Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - ducato 1987, woda miedzy fotelami

serwan - 2017-02-19, 20:45
Temat postu: ducato 1987, woda miedzy fotelami
kłopot mam - od czasu do czasu zaglądam na kamperowisko żeby skontrolować czy mi sie pojazd nie rozpada :) i dziś zaplanowałem zabranie akumulatorów do domu do podładowania. wchodzę do auta i między fotelami widzę strużkę wody, niewiele (poł kilelonka może się uzbiera :) ) - ale od razu mi ciśnienie skoczyło.

śledztwo wykazało ze wykładzina pod deską rozdzielczą ma w kilku miejscach ślady po spływających kroplach (podłoga tam jest pochylona od przodu auta w stronę foteli), w efekcie jestem pewien że trochę wody dostaje mi się na podłogę kabiny z komory silnika. oględziny komory silnika wskazały że (zaskoczyło mnie to) z osłony silnika wycieraczek nieco wody skapuje na akumulator i niżej, na pólke akumulatora, oraz że woda dostaje się (w sumie nie dziwi) do komory silnika i plastikowego pobieraka powietrza przez kratkę na masce; nie ustaliłem gdzie może kapać dalej: tak spod akumulatora jak i z wlotu powietrza.

ktoś może zauważył u siebie coś podobnego? wpadać w panikę i bać się o wilgoć w konsoli/kablach/elektryce? czy ten typ tak ma?

pozdrawiam
serwan

MILUŚ - 2017-02-19, 21:24
Temat postu: Re: ducato 1987, woda miedzy fotelami
serwan napisał/a:
.....................

ktoś może zauważył u siebie coś podobnego? wpadać w panikę i bać się o wilgoć w konsoli/kablach/elektryce? czy ten typ tak ma?

pozdrawiam
serwan

A jak wygląda podszybie ? Sprawdzałeś pod uszczelką dolną szyby ?
U mnie w poprzedniku tam rozszalała się ruda :gwm :evil:

petressi - 2017-02-19, 21:45

Może to być wina rudej lub uszczelka popuszcza. Miałem tak w swoim, po kupnie pierwsze opady deszczu i zaczęło kapać na podłogę, u mnie akurat w narożnikach, na nadkola wewnątrz kabiny. Wyjąłem szybę, użyłem masy uszczelniająco klejącej do szyb i z pomocą mojego taty zamontowaliśmy szybę na swoje miejsce. Po wyjęciu wymyłem dokładnie uszczelkę ciepłą wodą z płynem, nie wierzyłem, że tam tyle syfu może się uzbierać. Po zamontowaniu szyby mam suchutko. Aha, w moim "Powolniaku" znalazłem kropelki płynące po prawym słupku, po zdjęciu osłon słupka, po montażu szyby już jest tam sucho.
serwan - 2017-02-19, 22:18

patrząc na podszybie / uszczelkę nie wydaje się że coś tam jest nie tak - lakier jest oczywiście zmatowiały, mam nieco korozji w miejscu łączenia prawego błotnika z pasem podszybia, ale głowę bym dał że to nie to.. pewnie i tak się przyjrzę jak się cieplej zrobi.

nieustannie mnie jednak zastanawia możliwość dostania się wody do środka przez kratkę nawiewu powietrza - ktoś wie jak wygląda obieg powietrza poniżej kratki wlotu na masce? gdzie / jak się łączy z przewodami nawiewu powietrza do wnętrza auta?

pozdrawiam
serwan

Socale - 2017-02-19, 22:26

Woda często cieknie do wnętrza, jak pod uszczelką zatkany jest odpływ wody.
Jest on niewielkiej średnicy i znajduje się w okolicach korodujących w typowych miejscach na podszybiu.

petressi - 2017-02-19, 22:26

Może odpływy wody przy wlocie powietrza się zapchały, ja profilaktycznie przy opadach śniegu na wlot powietrza położyłem reklamówkę i docisnąłem maską, nic mi tą drogą nie nakapało, wykombinowałem, że wlot jest praktycznie w poziomie, kratka na masce niczym nie osłonięta, obawiałem się, że może mi tam napadać śniegu. Sprawdź odpływy, jak są drożne to czekaj do opadów deszczu, latarka w dłoń i prześwietlanie deski rozdzielczej od spodu.
SZEJK - 2017-02-19, 22:32

