
ogrzewanie i woda
woda
Jak kto lubi i chce |
dokładnie tak A pro-po gazu, to pójdzie w kosmos,a ON będzie capić.
Bronek - 2017-01-28, 13:11
Też mnie zapach spalin mdli.
Tym bardziej, że znam z młodości zapachy carmenów, caro, benzyny do komarka i oleju do merca ojca.
Były zupełnie inne.
Olej capi... przynajmniej mi.
slawomir89 - 2017-01-28, 14:20
Ja mama Trumę Kombi 6 D , zapach spalin podczas pracy jest niewyczuwalny , więc nie ma możliwości żeby coś capiło, no chyba ,że wsadzi się nos w rurę wydechową.
MER-lin - 2017-01-28, 14:33
Dziękuje wszystkim za wyjaśnienia dotyczące Trumy Combi. Na pewno nie będzie to teraz element negatywnie przeze mnie oceniany podczas oględzin kamperka. Plusem jest jeden nieduży kominek na burcie. Minusem zawór elektromagnetyczny opróżniający bojler, gdy uzna to za stosowne. Ale z tym ostatnim było już na forum, jak sobie poradzić.
MILUŚ - 2017-01-28, 14:54
MER-lin napisał/a: | ....Minusem zawór elektromagnetyczny opróżniający bojler, gdy uzna to za stosowne. Ale z tym ostatnim było już na forum, jak sobie poradzić. |
Ja zdaję się w sprawie zaworu elektromagnetycznego na.....siebie Zawór jest zablokowany expanderem . Dzięki temu wyłączenie elektrobloku nie powoduje spuszczenia wody z całego układu
MER-lin - 2017-01-28, 15:32
To jeśli wyłączę zasilanie w zabudowie zawór elektromagnetyczny automatycznie się otworzy?
Wojciechu - 2017-01-28, 15:57
MER-lin napisał/a: | To jeśli wyłączę zasilanie w zabudowie zawór elektromagnetyczny automatycznie się otworzy? |
...popłynie cała woda. Chętnie zobaczyłbym na zdjęciu wynalazek "Milusia" - bo nie ukrywam, że przy niskiej temperaturze mam kłopot. Ostatnio na zlocie w Nadarzynie miałem sporą kałuże pod kamperem. Mój kolega ma hiszpańską zabudowę i ma sprytne oryginalne rozwiązanie - metalową obejmę wciskana pod zawór - chętnie bym coś takiego zakupił.
mrsulki - 2017-01-28, 16:04
MER-lin napisał/a: | To jeśli wyłączę zasilanie w zabudowie zawór elektromagnetyczny automatycznie się otworzy? |
Nie, zawór otwiera się przy niskich temperaturach coś koło 4stopni i spuszcza wodę. Zsilanie nie ma tu znaczenia - przynajmniej w kamperach które znam, jedynie fizycznie odpięcie aku zabudowy otworzy zawór, wyłączenie zasilania wyłącznikiem na panelu nic nie zmienia.
Bronek - 2017-01-28, 16:13
slawomir89 napisał/a: | Ja mama Trumę Kombi 6 D , zapach spalin podczas pracy jest niewyczuwalny , więc nie ma możliwości żeby coś capiło, no chyba ,że wsadzi się nos w rurę wydechową. |
To na tej zasadzie działa, jak sąsiad pali butelkami PET. Jemu nie śmierdzi.
Nie pisałem o smrodzie ON w środku! A okolicy.
Ja po prostu czuję sąsiedztwo diesla, gdy mam przyjemność, burta w burtę kempingować.
Komin z Trumy Diesla ( w sumie mądre rozwiązanie z pkt. logistyki) wywalił bym wzorem starych rozwiązań, na dach.
To jak z agregatem, tramwajem i muzyką. Czepialski jestem.
Zresztą wiosna idzie, ptaki w ogrodzie szaleją, a klucze gęsi zapychają na południe. Sezon grzewczy zbliża się ku końcowi.
MILUŚ - 2017-01-28, 16:16
mrsulki napisał/a: | ...... wyłączenie zasilania wyłącznikiem na panelu nic nie zmienia. |
czy myślałeś o wyłączniku na panelu ? jeśli tak to.....tak masz rację
ale ja piszę o wyłączniku na elektrobloku ...... przed laty po wyłączeniu wyłącznika na nim straciłem ponad.....120 litrów wody .
