Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie Alde 3010

futro2606 - 2017-03-13, 10:06
Temat postu: Ogrzewanie Alde 3010
Witam ,mam kampera z ogrzewaniem Alde 3010 . Kamper ma już pięć lat i najwyższy czas na wymianę płynu w układzie. Mam pytanie -gdzie jest zawór spustowy i jaki płyn ( oprócz oryginalnego alde ) można zalać? Dowiedziałem się ,że najlepiej zalać Koncentrat Glikol Propylenowy -70 ( oczywiście należy go rozcięczyć ) . Proszę o informację.
koko - 2017-03-13, 10:26

Ja wymieniałem płyn bo była potrzeba( awaria) jak nie ma potrzeby to uzupełnij nie wymieniaj.
Odpowietrzanie to upierdliwość.
zawór spustowy jest gdzieś pod spodem auta na zewnątrz

Endi - 2017-03-13, 10:29

Krzysiu ale gdzie jest napisane, że należy zmienić płyn w układzie ogrzewania ALDE.

Ja jeżdziłem 10 lat z tym ogrzewaniem i może z dwa razy dolewałem do zbiorniczka wyrównawczego.
Czy on aż tak zmienia swoje właściwości , że trzeba go zmieniać co 5 lat ?

futro2606 - 2017-03-13, 12:03

Witam, gdzieś na internecie wyczytałem ,że należy wymieniać co najmniej raz na pięć lat ponieważ jeżeli się tego nie zrobi to możliwa jest korozja elementów i może być 'BUBA". Mam problem ,ponieważ co roku dolewam ok 0,5 do 1 litra wody i nie wiem czy stężenie jest dobre. Zaznaczam ,że korzystam z kampera cały rok ( zimą ok 30 dni na pełnym ogrzewaniu ) . Czytałem ,że to normalne ,że płyn wyparowuje. Sprawdziłęm, nie mam nigdzie wycieków .
jedrek49 - 2017-03-13, 15:26

witam
Futro 2606-co ile zmieniasz plyn w chlodnicy w swoim samochodzie<
ja tez mam ALDE i tylko dolewam,raz zmienilem bo pekl mi waz,Pytalem tu na CT i KoKo mi doradzil jaki plyn ,,posluchaj doswiadczonych/KOKO/ oni maja juz dlugo kampery z ALDE

pozdrawiam

Endi - 2017-03-13, 18:43

Z tą wymianą czynnika przesadzają :mrgreen:

Instrukcja podaje, że w systemie ogrzewania, prawidłowe stężenie czynnika to 60% glikolu na 40% woda dla warunków do -25*C.
Według mnie nie powinniśmy uzupełniać układu wodą a raczej płynem do chłodnic.
Przynajmniej ja tak robiłem. Dolewanie wody powoduje jej szybsze i większe wyparowywanie. I to jest pewnie przyczyną tak dużego jej dolewania (0,5 do 1 litra) w roku.

Ja kiedyś chciałem u siebie wyciągać piec i szukałem tego zaworu spustowego i go nie znalazłem i uważam , że go nie ma. Myślę, że wymianę (spuszczenie) płynu można dokonać podciśnieniem tak jak olej w silniku lub się babrać odkręcając którąś z przesyłowych rurek gumowych.

Są natomiast dwa zawory do spuszczania wody z pieca na zimę ale to oczywiste.

Gewehr - 2017-03-13, 20:03

Nie wymieniaj. Podjedź gdzieś do warsztatu i niech zmierzą do ilu jest stopni. Jak będzie powyżej -25, to odciągnij jedynie ze zbiorniczka i dolej samego koncentratu. Zaoszczędzi Ci to odpowietrzania. Jedynie jak nie ma ubytków, to odparowuje z układu głównie woda, a sam glikol pozostaje. Układ nie będzie korodował, bo związki zawarte w płynie się nie starzeją ;)
futro2606 - 2017-03-14, 08:51

Dzięki Panowie tak zrobię. Wychodzi na to ,że serwisy chcą tylko potencjalnego klienta naciągnąć na kasę ( we Wrocławiu zaproponowali mi za wymianę czynnika ok 1 000 zł ) Zadałem pytanie dlaczego tyle -czas pracy, płyn itd. Uważam ,że jest to co najmniej duże przegięcie. Faktycznie może te ubytki to wyparowanie wody i nie ma się czym przejmować. Pozdrawiam :wyszczerzony:
futro2606 - 2017-03-14, 08:53

Oczywiście :pifko dla każdego :wyszczerzony:
mikie - 2017-03-14, 19:27

Zawór a dokładnie korek spustowy jest w najniższym miejscu instalacji u mnie jest to stopień wejściowy , z wymiana nie ma najmniejszego problemu z całym odpowietrzeniem jakieś 30 minut , spokojnie można zastosować płyn do chłodnic aluminiowych z temperaturą zamarzania -25