Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Warto zabrać rowery do Grecji?

JacekL - 2017-01-30, 21:33
Temat postu: Warto zabrać rowery do Grecji?
Witam wszystkich bywalców Greckich wysp i "palców" ;) .

Planuję moją pierwszą Grecję na przełomie czerwca i lipca 2017 i w związku z tym mam pytanie jak w temacie: czy zabieracie rowery do Grecji i czy jest tam gdzie pojeździć? Dodam, że planujemy większość noclegów na dziko przy plaży.

Druga moja wątpliwość dotyczy uzupełniania zapasów słodkiej wody w kamperze, skąd ją brać? Czy to może stanowić problem?
Wszelkie rady i podpowiedzi przyjmę z wdzięcznością.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-30, 21:47

Boże,woda, w Grecji wszędzie,bez problemów,to nie twardy zachód,gdzie wode masz w automatach i to niekiedy platnych :?: co do rowerów,to nie ma w Grecji ścieżek rowerowych :!: :!: takich kolorowych jak np. w Hiszpanii ,nie widziałam żadnych.Niemcy maja rowery,jeżdża do sklepów w miasteczkach :!: :!:
JacekL - 2017-01-30, 22:19

Dziękuję Wam bardzo, czytam stale Wasze posty i relacje - nie tylko o Grecji. O tej wodzie coś było ale nie mogłem odszukać. Na przełomie roku chciałem zatankować wodę w Słowenii i nawet za pieniądze nie bardzo było gdzie, bo zakręcona. Trzeba było żebrać na stacjach benzynowych.

Co do rowerów to dwa powinny wystarczyć. A co z amatorami cudzej własności podczas biwakowania na dziko? Macie jakieś przykre doświadczenia?

marekoliva - 2017-01-30, 22:30

Z rowerów korzystaliśmy, nam się przydały,

JacekL napisał/a:
A co z amatorami cudzej własności podczas biwakowania na dziko?

stawaliśmy tylko na dziko, żadnych problemów, przykrych zdarzeń.

Z wodą tak jak Barbara napisała, jest wszędzie.

Bronek - 2017-01-30, 22:34

Ja już rowerów nie będę zabierał. Możne jakiś jeden stareńki leciutki ?

Ale nie będąc cyklistą i fanem tego stylu poruszania w teperaturach greckich i ich konfiguracji terenu, w/w braku ścieżek, rower dla mnie odpada.
2x mieliśmy i nawet z psem, jazda dalej jak 10 km, to średnia przyjemność. Szczególnie po drogach publicznych.

Nawet elektryczne, które teraz mamy zostawiamy.

Wolę w miejsce rowerów wziąć jakiś nadbagaż. Woda? Agregat, ponton.......

Na miejscu ewentalnie skuterek lub autko wypożyczyć jak przypil chęć jazdy bez kampera.

Natomiast miłośnicy bików... wiadomo zawsze i wszędzie. :bigok

Ps. Zależy, też ile zabawek Twój pojazd pomieści i "udźwignie?" DMC

JacekL - 2017-01-30, 22:42

Dzięki Marku za głos w dyskusji. W Chorwacji też niby nie ma gdzie jeździć ale zawsze zabierałem komplet rowerów i zawsze się przydały. (raz jeździłem nawet prawie godzinę po autostradzie za Lublianą - taki był korek :szeroki_usmiech

Ale z tą dostępnością wody to super sprawa :wanna:

JacekL - 2017-01-30, 22:49

Bronek napisał/a:
Ja już rowerów nie będę zabierał. Możne jakiś jeden stareńki leciutki ?

Ale nie będąc cyklistą i fanem tego stylu poruszania w teperaturach greckich i ich konfiguracji terenu, w/w braku ścieżek, rower dla mnie odpada.
2x mieliśmy i nawet z psem, jazda dalej jak 10 km, to średnia przyjemność. Szczególnie po drogach publicznych.

Nawet elektryczne, które teraz mamy zostawiamy.

Wolę w miejsce rowerów wziąć jakiś nadbagaż. Woda? Agregat, ponton.......

Na miejscu ewentalnie skuterek lub autko wypożyczyć jak przypil chęć jazdy bez kampera.

