|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nasze opinie i pytania, - LED-y wewnętrzne ?
Jurek121175 - 2017-02-17, 15:52 Temat postu: LED-y wewnętrzne ? Witajcie, zakupiłem do kamperka żarówki LED-owe 1W G4 z n/w aukcji:
http://allegro.pl/zarowka...6531120700.html
Zamontowałem we wszystkich możliwych lampkach i było OK do czasu jak odpaliłem silnik, kilka z nich po chwili się przepaliło
Czy są to nieodpowiednie żarówki do kamperka czy też tak akurat trafiłem
Może poleci mi ktoś sprawdzone w Waszych kamperkach żaróweczki G4
amples - 2017-02-17, 16:25
W opisie aukcji:
Źródło można stosować w każdym pomieszczeniu: salonie, kuchni, jadalni, sypialni, korytarzu czy łazience Napięcie zasilania 12V
a więc z zasilacza 12v
A w samochodzie podczas pracy silnika występuje około 14.5v
inhalt - 2017-02-17, 17:05
Napięcie wyższe niż nominalne bardzo szybko uszkadza led. Ale jest na to prosty sposób - należy podłączyć lampki led nie bezpośrednio pod zasilanie, ale przez element półprzewodnikowy ograniczający napięcie do 12V. Nie wiem jak to się nazywa, ale jest małe, czarne, ma 3 nóżki i kosztuje w sklepach z elektroniką zaledwie kilka złotych (ze 3 zł może). Stosowałem to z powodzeniem w przyczepie i nie było efekty przepalania ledów. Polecam.
Może ktoś powie jak fachowo się nazywa ten element elektroniczny, bo ja jako lamer w tej dziedzinie nie potrafię nazwać choć stosowałem.
Bronek - 2017-02-17, 17:13
stabilizator a zazłotówkę lub cały moduł można kupić np. stabilizator o http://allegro.pl/led-reg...6647487955.html
Jaga - 2017-02-17, 18:46
Chciałabym kupić GPS-a do kampera, takiego który nie błądzi, ma dokładne plany miast, pokazuje trasy którymi nie mogę jechać bo np. jest most o wysokości 2,8 m. Czytałam trochę, ale jest tego tyle, że dalej jestem na początku.
Proszę o podzielenie się opiniami i podpowiedź.
Dzięki Jaga
Bronek - 2017-02-17, 18:56
Jaga napisał/a: | Chciałabym kupić GPS-a do kampera, takiego który nie błądzi, ma dokładne plany miast, pokazuje trasy którymi nie mogę jechać bo np. jest most o wysokości 2,8 m. Czytałam trochę, ale jest tego tyle, że dalej jestem na początku.
Proszę o podzielenie się opiniami i podpowiedź.
Dzięki Jaga |
Ale tu o ledach LED nie GPS.
To w innym dziale i jak znam to Forum i dyskusje, nie dostaniesz jednoznacznej odpiwiedzi.
Ad rem ja ma z trzy nawigacje, tablet, smarfon i fabryczna i co jakiś czas zmieniam mapy.
Wiem, że IGO na tu wielu zwolenników ale inni wolą co knnego.
Poszukaj wątku we właściwym miejscu
zbyszekwoj - 2017-02-17, 19:08
A moja leda samochodowa w kamperze" mryga."
yuras - 2017-02-17, 19:15
zbyszekwoj napisał/a: | A moja leda samochodowa w kamperze" mryga." |
To przełóż do kierunku.
MILUŚ - 2017-02-17, 19:17
yuras napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | A moja leda samochodowa w kamperze" mryga." |
To przełóż do kierunku. | Znaczy zmień biegunowość ?
yuras - 2017-02-17, 20:05
MILUŚ napisał/a: | yuras napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | A moja leda samochodowa w kamperze" mryga." |
To przełóż do kierunku. | Znaczy zmień biegunowość ? |
Znaczy przełóż do lampy migacza/ kierunkowskazu lub przekaż Pani Premier do Koguta.
inhalt - 2017-02-17, 20:28
Już mam to:
za złotówkę stabilizator 12V prąd 1A: http://electropark.pl/sta...ecia-to220.html
za dwa złote: 12V 2A: http://electropark.pl/sta...ecia-to220.html
Montaż bardzo prosty, bo na lewą nóżkę napięcie z alternatora wchodzi, z prawej wychodzi ustabilizowane 12V, a na środkową nóżkę lutujesz masę. Banalna robota i efekt super. Nic się nie pali. Tak miałem zrobioną instalację więc rozwiązanie tanie i wypróbowane.
MAWI - 2017-02-17, 20:41
Panowie ja czegoś nie łapę. W gniazdku zapalniczkowym na zgaszonym silnik ma ok 12v a po odpaleniu .............................też ok 12v . Po co te kombinacje . W kamperze mam same ledy i mi się nie palą.
Bronek - 2017-02-17, 20:55
To kombinacje, dla mnie też niepotrzebne., ale w mojej instalacji i z moimi ledami.
Jeśli padają np w taśmach to na skutek uszkodzeń mechanicznych.
No 12v to m/w bywa też 14 z hakiem. Ale dobre ledy mają to w nosie.
W rzeźbach może być różnie.