Pro-fos....
W górnej części "psztyczka" zaworu mam otwór . W górnym położeniu zawór jest zamknięty ; więc wystarczy zaczepić expanderek do tego otworu i naciągnąć a zawór mimo braku napięcia czy niskiej temp./ od 4 st.C > / się nie otworzy i wody nie spuści
Tylko w tym wypadku musisz pilnować temperatury .....szkoda bojlera
Bronek - 2017-01-28, 16:21
mrsulki napisał/a: | MER-lin napisał/a: | To jeśli wyłączę zasilanie w zabudowie zawór elektromagnetyczny automatycznie się otworzy? |
Nie, zawór otwiera się przy niskich temperaturach coś koło 4stopni i spuszcza wodę. Zsilanie nie ma tu znaczenia - przynajmniej w kamperach które znam, jedynie fizycznie odpięcie aku zabudowy otworzy zawór, wyłączenie zasilania wyłącznikiem na panelu nic nie zmienia. |
Wymieniałem akumulator zabudowy, wy)łączałem wielokrotnie hebel i zawór nie puścił.
Mam Trumę Combi 4.
Czy piszecie o innej?
MILUŚ - 2017-01-28, 18:07
Bronek napisał/a: | .......
Wymieniałem akumulator zabudowy, wy)łączałem wielokrotnie hebel i zawór nie puścił.
Mam Trumę Combi 4.
Czy piszecie o innej? |
Przeglądnij schemat podłączeń u siebie . Ja prawdopodobnie mam Trum'ę 6002 . Pewnie każdy producent może mieć inaczej . Mój elektrozawór jest podłączony pod napięcie elektrobloku . Może u innych jest inaczej .
OMEGA - 2017-01-28, 18:15
Ja mam w moim Trumę Combi 6 i wodę może spuścić temp. poniżej +3 lub ręcznie inne wyłączenia nie powodują spuszczania wody z instalacji.
Bronek - 2017-01-28, 18:47
Spuszczać ręcznie ?
Czasem trzeba
Cóż, może teraz rzadko....
Ale to wina ocieplenia klimatu,
kimtop - 2017-01-28, 19:33
U mnie również przy otwarciu zaworu bojlera nigdy nie schodzi woda ze zbiornika
Mirekmat - 2017-01-29, 10:49
Witam.
W kwestii zaworu spuszczającego wodę.W założeniu ma służyć do zabezpieczenia zbiornika bojlera przed zniszczeniem.Starsze modele spuszczały wodę przy temperaturze wewnątrz pojazdu +-4stp.C i przy spadku napięcia na akumulatorze zabudowy/np. przez odłączenie klem/,natomiast nowsze reagują tylko na temp. stan napięcia nie gra roli/np. brak aku/. Co do korzystania z ogrzewania bez napełnionego zbiornika bojlera, jak najbardziej jest to możliwe trzeba jednak pamiętać aby na panelu sterującym nie włączyć w pozycji grzania wody /przy starych włącznikach piktogram prysznica a przy nowych 40 60 stp C/ Jeżeli będzie w pozycji samego grzania czy też grzanie z prysznicem to wszystko jest w porządku.Czy po otwarciu zaworu "zleci"wszystka woda z bojlera i zbiornika wody?Niekoniecznie.Z bojlera tak natomiast ze zbiornika wody i tak i nie.Przy pompkach zanurzeniowych niekoniecznie gdyż wraz z ubytkiem wody nie następuje włączenie pompki wody natomiast przy pompkach ciśnieniowych przy otwartym obiegu a tym samym spadku ciśnienia w instalacji następuje włączenie pompy wody i leci ona pod pojazd.Pompa pracuje po pewnym czasie na "sucho" i możemy mieć wydatek.To tyle w kwestii mojego mądrzenia.Pozdrawiam Mirek
Aran-70 - 2017-01-29, 11:17
Witam.
Włączę się do rozmowy chociaż mam nieco inne pytanie, może mi ktoś odpowie: na ostatnim zlocie (było już chlodno) włączyłem na noc ogrzewanie. Wydawało mi się, że czujnik temperatury powinien wyłączać piec gdy dojdzie do ustawionej temperatury. Tymczasem budzę się jakoś w środku nocy, a tu ze 28st. Prawdopodobnie nie działa u mnie czujnik temperatury. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację żeby potwierdzić moją teorie?
