|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Uszkodzona integra, warto?
Bajaga - 2017-02-26, 19:28 Temat postu: Uszkodzona integra, warto? https://www.otomoto.pl/of...html#0c33e60bca
Warto brać po uwage to auto ? Jakie mogą być koszty naprawy wg was ? No i kto by to mógł zrobić?
A może ktoś z poznańskich okolic by rzucił okiem w realu na ten sprzęt? Byłbym Baaaardzo wdzięczny
CORONAVIRUS - 2017-02-26, 19:40
nie za te pieniądze sprzedawca marzyciel
wizjoner - 2017-02-26, 20:39
Piękny kamper ale faktycznie nie za te pieniądze, zadzwoń i zaproponuj 40 może się skusi
Bajaga - 2017-02-26, 20:46
wizjoner napisał/a: | Piękny kamper ale faktycznie nie za te pieniądze, zadzwoń i zaproponuj 40 może się skusi |
Pytanie do kogo się udać w temacie remontu. Szyba czołowa to pewnie z 1 tys € boczna też parę setek ale co z resztą? No i trzeba sprawdzić czy truma działa bo może być właśnie w miejscu strzału. Za to układ wnętrza bardzo mi pasuje, dlatego o tym myślę.
wizjoner - 2017-02-26, 20:55
Szyba może kosztować nawet 2 tyś euro ale słyszałem że można dorobić taniej, niedaleko mnie jest taka firma http://kampi.pl/serwis/ myślę że mogliby ogarnąć remont, Koleś faktycznie za te pieniądze szybko tego nie sprzeda, ale za 50 już może komuś opchnąć, myślę że jakby zjechał te minimum 10 tyś to warto rozważyć kupno
kubanski - 2017-02-26, 21:02
Bajaga napisał/a: | ale co z resztą? |
Wygląda że ten bok to laminat.Całe szczęście.
Czasem odtwarzam elementy brakujące z laminatów.Upierdliwe,ale do zrobienia.
Potrzebny hobbysta.Zrobić kopyto,negatyw,pozytyw spojlera.Drzwi,błotnik,zderzak,no problem.
Ciężko wycenić takie rękodzieło.
Znaleźć szybę,reszta do ogarnięcia.
Kamperek fajny.Spód bez grama rdzy.Trzeba nie mieć wstydu lub pojęcia żeby proponować 40tys.
I do tego 312.Miałem,załadowany do 4,5T nawet nie stęknął pod górę.
marek s - 2017-02-26, 21:36
cena ostra ,integra droga w naprawie w Polsce można dorobić przednią szybę ale kształt nie z walca, płaska robią bez problemu najpierw wyceń części które musisz zakupić a nie zregenerować bo może boleć po kieszeni
Bazyli - 2017-02-26, 21:45 Temat postu: Re: Uszkodzona integra, warto?
Bajaga napisał/a: | https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-sprinter-okazja-kamper-manhattan-estereljedyny-na-otomoto-dla-znawcy-ID6yKr2p.html#0c33e60bca
Warto brać po uwage to auto ? Jakie mogą być koszty naprawy wg was ? No i kto by to mógł zrobić?
A może ktoś z poznańskich okolic by rzucił okiem w realu na ten sprzęt? Byłbym Baaaardzo wdzięczny |
Jakbyś się jednak skusił to sąsiad specjalizuje się autoszybach - mogę popytać.
Ogólnie auto śliczne.... ech, jakby było całe.....
Bajaga - 2017-02-26, 21:54 Temat postu: Re: Uszkodzona integra, warto?
Bazyli napisał/a: |
Jakbyś się jednak skusił to sąsiad specjalizuje się autoszybach - mogę popytać.
Ogólnie auto śliczne.... ech, jakby było całe..... |
Jakby było całe to wiadomo.... raczej inna cena Szyba mnie ciekawi, choć tak naprawdę czy to 1000€ czy 1350€ to w sumie nie taka wielka różnica w takim aucie. Gorsza sprawa dla mnie to rzeźba z wytwarzaniem laminatu, malowaniem całości. Nie wiem kto by to sensownie ogarnął... Jak jest taki chętny to byśmy się dogadali. Sam by pojechał obejrzeć co i jak w detalach i byłaby jasność. Ale jednak ten rynek w Polsce jest mikroskopijny..
zbyszekwoj - 2017-02-26, 22:04
Kolega Podobną szybę kupił za ok 6000zł. Podobno okazyjnie.
