|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wielka Brytania - Irlandia - Irlandia i Wielka Brytania w 2 tygodnie
wbobowski - 2008-07-06, 10:13 Temat postu: Irlandia i Wielka Brytania w 2 tygodnie Za pół godziny wyruszamy do Irlandii, odwiedzić córkę. Jeśli jej zdrowie pozwoli (a jest w ciąży-będziemy dziadkami w listopadzie) to jedziemy razem na Moherowe Wybrzeże. Zobaczymy jaka to przyjemność jeździć lewą stroną. W poniedziałek 14.07. wyruszamy z Macroom k/Corka przez Irlandię do Belfastu. Stamtąd promem do Szkocji. Koniecznie chcemy zbaczyć potwora z Loch Ness oraz jedyną na świecie obrotową śluzę, zwaną Falkirk Wheel.
Nie możemy tej śluzy namierzyć dokładnie, ani na mapie, ani w przewodnikach. Może ktoś zna jej dokładniejsze namiary. Znajduje się koło Falkirk, między Glasgow a Edingurgiem.
Póżniej przejazd przez Anglię do Dover, a dalej to normalka (ruch prawostronny).
Pozdrawiamy wszystkich i do zobaczenia na trasie lub zlotach.
prezesuu - 2008-07-06, 12:17
Szerokości i wysokości.
Czekamy na relacje z kolejnych etapów Waszej wyprawy.
Dembomen - 2008-07-06, 13:22
Hej!
Powodzenia w wyprawie na wyspy,zalecam ostrożność,bo z tym ruchem dziwnie człowiek się czuje zanim wpadnie w tubylczy rytm.Niech Was nie ominą żadne atrakcje,szczęśliwego powrotu.
Hej!
zbychu91 - 2008-07-06, 14:50
Wielu atrakcji i slonka!
MAREKH - 2008-07-06, 16:30
POWODZENIA
BiG Team - 2008-07-06, 16:44
Szerokosci i wysokości
Jerzy - 2008-07-06, 19:10
wbobowski napisał/a: | Nie możemy tej śluzy namierzyć dokładnie, ani na mapie, ani w przewodnikach. Może ktoś zna jej dokładniejsze namiary. Znajduje się koło Falkirk, między Glasgow a Edingurgiem. | Podczas naszej pierwszej szkockiej wyprawy a było to w czasach, gdy w Szkocji było wciąż jeszcze trochę więcej Szkotów niż Polaków śluza jeszcze nie funkcjonowała - budowa była na ukończeniu. Do dziś, w przewodnikach i na niektórych mapach jej jeszcze nie ma.
Co do konstrukcji, to rzeczywiście, jest na czym oko zawiesić - rodzaj "diabelskiego młyna" i ok. 25 m różnicy poziomów między kanałami.
W środkowej Skocji każdy napotkany tubylec powie, jak do niej dojechać...
Dodane: Podobnie, jak wszystko co można na Wyspach "sprzedać" - również okolice śluzy obliczone są na turystów...
SlawekEwa - 2008-07-06, 19:41
Potrzebna pomoc dla Wbobowskich w okolicach Poznania. Zerwało im przedni wywietrznik nad alkową
wbobowski - 2008-07-08, 15:36
Serdeczne dzięki dla Sławka Dehlera za alarm na forum, dla Maga za chęć pomocy, dla Mirka od eeik za zorganizowanie pomocy, a Autojura polecam wszystkim, którzy potrzebują pomocy. Jego patent pn. "taśma, która uratowała Amerykę" okazał się niezastąpiony. Jeszcze tego samego wieczora dziura po zerwanym wywietrzniku została zaklejona przy pomocy pokrywy wywietrznika i wspomnianej taśmy. Szczęście mieliśmy w nieszczęściu, że cofając na autostradzie (pasem awarnym oczywiście) po kilkuset metrach znależliśmy całe elementy urwanego wywietrznika, i że zdarzyło to się jeszcze w Polsce. Nie ma jak
Janusz nie wiem, czy jest specjalna procedura, ale pragnę postawić piwo
Sławk Dehler 1x
Maga 1x
eeik Mirek 1x
Autojur 3x
Aktualnie jesteśmy w Terminalu promowym w Calais i czekamy na nasz prom. Więcej relacji - później.
