|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Podłączenie Bojlera Elgena 6l
materdeo344 - 2017-02-21, 14:37 Temat postu: Podłączenie Bojlera Elgena 6l Witam.
Potrzebuje pomocy w podłączeniu bojlera Elgena 6 litrów
Mam wylewkę wody ciepła-zimna, pompkę zanurzeniową, zawór mieszający i gniazdo na prysznic zewnętrzny na jedną szybkozłączke.
NIe wiem jak do tego się zabrać :/
Może komuś by sie chciało narysować jakiś schemacik :P
Bronek - 2017-02-21, 14:55
Miałem w czepce 6l 230/12v
Elgena ma wlot i wylot oraz zaworek i cycek na wężyk do zimowrgo spuszczania H2O
Pompka wiadomo w zbiorniku
Włączana np kranem /baterią z mikrowyłącznikiem w łazience /kuchni. Lub...?
Czyli kabelek zapycha np. wzdłuż węża. U mnie był wąż 10mm ogrodowy zbrojony przeźroczysty pod czepką w peszelu.
Woda ze zbiornika od pompki leci jedną rurką/wężem , przed Elgeną dajesz trójnik rozdzielający na dwie rurki/węże.
! Jedna odnoga zimna do mieszacza
! Druga do wlotu Elgeny
! Z Elgeny ciepła wężem do mieszacza
Było to gdzieś już przeze mnie opisane?
Kup słuchawkę z wyłącznikiem, pozwoli to na wyłączenie strumienia bez wyłączania pompki.
Nic jej nie będzie, jak pomieli na czas mydlenia ciała. To oszczędność wody
Może Ci to pomoże.
Umnie było prawie trzy metry od zbiornika do Elgeny
Spokojnie kąpiel jedej osoby i za parę minut już nagrzane.
12v bez sensu, nigdy tej opcji nie używałem, choć czepka miała akumulator. Zżera szybko i grzeje wolno, testowo.
A i jeszcze jedno, co dzieje się też w kamperze. Przy ponownym otwarciu wody jest malutki strzał chłodnej. Pobudzający
Bronek - 2017-02-21, 20:32
Ot prościej się nie da
duende - 2017-02-22, 13:38
Bronek już wszystko napisał, ale z opisu autora chyba chodziło o schemat jak poniżej. Materdeo 344, nie wiemy czy chodziło Ci tylko o podłączenie wody czy także prądów, zaworów itp
Bronek - 2017-02-22, 14:42
Jestem zdania, że trzeba wybrać priorytet, który kran jest "ważniejszy" .
Im dalej od termy, tym wiadomo spadek temperatury i przestrzeń martwa czyli zimna.
NAJPROŚCIEJ to ciągnąć kable (+) dwużyłowe wzdłuż węża ina trójniku rozdzielić na krany z mikrowyłącznikiem. Wtedy instalacja jest przejrzysta dla następnego użytkownika.
Minus wiadomo bezpośrednio do pompki
Ja tak pokombinowałem, pompki i inne duperele, że potem zapomniałem co i gdzie.
mrsulki - 2017-02-22, 16:24
Bronek napisał/a: | NAJPROŚCIEJ to ciągnąć kable (+) dwużyłowe wzdłuż węża ina trójniku rozdzielić na krany z mikrowyłącznikiem |
Moim zdaniem dużo bezpieczniej jest + na stałe do pompki a - sterowanie. Jak się przywrze to przynajmniej dymić nie będzie.
materdeo344 - 2017-03-01, 20:58
duende napisał/a: | Bronek już wszystko napisał, ale z opisu autora chyba chodziło o schemat jak poniżej. Materdeo 344, nie wiemy czy chodziło Ci tylko o podłączenie wody czy także prądów, zaworów itp |
Dokładnie o to mi chodziło, dzięki
Bronek - 2017-03-01, 21:53
Pamiętaj by lekko pochylic Elgenę (minimalnie) w kierunku zaworu opróżniającego lub tak ustawić.
Niewiadomo, czy producent to zrobił.
Przez czas nieużywania lepiej jak będzie pusta, inaczej jak nie zalejesz specjalnym płynem może capić potem ścierą.