Nie ma możliwości żeby woda lała się przez czerpnię powietrza, tam jest rurka odprowadzająca wodę z tej czerpni tamtędy raczej nie leci. Nie chcę być niemiły ale woda prawdopodobnie leci z pod uszczelki szyby, bo ta ruda tam sobie penetruje i wiadomo. Szkoda że to ja Ci oznajmiam . Sooorrrrrrryyyyyy :bukiet:

ps. jeszcze sprawdz rurkę odprowadzającą wodę z czerpni czy nie jest zatkana liściami z jesieni, tego życzę

MILUŚ - 2017-02-19, 22:32

petressi napisał/a:
Może odpływy wody przy wlocie powietrza się zapchały, ja profilaktycznie przy opadach śniegu na wlot powietrza położyłem reklamówkę i docisnąłem maską, nic mi tą drogą nie nakapało, wykombinowałem, że wlot jest praktycznie w poziomie, kratka na masce niczym nie osłonięta, obawiałem się, że może mi tam napadać śniegu. Sprawdź odpływy, jak są drożne to czekaj do opadów deszczu, latarka w dłoń i prześwietlanie deski rozdzielczej od spodu.

Ja kratkę w swoim poprzednim zabezpieczyłem ........wlotem powietrza z Poloneza :mrgreen:

martini44 - 2017-02-20, 07:50

a jesteś pewien że to woda a nie płyn chłodniczy ??
siruba - 2017-02-20, 12:51
Temat postu: Re: ducato 1987, woda miedzy fotelami
MILUŚ napisał/a:

A jak wygląda podszybie ? Sprawdzałeś pod uszczelką dolną szyby ?
U mnie w poprzedniku tam rozszalała się ruda :gwm :evil:

Potwierdzam. U mnie też ciekło :-P Jak zabrałem się za likwidację purcheli, to okazało się że w jednym miejscu-dolny "róg" szyby, obok miejsca gdzie lakier odstawał, śrubokręt przeszedł na wylot. Dziura wyszła na ok 2 cm. Nic nie zapowiadało takiego efektu pod lakierem. Spokojnie sobie przerdzewiało i..... ciekło. Od naprawy już nie cieknie. Lakier odłaził też wzdłuż dołu szyby, pod gumą uszczelki i poza uszczelką. Gdyby pozostało to na dłużej to pewnie radio miałoby chłodzenie wodą.
Nie wydaje mi się by to było "ten model tak ma". Gdyby tak było, to większość kierowców i ewentualnie pasażerów miała mokre stopy.

gino - 2017-02-20, 13:41

częściej ''podszybie'' ale...
przyjechał do mnie klient, że strużką wody spod kokpitu i..brakiem ogrzewania..
autko stało całą zimę..
odpalił bo, zrobiło się ''na plusie'' ..
podczas odpalania, siedząc w autku zauważył objaw taki jak powyżej..

jak się okazało, w kupionym na jesieni autku była woda zamiast płynu chłodniczego..
zamarzła, i rozsadziła nagrzewnice.. (na szczęście silnik to przeżył)

pod wpływem temperatury ''plusowej'' małe ilości rozmrożonej wody wyciekały z uszkodzonej nagrzewnicy... :spoko

serwan - 2017-02-20, 21:30

:) jesienia robilem prawie ze remont silnika (panewki, uszczelnienia, rozrusznik, rozrzad, alternator..), przy okazji tez plyny, takze zakladam ze az tak zle nie jest :)
Socale - 2017-02-20, 21:39

A ubywa płynu chłodniczego?
Dotknij palcem mokrego i weź na język, jak słodkie to z układu chłodzenia. Może cieknąć (często) zawór sterowania ciepłem.

gardamm - 2017-02-21, 08:17

Socale napisał/a:
A ubywa płynu chłodniczego?
Dotknij palcem mokrego i weź na język, jak słodkie to z układu chłodzenia. Może cieknąć (często) zawór sterowania ciepłem.

to chciałem tez zasugerować :lol: