| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Który panel słoneczny wybrać?
Stanek - 2017-03-13, 17:06 Temat postu: Który panel słoneczny wybrać? Koledzy
Chciałbym dołożyć przynajmniej jeden panel słoneczny do swojego kamperka i ze względu na wagę chciałbym aby to był panel flex. Zastanawiam się nad tymi trzema modelami:
1. http://www.4sun.eu/pl/p/P...y-flex-100W/488
2. http://www.modernhome.pl/...-Flex-100W.html
3. http://sklep.ekoenergia24...facturers_id=10
Który wybrać? Ceny zbliżone. Ten z x-disc najdroższy, ale 150W. Będę wdzięczny za wszelkie opinie za i przeciw.
Panel chcę dołożyć do tego który już mam na dachu. Nie znam dokładnie parametrów bo nie ja go montowałem, ale myślę, że ma ok. 100W. Do tego nowy regulator Tracer MPPT 30A tak na zapas bo może jeszcze jeden panel dołożę w przyszłości
serwan - 2017-03-13, 18:05
pierwszy i drugi to to samo, nieprawda? sam zresztą kupiłem taki kilka tygodni temu, wisi w oknie i ładuje mi akumulatory od kampra a przy okazji robi za ładowarkę do komórki..
cieżko ocenić 'czy warto', ale jeżeli chodzi o wagę, elastyczność czy chociażby rozmiar (są niewielkie, starczy miejsca na dachu na rodzeństwo) to warto. ładuje nawet w dni kiedy słońce się rzadko pokazuje.
pozdrawiam
serwan
Stanek - 2017-03-13, 18:12
| serwan napisał/a: | | pierwszy i drugi to to samo, nieprawda? |
Właśnie nie jestem pewien, bo wymiary troszkę inne, ale może to faktycznie to samo. To że warto nie potrzeba mnie przekonywać. Szukam odpowiedzi, który bardziej warto
rakro1 - 2017-03-13, 18:23
Noo to masz problem.Zakładam,że sprawdziłeś już wszystko i tylko te zostały na placu boju.Drugiego nie ma na stanie więc i cena i czas realizacji niewiadoma.I to to samo co pierwszy,pisałem o tym,że takie kupiłem.Monokrystaliczne mają lepszą wydajność a ten model ma super sprawność i firma z USA,z patentami.Tak naprawdę to za podobne pieniądze masz dużo większą moc,o połowę i tylko to się liczy.Wydaje mi się,że trzeci choć opis taki nietypowy jakiś.Zajmie większą powierzchnię - poprzymierzaj na dachu ile i na co Ci zostanie.Ale chyba trzeci
wirefree - 2017-03-13, 18:33
To ze są elastyczne i lekkie to w zasadzie jedyna ich zaleta. Za 800zl można kupic 4 panele po 110W siemensa fakt używane ale sprawne .
rakro1 - 2017-03-13, 18:40
W miarę upływu czasu wydajność paneli spada i nikt nie poleca zakupu używanych.Dotychczas.Akumulatorów też.A porównanie wagi to przynajmniej kilkanaście kilo na sztuce.Wielokrotnie pisano o tym na forum,można poczytać.Tylko elastyczne,bez urazy.
krzlac - 2017-03-13, 18:43 Temat postu: Re: Który panel słoneczny wybrać?
| Stanek napisał/a: | | Ten z x-disc najdroższy, ale 150W. |
A ofertowałałeś bezpośrednio w X-Disk. Napisz albo zadzwoń do Pani Marty msk@x-disk.pl t. 603303003. Robią też na wymiar. Mam dwa po 144W, od trzech lat pracują bez zarzutu.
Stanek - 2017-03-13, 18:50
| wirefree napisał/a: | | To ze są elastyczne i lekkie to w zasadzie jedyna ich zaleta. |
Pomijając cenę to jakie są wady w stosunku do tradycyjnych (nie elastycznych) ?
Stanek - 2017-03-13, 18:51
| rakro1 napisał/a: | | Drugiego nie ma na stanie więc i cena i czas realizacji niewiadoma. |
Będą dostępne w połowie kwietnia. Cena ze zniżką dla camperteam 750 zł więc najtańszy z tych trzech.