W czepce można było poch6yać podporami Z kamperem różnie bywa.
materdeo344 - 2017-03-02, 14:53
Jeszcze jedno pytanie zanim wszystko podłącze, czy z tym bojlerem mogę używać zaworu jednokierunkoweg ktorego mam na pompce?
Bo gdzieś, kiedyś coś słyszałem że chyba w tych bojlerach nie wolno.
Bronek - 2017-03-02, 15:34
Czyli masz za pompką?
Może być kłopot z opróżnieniem instalacji
I dwa w razie "zagotowania" awarii rozwalić może na łączach teoretycznie
Noby ma Ci trzymać słup wody? Nie miałem przy szczelnych kranach i kolanie z węża nad Elgeną woda z niej nie zejdzie
materdeo344 - 2017-05-21, 23:10
Witam, czy ktoś się orientuje, czy można do tego bojlera podłaczyć pompe ciśnieniową 4,3l/min 2,4bar
Czy potrzebny do tego jest zbiornik wyrownujący ciśnienie np. fiamma A20?
Bronek - 2017-05-22, 07:13
O ile pamiętam nadaje się do niskociśnieniowej instakacji.
Ale jeśli by Elgena była poniżej poziomu zbiornika z wodą, tak by była cały czas pełna i wlot otwarty bez zaworu zwrotnego , to można się pokusić.
?
W każdym razie musi być w instalacji otwartej ze wzgl. bezpieczeństwa. Czyli na pewno nie za pompą ciśnieniową.
To tylko teoria.
materdeo344 - 2017-05-22, 08:06
zbiornik wody mam pod podwoziem, a elgene wyżej.
czyli muszę pompe dać za bojler?
Bronek - 2017-05-22, 08:17
Kwestia jeszcze temperatury? Pompa czy lubi gorącą wodę?
przekrojów węża...?
Utrzymania poziomu wody w bojlerze.
Niemniej zawsze musi być wlot lub wylot otwarty, kwestia bezpieczeństwa.
Po prawdzie... moim zdaniem instalacja niskociśnieniowa jest OK. I osobiście bym ją wolał.
Po kiego robią pierdzącą ciśnieniową? Chyba by było jak w domu. Ale nie jest.
tom-cio - 2017-05-22, 17:13
U mnie pompa cisnieniowa za bojlerem.Zaciaga gorqca wode z bojlera,nie mam egleny a aristona 10l bezcisnieniowego.Ta sama pojemnosc a cena 3 razy nizsza,regulator mocy grzalki do tego.No i pompa nie glupieje nawet przy wrzatku prawie,wiec chyba jej nie szkodzi.Ale pompy cisnieniowe mam dwie-jedna na zimna wode i ta trzyma cisnienie caly czas w instalacji zimnej i druga na instalacje cieplej za bojlerem a do bojlera dodatkowa rurka ze zbiornika zimnej,gdzie podcisnieniowo se bojler zabiera a jak przefrzeje to cisnieniam ne stworzy bo ma gdzie cofnac i bum nie bedzie
Bronek - 2017-05-22, 20:30
Jak się robi z głową to można wszystko zrobić.
duende - 2017-05-24, 10:17
tom-cio napisał/a: | nie mam egleny a aristona 10l bezcisnieniowego.Ta sama pojemnosc a cena 3 razy nizsza,regulator mocy grzalki do tego. |
różnice (o ile znalazłem prawidłowo Aristona 10l 1200W, bo są różna nawet do 8barów):
regulator mocy, to jest ciekawe, nie mogę znalelźć, jak to działa?
Elgena 6l- ariston 10l,
cena aristona nowego to nie 3 razy mniej , może połowa,
Ariston na tabliczce znamionowej ma MPa 0.6, Elgena 0 bar
regulator temperatury podobny jak w elgenie, czyli cieplej - zimniej bez podanej temperatury,
ariston grzeje do 75 - 80C a elgena do 85C,
Elgena ma funkcję "no frost", przydatna tylko podłączając bojler do słupka.
Elgena- króćce plastikowe nasuwane, ariston - widzę metal i gwint,
i jeszcze Ariston 1200W - Elgena kilka wersji https://sklep.klaja.pl/pl/searchquery/elgena/1/phot/5?url=elgena
Używam wersji 6l 660W od niecałego roku. Próbowałem szczelność dobijając do ok 3barów, boiler nie puścił, wcześniej puściła instalacja, ale i tak używam do max 1,5bara, lub bezciśnieniowo.