Viero - 2017-02-26, 22:08
Ja bym się nie zastanawiał , w końcu to jest Mercedes plus solidna zabudowa , gdyby nie to kosztował by połowe tej ceny .
MAWI - 2017-02-26, 22:14
Nie ma czym się zachwycać. Auto z 20 wieku i to widać . Zaniedbane po całości . Gdzie nie spojrzeć to szpary i plastry. Wnętrze ,żaden szał ,podsufitka odpada.Stół stary .Na fotelach szmatki. Baz tego dzwona to moim zdanie wart byłby ok 70 tys max. Remont żaden , każdy szkutnik to ogarnie ,ale i tak wyjdzie ponad 20 tys. A i tak każdy pozna , że po dzwonie. Napęd na tył, czyli wał , tylny most etc. Plus to silnik. Moim zdanie cena w tym stanie max 40 tys ,a lepiej 35 tys. Takie jest moje zdanie do którego mam prawo.
CORONAVIRUS - 2017-02-26, 22:18
dobra rada to nie wp..... się w takie wynalazki po wypadkach , wnętrze też zaniedbane i kombinowane a na fotach to zawsze widać najfajniejsze elementy ... gdyby to robić profesjonalne przy użyciu oryginalnych części / o ile są dostępne / to końcowa cena będzie wyższa od ideału z zachodu . Wiadomo,że w Polsce bez wsparcia ubezpieczalni nikt się na takie coś nie porwie czyli będzie rzeźba ... a jak rzeźba to cena nigdy nie dorówna znów takiemu bezwypadkowemu czyli nie ma to sensu ekonomicznie . Losy tego kampera są przesądzone , zostanie kupiony przez żółtodzioba , który się zwyczajnie wpierdzieli w kłopoty i zrobi go po kosztach a efekt będzie byle jaki lub , wersja bardziej optymistyczna , kupi go cwaniak , który prawie profesjonalnie na wizus odmieni furę by za wielką kasę kupił go następny źółtodziób z większą zdolnością kredytową by dowiedzieć się po chwili ,że się wpierdzielił a z każdym kilometrem, mrozem i deszczem auto zacznie pokazywać swoje szramy ... ale podobno widziały gały co brały .
MAWI - 2017-02-26, 22:25
No.
Spax - 2017-02-26, 22:30
MAWI napisał/a: | Nie ma czym się zachwycać. Auto z 20 wieku i to widać . Zaniedbane po całości . Gdzie nie spojrzeć to szpary i plastry. Wnętrze ,żaden szał ,podsufitka odpada.Stół stary .Na fotelach szmatki. Baz tego dzwona to moim zdanie wart byłby ok 70 tys max. Remont żaden , każdy szkutnik to ogarnie ,ale i tak wyjdzie ponad 20 tys. A i tak każdy pozna , że po dzwonie. Napęd na tył, czyli wał , tylny most etc. Plus to silnik. Moim zdanie cena w tym stanie max 40 tys ,a lepiej 35 tys. Takie jest moje zdanie do którego mam prawo. |
Dodajmy jeszcze, że cztero-ślad. Myślę, że z tego powodu pęknięta szyba przednia. Oferta do doopy.
zbyszekwoj - 2017-02-27, 07:39
MAWI napisał/a: | wart byłby ok 70 tys max. |
No ,może troszkę więcej. Mebelki stare ale ładne i solidnę. Tylko koszty oszacować.
Bazyli - 2017-02-27, 08:45
Trochę mnie martwi podejście poprzedniego właściciela do napraw. Zwróćcie uwagę choćby jak wygląda panel sterowania...
Myślę że napraw podobnej jakości może być więcej
MAWI - 2017-02-27, 09:00
Ogólnie zaniedbany .Zobacz deską rozdzielczą .A po całości taki zciuchrany. zbyszekwoj napisał/a: | No ,może troszkę więcej. Mebelki stare ale ładne i solidnę. |
Ten model pewnie droższy , ale ten egzemplarz na pewno nie. .Wyjątkowo zaniedbany .Pomijam zniszczenia powstałe na wskutek wypadku.