Arek
Comsio - 2017-01-29, 11:24
Na to się zanosi.
Arek przetestuj to jeszcze z raz . Może się zawiesił.
Roberto - 2017-01-29, 12:13
Aran-70 napisał/a: | Witam.
Włączę się do rozmowy chociaż mam nieco inne pytanie, może mi ktoś odpowie: na ostatnim zlocie (było już chlodno) włączyłem na noc ogrzewanie. Wydawało mi się, że czujnik temperatury powinien wyłączać piec gdy dojdzie do ustawionej temperatury. Tymczasem budzę się jakoś w środku nocy, a tu ze 28st. Prawdopodobnie nie działa u mnie czujnik temperatury. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację żeby potwierdzić moją teorie?
Arek |
Ja miałem dokładnie to samo pierwszej nocy w Uniejowie
Ale w kolejną noc samo się naprawiło
Wczoraj włączyłem ogrzewanie w kamperku na noc i właśnie przed chwilą sprawdzałem temperaturę i jest OK. Na najniższym poziomie grzania w środku mam 19 stopni.
Nie mam pojęcia o co chodziło
Mazur - 2017-01-29, 13:10
Może coś przyśniedziało w regulatorze. U mnie czasami żeby załapał , muszę poruszać delikatnie "na boki" tym kółkiem od temperatury.
mrsulki - 2017-01-29, 13:41
Mazur napisał/a: | U mnie czasami żeby załapał , muszę poruszać delikatnie "na boki" tym kółkiem od temperatury.
|
To go zdemontuj i polutuj złącza od potencjometra. Też tak miałem po przelutowaniu jest OK
Mazur - 2017-01-29, 14:52
Dziękuję mrsulki . Już to rozbierałem, ale nie wpadłem na pomysł, żeby poprawić lutowanie
Roberto - 2017-01-29, 15:46
Ja w tamtym roku też poprawiałem wszystkie luty i również zauważyłem poprawę.
Mam tylko pytanko - czujnik temperatury jest zamontowany w tym module (wtedy tego nie sprawdziłem) a nigdzie indziej go u siebie nie znalazłem
Mazur - 2017-01-29, 15:54
Na moje amatorskie oko, czujnik jest w tym module.
Mandus - 2017-01-29, 16:15
Ja dodam, że zamawiając kampera rozważałem kilka wersji ogrzewania . Standardową Trumę Combi 4, mocniejszą Combi 6 i Webasto na ON ( czy tam Trumę na ON) - i sprzedawcy (kilku to potwierdziło) że standardowa Combi 4 przy obecnych zabudowach wystarcza, więc mocniejszej nie trzeba, natomiast Webasto odradzali ze względu na większy pobór prądu - i to znacząco - że może być problem ze staniem na dziko zimą. Wybrałem Combi 4 - sprzedawcy mieli rację, polecam ją w ciemno, daje radę przy silnych mrozach bez najmniejszego problemu, a "prądożerność" naprawdę jest znikoma.
Z gazem też nie ma problemu - tylko trzeba z góry przewidywać i zabierać butle z zapasem, a na kempingach zimowych w Austrii są przyłącza na gaz. No problem.
A jak ktoś myśli, że przy mrozach Webasto mu spali niezauważalnie mało paliwa i się nie zabezpieczy w większą ilość w zbiorniku - to się może zdziwić. Znam przypadki, że po dłuższym staniu ponad pół zbiornika zimą poszło!
mischka - 2017-01-29, 18:53
Roberto napisał/a: | czujnik temperatury jest zamontowany w tym module | chyba jest pod pokrętłem, moje pokrętło odpadło i widzę że wystaje tam coś czujnikopodobnego
Aran-70 - 2017-01-29, 19:45
Ja mam taką trume
Aran-70 - 2017-01-29, 19:48
I mam takie pokrętło i w ustawionej pozycji na samo grzanie nie pracuje
Bronek - 2017-01-29, 19:59
A termostacik ustawiasz ?
Cycek na płomyczek a wew pokrętełko na np trójeczkę/czwóreczkę .
Nie działa ?
U mnie czujnik temperatury np. nie był podłączony do panela/wyświetlacza EB. Wypiął się z płytki.
