Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - ''klima'' hand made :)

gino - 2017-02-11, 09:55
Temat postu: ''klima'' hand made :)
:spoko
MAWI - 2017-02-11, 14:52

dobre i tanie. Ciekawe nale czasu wystarczy tego lodu.
CORONAVIRUS - 2017-02-11, 16:19

Kostki lodu są dostępne na stacjach czy w sklepach ale czy w Polsce można gdzieś kupić takie wielkie kawałki lodu ???
Mavv - 2017-02-11, 20:51

Genialne! :shock: :pifko
yahoda - 2017-02-11, 21:03

No to jeszcze dodatkowa zamrażarka i w drogę :szeroki_usmiech
Nie ma to jak prostota.

DI STEFANO - 2017-02-11, 21:14

a nie wystarczy wydajna turystyczna kostkarka????
Comsio - 2017-02-11, 21:26

Miałem takową lodówkę, na 4- batony suchego lodu.Kiedyś były dostępne na ul Marwilskiej.
Było :ok :zimno do 7-dni, w ciepłych krajach, to mormalka, taki suchy lód.
A dziś :?:

Grześiu to druga młodość suchego lodu. :szeroki_usmiech :ok

martini44 - 2017-02-11, 23:40

Taka klima w dzisiejsza pogode jak znalazł :szeroki_usmiech
MAWI - 2017-02-12, 09:49

BIORCA napisał/a:
Kostki lodu są dostępne na stacjach czy w sklepach ale czy w Polsce można gdzieś kupić takie wielkie kawałki lodu ???

Adaś, taki kawał sam się zrobi jak wcześniej kupisz małe kostki i one powoli roztopią się ( nie uwalniając ich z worka foliowego .Kładziesz ponownie do zamrażalnika. :ok

Bronek - 2017-02-12, 10:31

MAWI napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Adaś, taki kawał sam się zrobi jak wcześniej kupisz małe kostki i one powoli roztopią się ( nie uwalniając ich z worka foliowego .Kładziesz ponownie do zamrażalnika. :ok

Oszczędność wody :mrgreen:

Mój zamrażalnik w kamperowej lodówce jest na ogół pusty. Żarcie kupujemy na miejscu, poza żelazną porcją.

I takie dwie lodowe bomby by może pomieścił?

PYTANIA
1. Czas działania lodówki?
2. Czas uzyskania lodowego wkładu w zamrażalniku?
3. A przy okazji, dla dociekliwych związany z tym dodatkowy wydatek energetyczny GAZ i jego zużycie.

:!: Bo tą klimę widzę jako rozwiązanie bez 230v i to nawet całkiem poważnie :!:

A może ekstra zamrażarka ekonomiczna kompresorowa? Solary, duży akumulator i na dziko mamy klimę bez spalin i hałasu?
Takich kilka wkładów w rotacji? Ciekawe czy da się.
Czy takie perpetuum mobile , by wyszło?

To dla naszych mózgowców :roza:

MAWI - 2017-02-12, 10:39

Dodał bym jeszcze jedno pytanie .
- jak bardzo to potrafi schłodzić. Jak zimnie powietrze z tamtąd wylata.
Można na to pudło wykorzystać lodówkę turystyczną.
Liczyć, liczyć.

krzlac - 2017-02-12, 11:08

COMSIO napisał/a:
Miałem takową lodówkę, na 4- batony suchego lodu.

Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla. Sublimując uwalnia CO2 (cięższe od powietrza), który wypiera z pomieszczenia powietrze z tlenem oczywiście. W pomieszczeniach zamkniętych, w których przebywają istoty oddychające tlenem absolutnie nie należy go stosować.

MAWI napisał/a:
Dodał bym jeszcze jedno pytanie .
- jak bardzo to potrafi schłodzić.

Moja odpowiedź: Nie za bardzo. Ale spokojnie, Koder zaraz wyliczy ile taczek lodu potrzeba aby "zbić" temperaturę 40 C na np. 25C.

Comsio - 2017-02-12, 15:54

[quote="krzlac"]
COMSIO napisał/a:
Miałem takową lodówkę, na 4- batony suchego lodu.

Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla. Sublimując uwalnia CO2 (cięższe od powietrza), który wypiera z pomieszczenia powietrze z tlenem oczywiście. W pomieszczeniach zamkniętych, w których przebywają istoty oddychające tlenem absolutnie nie należy go stosować.