Tadeusz - 2008-07-08, 17:50
Włodziu, cieszę się,że tak to się skończyło. Przy okazji przekonaliśmy się, jaką solidarnością wyróżnia się brać z CamperTeam. Na najbliższym zlocie będziemy to oblewać.
Podziękowaniom nie będzie końca! :-D
A ja pragnę Kolegom pokazać, gdzie w tej chwili jest Włodek ze swą przemiłą małżonką.
Oto terminal w Calais.
paf - 2008-07-08, 17:57
wbobowski napisał/a: | Janusz nie wiem, czy jest specjalna procedura, ale pragnę postawić piwo |
wbobowski, pod każdym postem znajduje się ikonka piwa - zatem stawiaj do woli i wedle uznania No chyba że chodzi o borwary na żywo to procedura dowolna
wbobowski napisał/a: | Jego patent pn. "taśma, która uratowała Amerykę" okazał się niezastąpiony. |
Nie bez powodu właściciel 200KM Octavii zrobionej z 90KM 1.9TDI twierdził - powertape to podstawa tuningu - oklejając rury od intercoolera jak również zderzak
wbobowski - 2008-07-11, 19:18
Dzięki serdeczne wszystkim za życzenia udanego wyjazdu. Bardzo się przydały, bo urwany wywietrznik to nie ostatni problem na trasie. Uprzedzam wszystkich wybierających się na Wyspy Brytyjskie ze zwierzęciem, że mogą trafić na kłopoty, o których trochę później, jak przygotuję kilka zdjęć. Efektem kolejnych kłopotów, był dodatkowy 31-godzinny postój w Calais. Przebukowanie 2.ch promów, o kosztach już nie wspomnę. Ale nie ma tego złego... itd., inaczej nie poznalibyśmy Calais, a jest to urocze miasto.
Aktualnie jesteśmy w Macroom, 40 km na zachód od Cork'a, i korzystam z połączeń miejscowego netu córki, bo nasz iPlus w roamingu zgłupiał z cenami.
Reszta ze zdjęciami niedługo, pozdrawiamy
wbobowski - 2008-07-11, 22:00
Kilka fotek z podróży, reszta przygód później.
Pozdrawiamy
SlawekEwa - 2008-07-11, 22:07
Wlodziu super zdjęcia a na zdjęciu z Córką i Emcią jakbyśmy widzieli Cię u nas pod orzechem. Całe szczęście nie zmieniłeś się po tych przeżyciach.
SlawekEwa - 2008-07-11, 22:13
wbobowski napisał/a: | 021.JPG |
A na tej fotce to wybierasz się na grzyby
SlawekEwa - 2008-07-11, 22:17
wbobowski napisał/a: | 021.JPG |
A na tej fotce to wybierasz się na grzyby
Marek - 2008-07-11, 23:43
Proszę wyjaśnić jak to jest możliwe obecnie temat " zwierza" sądzę ,że to są sprawy fitosanitarne.
Marek
Tadeusz - 2008-07-14, 18:54
Dzisiaj, tj. 14 lipca otrzymalismy od Włodzia taką oto wiadomość:
Pozdrowienia z zachodniego wybrzeża Irlandii. Za nami klify Moheru, pętla hrabstwa Kerry.
Jedziemy na wschód, przez Dublin do Belfastu na prom.
Ela i Włodek.
Pozdrawiamy Was kochani i życzymy powodzenia. Oby obyło się bez przykrych niespodzianek. Zresztą limit już wyczerpaliście. :-D
Szerokiej drogi!
wbobowski - 2008-07-23, 11:39
Jesteśmy już w domu. Zdjęcia i relacje trochę później, bo musimy wybrać z ok. 1000 zdjęć. Podróż wydłużyliśmy o nie planowaną wcześniej północną Szkocję, wschodnie wybrzeże Angli i Luksemburg. Wrażeń i wspomnień nieograniczona ilość. Jeśli będzie taka mozliwość, mogę część przedstawić na najbliższym zlocie CT.
Pozdrawiamy
wbobowski - 2008-07-23, 23:49 Temat postu: Irlandia Wskutek nieplanowanego, przedłużonego o dobę pobytu w Calais, na Irlandię zostało nam 4 dni z 5 planowanych. Naprawa zerwanego wywietrznika w Poznaniu przez Jarka "autojur" bez problemów wystarczyła do połowy Anglii, gdzie musiałem go wzmocnić dodatkowymi zabezpieczeniami. Na miejscu w Irlandii pokrywa otworu wywietrznika została wzmocniona taką samą taśmą, co widać na zdjęciu (nie ostrym).
Cliffs of Moher - Klify Moheru (zachodnie wybrzeże Irlandii) przywitały nas piękną pogodą, co nie często się tam zdarza. Widoki mieliśmy wspaniałe, spacer wielokilometrowy również. Następnego dnia wybraliśmy się na 150 km objazd Ring of Kerry. Jest to piękna widokowo trasa wybrzeżem w Hrabstwie Kerry. Niestety tym razem pogoda nie dopisała, dlatego następnego dnia ruszając już z płd.-zach. Irlandii na płn.-wsch. do Belfastu, przejechaliśmy Ring of Kerry jeszcze raz, już przy niezłej pogodzie. Na jednym ze zdjęć jest droga po bokach zarośnięta, ale ta rośliność kryje kamienne murki, wszechobecne tutaj. Kilka z zdjęć z wędrówek po Irlandii.
wbobowski - 2008-07-23, 23:52
Tadeusz napisał/a: | ...Pozdrawiamy Was kochani i życzymy powodzenia. Oby obyło się bez przykrych niespodzianek. Zresztą limit już wyczerpaliście. |
Dzięki Tadeusz za pozdrowienia, i miałeś rację, po wyczerpaniu limitu przykrych niespodzianek reszta przebiegała wspaniale.
wbobowski - 2008-07-30, 23:44 Temat postu: Zdjęcia to "zamki Szkocji" Po przeprawieniu się promem z Belfastu do Stranraer znaleźlismy się w Szkocji. Pierwotne plany poszukania tylko potwora z Loch Ness i obejrzenia Falkirk Wheel – jedynej w świecie obrotowej śluzy, zdecydowanie zostały poszerzone o zwiedzenie północnej Szkocji. Szybkie wyliczenia czasu pozostałego do promu z Dover do Calais pozwoliły nam na taka decyzję, gdyż zawsze będzie można przejechać Anglię autostradami, aby zdążyć na prom, pozostawiając dokładniejsze zwiedzenia Anglii na inną okazję – może z Tadeuszem. Decyzji nie żałowaliśmy, gdyż Ela ma teraz dylemat, czy bardziej podoba jej się Szkocja, czy jak wcześniej uważaliśmy – Norwegia, zwiedzana 2 lata temu. Jeśli wybieramy się nie specjalnie przygotowani, co chcemy zwiedzać, to oczywiście warto zaopatrzyć się w odpowiednie przewodniki, dzięki którym na bieżąco decydowaliśmy, gdzie się zapuszczać.
Nas głównie interesowały miejsca widokowe, przyroda, stare zamczyska, wolna przestrzeń z dala od wielkich aglomeracji, które omijaliśmy.