Natomiast miłośnicy bików... wiadomo zawsze i wszędzie. :bigok

Ps. Zależy, też ile zabawek Twój pojazd pomieści i "udźwignie?" DMC

Zabierasz agregat? Solary nie dają rady? Ja wożę agregat tylko zimą, myślisz, że może się przydać latem w greckim słońcu?

Co do pojemności to mam sporą, co do DMC (udźwigu) - lepiej nie mówić. :bajer

Bronek - 2017-01-30, 23:10

To przykład, coś za coś. :lol: Nie wszyscy są posiadaczami solarów
A i klima normalna jaką mam teraz już nie pójdzie na solarach.

Poprzednia "split" mała 4 h w pełnym słońcu dawała radę
Dometic 2000 sprawdzałem ok 30minut w moim układzie solarów i akumulatora.
200w i ok 130 Ah
Dla klimy, brałbym. Gdybym przewidywał dzikie pobyty.

Moje elektryki ważą z akumulatorami itp ok 60 kg.
Chyba alternatywą na Grecję za rowery byłby ponton. Oczywiście pożądny waży więcej. Ale dobre i to, Po za tym bagażnik rowerowy to dodatkowe miejsce na bagaż. Box z agregatem i benzyną. w/w ponton?

To kwestie bardzo indywidualne. :spoko

Spax - 2017-01-31, 00:03

Rowerem po Grecji w czerwcu/lipcu/sierpniu/wrześniu to tzw. "hardcore". Ja ani razu nie widziałem miejscowych przemieszczających się w tych miesiącach rowerem. Inne nacje owszem: w kaskach, rękawiczkach, sztucznych gaciach i bluzeczkach :shock: - i nikt im wody nie mógł dać, bo śmierdzieli na kilometr.
Cyryl - 2017-01-31, 06:14
Temat postu: Re: Warto zabrać rowery do Grecji?
JacekL napisał/a:
Warto zabrać rowery do Grecji?

to pytanie przypomina: czy warto wziąć do Grecji papier toaletowy?
to tylko zależy od Ciebie, nie - czy warto, ale czy będziesz miał ochotę, w tym wypadku pojeździć.
jeżeli amator cyklista ma ochotę pojeździć, to będzie miał okazję w każdym kraju.
ja jeżdżę kamperem cały rok i w ostatni weekend zrobiłem dwie wycieczki rowerowe po polach, po śniegu. dla wielu rower jest nieodłącznym wyposażeniem kampera nie ważne gdzie jadą i w jakiej porze. dla innych potrzebny jest czasami, dla kolejnych zbędny.
to Ty decydujesz, bo skąd inni użytkownicy mają znać Twoją determinację w kierunku wycieczek rowerowych.

Andrzej 73 - 2017-01-31, 06:44

Jeździłem po Grecji rowerem , jeździłem ja (jako były kolarz) dawałem radę , rodzina raczej prowadziła swój rower.
Zależy od rejonu , ale przeważnie górki i jeśli jedziecie latem to gorąc.
Jak masz alternatywę to proponuję skuter.
:spoko

JacekL - 2017-01-31, 06:59

Spax The Dog napisał/a:
Rowerem po Grecji w czerwcu/lipcu/sierpniu/wrześniu to tzw. "hardcore"..... Inne nacje owszem: w kaskach, rękawiczkach, sztucznych gaciach i bluzeczkach :shock: - i nikt im wody nie mógł dać, bo śmierdzieli na kilometr.

Solidny argument :haha: .

Reasumując: rower dla zapalonego cyklisty - niezbędny; dla turystów pieszo-wodnych - pomocny przy zwożeniu zakupów. Dzieciaków raczej nie katujemy wycieczkami w pełnym słońcu, ścieżek rowerowych brak nie to co na Madziarach.

Bronek - 2017-01-31, 07:19

Ot tu pies i żona umęczna 2014.