Stanek - 2017-03-13, 18:54 Temat postu: Re: Który panel słoneczny wybrać?
| krzlac napisał/a: | | A ofertowałałeś bezpośrednio w X-Disk. Napisz albo zadzwoń do Pani Marty msk@x-disk.pl t. 603303003. Robią też na wymiar. Mam dwa po 144W, od trzech lat pracują bez zarzutu. |
Jeszcze nie ofertowałem. Mam jakieś tam wejścia w tej firmie przez znajomego więc może i jakiś rabat bym wynegocjował, ale chciałem zasięgnąć języka co do jakości tych paneli bo wiadomo, że producent powie że są superanckie
Stanek - 2017-03-13, 18:58
| wirefree napisał/a: | | Za 800zl można kupic 4 panele po 110W siemensa fakt używane ale sprawne . |
Tylko ile one będą ważyły? Ja tu z każdym kilogramem walczę Dodatkowo nie uśmiecha mi się dziurawienie dachu. Wolę jednak przykleić.
krzlac - 2017-03-13, 19:02
Komuś na tym forum się panel x-disk rozwarstwił, powstał dziwny bąbel. Moje trzy lata, 40 000 km na dachu i bez skazy. Mam 2 x 144W, połączone równolegle i regulator Buttner-Elektronik MT 350 PP. Latem widywałem na wyświetlaczu 16A.
wirefree - 2017-03-13, 19:08
Nikt nie mówi o dziurawieniu dachu, panele się klei bez róznicy czy to w ramkach czy elastyczne czy szklane . Uchwyty mocujace mozna kupic gotowe albo tak jak ja zrobic z PVC spienionego.
https://www.youtube.com/watch?v=aOFqvoUNzXM
Róznica w wadze to raptem 5-6 kilo wiadomo ramka aluminiowa musi wazyc. Ja mam na dachu 2 panele które ważą 12 kilo sztuka i to już jest dużo. A sprawność ogniw spada ale po 20-30 latach użytkowania. Na rynku wtórnym można kupić ogniwa 2-3 letnie lub w ogole nie uzywane od ludzi ktorzy chcieli budowac elektrownie ale jak wiadomo rzad ich oszukał.
Jesli ktos zainteresowany to moge podac namiary gdzie ja kupiłem kilka paneli i jestem zadowolony.
Stanek - 2017-03-13, 19:51
| wirefree napisał/a: | | Ja mam na dachu 2 panele które ważą 12 kilo sztuka i to już jest dużo. |
12 kilo w porównaniu do 2 kilogramów to jednak jest różnica. Na dwóch panelach mam tyle co rower.
Bronek - 2017-03-13, 19:56
Johnemu Walkerowi spuchł ale działał.
Zawalczył i przysłali mu drugi...
Czy założył?
Zniknął z forum, nikt Go nie widział. ZJAWA
W życiu w obecnym czasie bym nie montował sztywnych.
Tylko jak cena tłumaczy taką decyzję
wirefree - 2017-03-13, 20:04
| Stanek napisał/a: | | wirefree napisał/a: | | Ja mam na dachu 2 panele które ważą 12 kilo sztuka i to już jest dużo. |
12 kilo w porównaniu do 2 kilogramów to jednak jest różnica. Na dwóch panelach mam tyle co rower. |
Tak ale ja mam cienkowarstwowe CIGS , monokrysztaly w ramce waza 6-8 kg max, ramke można zawsze trochę uciąć i już jest kilka kg mniej. Ale kto bogatemu zabroni przepłacać.
rakro1 - 2017-03-13, 22:44
No to wirefree chyba pomieszał Ci na amen ????????? Chce pomóc,jak wszyscy tutaj ale już Cię widzę jak czytasz o tych jego panelach.Byłbyś drugi z takimi na CT
Stanek - 2017-03-13, 23:15
| rakro1 napisał/a: | | No to wirefree chyba pomieszał Ci na amen ????????? |
Nie pomieszał. Nadal zostaję przy elastycznych. Nawet 5 kilo ma dla mnie znaczenie. Muszę jeszcze zrobić dokładne pomiary miejsca na dachu i wtedy dopytam jeszcze w x-discu o ceny.
chemik - 2017-03-14, 06:15
posiadamy na dachu panel 150 Wp oraz 100 Wp - kupione w różnych firmach. Oglądając te linki mam wrażenie, że są to panele identyczne z wyglądu, chociaż z innych firm. Prawdopodobnie jest jedna firma produkująca, a różni sprzedawcy - ale nie mam 100% pewności ( to tak po wyglądzie). Używamy je już trzeci rok i jest ok.
A waga ma duże znaczenie - masz racje. My zamontowaliśmy tyle, ile dachu - 600 Wp i teraz wymieniam regulator z 40 A na większy, bo jak zaświeci, to ten ma za mały zakres. Gdybyśmy wsadzili twarde panele, to dach by się załamał
Stanek - 2017-03-14, 07:56
| chemik napisał/a: | | My zamontowaliśmy tyle, ile dachu - 600 Wp |
O kurka to macie małą mobilną elektrownię Ja nie mam tyle miejsca na dachu. Często wożę deskę windsurfingową więc bez sensu dawać panele pod deską. Zostaje mi więc tylko połowa dachu i może coś jeszcze w przedniej części dachu uda się upchnąć, ale muszę to właśnie pomierzyć.
Jaki macie obecnie regulator?
wirefree - 2017-03-14, 09:15
Osobiscie kupił bym na dach cienkowarstwowe giętkie ale cena jest narazie zaporowa.
izola - 2017-03-14, 09:54
aktualnie100W Monokrystalin , na ebay(u ) za 129,99m +4,99 Euro przesyłka - z Anglii
LINK
albo za 99Euro z DE 100W Monokrystalin LINK
chemik - 2017-03-14, 12:23
obecnie mam regulator taki :
http://allegro.pl/regulat...6613446356.html
ale muszę go zmienić na 60 A, bo 40 A za mały.
Systematycznie zmieniałem regulatory w miare doklejania paneli , najpierw 20A , potem 30A , potem 40A, no a teraz 60A. Nie szalałem z firmą i cena, bo tak naprawdę niewiele ma to znaczenia. W warunkach laboratoryjnych te cuda za spora kasę maja niewielkie różnice na "+", ale w warunkach polowych są one niewidoczne. Wystarczy mała chmura, większa temperatura i wszystko się niweluje.
A tak na marginesie - oddam za niewielkie pieniądze te poprzednie, (są całkowicie sprawne, tylko za małe dla mnie) i wymontowane z kamperka. Używałem je nawet niecały sezon.
wirefree - 2017-03-14, 12:38
Mam dla ciebie złą wiadomośc to nie jest regulator MPPT a zwykły PWM . To taki fake MPPT z chin.
https://www.youtube.com/watch?v=NmFdpgHyJMw
Jeśli chcesz MPPT to ceny zaczynają się od 600-700zł za 40A.
P.S.
Jaki masz uzysk dzienny w Ah z tych waszych paneli?
chemik - 2017-03-14, 14:15
jeżeli temperatura nie jest za wysoka, ( wtedy spada wydajność), natężenie prądu zatyka mi regulator - czyli powyżej 40A ,( musiałem go wtedy resetować) w tym roku w Portugalii , Hiszpanii od około 10 do 15 mieliśmy w granicach 32 - 38 A, czyli około 150 -180 Ah,(wystarczająco dużo, by móc np. upiec chleb w piekarniku na prądzie z paneli), poza tymi godzinami tez był niemały prąd. W Maroku, ze względu na temperaturę, nie mieliśmy więcej niż około 25 - 28 A, praktycznie przez cały dzień. Spokojnie wystarczyły do doładowania naszych 480 Ah i często były odłączane, bo już były pełne. A więc po co kombinować - im prostsze, tym mniej sie psują, bo nie ma co.
I dlatego nie inwestowaliśmy w cudeńka z kilkaset i więcej złotych, bo to tak naprawdę nie ma sensu, może tylko cieszyć z zabawki. Jak napisałem, wyższa temperatura, trochę chmurki i wydajność spada, więc śledzenie punktu mocy , aby uzyskać kilka procent więcej z punktu widzenia ekonomi nie ma sensu. Poza tym mogę przecież doładować akumulatory w czasie jazdy z alternatora. Ponieważ "markowe" Tracery o tym amperażu kosztują niemało, lepiej kupić dodatkowy panel i głowy sobie nie zawracać. Oczywiście jest to moje zdanie i mam do niego prawo.
Stanek - 2017-03-14, 14:46
| chemik napisał/a: |
Ponieważ "markowe" Tracery o tym amperażu kosztują niemało, lepiej kupić dodatkowy panel i głowy sobie nie zawracać. Oczywiście jest to moje zdanie i mam do niego prawo. |
Tracer MPPT 30A ok. 440 zł, ale jest to jakieś podejście, które muszę przemyśleć
Bronek - 2017-03-14, 14:54
Głowy sobie można nie zawracać, ale poniżej Alp.
Odłączałeś ręcznie akumulatory
Tylko Mppt.
Tym bardziej że nie każdy ma hektar dachu.
chemik - 2017-03-14, 14:59
Nie odłączałem ręcznie, po prostu regulator przestawał dawać prąd do aku i po sprawie, a włączał go , jak było gdzie.