Kilka praktycznych uwag:
- na 16 dni podróży i przejechanie 7800 km, wystarczyło nam raz skorzystać z prywatnego campingu k/Loch Ness (11£),
- pozostałą konieczną obsługę kampera (zrzut WC, brudnej wody i napełnienie czystą - bezpłatnie) dwukrotnie załatwiliśmy na parkingu Camping Car w Calais (z drugiej strony basenu portowego), raz tylko napełnialiśmy zbiornik czystej wody na małej stacji paliw w Irlandii, gdyż na campingach chcieli zapłatę za dobę pobytu, aby napełnić zbiornik wodą,
- za paliwo (ON) od cen porównywalnych do naszych po 5,90 (najdrożej w Anglii i oczywiście zależnie od kursu rozliczeniowego banku), wszędzie płaciliśmy kartą,
- z jedzenia dokupiliśmy jedynie chleb , reszta odpowiednio przygotowana przez Elę i sprawną lodówkę, wystarczała na całą podróż (obiadki mieliśmy jak w domu),
- poza opłatami promów i paliwa kartą, oraz niespodziewanych wydatków związanych z odprawą psa w Calais, na resztę tj. suweniry, mapy, zwiedzanie, spacery wokół zamków itp. wydaliśmy w ciągu całej podróży tylko 60€ i 80£.
Zdjęcia podzieliłem na grupy tematyczne, gdyż trudno było wybrać z prawie 900 zdjęć. Dokładniejsze wskazania miejsc, które odwiedzaliśmy umieszczam w opisie zdjęć.
wbobowski - 2008-07-31, 00:18 Temat postu: Zamki Szkocji c.d. C.d. zdjęć zamków Szkocji
Tadeusz - 2008-07-31, 00:22
I jak tu nie pokochać Wielkiej Brytanii i Irlandii. Następnym razem, Włodku, pojedziemy razem. :-D
Ja również mam około 1300 zdjęć z Anglii i Walii. Jakże trudno dokonać wyboru. Wszak wszystko jest godne pokazania.
Zachwyciły mnie Twoje zdjęcia. Zachęciły do następnej wyprawy brytyjskiej. Nie pierwszej i nie ostatniej.
wbobowski - 2008-07-31, 00:32
Tadeusz napisał/a: | I jak tu nie pokochać Wielkiej Brytanii i Irlandii. Następnym razem, Włodku, pojedziemy razem. :-D
Ja również mam około 1300 zdjęć z Anglii i Walii. Jakże trudno dokonać wyboru. Wszak wszystko jest godne pokazania.
Zachwyciły mnie Twoje zdjęcia. Zachęciły do następnej wyprawy brytyjskiej. Nie pierwszej i nie ostatniej. |
Tadziu, chętnie zwiedzimy Anglię w Waszym towarzystwie jeszcze raz. Tym bardziej, że tym razem więcej czasu poświęciliśmy Szkocji. Choć zbrakło czasu na płn.zach. Szkocję. Najładniejsze zdjęcia Szkocji i Anglii jeszcze nie zamieszczone, muszę je pozmniejszać. Ale to juz jutro.
wbobowski - 2008-08-01, 22:43 Temat postu: Klify Irlandii, Szkocji i Anglii C.d. zdjęć z naszej podróży. Tym razem temat przewodni to klify.
wbobowski - 2008-08-01, 23:01
Cd. tematu klify Szkocji i Anglii
SlawekEwa - 2008-08-02, 19:16
Kochani! Super fotki,odbyliście ciekawą i urokliwą podróż. Gratulujemy.
wbobowski - 2008-08-02, 21:50 Temat postu: A dzisiaj przyszedł czas na Falkirk Wheel Jedyna obrotowa śluza na świecie, która zastąpiła 11 innych śluz. Znajduje się między Glasgow a Edinburgh'iem w mieście Falkirk. Był to jeden z wcześniej planowanych punktów naszej podróży. Ponieważ dotarliśmy tu wieczorem, nocowaliśmy pod śluzą czekając na uruchomienie nastepnego dnia o godz. 9 rano.
wbobowski - 2008-08-02, 21:53 Temat postu: Falkirk Weel A teraz kolej na pełny obrót śluzy, który trwa ok. 6-8 min. Łącznie z wpływaniem barek, zamykaniem śluz, cała operacja trwała około 15 min.
Tadeusz - 2008-08-02, 22:21
Włodziu! Jakże ładnie udało Ci się przekazać za pomocą fotografii zasadę działania tego śmiałego rozwiązania technicznego.
Ta śluza to wielka frajda dla wodniaków.
Mam pomysł!!!