Ariston na pewno szybciej zagrzeje wodę, ale czy da radę na akumulatorach, czy tylko na słupku? U mnie musi być 200 ah, żeby grzać z aku zabudowy, przy starym aku lub niedoładowanym od razu spadek napięcia na 11V i przetwornica odłączała.
Z moich obserwacji Elgena to taki półśrodek (wygodny bo mały i nie na gaz - "zaletowada")
3l odpada, samo 12V odpada, 300W za wolno grzeje - 6l/1h.
Pozostaje tylko 6l 230/660W i woda podgrzana ma maxa w ok 30min (do 70C w ok 20min) Ciepła jest wypychana przez zimną, dlatego trzeba sposobów, żeby to przechytrzyć i w 2 osoby wykąpać się w ciepłej.
Jest jeszcze najmądrzejsza wersja Bojler-ELGENA-Combi-6L-12V230V, ale cena też odpowiednia ok 1140zł, 12V to tylko do dogrzewania np podczas jazdy.
Dodam jeszcze, że w zimie boiler wymontowałem, ponieważ tak mam łatwiej (bojler przykręcony do podstawki 4 śrubami, a podstawka na 1 śrubie do mebli) i bezpieczniej, bo zaworek do spuszczania nie sięga do dna, nawet jeśli bojler jest pochylony.
Edit: poprawiony link
Bronek - 2017-05-24, 11:02
duende napisał/a: | 3l odpada, samo 12V odpada |
Miałem i potwierdzam szkoda kasy na te 12v dodatkowo .
dwie osoby spokojnie na 6 l .
Nie wyjmowałem a stał 4 zimy
duende - 2017-05-24, 12:56
Bronek , 4 lata zmarnowane , a po 4 zimach co?
materdeo344 napisał/a: | zbiornik wody mam pod podwoziem, a elgene wyżej.
czyli muszę pompe dać za bojler? |
Nie musisz, ja mam pompkę za zbiornikami przed bojlerem. Zbiornik 1 jest pod podwoziem, czyli poniżej, lub Zbiornik 2 w nadwoziu, czyli na równi i wszystko działa cisnieniowo i bezciśnieniowo, nawet naczynia wyrównawczego nie ma. Zawór zwrotny przed pompką. Prościej się nie da
Bronek - 2017-05-24, 13:00
Nie wiem? Sprzedana razem czepką i 3 dwa lata ponoć działa. Była wyżej niż poziom wody w zbiornikach.
duende - 2017-05-24, 14:43
tom-cio napisał/a: | regulator mocy grzalki do tego |
Czy chodzi o coś takiego za ok 14zł? Gdzie się to wpina, bezpośrednio w kabel zasilania? Co znaczy 2000W, że to maksymalny pobór urządzenia podłączonego?
tom-cio - 2017-05-24, 17:59
dokladnie o cos takiego.Odcinasz wtyczke od bojlerka,zakladasz ja na wejscie in a na out dajesz przewod lecacy dalej do bojlera.Ja na swojej przetwornicy 600w spokojnie grzeje aristonka w czasie jazdy.Na postoju uzywam agregatu impaxa jak na dziko albo slupka jak nie na dziko.No i do agregatu jak nie chce zeby szedl na pelnych obrotach to tez ograniczam tym regulatorkiem,jak posprzatam kampera to zdjecia wrzuce
DigitalNomad - 2018-08-11, 12:34
tom-cio napisał/a: | Ja na swojej przetwornicy 600w spokojnie grzeje aristonka w czasie jazdy |
A mierzyłeś jaką moc dostarczasz do bojlera?
Jaki model przetwornicy?
Właśnie miałem wątpliwości czy taki regulator mocy zadziała z tyrystorowym regulatorem mocy, ale najwidoczniej śmiga
tom-cio - 2018-08-11, 22:47
Przetwornica to jakis Wolt Polska,a mocy nie mierzylem,krece w lewo az przetwornica przestaje piszczec a wentylator chodzi na wysokich obrotach i tak zostawiam.i woda cieplutka.Ale teraz na Krk to w sumie niepotrzebne wcale.w glownych zbiornikach wodach ciepla,bez grzania prysznic bralem
|
|