Aran-70 - 2017-01-29, 20:05
Przed chwilą próbowałem włączyć - ustawiłem na 6 i pokrętło w pozycji tylko grzania - i nic, zero, cisza, no moze nie zupelna cisza, bo cos cichutko slychac w trumie, ale nic się nie wlaczylo
Aran-70 - 2017-01-29, 20:11
Tak ustawiłem i nic
zbyszekwoj - 2017-01-29, 20:14
Mandus napisał/a: | na kempingach zimowych w Austrii są przyłącza na gaz. No problem. |
A w jaki sposób podłączamy ten gaz z przyłącza ?
OMEGA - 2017-01-29, 20:31
Sprawdz czy masz butlę odkręconą lub zawór w kamperze otwarty ???
Aran-70 - 2017-01-29, 20:43
No oczywiście ze otwarty od tego zacząłem
OMEGA - 2017-01-29, 20:50
Nie zawsze to takie oczywiste , stawiam ci że od tego zacząłeś
Bronek - 2017-01-29, 20:54
Gdzie masz ten czujniczek
U mnie był wypięty z płytki
Dioda zielona świeci się?
Tu fragment z instrukcji.. OBSTAWIAM CZUJNIK z tych banalych usterek
Cytat: | Po włączeniu świeci zielona
dioda LED, ale ogrzewanie nie
funkcjonuje.
Temperatura nastawiona
na panelu obsługi jest
niższa niż temperatura
pomieszczenia.
– Nastawić wyższą temperaturę pomieszczenia na panelu
obsługi.
–
Po włączeniu ogrzewania świeci
się zielona dioda LED i
czerwona dioda LED mruga
z 5 Hz,
czerwona dioda LED mruga
z 1 Hz,
czerwona i żółta dioda LED
mrugają na zmianę z 1 Hz.
–
–
–
Okno nad kominem jest ot-
warte (wyłącznik okienny).
Napięcie dolne.
Napięcie akumulatora za
niskie < 10,0 V.
Grożące napięcie dolne.
Napięcie akumulatora za
niskie < 10,4 V.
Grożące napięcie dolne
przy podgrzewaniu wody.
Napięcie akumulatora za
niskie < 10,4 V.
–
–
–
–
Zamknąć okno.
Załadować akumulator ew. wymienić zużyty akumulator.
Naładować akumulator!
Naładować akumulator!
–
–
–
–
Po włączeniu ogrzewania świeci
zielona i czerwona dioda LED.
Układ elektroniczny jest
uszkodzony.
– Prosimy zwrócić się do centrum serwisowego firmy |
Andrzej 73 - 2017-01-29, 20:59
Jest jeszcze przycisk na wężyku (taki zielony) po podłączeniu butli trzeba go nacisnąć.
Bronek - 2017-01-29, 21:03
No tak ale chyba wodę mu grzało. ?
Jeśli nie czujnik to upalone pokrętło.
U kolegi było w ok wylotu komina lodówki i szlag je trafił.
Nota bene takiego głupiego rozewązania można pozazdrościć firmie Brustner
K8min wyłazi pod kratkę wentylacyjną lodówki a nie na zewnątrz. I daje spalinami akurat po tyle tego pokrętła.
Andrzej 73 - 2017-01-29, 21:09
Bronek napisał/a: | No tak ale chyba wodę mu grzało. ? |
Jeśli tak to sorki nie doczytałem
Aran-70 - 2017-01-29, 21:16
[quote="Bronek"]Gdzie masz ten czujniczek
Obrazek
Czujnik mam nad pokrętłem, widać na przesłanym wcześniej zdjęciu.
A jeżeli nie jest podłączony to truma nie pracuje? Wydawało mi się, że truma powinna chodzić, tylko nie wyłączy się kiedy tezeba
Aran-70 - 2017-01-29, 21:17
Andrzej 73 napisał/a: | Jest jeszcze przycisk na wężyku (taki zielony) po podłączeniu butli trzeba go nacisnąć.