Urządźmy wyprawę w kilka kamperów. Wyczarterujmy barkę tylko po to by przejść tę śluzę.
Przyznasz, że pomysł oryginalny i zwariowany jak większość naszych kamperowych pomysłów.
RAZ SIĘ ŻYJE. :-D
wbobowski - 2008-08-02, 22:26
Tadeusz napisał/a: | Włodziu! Jakże ładnie udało Ci się przekazać za pomocą fotografii zasadę działania tego śmiałego rozwiązania technicznego.
Ta śluza to wielka frajda dla wodniaków.
Mam pomysł!!!
Urządźmy wyprawę w kilka kamperów. Wyczarterujmy barkę tylko po to by przejść tę śluzę.
Przyznasz, że pomysł oryginalny i zwariowany jak większość naszych kamperowych pomysłów.
RAZ SIĘ ŻYJE. :-D |
My jesteśmy za. Tadziu nie trzeba nic czarterować, wystarczy kupić bilet. Barki z turystami krążą tam nieustannie. Od 9 do 12 gdy obserwowaliśmy śluzę, pływały tylko barki z turystami w tą i z powrotem.
A co do zdjęć, to robiła je Elżunia, bo ja wszystko filmowałem kamerą.
Tadeusz - 2008-08-02, 22:48
wbobowski napisał/a: | My jesteśmy za. Tadziu nie trzeba nic czarterować, wystarczy kupić bilet. Barki z turystami krążą tam nieustannie. Od 9 do 12 gdy obserwowaliśmy śluzę, pływały tylko barki z turystami w tą i z powrotem. |
WŁODZIU! JEDZIEMY!
wbobowski - 2008-08-02, 22:58
Tadeusz napisał/a: | WŁODZIU! JEDZIEMY! |
OK, tylko ustalmy termin. Przed czy po Norwegii, do której wybieramy się z prezesuu i martesem.
Tadeusz - 2008-08-02, 23:18
wbobowski napisał/a: | OK, tylko ustalmy termin. Przed czy po Norwegii, do której wybieramy się z prezesuu i martesem. |
ZAMIAST!!! Prezesuu i Martesa zabieramy z sobą. Tylko oni jeszcze o tym nie wiedzą.
eeik - 2008-08-03, 12:18
Włodku przecudna relacja.
Klify mnie zachwyciły,
Po każdej relacji czuję niedosyt zwłaszcza czasu (((
A wszystkich sroczek za ogon nie da się.
prezesuu - 2008-08-03, 19:29
Tadeusz, Ja już wiem i bardzo mi się ten pomysł podoba. Z nami jak z dzieckiem, za rękę i do ... knajpy.
wbobowski - 2008-08-03, 23:22
eeik napisał/a: | Włodku przecudna relacja.
Klify mnie zachwyciły,
Po każdej relacji czuję niedosyt zwłaszcza czasu (((... |
Ewuniu to jeszcze nie koniec relacji, mamy jeszcze ciekawostki, które wkrótce zamieszczę, tylko też teraz brak trochę czasu.
A jak w 2.ej połowie sierpnia będziemy jechać do Włoch i Chorwacji, to możemy wpaść i pokazać wszystkie zdjęcia i filmy.
eeik - 2008-08-04, 07:49
wbobowski napisał/a: | A jak w 2.ej połowie sierpnia będziemy jechać do Włoch i Chorwacji, to możemy wpaść i pokazać wszystkie zdjęcia i filmy. |
Włodku bezwzględnie zapraszam do nas ))
Już się cieszę
wbobowski - 2008-08-04, 22:53 Temat postu: Pałac Sandringham-letnia,wiejska rezydencja Królowej Brytyjs Teraz pragnę przedstawić Pałac Sandringham - letnią, wiejską rezydencję Królowej Brytyjskiej na wschodnim wybrzeżu Anglii za miastem King's Lynn. Poświęciliśmy mu sporo czasu, bo warto było. Przepiękny park z dwoma jeziorami. Ale dlatego nie zdążyliśmy już do Cambridge i Cantenbury spiesząc się na prom do Dover.
wbobowski - 2008-08-05, 14:11 Temat postu: Ostatnia część relacji z wędrówki po Wyspach Brytyjskich Aby nie zamęczyć przemiłych forumowiczów to już będzie ostatnia część relacji z podróży po Wyspach Brytyjskich. Zdjęcia różne, a na koniec malutkie podsumowanie kosztów, może kogoś to zainteresuje przy planowaniu podróży.
