Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Okno w dachu "standardowe"

molive - 2017-02-13, 11:32
Temat postu: Okno w dachu "standardowe"
Realizuje kampera "totalnie budżetowego" na bazie IVECO DAILY MAX. Według koncepcji potrzebuję 2 okna w dachu i tu pytanie do doświadczonych. Potrzebuję aby przez okna wpadało bardzo dużo światła (nie będzie okien bocznych) - jakie okna powinienem wybrać? Czy np. montowanie zwykłych okien plastikowych (nie kamperowych) ma sens?
molive - 2017-02-13, 11:45

Znalazłem na allegro świetliki dachowe, coś takiego za 420zł/sztuka. Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie:

Flag - 2017-02-13, 12:12

ja takie miałem w poprzednim aucie, byłem bardzo zadowolonyz z ilosci swiatła i MEGA NIEZADOWOLONY z finkcjonalnosci. dla mnie mnie okno dachowe MUSI miec regulację otwarcia, Te co Ty pokazujesz prawdopodobnie ma tylko zamknij/otworz jedna strone na max/ dziwgnij cale okno w poziomie na max . Przez to okno kilka razy nalało mi do auta. W przyczepie i nowym aucie mam przezroczyste regulowane i uwazam ze to najlepsza opcja, nawet w ulewie mozesz zostawic uchylone.
krzlac - 2017-02-13, 12:45

Oprócz regulacji otwarcia, moim zdaniem niezbędna jest moskitiera i zaciemnienie. Np. mini Heki 40 x 40. Na Allegro po 385 zł.
Kotek - 2017-02-13, 12:52

Moskitiera - tak, zaciemnienie - niekoniecznie. :kwiatki:
krzlac - 2017-02-13, 12:59

Kotek napisał/a:

Jeden wyjazd do Norwegi lub północnej Szwecji latem i zmienisz zdanie.

krzlac - 2017-02-13, 13:00

Kotek napisał/a:

Jeden wyjazd do Norwegi lub północnej Szwecji latem i zmienisz zdanie. A i w Polsce o świcie słońce nie "wali" śpiącemu po oczach.

molive - 2017-02-13, 13:03

U mnie będzie jeszcze kwestia tego że nad oknem ma być bagażnik taki:

Stąd jego otwieranie będzie ograniczone.

krzlac - 2017-02-13, 13:30

Wszystkiego naraz mieć nie można. Pokombinuj z rurkami bagażnika w okolicy przyszłych okien.