Obrazek |
Nie mam takiego przycisku
Bronek - 2017-01-29, 21:22
[quote="Aran-70"] Bronek napisał/a: | Gdzie masz ten czujniczek
Obrazek
A jeżeli nie jest podłączony to truma nie pracuje? Wydawało mi się, że truma powinna chodzić, tylko nie wyłączy się kiedy tezeba |
Może walnięty. Wypnij właśnie to się okaże. Jak ruszy to znaczy, że czujnik popsuty "zwarty" . , To termistor/termopara
Koziołki - 2017-01-29, 21:24
[quote="Aran-70"] Bronek napisał/a: | Gdzie masz ten czujniczek
Obrazek
A jeżeli nie jest podłączony to truma nie pracuje? Wydawało mi się, że truma powinna chodzić, tylko nie wyłączy się kiedy tezeba |
Sprawdzałem u siebie - czujnik można całkowicie odpiąć i truma pracuje wtedy na maxa, nie wyłącza się
Bronek - 2017-01-29, 21:25
Pisaliśmy razem. Proponowałem by wypiął
Koziołki - 2017-01-29, 21:27
[quote="Bronek"] Aran-70 napisał/a: | Bronek napisał/a: | Gdzie masz ten czujniczek
Obrazek
Może walnięty. Wypnij właśnie to się okaże. Jak ruszy to znaczy, że czujnik popsuty "zwarty" . , To termistor/termopara |
jak zwarłem przewody czujnika to truma też pracuje, więc te problemy raczej nie są przyczyną tego czujnika
Aran-70 - 2017-01-29, 21:45
No właśnie, a teraz odpiąłem czujnik i włączyłem jeszcze raz i nic, a ta cicha praca trumy o której wcześniej pisałem to tylko nawiew zimnego powietrza
Roberto - 2017-01-29, 22:52
A słychać zapalarkę do gazu
Gdzieś (nie pamiętam gdzie) czytałem o zapchanym filtrze gazu. Ciekawe czy gaz dochodzi do Trumy
Istvan - 2017-01-29, 23:29
Truma nie będzie pracować z odpiętym czujnikiem !!!
Bronek - 2017-01-30, 07:04
Istvan napisał/a: | Truma nie będzie pracować z odpiętym czujnikiem !!! |
To dziwne bo u mnie pracowała ale niereahowała na regukację. . Dlatego grzebałem i odkryłem wypięcie..
Może dlatego, że czujnik był podpięty via Panel EB?
TYLKO ja piszę o Combi 4.
Czy grzeje wodę? Czy pracuje ogrzewanie w trybie woda/grzanie?
Jeśli tak to, gaz dochodzi a problem ze sterowaniem. Skoro pokrętło świeci na zielono to styk jest, ale trzeba by pomierzyć wyjścia potencjometru?
Istvan - 2017-01-30, 10:42
Bronek napisał/a: | Istvan napisał/a: | Truma nie będzie pracować z odpiętym czujnikiem !!! |
To dziwne bo u mnie pracowała ale niereahowała na regukację. . Dlatego grzebałem i odkryłem wypięcie..
Może dlatego, że czujnik był podpięty via Panel EB?
TYLKO ja piszę o Combi 4.
Jeśli tak to, gaz dochodzi a problem ze sterowaniem. Skoro pokrętło świeci na zielono to styk jest, ale trzeba by pomierzyć wyjścia potencjometru? |
Na dzień dobry próbowałem odpalić trumę (combi6) bez czujnika sądząc że powinna ruszyć
Po wielu próbach tel. do przyjaciela czyt. : Duni i On mnie oświecił że bez czujnika ni huhu. Nie pomoże również zwieranie styków. Po podpięciu ruszyła. Na początku było z nią trochę kłopotów tzn. gasła i trzeba ją było załączać powtórnie. Tak 4 -5 razy. Jak już się "rozgrzała" chodziła bez problemu. Cały czas pokazuje jakieś błędy, ale działa więc jakoś dotrwam do wizyty u Duniego co by ją zdiagnozował dokładnie
Bronek - 2017-01-30, 10:52
Moja "czwórka" to jeszcze szara nie czarna . Czyli z przed liftingu . Czarne Trumy maja bardziej zaawansowane sterowanie . Może dlatego ?
Istvan - 2017-01-30, 11:04
Może tak , moja jest czarna i pewnie elektronika pozwala na więcej funkcji niż to jest konieczne
Następna generacja będzie przemawiała ludzkim głosem, bo moja nadaje Moors'em i nie mam opisu czego chce.
Koziołki - 2017-01-30, 11:19
Ja mam trumę combi 6 czarną i z odpiętym czujnikiem hula bez problemu, tylko nie wyłącza się przy zadanej temperaturze
Aran-70 - 2017-01-30, 12:39
Jeśli tak to, gaz dochodzi a problem ze sterowaniem. Skoro pokrętło świeci na zielono to styk jest, ale trzeba by pomierzyć wyjścia potencjometru?[/quote]
Tak, wodę grzeje, truma chodzi nawet w pozycji grzania wody i ogrzewania (czyli tym dolnym) a samo ogrzewanie pomieszczenia nie działa
Pewnie jest tak jak piszesz, że jest problem ze sterowaniem pokrętłem
Arek
Bronek - 2017-01-30, 12:46
No to, może "popukać"
Kabelek? Nie pamiętam, czy to skrętka?
martini44 - 2017-01-30, 13:14
Bronek, a Ty wogóle pracujesz ?? ciagle na CT siedzisz
zbyszekwoj - 2017-01-30, 13:22
martini44 napisał/a: | Bronek, a Ty wogóle pracujesz ?? ciagle na CT siedzisz |
W jego specjalności do pracy wystarczy jedna ręka. Druga do klawiatury.
Bronek - 2017-01-30, 13:33
zbyszekwoj napisał/a: | martini44 napisał/a: | Bronek, a Ty wogóle pracujesz ?? ciagle na CT siedzisz |
W jego specjalności do pracy wystarczy jedna ręka. Druga do klawiatury. |
Mam podzieloność uwagi.
Wychdząc z pracy 11.00 spotkałem Endiego. ( a urobiłem se rence po okcie )
Camperteam jest więc wszędzie.
W robocie całą dokumentację prowadzę elektronicznie, dane idą w chmurę , więc jestem online.
Gdy kolejna kobitka majtki zdejmuje, ja serfuję itd....
Nawet mam sieć w aucie
W domu tablety trzy pod parą.
Teraz leżę, tablet na klacie., kot powyżej na oparciu, pies w nogach. Oglądam też Kiepskich.
Tak więc jestem ciągle niemal zalogowany. A dla mnie napisać post to kilka sekund. Dlatego i byki i głupoty bywają
martini44 - 2017-01-30, 13:41
ale non stop na CT ?? toć to Twoja druga miłość....
Bronek - 2017-01-30, 13:57
Niestety nie, 34 ta.
Wstałem, idę do kibla to se napisze tego posta.
Zaczyna się kolejny odc Kiepskich
Ps. Nie oszczędzam na pądzie i to całe ustrojstwo jest zalogowane.
Dodam, że nie tylko na CT.
Ale tu pisanie wymaga najmniej wysiłku.
Aran-70 - 2017-01-30, 14:00
Bronek napisał/a: | No to, może "popukać"
Kabelek? Nie pamiętam, czy to skrętka? |
Pukalem, ruszam, nawet odkrecilem, ale tam wszystko zalane jakimś klejem, nie można się dostać do środka
Arek
Bronek - 2017-01-30, 14:03
Aran-70 napisał/a: | Bronek napisał/a: | No to, może "popukać"
Kabelek? Nie pamiętam, czy to skrętka? |
Pukalem, ruszam, nawet odkrecilem, ale tam wszystko zalane jakimś klejem, nie można się dostać do środka
Arek |
Teoretycznie, to chyba wzystko przerobiliśmy.
Zostaje kabel...... i serwis.
Aran-70 - 2017-01-30, 14:10
[quote="Bronek"][quote="Aran-70"] Bronek napisał/a: |
Teoretycznie, to chyba wzystko przerobiliśmy.
Zostaje kabel...... i serwis. |
Pewnie tak, chociaz w okolicy nie mam sprawdzonego serwisu.
Pocieszeniem jest fakt, że idzie wiosna i może nie będzie mi potrzebne to ogrzewanie .
W każdym razie dzięki za pomoc, poleciało
Arek
Roberto - 2017-01-30, 14:49
Aran-70 napisał/a: |
Tak, wodę grzeje, truma chodzi nawet w pozycji grzania wody i ogrzewania (czyli tym dolnym) a samo ogrzewanie pomieszczenia nie działa
Pewnie jest tak jak piszesz, że jest problem ze sterowaniem pokrętłem
Arek |
Nie doczytałem wcześniej że masz problem tylko z grzaniem...