Dawaliśmy radę ale to był wrzesień

JacekL - 2017-01-31, 07:23

Widzę, że piesek to ma nawet profesjonalną klatkę bezpieczeństwa. :brawo:
Bronek - 2017-01-31, 07:51

Żonie klatki pożałowałem :lol: Głupio by wyglądała. To kobieta 50+

Ona ma pas cnoty, bardziej odpowiedni dla nobliwych dam :mrgreen:

zbyszekwoj - 2017-01-31, 08:13

Miałem rowery , ale nie użyłem ani razu, ale to była objazdówka najdłużej 2 dni w jednym miejscu.
marekoliva - 2017-01-31, 09:25

Jeśli środek lata to napewno rowerowa mordęga, my byliśmy we wrześniu. Temperatura spokojnie pozwalała na rowerowe wędrówki.
ANDROCH - 2017-01-31, 11:15

Przez ostatnie lata docelowym miejscem dla nas jest Grecja , tylko w zeszłym roku spędziliśmy między innymi tam urlop od maja do września i nie wyobrażam sobie nie zabrać z sobą rowerów, mimo tego że zabieramy jeszcze ze sobą motor który warzy ponad 160 kg . My też w tym roku zaczynamy start do Grecji z końcem kwietnia, być może że gdzieś tam się spotkamy . :spoko
JacekL - 2017-01-31, 13:38

Chciałbym mieć tyle urlopu co Ty Androch. Do zobaczenia :spoko
Aran-70 - 2017-01-31, 14:14

Bronek napisał/a:
Ot tu pies

Dawaliśmy radę ale to był wrzesień

A co to za rasa pieska?
Arek

Bronek - 2017-01-31, 14:55

Maltańczyk z lekka spasiony.
Od roku mamy Pudla 11letniego o usposobieniu szczeniaczka.

"Wacik " - maltaczyk, to Wicepierdoła, który zajął by drugie miejsce w Konkursie na Pierdołę, bo to taka pierdoła.
Nawet koty go nie szanują..
Wymaga terapii behawioralnej. :lol:

Wtedy jeszcze był jedynym Władcą

Tu jego ciemiężyciel Tofik bezzębny

Aran-70 - 2017-01-31, 16:44

My też mamy maltanczyka wyrosnietego, który niestety jest żywy i bardzo mądry
Arek

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-31, 17:03

Piekne pieski,mnie podobają się tez bolonczyki,ale to nie rowery :?: :?:
Bronek - 2017-01-31, 17:03

Temat rowerowy, i grecki!

a rowery mają dwa pedały ,

do tego "miłość grecka "

i pozycja " na pieska"

tłumaczy naszą psią dygresję. :lol:

Ps.
Mój Wacik jak dobrzee pojje, to bzyka podobnego misia. Choć to psi kapłon. :? Miś musi być w sukience. a jak mu ją zdjąłem, to Wacika już tak nie pociąga. Taki to pies - fetyszysta.

A i żeby nie było, to nie mam nic, do pozycji i preferencji.. oraz braku jaj :roza:

Wacik z kolegą (ad tematyka rowerowa) :bigok

JacekL - 2017-01-31, 18:34

Bronek napisał/a:
Żonie klatki pożałowałem :lol: Głupio by wyglądała. To kobieta 50+

Ona ma pas cnoty, bardziej odpowiedni dla nobliwych dam :mrgreen:

Czyli coś takiego: :?:

http://imgur.com/a/rQOxj

Tematów rowerowych ciąg dalszy :ok

Bronek - 2017-01-31, 18:47

i :pifko za... poczucie...

Nie żebym nie ufał, ale strzeżonego PB...

Łańcuch, to też z rowerem się kojarzy :lol:

Grecki kult ciała.

Wracając do rowerów, to ewentualnie dla normalnych ludzi a nie cyklistów :lol: elektryki. Z tym , żeo większej mocy,. Wg mnie dla chłopa ok 500 Wat. Oczywiście dla dłuższych wycieczek w górzystym terenie.

zbyszekwoj - 2017-01-31, 19:46

Bronek napisał/a:
dla normalnych ludzi a nie cyklistów elektryki.

Wszystko zależy od peselu. Przed godziną opchnąłem górala za stówę, a klient w mrozie i po śniegu pojechał na nim do domu 15km :zimno , ale miał koło trzydziestki.

JacekL - 2017-01-31, 20:29

Dzięki Bronku za piwko!