Roberto - 2017-02-27, 09:04
Inna sprawa to fakt, że w ogłoszeniach już trochę wisi
Gdyby był wart zachodu to pewnie już by go nie było
vwyogi - 2017-02-27, 11:17
Dobrze, że jest duzo zdjęć, przynajmniej widac, ze auta było w rękach jakiegos syfiarza. W Lukach syf, tylny zderzak po przejściach, naprawy na power tape, mech na dachu, grzyb nad łózkiem odpuszczanym Model fajny, ale ten egzeplarz to paździerz. Kogut dobrze napisał, kupi któś ktos sobie pomyśli, ze za 5kpln go wyremontuje a potem bedzie jeździł ulepem bo robota go przerośnie.
piotr1 - 2017-02-27, 13:10
Roberto napisał/a: | Inna sprawa to fakt, że w ogłoszeniach już trochę wisi
Gdyby był wart zachodu to pewnie już by go nie było |
Zgadzam się z opinią kolegi
Tamtam - 2017-02-27, 15:22
Lewy bok będzie mokry, kabina wilgotna (nie wierze w to że nie przecieka przez folie po wypadku).
Kamper stoi już jakiś czas pod chmurką.
Naprawa może być dodatkowo kosztowniejsza z powodu zawilgocenia ściany lewego boku, grzyba itd.
Pozdrawiam
MILUŚ - 2017-02-27, 17:33
A zobaczcie kasetę WC .......wg.mnie wsadzona tylko na sztukę
jarek73 - 2017-02-27, 21:19
kolego Bajaga trochę się dziwie Twojemu pytaniu . Jakieś doświadczenie masz , a to o co się pytasz do z daleka widać że to syf , ile by nie kosztował to i tak nie warto . Wstydz się kolego że o taki śmietnik pytasz .
Marka elitarna , cena niska , wtopa pewna
wizjoner - 2017-02-27, 21:48
A ja powiem jedno za 40 brać i nie patrzeć
Rowerek - 2017-02-27, 21:55
Kto ci za 40 tysi sprzeda
wizjoner - 2017-02-27, 22:02
jak dobrze potarguje i troche poczeka to za 40-47 kupi
Rowerek - 2017-02-27, 22:09
ty naprawdę wizjoner jesteś
Bajaga - 2017-02-27, 22:11
jarek73 napisał/a: | kolego Bajaga trochę się dziwie Twojemu pytaniu . Jakieś doświadczenie masz , a to o co się pytasz do z daleka widać że to syf , ile by nie kosztował to i tak nie warto . Wstydz się kolego że o taki śmietnik pytasz .
Marka elitarna , cena niska , wtopa pewna |
Nie wstydzę się. Wiem, że marka elitarna i wiem że np jakość mebli w tym aucie jest 10x lepsza niż we współczesnych integrach. Nie wiem natomiast kto w PL umie ładnie laminaty wyrzeźbić.I ew. za ile. Jeżeli auto ma prawdziwy przebieg to jakieś tam małe niedopieszczenia mnie nie ruszają. I tak wszystkie materace do śmieci a reszta do czyszczenia i prania... Ale wiadomo, nic na siłę.
DC - 2017-02-27, 22:34
Wszyscy macie trochę racji, auto faktycznie w dobrej zabudowie, ale ten konkretny egzemplarz mocno już zmęczony. Jeśli chodzi o uszkodzenia to są to elementy które można naprawić/dorobić, znam rzemieślnika który dorabia całe przody do integ i wychodzi jak z fabryki. Dorobić/naprawić można wszystko tylko czas i pieniądze. Przy tak nietypowych zabudowach jak ta koszty naprawy mogą być więkrze i okaże się że to okazja już nie jest. Mamy na forum specjalistów, którzy potrafią kampera rozkręcić/rozkleić do ostatniej listewki i potem to złożyć lepiej niż w oryginale, ale czy Ty będziesz się chciał w to bawić?
kubanski - 2017-02-28, 18:34
Bajaga napisał/a: |
Nie wstydzę się. . |
1.Integra to nie moja bajka.
2.Obecnie mam kampera.
3.Ideałem byłby Sprinter 312 z rocznika przynajmniej 2009
Gdyby nie to,już ten temat dawno by umarł z braku przedmiotu
do dyskusji.Ba,wątpię w jego powstanie.Za 2 miesiące pozostałyby tylko
ochy i achy, jaki ładny.