Na logikę. Skoro pracuje na wszystkich innych ustawieniach - w szczególności ogrzewanie+grzanie wody - to znaczy, że sama Truma działa - gaz dochodzi i wszystko jest OK. Czujnik nie ma tu znaczenia.
Ja raczej obstawiam przełącznik (u mnie jest dokładnie taki sam). Jak go kiedyś rozbierałem to się okazało, że on ma kilka sekcji. Przeczyściłem wszystko, poprawiłem luty i działa
Mandus - 2017-01-30, 22:08
zbyszekwoj napisał/a: | Mandus napisał/a: | na kempingach zimowych w Austrii są przyłącza na gaz. No problem. |
A w jaki sposób podłączamy ten gaz z przyłącza ? |
Nie korzystałem, więc aż tak wszystkiego nie wiem, ale widziałem kampery z pomarańczowym wężem podpiętym do kampera, a wąż wychodził z jakieś szafki - rozdzielki na kempingu - i tyle. Wcześniej tylko trzeba im zgłosić, że chce się korzystać z ich gazu, bo nie na wszystkich parcelach jest możliwe podpięcie.
Tak sobie myślę - że przychodzi gość, podpina, sprawdza i jest. Prąd też gość podpina i rozpina - bo zimą każde przyłącze ma swój podlicznik i płaci się za zużytą energię a nie ryczałt.
zbyszekwoj - 2017-01-31, 08:42
Mandus napisał/a: | Nie korzystałem, więc aż tak wszystkiego nie wiem, |
Dlatego też spytałem. O ile podłączenie prądu to nie problem, o tyle nie wiem ,czy do gazu nie potrzeba jakiejś specjalnej złączki.
kimtop - 2017-01-31, 08:47
gniazdo
bartosz_b - 2017-01-31, 09:31
Nigdy nie korzystałem z podłączenia gazu na kempingu, ale ta wyjście powyżej to jest do pobierania gazu a nie do wpuszczania do kampera. Na moje rozumowanie to takie podłączenie to powinno się wpinać bezpośrednio pod reduktor zamiast butli gazowej
tom-cio - 2017-01-31, 12:41
A na moje wlasnie nie-jak w instalacji cisnienie bedzie okolo 30bar to po co przed reduktor?Zamknac zawor od butli a przez zeqnetrzna zlaczke podac ziemny.Ziemny instalacjach domowych w sumie i tak jest pod mniejszym cisnieniem niz nasze kamperowe
bartosz_b - 2017-01-31, 13:48
No tak, ale nawet naklejka przy zaworze ilustruje że nie powinno się go wykorzystywać do wpuszczania gazu do instalacji.
Mandus - 2017-01-31, 20:21
W Austrii mają tzw. typ niemiecki, czyli generalnie taki jak u nas, raczej kempingi mają przejściówki (do ustalenia z danym kempingiem oczywiście), ale tak czy siak do naszych butli w Austrii na bank pasuje. Nikt nie kombinuje i wypina reduktor - po co? - po prostu odłączasz butlę i wpinasz ich przewód. Ja mam zamontowany reduktor Truma DuoControl CS i na pewno nie demontowałbym go
Prosta operacja - widziałem, jak Gebels podjechał Knausem pod recepcję, za parę minut wracałem, a on już na parceli był "uzbrojony"
Widzę, że czasem lubimy sobie życie sami komplikować...
bartosz_b - 2017-01-31, 20:49
Mandus napisał/a: | W Austrii mają tzw. typ niemiecki, czyli generalnie taki jak u nas, raczej kempingi mają przejściówki (do ustalenia z danym kempingiem oczywiście), ale tak czy siak do naszych butli w Austrii na bank pasuje. Nikt nie kombinuje i wypina reduktor - po co? - po prostu odłączasz butlę i wpinasz ich przewód. Ja mam zamontowany reduktor Truma DuoControl CS i na pewno nie demontowałbym go
Prosta operacja - widziałem, jak Gebels podjechał Knausem pod recepcję, za parę minut wracałem, a on już na parceli był "uzbrojony"
Widzę, że czasem lubimy sobie życie sami komplikować... |
To właśnie miałem na myśli pisząc o wpinaniu pod reduktor
|
|