|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Ducato I, pióra resorów
serwan - 2017-02-08, 17:53 Temat postu: Ducato I, pióra resorów hej,
kosmetycznie w zasadzie bardziej niż żeby mi feng shui rujnowało.. ale patrząc z boku na kredensa wyraźnie widać że pióra z tyłu są wygięte 'odwrotnie' - łuk jest nie do dołu, ale do góry; co istotne w kilku innych egzemplarzach którym się przyjrzałem też tak jest, ale nadal się zastanawiam - producent tak przewidział? czy to już może starość / zmęczenie materiału, i coś z tym warto zrobić?
pozdrawiam
serwan
Bogusław i Ewa - 2017-02-08, 18:00
Ten typ tak ma ale wygięcie w dół bez przesady.Jeżeli tył mocno siedzi to coś trzeba robić.Ja zamontowałem poduchy pneumatyczne.Koszt porównywalny do resorów a roboty mało i wygoda
Rowerek - 2017-02-08, 19:55
wstawiaj poduchy są na allegro do starszych modeli zestawy
SZEJK - 2017-02-08, 21:42
Tak zakładaj poduchy, leon właśnie dojrzałem do zakupu, jutro zamawiam z tego linka co mi podałeś
Jarobaro - 2017-02-11, 15:54
A czy mogę o ten link na pw poprosić? Z góry dzieki
nercedes - 2017-02-11, 16:41
Same poduchy przy kiepskich resorach to błąd Dobrze jest jak wystarczą z 2 atmosfery wtedy auto sie dobrze prowadzi jeśli resory są do bani i trzeba pompować 5 atmosfer wtedy jest podparcie belki w jednym miejscu ramy aprzy resorach jest to rozłozone na dwa punkty Auto jest twarde i co wiem prowadzić to może do pękania ramy W starych Ducato za bardzo hamrować resorów się nie da ale warsztaty dokładają potem jeszcze jedno pióro chyba pasuje od Lublinka
lepciak - 2017-02-11, 18:24
Dla porównania stary i fabrycznie nowy resor Ducato I. W starym jarzma były pospawane a powinny być zakute na gorąco. Dolne pióro (czyli piąte) w starym resorze odpadło bo tuleja trzymająca wszystkie pióra wyrobiła się. Różnicy w ugięciach nie widać - objawia się pod obciążeniem.
|
|