Czy kogoś przeraża obecny stan czy nie.Robiłem gorsze.
A może komuś nie po nosie że można jeździć kolejnym
"śmietnikiem zamienionym w pałac"(cytat) ?
Bajaga - 2017-02-28, 19:16
kubanski napisał/a: |
Gdyby nie to,już ten temat dawno by umarł z braku przedmiotu
do dyskusji.Ba,wątpię w jego powstanie.Za 2 miesiące pozostałyby tylko
ochy i achy, jaki ładny.
Czy kogoś przeraża obecny stan czy nie.Robiłem gorsze.
A może komuś nie po nosie że można jeździć kolejnym
"śmietnikiem zamienionym w pałac"(cytat) ? |
Czytam i czytam ale nie do końca chwytam sens. Znaczy uważasz że auto to nie głupia propozycja i byś je zrobił na cacy ? Czy... jak ?
kubanski - 2017-02-28, 20:07
Czytam i czytam ale nie do końca chwytam sens. Znaczy uważasz że auto to nie głupia propozycja i byś je zrobił na cacy ? Czy... jak ? |
Tak,dla MNIE jest to dobra propozycja.Ale ja nie zgadzam się w 90% z opiniami z tego
forum na temat ogłoszeń kamperów.
Po prostu cena+moje dwie praworęczne robią swoje.
Ta naprawa jest stosunkowo prosta,do tego co robiłem.Lecz czasochłonna.
Kupiłbym to tylko odpowiednio tanio (no bez jaj,nie za 40tys.).
Jak komuś przeszkadza ogólny stan,niech zapłaci 25-30tys.eur+opłaty.
Integra na sprinterze to rzadkość.Realnie 50 tys.+naprawa,to b.dobra oferta.
To tylko MOJE zdanie i reszta mnie nie interesuje.Chyba że ktoś w życiu zajmuje się hobbystycznie naprawami samochodzików z "tektury" i ma jakieś
doświadczenie.Wtedy wysłucham.
Ja nie namawiam.
Bajaga - 2017-02-28, 21:45
kubanski napisał/a: |
Ja nie namawiam. |
Tylko, że ja piszę z dobrą wolą i bez żadnych uszczypliwości. I zgadzam się z tobą, że integra na Sprinterze to rzadkość. Auto faktycznie wewnątrz nie wygląda na wylizane ale solidność tych mebli... niestety teraz takich nie ma.
A co do naprawy to po prostu sam tego nie zrobię więc przydałby się fachman a tłumów ich chyba u nas nie ma. Zakładam, że poza koniecznymi częściami (głównie dwie szyby) reszta to rzemieślnicza rzeźba czyli generalnie x liczba dniówek (razy x złotych dniówka)?
kubanski - 2017-02-28, 22:18
Tylko, że ja piszę z dobrą wolą i bez żadnych uszczypliwości. |
Odebrałeś to jako uszczypliwość? Raczej niepotrzebnie.
Z dobrej woli chciałem ci pomóc w rozmyślaniach.
piotr1 - 2017-03-01, 01:25
Dajcie sobie spokój z tym autem
kubanski - 2017-03-01, 06:27
piotr1 napisał/a: | Dajcie sobie spokój z tym autem |
Daj sobie w końcu spokój.
Tylko od 0:22 do 1:35 wysmarowałeś 19 (dziewiętnaście) nic nie wnoszących postów z "zielonymi" łapkami.
"Gratuluję"
ZEUS - 2017-03-01, 08:09
kubanski napisał/a: | Daj sobie w końcu spokój.
Tylko od 0:22 do 1:35 wysmarowałeś 19 (dziewiętnaście) nic nie wnoszących postów z "zielonymi" łapkami.
|
(zauważalnie idzie ostro "w kombatanta" ... )
koko - 2017-03-01, 09:15
Esterel to klasa premium
Comsio - 2017-03-01, 12:22
Bajaga napisał/a: | kubanski napisał/a: |
Ja nie namawiam. |
Tylko, że ja piszę z dobrą wolą i bez żadnych uszczypliwości. I zgadzam się z tobą, że integra na Sprinterze to rzadkość. Auto faktycznie wewnątrz nie wygląda na wylizane ale solidność tych mebli... niestety teraz takich nie ma.