Rezerwacja 4 promów w Orbisie, który współpracuje z przewoźnikiem Stena Line - 2235 zł
Przebukowanie 2 promów w związku ze szczepiniami psa w Calais - 512 zł
Szczepienie psa przeciw kleszczom i odrobaczenie - 187 zł
Paliwo ON na 7800 km - 880 l średnio po 5,11 zł/l (w Anglii najdrożej) - 4500 zł
Wydane 60 EUR i 80 GBP - 546 zł
Razem wyjazd w dwie osoby plus pies kosztował nas - 7980 zł.
Ale wrażeń niezliczona ilość.
wbobowski - 2008-08-05, 14:25 Temat postu: Ostatnie już zdjęcia To już ostatnie zdjęcia z Wysp Brytyjskich
kubak - 2009-06-28, 09:52
Coś niesamowitego
Gratulacje Włodziu. Właśnie wróciłem z Irlandii, niestety GAZ został na Krochmalnej, ale z bacznej obserwacji wnioskuję, że Wyspy to doskonałe miejsce do kamperowania
Może kiedyś ....
Pozdrawiam na GAZIE
wbobowski - 2009-07-15, 12:46
kubak napisał/a: | Coś niesamowitego
Gratulacje Włodziu. Właśnie wróciłem z Irlandii, niestety GAZ został na Krochmalnej, ale z bacznej obserwacji wnioskuję, że Wyspy to doskonałe miejsce do kamperowania
Może kiedyś ....
Pozdrawiam na GAZIE |
Masz rację, szczególnie Szkocja jest doskonałym miejscem do kamperowania, bo pusto mało ludzi i zabudowań. W Anglii nawet na parkingach przy autostradach jest zakaz nocowania. Fakty te na pewno potwierdzi Tadeusz, który znając dobrze Anglię i Walię, w tym roku wybrał się do Szkocji.
Tadeusz - 2009-07-17, 22:31
O tak, Włodziu! Potwierdzam!
Wkrótce zacznę opisy naszych przygód, a na razie powiem tylko tyle: Szkocja to raj dla kamperów i balsam dla oczu. Tyle piękna nagromadziło się w tej krainie, że...aż trudno to wyrazić w słowach.
KOCZORKA - 2009-09-20, 23:12
Jak to się stało, że ja dopiero dzisiaj odkryłam Twoją relacyjkę Włodziu?
Przepięknie tam mieliście, co widać na fotkach.
wbobowski napisał/a: | Aby nie zamęczyć przemiłych forumowiczów to już będzie ostatnia część relacji z podróży po Wyspach Brytyjskich. |
Włodziu, Ty wiesz, że Twoje relacje są bardzo ciekawe , więc proszę na przyszłość nie pisać o "zamęczaniu".
Tym razem wybaczam Ci to niefortunnie użyte słowo. Tadeusz napisał/a: | Wkrótce zacznę opisy naszych przygód, |
Tadziu, co to znaczy "wkrótce."
Przestań już leniuchować i daj WYCZEKIWANĄ!!! relacyjkę.
Chociaż troszeczkę !!!!
Pozdrówka.
wbobowski - 2009-09-21, 00:45
KOCZORKA napisał/a: | Jak to się stało, że ja dopiero dzisiaj odkryłam Twoją relacyjkę Włodziu? |
A tego Lucynko to już nie wiem. Zachęcam również do relacji z Irlandii zimą, jeśli jej nie widziałaś.
wbobowski - 2009-09-21, 00:54
Lucynko sprawdziłem już ją widziałaś, tylko nie wiem, czy do końca.