A nasz kamper jest mały, DMC 2800 , po prostu wykorzystałem dach do maksa. (patrz zdjęcia nasze z Gibraltaru, z wagonika kolejki - widać dach naszego cuda)
Większość piszących ma kampery długie, więc nie ma chyba problemu.
chemik - 2017-03-14, 15:01
to nasze cudo -
wirefree - 2017-03-14, 15:22
Zaszalałeś.
chemik - 2017-03-14, 16:22
jeden panel 100 W, ( na samym tyle, mało widoczny) jest podnoszony i obracany do słońca - łapie te poziome promienie - ranne i wieczorne, jak słońce nisko
Stanek - 2017-03-16, 08:34
Wczoraj pomierzyłem dach. Mam do zagospodarowania powierzchnię 190 cm x 100 cm, czyli powinny mi wejść 3 panele 100W Jednocześnie sprawdziłem, że obecny panel ma 85W. Zastanawiam się teraz nad łączeniem paneli. Z tego co poczytałem to nie wskazane jest łączenie różnych ogniw słonecznych. Czy nie byłoby rozsądnym zostawić obecny regulator i panel jako osobny układ podłączony do nenergobloku, a nowe panele podłączyć do nowego regulatora i oddzielnie podłączyć bezpośrednio do akumulatora? Co o tym myślicie ??
krzlac - 2017-03-16, 08:50
Jak chcesz te trzy nowe solary 100W łączyć szeregowo i zastosować regulator MPPT to dobry pomysł. Jeszcze możesz rozważyć, czy prądu z tego 85 W nie skierować w całości (lub części) na akumulator rozruchowy. Masz wtedy spokój przy dłuższych postojach, choć mój regulator automatycznie kieruje 1-2 A z całej "baterii" solarów na akumulator rozruchowy. Jeśli połączenie solarów miałoby być równoległe to podobno rodzaj łączonych solarów nie ma znaczenia.
Stanek - 2017-03-16, 09:08
Przy równoległym ma znaczenie rodzaj solarów bo muszą mieć dokładnie to samo napięcie inaczej jeden będzie zasilał drugi. Regulator puki co będzie będzie PWM (jednak wolę różnicę w cenie dołożyć do paneli) więc nowe panele łączyłbym raczej równolegle. Jeśli chodzi o rozruch to wydaje mi się, że mój energoblok (EBL-99) jakąś cząstkę z obecnego solara kieruje na akumulator rozruchowy, ale pewny tego nie jestem.
wirefree - 2017-03-16, 10:20
Możesz łączyć tylko warto wtedy dać diodę prostownicza blokującą między panele.
rakro1 - 2017-03-16, 12:03
Niedawno kupiłem trzy panele elastyczne po 100w i połączyłem je szeregowo z już posiadanym o mocy 130w.Dzięki temu mogłem się wpiąć w starą przelotkę dachową.Opisywałem to.Dokupiłem Tracera 40 chodziło o napięcie jaki wytrzymuje na wejściu 100v bo natężenie w szeregowym nie sumuje się.Gdy mierzyłem przy bezsłonecznej pogodzie było napięcie ponad 90v ale jeszcze nie wpiąłem regulatora bo przerabiam też aku pokładowe - kupiłem dwa AGM po 230Ah - masakrycznie duże 55x29x25(? wysokość niepewna bo piszę z głowy) i ciężkie po kg każdy.Nie mogę oceniać efektu na razie.
Stanek - 2017-03-16, 12:17
Jestem po rozmowie z pracownikiem x-disc i jeszcze bardziej mi namieszał w głowie. Jego zdaniem te panele do których umieszczałem linki są starego typu i wytrzymują 2-3 lata dlatego oni wycofali się z ich produkcji i obecnie oferują podobno o wiele trwalsze, ale też droższe panele. Wiadomo każda pliszka swój ogon chwali. Czekam w każdym razie na wycenę pokrycia panelami mojej powierzchni dachowej. Wtedy będę się zastanawiał
wirefree - 2017-03-16, 12:34
Pewnie chinczyk od ktorego je kupowałi sprzedał im wadliwe . Kup bezpośrednio na aliexpresie po co jeszcze pośrednicy którzy nie wiedzą co sprzedają. W polsce nikt nie porodukuje paneli naklejają tylko naklejki że niby made in poland.
chemik - 2017-03-16, 12:49
jak napisał wirefree wystarczy dać diode blokujaca za panelem, a problem "wracania" prądu znika. Do kupna od razu zamontowana w konektorach =- wtykasz kabel i masz. pierwsze panele kupiłem juz 3 lata temu i zero uszkodzeń. Co dalej - zobaczymy.