A co do naprawy to po prostu sam tego nie zrobię więc przydałby się fachman a tłumów ich chyba u nas nie ma. Zakładam, że poza koniecznymi częściami (głównie dwie szyby) reszta to rzemieślnicza rzeźba czyli generalnie x liczba dniówek (razy x złotych dniówka)? |
Gra warta świeczki, kto pyta nie błądzi.
Gorsze wraki są tuningowane.
mischka - 2017-03-01, 17:25
kubanski, to ty sprzedajesz???
MILUŚ - 2017-03-01, 17:41
piotr1 napisał/a: | Dajcie sobie spokój z tym autem |
Może rozwiń tą Swoja myśl........
Bo oprócz SUPER i w innych postach i tematach nic nie wniosłeś do dyskusji
Andrzej 73 - 2017-03-01, 19:20
Wnosi , wnosi stawia wszędzie łapki.
Czasy się zmieniają i ludzie również.
Dobra zmiana idzie szeroką falą i udziela się wielu osobą.
Ale pisz Kolego Piotrze1 pisz...
Bronek - 2017-03-01, 19:41
Seria postów wynosiła z 26 cięgiem.. Idzie jak nic ku sztuce. nowoczesnej
Z przerwą na pogodę ii oczywiście spoko
Taki niejaki Roman Opałka zamiast łapek, cyferki stawiał .... i nagrody dostał. Ale nie kombatanta.
Cytat: | Kto wie, może gdyby moje obrazy nie były tak drogie, traktowano by mnie raczej jako przypadek psychiatryczny niż jako malarza. - mówi Roman Opałka w wywiadzie |
Spax - 2017-03-01, 19:58
Przy liczniku trzeba kręcić zawczasu. Janusz ma sekretne plany
też se podkręcę
MAWI - 2017-03-01, 20:02
Cytat: |
Esterel to klasa premium |
Konrad to nic . Znam tą markę i nic do niej nie mam. Ale ta sztuka wyjątkowo zmęczona. Dlatego podtrzymuje swoje zdanie.
janusz - 2017-03-01, 20:05
Spax The Dog napisał/a: | Przy liczniku trzeba kręcić zawczasu. Janusz ma sekretne plany
też se podkręcę |
Nie mam wybiliście mi go z głowy
grzegorz_wol - 2017-03-01, 20:52
W piątek jak się plany nie zmienią będe pomykał przez Suchy Las. Jeżeli mogę w czymś pomóc Autorowi wątku to uczynie to z chęcią.
Co do Kolegi Piotra1 to choć jego posty niosą jeszcze mniej treści niż moje to regulaminu forum nie łamie a do tego wątku w sensie merytorycznym to wniósł dokładnie tyle samo co kilku innych, tyle zrobił to że krócej.
Bazyli - 2017-03-01, 20:54
Nieśmiało chciałem coś powiedzieć w temacie
... żartowałem
Teraz na serio. Jak wcześniej pisałem sąsiad zajmuje się autoszybami (robi TYLKO to, ma dużą halę, TIR, autokary, busy, osobówki.....); dostał w łapkę ogłoszenie. Okazało się że
szyb w tym roczniku, tego producenta i tej zabudowanie są trzy rodzaje - co mnie, nie ukrywam- zaskoczyło. Pozwoliłem sobie zadzwonić do sprzedawcy z prośba o dokładne wymiary które przekazałem specowi.... mimo że w tym siedzi dostanie takiej szyby wcale nie jest łatwe.... wyceny nie dostałem (na razie) ale
zbyszekwoj napisał/a: | Kolega Podobną szybę kupił za ok 6000zł. Podobno okazyjnie. | myślę że tak właśnie może być.
Bajaga - 2017-03-01, 21:17
grzegorz_wol napisał/a: | W piątek jak się plany nie zmienią będe pomykał przez Suchy Las. Jeżeli mogę w czymś pomóc Autorowi wątku to uczynie to z chęcią |
Moja wdzięczność byłaby wyrażona w płynach i będą to płyny dla dorosłych i w dużych ilościach Serio ! Co więcej część z nich będziesz musiał wypić ze mną a to nie łatwe zadanie ! Anyway, bardzo potrzebuję kogoś kto by rzucił okiem na auto. ...
grzegorz_wol - 2017-03-01, 21:30
Poproszę zatem o listę rzeczy które mam sprawdzić. Ja przy oglądaniu swojego miałem wydrukowaną kartkę i kolejno sobie odkreslałem.