Zamontowałem taką specjalną skrzynkę (lodówkę) pod naczepą,w TR, Początek lat 90-tych.
Skrzynka była obita nierdzewką gruby styropian,a z lodem nie było tam problemu.To znaczy w GR,TR,SR.itd.
,
Miałem Polara w Kabinie. nie spełniał warunków. w tamtejszym klimacie.

Wojciechu - 2017-02-12, 16:03

Jak mawia klasyk- "to jest znakomity pomysł".
Tak bardziej poważnie - zacznę tej "klimy" szukać w Internecie - chętnie bym to coś kupił. :spoko

Socale - 2017-02-12, 19:01

To jest samoróbka.
Temperatura wylotu na filmie 6stC - nieźle.
Ulepszyłbym.
Jeśli bryła lodu to przegroda blokujaca przelot powietrza nad lodem/pod deklem. Dołem bym puścił.
rury na dnie w razie jak lód zamieni się w wodę to ona jeszcze jakiś czas mocno zimna jest, wykorzystałbym i to.
Luxem byłoby puścić bąble powietrza, ale bulgotaniłoby głośno.
Itd.

Mavv - 2017-02-12, 19:29

O ile pomysł wydaje sie fajny i prosty, to dla mnie problemem jest przechowywanie takiej lodówki turystycznej. Jakby nie było to jest spore pudło. Normalnie klima jest na dachu i tyle, a to pudło gdzieś trzeba trzymać. Chyba jedynie z tyłu podczas jazdy, a na postoju między przednimi fotelami.
Bazyli - 2017-02-17, 11:07

Pomysł świetny, leci :pifko
Krzysztof M - 2017-02-17, 12:33

Myślę że można używać tylko na postoju bo po roztopieniu lodu to woda będzie wychlapywać podczas jazdy przez wentylator.
Bazyli - 2017-02-17, 12:42

Krzysztof M napisał/a:
Myślę że można używać tylko na postoju bo po roztopieniu lodu to woda będzie wychlapywać podczas jazdy przez wentylator.

przy montażu na stałe można by pomyśleć o odprowadzaniu wody np. przez podłogę hmmmm :?:

EwaMarek - 2017-02-17, 13:22

Ciekawe ile czasu wystarczy na rozpuszczenie się lodu a ile potrzeba na zamrożenie tej samej ilości w zamrażalniku lodówki kampera?
Bazyli - 2017-02-17, 13:26

EwaMarek napisał/a:
Ciekawe ile czasu wystarczy na rozpuszczenie się lodu a ile potrzeba na zamrożenie tej samej ilości w zamrażalniku lodówki kampera?

Myślę że zamrażarka kampera z uwagi na "osiągi" nie powinna być tu brana pod uwagę. Lód kupujesz na stacji.. co do rozpuszczania to trzeba by spytać się kogoś to to praktykował

kalinin - 2017-02-17, 14:22

Czekam na pomysł wywiercenia kanału z boku lodówki/zamrażarki i podłączenia do wentylatora kabiny kierowcy :wyszczerzony: Praw fizyki nie da się oszukać :mrgreen: ale probowac można.
EwaMarek - 2017-02-17, 15:30

a po co kupować? lodówka i tak działa to przy okazji zmrozi kosteczki.
w starym kamperze to lodówki kiepsko działaly ale w tym co mam to ma kopa...

Socale - 2017-02-17, 21:30

Krzysztof M napisał/a:
...
po roztopieniu lodu to woda będzie wychlapywać podczas jazdy przez wentylator.

Bazyli napisał/a:
...
przy montażu na stałe można by pomyśleć o odprowadzaniu wody
...

EwaMarek napisał/a:
Ciekawe ile czasu wystarczy na rozpuszczenie się lodu a ile potrzeba na zamrożenie tej samej ilości
...

Ależ! To profanacyjne i marnotrawne obawy.
Woda jeśli nie osiąga temperatury wyższej od -15 przepuszcza się przez nasycony tumbulator przyczłapkowy. Obecnie wzbogaca się go aktywnymi jonami marznącymi co przyśpiesza zamrażanie lodu i przywraca proces szybkiego naturalnego topnienia wody w mimośrodowych lub dyferencjalnych temperaturach ujemnych. Zaleca sie zastosować pompy zęzowe o niewielkiej wydajności, max 18MW/min w celu zachowania płynności podaży do popytu na ciepełko w otoczeniu wysokich temperatur.
Ta przemiana jest stosunkowo tania bo nie ma najmniejszego sensu w tym co tu nabazgrolone ani naukowego potwierdzenia i zastosowania bredni, aczkolwiek na potrzeby eksperymentalne zadziała dokładnie odwrotnie do oczekiwań, w zgodzie do praktycznego urealnienia nawiedzonego bełkotu. Należy uwzględnić dodatnie parametry tego rozwiązania w warunkach polarnych, wówczas sprawdzi się dochłodzenie otoczenia osiągającego temperatury nawet -18stC

