Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Holandia - Jak płacić?

zibikruk - 2017-02-09, 20:53
Temat postu: Jak płacić?
Planuję wyjazd do Holandii.
Podczas opracowywania trasy, znalazłem informację, iż przy płatnościach mogą pojawić się problemy.
Proszę bywalców tych stron o przybliżeniu tych problemów.

1. Płatność Visa Card jest w większości sytuacji nie akceptowana. Akceptowana jest karta Maestro, jednak w większości naszych banków nie jest ona wydawana. Czy akceptowana będzie karta Master Card. Jeśli tak, to czy debetowa, czy kredytowa?

2. W parkometrach istnieje w większości przypadków jedynie możliwość płatności przy pomocy telefonów. Na czym to polega taka transakcja?

drwoy - 2017-02-09, 21:18

We wrześniu spędziliśmy kilka dni w Amsterdamie, wracając ze Szkocji. Nie było żadnych problemów z płatnościami kartą Maestro.
Nie korzystaliśmy z płatności w parkometrach. Myślę, że tak jak w innych krajach trzeba mieć apkę swojego banku do takich płatności. Najczęściej takie płatności są na androida, ale płacąc mcose-em też jest to możliwe.
Pozdrawiam

Ps. Oczywiście błąd. Mamy karty Master card. Jedna i druga jest obsługiwana. Spoko.

papamila - 2017-02-09, 21:27

Zbyszku,
Nie stresuj sie. Drobny zapas gotowki zapewni ci spokój,
W zdecydowanej wiekszosci kazda karta bedzie obslugiwana
Zawsze mozesz zapytac wczesniej o płatnosc pokazujac swoja karte
Na stacjach samoobslugowych m8zesz miec problemy z obsluga kart ale wtedy po prostu nie nalejesz bo automat nie pusci.

Platnosci telefonem za parkowanie nie znam.

krzlac - 2017-02-09, 21:31

papamila napisał/a:
wtedy po prostu nie nalejesz

A to dobra perspektywa dla poruszającego się samochodem.

Swoja drogą zastanawiam się dlaczego Holandia miała by być w kwestii kart płatniczych inna jak reszta Europy.

MAWI - 2017-02-09, 21:42

papamila napisał/a:

Słyszałem ,że w Wołominie można .
Jedno parkowanie -jeden telefon :ok

Comsio - 2017-02-09, 22:07

papamila napisał/a:
Zbyszku,
Nie stresuj sie. Drobny zapas gotowki zapewni ci spokój,
W zdecydowanej wiekszosci kazda karta bedzie obslugiwana
Zawsze mozesz zapytac wczesniej o płatnosc pokazujac swoja karte
Na stacjach samoobslugowych m8zesz miec problemy z obsluga kart ale wtedy po prostu nie nalejesz bo automat nie pusci.

Dokładnie tak :ok

Zbyszek wstąp na DE Lutte, CPN mają bardzo dobrą kawkę ,zawsze jest w promocji. i dizel :ok

janusz - 2017-02-09, 22:56

Za części do auta i naprawę nie chcieli kartą, trzeba było gotówką.
A tak przy okazji, we Francji prawie wszędzie paliwo tylko kartą i były przypadki, że po włożeniu polskiej karty dystrybutor rozmawiał po Polsku.

Mavv - 2017-02-09, 23:22

zibikruk napisał/a:
Płatność Visa Card jest w większości sytuacji nie akceptowana. Akceptowana jest karta Maestro,

Zależy, o jaką Vise chodzi. Ja co prawda mam kartę w walucie euro (wydana przez irlandzki bank), ale myślę, że to nie tu jest problem. W większości przypadków płacę kartą Visa Debit i taka karta jest wszędzie akceptowana. Moja karta debetowa jest wypukła, mogę też płacić nią za zakupy w internecie. Czy Twoja Visa Card nie jest przypadkiem płaska (nadruk numeru zamiast numer wytłoczony)? Kartę Maestro też mam (jest to karta kredytowa), ale rzadko jej używam do płatności.

zibikruk - 2017-02-10, 12:21

Wszystkie karty mam wypukłe i nie w tym problem. W Berlinie nie mogłem na nie kupić biletów w metrze. Pytałem o kartę Maestro - ale sądzę, że Master Card powinna dać radę.

Bardziej istotny jest problem z płatnościami w parkometrach. Większość z nich wymusza płatność telefonem. Nie wiem w jaki sposób to realizować (apka, inne).
Przy mandatach za brak opłat za parkowanie może stanowić to problem, gdy trzeba koniecznie zaparkować a nie ma jak zapłacić. Np. info poniżej.

Endi - 2017-02-10, 21:29

zibikruk napisał/a:
Wszystkie karty mam wypukłe i nie w tym problem. W Berlinie nie mogłem na nie kupić biletów w metrze. Pytałem o kartę Maestro - ale sądzę, że Master Card powinna dać radę.