KOCZOR - 2009-09-21, 02:27
wbobowski napisał/a: | KOCZORKA napisał/a: | Jak to się stało, że ja dopiero dzisiaj odkryłam Twoją relacyjkę Włodziu? |
A tego Lucynko to już nie wiem... |
To proste.
Miesiące wakacyjne u nas to kamperowanie (wtedy staramy się unikać komputerów) przeplatane bardzo intensywną pracą (brak sił i czasu na smerfowanie). W takich okolicznościach komunikat "ilość nieprzeczytanych postów przekroczyła 800... 500 zostało usuniętych" to norma. Jeśli odwiedza się forum co 2-3 tyg. to przeoczenie kilku relacji nie jest wyjątkowo trudne...
W temacie Twojej relacji Włodziu - świetne jak zawsze sprawozdanie okraszone pięknymi fotkami. O zanudzaniu mowy nie ma, szczególnie że nam jakoś dotychczas nie było dane pojeździć "prawidłową" stroną drogi
darboch - 2010-09-23, 11:32
Może przeoczyłem ale chciałem zapytać ile kosztuje przeprawa do Irlandii dokladnie do Cork [mam tam brata] ??
wbobowski - 2011-01-04, 02:25
Dopiero dzisiaj zobaczyłem Twoje pytanie. I masz rację, przeoczyłeś. W jednym z postów podaję wszystkie koszty, jakie ponieśliśmy.
gregu - 2013-06-19, 14:13
wbobowski, ciekawy raport, za chwile ruszamy do Szkocji na 3 tygodnie, dzieki!
wbobowski - 2013-06-21, 22:23
gregu napisał/a: | wbobowski, ciekawy raport, za chwile ruszamy do Szkocji na 3 tygodnie, dzieki! |
Życzę wielu przeżyć, gdyż Szkocja je na pewno daje.
miciurin - 2013-12-28, 00:21
gregu napisał/a: | za chwile ruszamy do Szkocji na 3 tygodnie, dzieki! |
Jak było, jakieś ciekawostki ?
gregu - 2013-12-29, 19:48
Cudownie, bardzo zielono, duzo czystego powietrza, ogrom pieknych tras do chodzenia po gorach. Polecam, trzeba zobaczyc! Prom z Amsterdamu do Newcastle to wygodna opcja.
zbyszekwoj - 2014-01-12, 11:24
My nowi na forum, dopiero dzisiaj przeczytaliśmy fascynującą relację.Zachwyciła nas przyrda,urokliwe klify i zamki. Teraz już czekamy na okazję obejrzenia filmu z tej kamerki co ją widać na zdjęciach.
Mavv - 2014-03-16, 23:20
Kurcze, super relacja! Fajnie sie ogląda fotki!
Ten zamek w kształcie kwadratu pstryknięty z okna kampera (Irlandia) to Bunratty - zamek taki sobie, ale obok jest fajny skansen. Byłem tam kilka razy i mogę polecić. A zwłaszcza pyszną szarlotkę (apple pie) robioną tam na miejscu w skansenie
Widzę ze zdjęć, że Irlandia i Szkocja wyglądają podobnie Już nie mogę się doczekać, kiedy i ja ruszę na wyspę obok, do UK. Chciałbym zwiedzanie Wielkiej Brytanii zacząć właśnie od Szkocji. Koniecznie zatrzymując się przy Loch Ness
wbobowski - 2015-05-11, 20:07
Mavv napisał/a: | Koniecznie zatrzymując się przy Loch Ness |
Taka była i moja motywacja, tylko Loch Ness i Folkirk Wheel. A wyszło jak wyszło.
Danyxm - 2015-08-29, 00:08
Jakby ktos kiedys potrzebowal pomocy w szkocji , lub kilku ciekawych tras i miejscowek- polecam swoja osobe Dosyc dobrze znam centralna szkocje. I kilka nieziemskich miejsc w tejze
HarryLey4x4 - 2015-08-29, 07:55
Danyxm, to może spisz takie miejsca godne odwiedzenia i podrzuć na forum dla potomnych ?