Bronek - 2017-02-17, 21:39

tumbulator przyczłapkowy nasyca się samemu?
Czy gotowy się kupuje :?:

Spax - 2017-02-17, 21:55

Bronek napisał/a:
tumbulator przyczłapkowy nasyca się samemu?
Czy gotowy się kupuje :?:

Tak, ale potrzebujesz dziurawe pojemniki próżniowe i wodę w proszku. Na Mango24 takie mają.

Bazyli - 2017-02-18, 00:03

Socale - właśnie popłakałem się ze śmiechu :haha: :haha: :haha:
elspasoo - 2017-02-18, 05:17

Zasada działania podobna, tyle że nie można zastosować samego lodu, a np wodę z lodem. Chyba jedyne rozwiązanie, które można stosować "na dziko".

http://allegro.pl/klimaty...6366262602.html

koder - 2017-02-18, 07:19

kalinin napisał/a:
Czekam na pomysł wywiercenia kanału z boku lodówki/zamrażarki i podłączenia do wentylatora kabiny kierowcy Praw fizyki nie da się oszukać ale probowac można.

Akurat lodówka absorpcyjna w kamperze ma odprowadzenie ciepła na zewnątrz pojazdu, prawda? Więc nic się nie oszukuje. Tylko wydajność malutka.

10kg lodu w czasie topnienia absorbuje 926.9Wh. Jeżeli takie urządzenie ma zatem chłodzić nam z mocą powiedzmy 400W przez 8 godzin, to potrzeba 35kg lodu w środku. Wątpię, by w typowej kamperowej lodówce dało się zamrozić 35kg wody w 24h, nie mówiąc już o 8.

Więcej można wyciągnąć z parowania wody - odparowując 10kg odbierzemy 6,2kWh, więc ponad 6x więcej - na 24h potrzebujemy ledwie 15kg wody. Tak zresztą działają te klimatyzacje wodne (z obiegiem zewnętrznym) oraz klimatory (z obiegiem otwartym) - tylko, że aby odparować prawie litr wody w godzinę w temperaturze pokojowej, to trzeba trochę pokombinować.

Bronek - 2017-02-18, 08:32

W suchym klimacie odparujesz, ale wilgotnej duchocie gorzej.

To tylko gdy staniesz pod Tesco, kupisz taśmę, rurę i lodowkę turystyczną, plus lód w kostkach. i z rozpaczy na parkingu wykonasz takie cudo jak kosmonauci pochłaniacz CO2 w Apollo 13.

koder - 2017-02-18, 10:45

Bronek napisał/a:
W suchym klimacie odparujesz, ale wilgotnej duchocie gorzej.

W każdym odparujesz, tylko trzeba odpowiednie warunki stworzyć.

Socale - 2017-02-18, 12:24

Bazyli napisał/a:
Socale - właśnie popłakałem się ze śmiechu :haha: :haha: :haha:

No i tym piwem dowaliłem się na amen, żeby choć b/alkoholowe było :)
Thx.
W gruncie rzeczy miałem napisać, że człapię się na górę do wychłodzonej sypialni - nie wiem dlaczego mi taki post wyszedł. :gwm

krzlac - 2017-02-18, 12:31

krzlac napisał/a:
Koder zaraz wyliczy ile taczek lodu potrzeba aby "zbić" temperaturę 40 C na np. 25C.

koder napisał/a:
10kg lodu w czasie topnienia absorbuje 926.9Wh. Jeżeli takie urządzenie ma zatem chłodzić nam z mocą powiedzmy 400W przez 8 godzin, to potrzeba 35kg lodu w środku. Wątpię, by w typowej kamperowej lodówce dało się zamrozić 35kg wody w 24h, nie mówiąc już o 8.

No to wychodzi 3 taczki po 35 kg na dobę. Tylko gdzie tą taczkę wozić?

Socale - 2017-02-18, 12:41

W taczce. Dwie wlezą, razem trzy.
Ok, ten problem mamy już rozwiązany.