Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Izolacja - najprościej na świecie i niedrogo

molive - 2017-02-22, 20:27
Temat postu: Izolacja - najprościej na świecie i niedrogo
Chciałbym zapytać o radę, planuję najprościej jak się da wyizolować samochód od ciepła latem / zimna późną jesienią, wczesną wiosną i jednocześnie wyciszyć od dźwięków z zewnątrz na postoju.

Wstępnie planowałem tak:
Alufox >> Wełna >> Alufox >> Sklejka

Ale finalnie doszedłem do takiego modelu (poniżej). Napiszcie czy mogę coś dołożyć niewielkim kosztem i zwiększyć izolację lub wygłuszenie np. co myślicie o dołożeniu pianki akustycznej?

1. Izolacja dach
Blacha >> Alufox >> Sklejka >> Deski lub wykładzina

2. Izolacja ściany
Blacha >> Płyty PIR z Aluminium np. Recticel >> Deski (żeby osiągnąć taki efekt: )

3. Izolacja podłoga
Blacha >> Alufox >> Sklejka >>Gumolit

rakro1 - 2017-02-22, 23:15

Witaj.Na forum są piękne opisy jak izolowac i warto poświęcić czas aby poczytać.Jeśli to piękne wnętrze to Twoje to chyba już nie da się poprawić.Jeśli to wzór z katalogu to brak łazienki lub wc :? a deski lub boazeria bardzo zwiększą wagę a wszyscy z tym walczymy.Powodzenia :spoko :spoko :spoko .
WINNICZKI - 2017-02-23, 21:32

Izolacja hand made powinna być jak najwierniej odtworzona ile można z oryginału produkowanego przez profesjonalnie producenta wytwarzającego pojazdy na skale przemysłową, Gwarantuje ,że jest przemyślana i skuteczna . Konstrukcje zabudów wykonanych z tworzywa iub starsze z blachy i listew sosnowych miały izolacje ze styropianu o grubości 3 cm i to świetnie sie sprawdza :bigok ,