Danyxm - 2015-08-29, 12:19
Dobra mysl - nawet gdzieniegdzie fotki mam. Ktoregos dnia sie przysiade i wrzuce na forum.
Mavv - 2015-08-30, 21:25
Danyxm, jaka jest u Was w Szkocji pogoda w okolicach Bożego Narodzenia? Czy są mroźne i śnieżne zimy czy tylko zimne i deszczowe?
Danyxm - 2015-09-01, 01:53
jest wietrznie, zimno i deszczowo. Wielkich mrozow raczej nie uswiadczysz, ale dnia praktycznie nie ma, wieje ze leb urywa i ta zimna wilgoc.. Takze super, zapraszam :D
Mavv - 2015-09-01, 18:23
Brzmi zachęcająco
Biorąc pod uwagę dwie ostatnie zimy na wyspach, to chyba nawet szkocka pogoda może być bardzo w kratkę. Nie dowaliło Wam śniegu ostatniej zimy? Pamiętam, że w Anglii był niemal paraliż.
Tadeusz - 2015-09-01, 20:23
Mavv napisał/a: | Pamiętam, że w Anglii był niemal paraliż. |
Ale było to bardzo nietypowe dla Anglii. Szkocja często zawalona jest śniegiem.
Danyxm - 2015-09-01, 22:02
Srodkowa ,czy tam centralna szkocja - snieg bywa, polezy kilka dni, kilka cm. Szalu nie ma, choc bywalo ze komunikacja miejska umierala. Uwielbiam jak snieg spadnie i polezy - wtedy pusto na ulicach i miasto moje :] Gorzej na polnocy - jak dowali nieco sniegu ,to szkockim sposobem zamykaja drogi zamiast jeodsniezyc (slynne skockie szlabany na drogach) - wtedy moze byc problem
Mavv - 2015-09-02, 07:17
Trzeba będzie poszukać innej lokalizacji na święta
Rozważam objazdówkę Irlandii, Walia lub Kornwalia albo samolot i hotel w cieplejszym miejscu
toscaner - 2015-09-02, 07:54
Mavv, jeśli ma być jakaś tam pogoda w święta, czyli już w zimie, to planuj coś na południu, a nie tam gdzie z reguły jest zimno.
My wstępnie w Hiszpanii, a realnie się zobaczy, bo plany zmieniały się już dziesiątki razy.
Mavv - 2015-09-02, 16:01
Wiesz, mnie aż tak na pogodzie nie zależy. To znaczy nie chciałbym, żebyśmy ugrzęźli w śniegu. Chciałbym też ominąć góry, bo jak bym trafił na jakąs gołoledź, poślizg, to byłoby nieciekawie.
Może padać deszcz (wszak na wyspach są przelotne opady), może wiać - w kamperze jest sucho i ciepło
Nie chcemy siedzieć w domu. Jeśli nie znajdę nic ciekawego dla kampera, to pewnie polecimy do Hiszpani ale na kontynent, nie na Kanary.
Danyxm - 2015-09-04, 01:11
Szkocji na swieta nie polecam - pogoda jest po prostu wredna i depresyjna.
Naprawde, nawet szkoci w grudniu maja dosyc
Polecam majorke na swieta - pusto, tanio, a plaze nadal piekne ,choc mokro
Mavv - 2015-10-13, 14:02
Chyba juz mamy miejsce, gdzie pojedziemy na święta Zacząłem szukać jakiś kampingów, gdzie jest m.in. basen (warunek konieczny). Im więcej atrakcji, tym lepiej. No i jednak zdecydujemy się zostać na wyspie, w Irlandii.
Na 99% będzie to miejscowość Wexford, kamping przy morzu. Kamping Wexford Swimming Pool and Leisure
W Irlandii niewiele jest kampingów otwartych cały rok. Wśród tych kilkunastu znalazłem jeden z basenem Jak na Irlandię cena 27 euro z prądem to cena normalna. Jeszcze musze się dowiedzieć, czy za basen jest extra dopłata.
|
|