Bajaga - 2017-03-01, 21:50
grzegorz_wol napisał/a: | Poproszę zatem o listę rzeczy które mam sprawdzić. Ja przy oglądaniu swojego miałem wydrukowaną kartkę i kolejno sobie odkreslałem. |
Poza tym co widać na uszkodzeniach to to czy sprzęty kamperowe są sprawne (ogrzewanie, markiza, kuchnia, lodówka, pompki wody itp) i czy uszkodzenie nie zepsuło zanadto geometrii ale wiem, że to słabo widać na oko. Czy tapicerka nie zapleśniała. Najbardziej liczą się wrażenia ogólne i potem ocena "o matko co za szrot" albo "lalka nie jest ale działa co trzeba i można brać ". W takie detale czy działa jakaś lampka itp to nie ma co wchodzić
Martin B - 2017-03-02, 06:59
Hallo! Grzegorz -wol ma racje Lista do sprawdzania jest w tym wypadku konieczna...przy samochodach po stluczce jest bardzo wazna ...czlowiek sie tymi "duzymi" problemami zajmuje a inne istotne zostaja zapomniane ,bo najpuzniej spowrotem w domu beda pytania bez odpowiedzi polecam dodatkowo duzo zdiec porobic
kubanski - 2017-03-02, 08:29
Ktoś kto potrzebuje listy w takim przypadku,powinien sobie odpuścić.
To że nie jeden poradziłby sobie z naprawą i stanem ogólnym tego pojazdu,
nie znaczy że jest to propozycja dla każdego.
Ludzie którzy robią duże remonty nie pytają,oni wiedzą.
Przykładów nawet na forum było sporo.
Taki wniosek powinien przede wszystkim zostać wyciągnięty z tego co wcześniej napisałem.
A już ocena kampera przez osobę postronną i jej kwalifikacje
grzegorz_wol - 2017-03-02, 09:33
Dzwoniłem do sprzedawcy jutro mogę go obejrzeć. Urządzeń podłączonych do inst. gazowej pewnie nie sprawdzę bo bez wcześniejszego sprawdzenia szczelności instalacji to (chyba, ze sprawdzili ją po wypadku) mogę być ostatnim który tego kampera oglądał. W razie co jadę i tak kamperem to butle będę miał.
Bajaga - 2017-03-02, 11:00
grzegorz_wol napisał/a: | Dzwoniłem do sprzedawcy jutro mogę go obejrzeć. Urządzeń podłączonych do inst. gazowej pewnie nie sprawdzę bo bez wcześniejszego sprawdzenia szczelności instalacji to (chyba, ze sprawdzili ją po wypadku) mogę być ostatnim który tego kampera oglądał. W razie co jadę i tak kamperem to butle będę miał. |
Super. Okaże się przy okazji na ile faktycznie zmęczone jest wnętrze.
A - ciekawą dla mnie rzeczą jest czy na pewno ma to w papierach dmc 3,5t i czy jest zarejestrowane na 5 osób (jest tyle pasów bezpieczeństwa? )
kubanski - 2017-03-06, 08:06
Jak wrażenia ogólne,wyłączając uszkodzenie?
Jakieś zacieki w innych miejscach?
Czy spożywacie jeszcze płyny
grzegorz_wol - 2017-03-06, 08:21
Odpisałem Koledze na priva. Nie widziałem kampera w piątek bo Sprzedawca musiał gdzieś wyjechać. Umówiłem się wstępnie na niedzielę jak będe wracał ale wracałem późno w nocy.
zbyszekwoj - 2017-03-06, 08:39
Bajaga napisał/a: | i czy jest zarejestrowane na 5 osób (jest tyle pasów bezpieczeństwa? ) |
Pasów może tyle nie mieć bo nie musiał. Jak wtedy nie ,to i teraz nie musi .
zbyszekwoj - 2017-03-06, 08:41
Bajaga napisał/a: | i czy jest zarejestrowane na 5 osób (jest tyle pasów bezpieczeństwa? ) |
Pasów może tyle nie mieć bo nie musiał. Jak wtedy nie ,to i teraz nie musi .
Na mobilede jest podobny spaleniak z W-wy to można porównać.
|
|