Po dokładnej analizie temperatur w lipcu i mojego PESEL-a - zaczynam się rozglądać za jakimś pontonem lub deską (SUP) :surf:

rakro1 - 2017-02-10, 12:04

Witaj Androch,jak miło Cię spotkać.Ale przecież Ty nie lubisz rowerem,kochasz motor.Pozdrowienia dla Was.P.S. na "naszej" plaży w Azapico był nalot Policji w zezłym roku i mandaty ale nas ominęłło.Piękne to miejsce,może uda się w tym roku spotkać.A co do rowerów - zawsze warto,chociaż jeden dla seniora,na wycieczkę,gdy reszta załogi opala się i pływa.Dobra rada - zabrać zapas kilku dętek.Jest mnóstwo kolców czekających na Was.Dętka potrafi strzelić też na słońcy,gdy rower stoi i jest dobrze napompowane koło.
Misio - 2017-02-11, 15:36

rakro1 napisał/a:
Witaj Dobra rada - zabrać zapas kilku dętek.Jest mnóstwo kolców czekających na Was.Dętka potrafi strzelić też na słońcy,gdy rower stoi i jest dobrze napompowane koło.

Dobra rada. :lol:

Jednego dnia latałem dętkę trzy razy. :oops:

Lepiej zabrać zapas dętek. :spoko

ANDROCH - 2017-02-11, 22:45

rakro1, Witam nie wiem jak to się stało że żeśmy się nie spotkali , staliśmy tam gdzie zawsze i mieliśmy dwa naloty policyjne w lipcu i sierpniu .W tym roku też tam będziemy .
Pozdrawiamy :bigok

rakro1 - 2017-02-11, 23:08

Szkoda,że tam nie dojechaliśmy.Wcześniej zaprzyjaźniliśmy się z Czechem i on nam o tym opowiadał więc ominęliśmy to miejsce.Startujemy w połowie czerwca,przez Bułgarię,chyba.Na pewno się spotkamy.Pozdrowienia dla Eli i Ciebie,również od Madzi :spoko
jedrek49 - 2017-02-12, 09:10

witam
piszecie o tym wspanialym miejscu w Grecji,dajcie namiary ,bo w maju i czerwcu sie wybieramy,na odpoczynek w Grecji
jedrek49

rakro1 - 2017-02-12, 09:34

Jasne.Chętnie.Później,na mapę muszę zerknąć :spoko
rakro1 - 2017-02-12, 14:54

Jedrek49 - ta okolica to najbardziej znana i uczęszczana część Grecji(bo najbliższa Polski)czyli Chalkidiki i jej środkowy półwysep Sithonia,jej południowa część.Jest na tyle nietknięta cywilizacją i omijana przez turystów,że idealna dla naszych celów.Jadąc od Nikiti (gdzie też można stanąć ale kompletnie nie ma klimatu ) w stronę Toroni przed miejscowością Destenika trzeba skręcić z głównej drogi w prawo.Nie pamiętam czy nadal stoi niebieska tablica z nazwą nieczynnego hotelu Azapico.Skręt w tym miejscu 40.016178, 23.868925 i zjeżdżasz do spodu.Piękna plaża i ślady po opuszczonym kampingu.Lepsze miejsce postojowe jest bliżej rzeczki - tam jest super wejście do wody.Dalej,w stronę góreczki z kapliczką i WODĄ !!! jest w podwodna skała z jeżowcami ok3-4 metry od brzegu i trzeba wchodzić w butach.Są komary ale jak w zegarku przylatują o określonej porze na np.30 minut i znikają.W rzeczce są żółwie,dokarmiane.Wzdłuż morza jest stara szutrowa droga na spacery lub rower.Na zachód można dotrzec do fajnego kampingu jeśli ktoś lubi.W drugą stronę,następna miejscowość za Desteniką robi się zakupy i knajpy.Jeżdzimy tam rowerami,najlepiej główną drogą i nie ma problemu,nie ma ruchudużego.Spróbuję wkleić kilka zdjęć na zachętę.
Track222 - 2017-02-12, 15:00

rakro1 napisał/a:
.........Nie pamiętam czy nadal stoi niebieska tablica z nazwą nieczynnego hotelu Azapico.Skręt w tym miejscu 40.016178, 23.868925 i zjeżdżasz do spodu.................