Czy w Niemczech czy w samym Berlinie i MasterCard często też nie daje rady. Można mieć i platynową i wypukłą i V.I.P. i tak d..a. (Z wyłączeniem stacji benzynowych , te przyjmują prawie wszystkie )
A to dlatego , że Niemcy są oszczędni a Operatorzy kasują zbyt wysoką prowizję od sprzedających i to jest głównym powodem że nie wszystkie sieci handlowe godzą się na taki haracz. Wolą swoją EC np.

Majek - 2017-02-11, 10:12

W zeszłym roku byliśmy w Holandii i zdarzały nam się sytuacje, że nie przyjmowali jakiejś karty w sklepie. Trzeba było wypłacić gotówkę i zapłacić.
orys - 2017-02-12, 01:21

W swoim czasie dużo jeździłem po Holandii i faktycznie bywają problemy z kartami (podobnie w Belgii). W tym ichnim Aldi na przykład nie mogłem płacić ani Visą, ani kredytową Master Card - ale już w Carrefourze na przykład tak.

O stacjach benzynowych nie mogę wiele powiedzieć, bo płaciłem flotówką...

zibikruk - 2017-02-12, 10:43

Endi napisał/a:
... Wolą swoją EC np.

Co to za karta?

krzlac - 2017-02-12, 10:56

EC to głównie niemiecki system płatniczy (Electrinic Cash) często połaczony z Maestro lub Mastercard. Polskie banki takich kart raczej nie wydają.

Przed wejściem do sklepu dobrze jest spojrzeć co na drzwiach jest nalepione.

zibikruk - 2017-02-12, 20:30

Dzięki za odpowiedź, jednak nie przybliża mnie do rozwiązania problemu płatności w parkomacie.
Mam nadzieję, że jakiś bywalec Niderlandów podpowie. :spoko

rjas - 2017-02-12, 20:35

Czasem jeżdżę służbowo do Holandii i osobiście nie spotkałem automatów opłacanych telefonem, ale to pewnie zależy od miejsca. To co zauważyłem w mniejszych miastach, to automaty które kiedyś były na monety zostały przerobione na tylko płatne kartą. Ja używam kredytowej Mastercard. Ale np. w tym tygodniu miałem problem z zapłaceniem za autostradę we Włoszech kartą Visa Debit, więc może coś jest na rzeczy z tymi kartami. Visa kredytowa nie było problemu.
krzlac - 2017-02-12, 20:51

W Polsce płacenie za parkingi rozwiązuje system SkyCash. Znasz?

Trzeba zatem szukać w necie takiego systemu o zasięgu europejskim lub holenderskim.

Bronek - 2017-02-12, 21:27

http://www.miastokolobrze...-po-nowemu.html
krzlac - 2017-02-12, 21:50

Tak, w Kołobrzegu też działa. Jakbyście mieli tramwaje bilet byłby na nie też dostępny. :spoko
Bronek - 2017-02-12, 22:26

Mnie bardziej parkowanie interesuje.
Czasem trzeba dymać do parkometru jak deszcz leje a tak luzik.

Szkoda, że bezpośrednio z karty nie bierze. Ale serwis aplikacji mają bystry. Reagują na sugestie.

Browarek za przypomnieniev, że XXI wiek.

Gdybym miał wcześniej tą apkę, to bym nie bulił za "zasiedzenie".
Dobra rzecz doładowywanie czasu parkowania na odległość.

Dodam, że jak dupną na parkowaniu bez opłaty, to warto u nich w biurze lub ichnim MZK kiosku, zapłacić w tym samym dniu, wtedy zamiast 50 to 25zł, przyjemność kosztuje.
:?

Endi - 2017-02-12, 22:47

krzlac napisał/a:
Tak, w Kołobrzegu też działa. Jakbyście mieli tramwaje bilet byłby na nie też dostępny. :spoko

Szkoda, że nie mamy trawajów , jako senior kupował bym bilet ze zniżką :mrgreen:

A za parking muszę niestety bulić jak wszyscy i do tego jeszcze 1 zł np. za 5 min. :gwm I takie ma być prawo i sprawiedliwość :szeroki_usmiech

male-miasto - 2017-02-16, 00:00

Sorry i don't speak Polish.
The most accepted card in Holland is the Maestro. You can pay with Maestro in the most shops, and of course cash withdraw at the (ATM) bankomat.
In the most Dutch cities you can pay the parking with cash at automatic. (it's no problem, you can ask for help :wyszczerzony: ;) )
P.S.
In Holland it's NOT allowed to sleep at a public parking place.

Google translate:
Niestety nie mówię po polsku.
Najbardziej Akceptacja kart w Holandii jest Maestro. Możesz zapłacić Maestro w większości sklepów i oczywiście wypłacić gotówkę w Bankomat (ATM).
W większości holenderskich miastach można płacić gotówką w parking z automatyczną. (Nie ma problemu, można poprosić o pomoc;))
P.S.
W Holandii to nie wolno spać na parkingu publicznym.