Rowerek - 2017-02-17, 20:59
po odpaleniu jest 14.4v byle jakie ledy się palą
zbiegusek - 2017-02-17, 21:17
MAWI napisał/a: | Panowie ja czegoś nie łapę. W gniazdku zapalniczkowym na zgaszonym silnik ma ok 12v a po odpaleniu .............................też ok 12v . Po co te kombinacje . W kamperze mam same ledy i mi się nie palą. :shock: |
No ale przecież ty masz integrę? Toż to bliżej mu do domu (na kółkach) niż do samochodu, więc pewnikiem masz stabilizowane napięcie w całej instalacji. A zmienne tylko w obwodzie ładowania akumulatora. Rozruchowego ofkoz. :)
Mikesz - 2017-02-17, 21:47
Tu kolego masz trochę różnych przetwornic i drobiazgów elektronicznych.
http://allegro.pl/listing...?us_id=12413922
Jurek121175 - 2017-02-18, 08:50
Dzięki za wszystkie informacje
No nie pomyślałem,że led-y są na 12V, a w instalacji troszkę więcej
Spróbuję pogrzebać jak się trochę ociepli
toscaner - 2017-02-18, 09:14
Byle jakie LED'y może i trafi szlak, ale z tymi stabilizatorami też nie poszaleje. Jednego na wszystkie światła to za mało, to co, do każdej "żarówki" jeden? Co z chłodzeniem dla tych więcej wat?
Ja mam bez żadnych stabilizatorów i to przekrój różnych, i taśmy i punktowe i G5,3 czy G4 i część jakiś wymyślnych. W kuchni to mam punktowe przerobione z 230V, bo padły chińskie zasilacze w nich jeszcze w domu i zrobiły się grzechotki. To zaadoptowałem do kampera odcinając zasilacz, który okazał się być na 12V. Wszystko świeci codziennie, dzień w dzień, a ładuję aku na postoju 3-ci rok, więc dostają niemal codziennie te 14,5V. Do dziś nie padł ani jeden led.
Padły drogie taśmy za to, ale całe, a nie pojedyncze ledy. Wymieniłem na tańsze i ponad rok też bezawaryjnie.
Co jeszcze padło? Dzienne za ponad stówkę. Te zamontowane w zderzaku. Po prostu trafiło się gówno. Mogłem kupić te za 3 dychy, to pewnie do dziś by działały.
Ledy to czasem loteria i jak się byle co trafi, to i stabilizator nie pomoże. Chyba, że jako bezpiecznik
Czyli nie ma potrzeby stosowania żadnych stabilizatorów i cudów. Jak czasem jakiś LED padnie, to wymienić na innej chińskiej firmy i będą świecić 200 lat jeśli używane tylko w wakacje.
Bronek - 2017-02-18, 09:19
Taaaaa, chińscy producenci marki "no name", nie mają jeszcze widocznie działu "postarzania produktu"
toscaner - 2017-02-18, 09:30
Bronek, może nie opłaca im się zatrudniać inżyniera od postarzania, bo i tak cały świat od nich bierze. Koszt takiego inżyniera by podwoił cenę produktu i sąsiad zza żółtej rzeki by sprzedawał wtedy taniej.
Jurek121175 - 2017-02-18, 09:36
Może faktycznie trafiło mi się kilka wadliwych
Mam kilka w zapasie, to wymienię i sprawdzę ile podziałają
Jurek121175 - 2017-02-18, 09:41
A sprawdzę przy najbliższej okazji ile ładuje mi alternator
Może z nim też coś nie tak
zbyszekwoj - 2017-02-18, 13:11
MILUŚ napisał/a: | yuras napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | A moja leda samochodowa w kamperze" mryga." |
To przełóż do kierunku. | Znaczy zmień biegunowość ? |
Zmieniłem biegunowość ,bo wcale nie świeciła. Do kierynku nie zmienię bo ona jest w zabudowie na suficie. Chyba zmienię żarówkę.
Mikesz - 2017-03-03, 23:36
inhalt napisał/a: | Już mam to:
za złotówkę stabilizator 12V prąd 1A: http://electropark.pl/sta...ecia-to220.html
za dwa złote: 12V 2A: http://electropark.pl/sta...ecia-to220.html
Montaż bardzo prosty, bo na lewą nóżkę napięcie z alternatora wchodzi, z prawej wychodzi ustabilizowane 12V, a na środkową nóżkę lutujesz masę. Banalna robota i efekt super. Nic się nie pali. Tak miałem zrobioną instalację więc rozwiązanie tanie i wypróbowane. |
Lepszy byłby stabilizator LDO np. takihttp://mselektronik.p...ldo/lm2940ct-12
A dlaczego- LDO – jest to akronim od angielskich słów „Low-DropOut”. Jest to stabilizator liniowy, który do prawidłowego działania wymaga małej różnicy napięć między wejściem a wyjściem, rzędu 1V lub mniej.W stabilizatorach serii 78xxxx wymagane minimalne napięcie między wejściem a wyjściem wynosi 2,5 Volta.
Janwil - 2017-05-06, 18:49
inhalt napisał/a: | Napięcie wyższe niż nominalne bardzo szybko uszkadza led. Ale jest na to prosty sposób - należy podłączyć lampki led nie bezpośrednio pod zasilanie, ale przez element półprzewodnikowy ograniczający napięcie do 12V. Nie wiem jak to się nazywa, ale jest małe, czarne, ma 3 nóżki i kosztuje w sklepach z elektroniką zaledwie kilka złotych (ze 3 zł może). Stosowałem to z powodzeniem w przyczepie i nie było efekty przepalania ledów. Polecam.
Może ktoś powie jak fachowo się nazywa ten element elektroniczny, bo ja jako lamer w tej dziedzinie nie potrafię nazwać choć stosowałem. |
Witaj Inhalt. Dobrze trafiłeś. Tu jest kultura...
Tam, za już dziękuję.
Co słychać? Napisz na priv.
Pozdrawiam
|
|