Akurat kolego ten wjazd na Azapico jest beznadziejny, wąsko, stromo, momentami nie widać drogi tylko same krzaki itp. Pozdrawiam

rakro1 - 2017-02-12, 15:10

jedrek49 - gdybyś chciał coś więcej to może na priv. mam jeszcze kilka fajnych miejsc godnych polecenia,nie tylko na północy Grecji.Ale najfajniej włócząc się samemu takie miejsca znajdować.Długi urlop i kasa na paliwo.Ukochane moje miejsce to Peloponez a zwł.Elaia,przed Kyparissią,choć w ostatnich latach znaczne tereny ktoś wykupił i dużo się popsuło.W moim odczuciu Elaia zasługuje na miano miejsca wybitnego - cięń,woda z kranów i przepękne morze.Wiele osób z C.T. tam bywało ale jakoś opisy bez ekstazy.Mógłbym tam siedzieć kilka miesięćy,cudo.No i kuchnia w hoteliku - właściciel Wasilij i jego rodzina gotują wspaniale.Nie wszędzie tak w Grecji gotują.Nie lubią Niemców choć z nich żyją.Polaków uwielbiają.Na północy nie lubią za to Bułgarów a nas przeciwnie.Fajnie z tym się spotykać bo nie wszędzie tak jest w europie.
jedrek49 - 2017-02-12, 15:41

witam
Rakro1
dziekujemy za opis i namiary tego miejsca
odezwe sie
jedrek49

JacekL - 2017-02-12, 21:30

rakro1 napisał/a:
jedrek49 - gdybyś chciał coś więcej to może na priv. mam jeszcze kilka fajnych miejsc godnych polecenia

Jak można to ja też poproszę kilka namiarów na ciekawe miejsca na nocleg przy plaży w rejonie halkidiki

rakro1 - 2017-02-12, 22:03

JacekL - jasne,jeśli uda się do czegoś przydać to super,jak coś będę opisywał to Ci doślę.
Tamtam - 2017-02-27, 22:16

Track222 napisał/a:
rakro1 napisał/a:
.........Nie pamiętam czy nadal stoi niebieska tablica z nazwą nieczynnego hotelu Azapico.Skręt w tym miejscu 40.016178, 23.868925 i zjeżdżasz do spodu.................

Akurat kolego ten wjazd na Azapico jest beznadziejny, wąsko, stromo, momentami nie widać drogi tylko same krzaki itp. Pozdrawiam

To jak tam najlepiej dojechać?

Pozdrawiam

rakro1 - 2017-02-27, 22:41

Dojazd jak opisałem.Jest to nie czteropasmówka,niestety.Początek asfalt lekki spadek i szerokość na jedno auto ale nie ma tam ruchu.Można też przejść na nogach aby zbadać teren.Zjazd krótki,potem brak asfaltu a droga,szutrowa przechodzi wręcz przez wyschniętą rzeczkę i jedzie się naprawdę fajnie.Jeśli ja mówię,że fajnie to znaczy,że nie ma żadnych problemów - z wiekiem niestety nasilają mi się lęki odnośnie szutrów zwłaszcza,często Madzia musi do mnie mówić "jest spoko,nie patrz w przepaść ( i tak patrzę) " i powoli przejeżdżamy.Do Azapico naprawdę jest super dojazd a im trudniej go znaleźć tym mniej ludzi.Dopiero na miejscu,zwiedzając nadmorską szutrową drogę okazuje się,że można było zrobić zjazd wcześniej - są dwa kolejne i jeden po przejechaniu opisanego przeze mnie - przez Destenikę.Ale tych dróg ja już od kilku lat nie lubię.SZuter,ciasne zakręty,przed którymi trąbi się i strachliwa wyobraźnia jak moja jeździ tam na rowerze lub spaceruje.Mogę Was tam zaprowadzić,jak będę na miejscu - czerwiec i wrzesień.
Spax - 2017-02-27, 22:45

Tamtam napisał/a:
Track222 napisał/a:
rakro1 napisał/a:

Pozdrawiam

Zostaw samochód na górce i z buta zbadaj okoliczności dojazdu. To tylko niecały kilometr. Czasami mam wrażenie, że koledzy próbują zatrzymać dla siebie fajne miejscówki i wtedy takie jak powyżej odpowiedzi padają. :spoko
PS
podkreślam "wrażenie"

rakro1 - 2017-02-27, 22:55

Jestem jak szczeniak machający ogonem do każdego i każdemu chcę jak najlepiej doradzić,oczywiście wg.mojego gustu.A faktycznie fajnie mają kampery ze skuterkiem - wtedy zagląda się w każdą dróżkę.Ja nie mam miejsca na skuter ale może drony to przyszłość - Spax The Dog - domyślam się,że nie mnie krytykujesz ale też myślę,że Track222 chciał przekazać swoje odczucia.Teraz każdy musi sobie sam wybrać ...
Spax - 2017-02-27, 23:06

Absolutnie nie krytykuję. :ok Sam już nieraz podreptałem w tę i nazad co by sprawdzić okoliczności. Pewnie, że super jest mieć skuterek. Tylko odpinanie go co chwila celem sprawdzenia możliwości dojazdu, to jednak rzecz upierdliwa. Dron! To jest to.
rakro1 - 2017-02-27, 23:11

Faktycznie,trzeba założyć nowy temat - DRON !!!!!!!! :spoko :spoko :spoko
Tamtam - 2017-02-27, 23:18

Spax The Dog napisał/a:
Tamtam napisał/a:
Track222 napisał/a:
rakro1 napisał/a:

Pozdrawiam

Zostaw samochód na górce i z buta zbadaj okoliczności dojazdu. To tylko niecały kilometr. Czasami mam wrażenie, że koledzy próbują zatrzymać dla siebie fajne miejscówki i wtedy takie jak powyżej odpowiedzi padają. :spoko
PS
podkreślam "wrażenie"

Miejscówka jest znana i opisana w wielu zachodnich aplikacjach do kamperwoania.
Skoro jednak ktoś twierdzi że zna lepszy dojazd to chętnie o nim przeczytam.
Trochę mnie zmartwił nalot policji i mandaty. Wiadomo jakiej wysokości wlepiali mandaty?

Pozdrawiam

Spax - 2017-02-27, 23:18

:bylo http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=18850
Może załóż jakiś dedykowany :)

rakro1 - 2017-02-27, 23:57

Anrdoch opisywał dwie kontrole i jakby przeżył.Mi opisywał kamperowiec czeski ,że jego kolega ze Zwolenia dostał mandat więc ominołem to miejsce.Z moich doświadczeń - policja przyjeżdża,spisuje dane i prosi o opuszczenie miejsca.W tym miejscu stoją te same załogi od lat,bliżej rzeczki -- kilka z Niemiec i Grecy,ciekawe jak z nimi.Grecja jest tak duża,że można jeździć w koło.Kiedyś tak umykałem na peloponezie i zakotwiczyłem na wyspie Kefalonia - obok Zakyntos.Fajnie i spokój.W swojej bezmyślności zjechałem tam do zatoki Myrtos - pięknie.2x zgasło mia auto na zjeździe a cały spędzony tam obmyślałem jak wrócić.Ale warto było (+/-)..
JacekL - 2017-07-13, 09:20

Wracając do tematu ...
Po pobycie mam własne przemyślenia co do rowerów. Sportowcy i zapaleni cykliści niech zabiorą, a zwykłym turystom niewprawionym w jeździe po piachach lub po górskich trasach wystarczy jeden góra dwa rowery na rodzinę. Żeby podjechać do sklepu itp. Ja obydwa rowery zdjąłem tylko raz a jeden rower był użyty kilka razy przez młodszego syna, głównie podczas dwudniowego pobytu na dość dużym kempingu.

Dużo przydatniejszy okazał się ponton.

Pozdrawiam

rakro1 - 2017-07-13, 19:07

Z wiekiem (m.innymi) to się zmienia.Dwa dni temu,tuż po powrocie z Grecji kupiłem skuter.Już nie chce się jeździć rowerem w ponad 40 stopniach i górach.I siły coraz mniejsze.Ponton woziłem i materacyki różne ale dla mnie to kłopot większy niż pożytek i ostatnio nawet nie wyciągałem z auta. Starość/Dojrzałość i zmienia się filozofia życiowa.Pozdrawiam wszystkich
Bronek - 2017-07-13, 19:24

:mrgreen:
Taaaaa.. Ostatnio jakoś wypożyczam pojazdy.

Jak zabierałem, to albo nie było okazji, chęci czy potrzeby.

Jak się taka pojawiła, to akurat nie wziąłem.

Dziwne to wszystko.

:mrgreen:

Konkretnie w Grecji i tym podobnych krajach górzysto/gorących rowery zabrałem raz i starczy. Nawet elektryczne zostawiam. Będziemy jechać w tym kierunku i lokalizuję wypożyczalnie samochodów lub ostatecznie skuterów.