Połączenia szeregowe dają wieksze, sumaryczne napięcie ( mniejszy opór - cieńsze kable), ale w przypadku np. liścia na panelu lub jak wrona zrobi kupe, spada napięcie i to znacznie, bo zestaw pracuje tak, jak najsłabszy panel. W przypadku równoległego połączenia nawet awaria całkowita jednego nie powoduje awarii układu.
My mamy połączenia równoległe i nie narzekamy.
Ale decyzja należy do Ciebie
wirefree - 2017-03-16, 12:53
Teoretycznie połaczenie szeregowe jest lepsze ponieważ daje wyższe napiecie sumaryczne czyli już przy mniejszym naslonecznieniu ładuje nam aku, w przypadku rownoległego musimy poczekać az napięcie będzie wyższe od tych 12V. Z tym że tutaj mamy ten problem listka niestety.
Bronek - 2017-03-16, 13:33
Post wyżej... Wszystko na temat jednym zdaniem.
Wybór trudny.
Dodam, że kabelki mogą być ciut cieńsze w typie szeregowym (mniej amperów idzie)
No i typ regulatora MPPt ma tu swoje do powiedzenia.
rakro1 - 2017-03-16, 14:34
| izola napisał/a: | aktualnie100W Monokrystalin , na ebay(u ) za 129,99m +4,99 Euro przesyłka - z Anglii
LINK
albo za 99Euro z DE 100W Monokrystalin LINK
| - Piękne dzięki za natchnienie.I ..ból bo faktycznie mogłem kupić panele taniej na ebay-u.Szukałem od kilku tygodni luku serwisowego o wymiarze trudnym do zdobycia w Polsce.Uświadomiłaś mi,że można inaczej i znalazłem to co trzeba na ebay-u właśnie.Piękne dzięki.To takie proste,przecież.Nie kupowałem nigdy za granicą więc jakby krok milowy do przodu.Aliexpress,o którym pisał wirefree też rozpracuję.Oczywiście inni choćby Bronek pisali o takich zakupach ale wtedy nic nie szukałem.Dziękuję pięknie
Tamtam - 2017-03-18, 23:09
| Stanek napisał/a: | | Przy równoległym ma znaczenie rodzaj solarów bo muszą mieć dokładnie to samo napięcie inaczej jeden będzie zasilał drugi. Regulator puki co będzie będzie PWM (jednak wolę różnicę w cenie dołożyć do paneli) więc nowe panele łączyłbym raczej równolegle. Jeśli chodzi o rozruch to wydaje mi się, że mój energoblok (EBL-99) jakąś cząstkę z obecnego solara kieruje na akumulator rozruchowy, ale pewny tego nie jestem. |
Takie panele się grzeją, nie mają wentylacji od dołu. Każdy panel traci gwałtownie sprawność wraz ze wzrostem temperatury. Poszukaj wykresów sprawności paneli na sieci. Dlatego stosuje się najczęściej panele na sztywnej ramie, aby się nie nagrzewały.
Każdy jednak stosuje to co chce/może położyć na dachu.
Musisz zastosować diody zabezpieczające, nawet gdy są te same panele, aby energia nie przepływała pomiędzy łańcuchami (stringami) paneli. Diody kupisz bezproblemowo, ja płaciłem tydzień temu 18 zł za sztukę.
Regulator PWM Ci wystarczy, możesz zastosować układ step down przed EBL, do dostania na eBay z Hong Kongu za ok 8 USD. Raczej wybieraj z dużym radiatorem.
Jak chcesz kupować MPPT, to warto kupić coś porządnego, a to niestety kosztuje. Wydajność MPPT zależy do algorytmu zastosowanego w MPPT, a ich jest co najmniej 19-cie (za: Esram & Chapman, 2007).
Chiński MPPT bardzo często nie spełnia swojej roli, właśnie z powodu mało wydajnych algorytmów.
Polecam do poczytania o MPPT pace doktorską: Wojciech Grzesiak, Rozprawa doktorska, “Implementacja algorytmów wyszukiwania punktu mocy maksymalnej w regulatorach ładowania autonomicznych systemów fotowoltaicznych"
Pozdrawiam
koder - 2017-03-19, 09:52
| Tamtam napisał/a: | | Każdy panel traci gwałtownie sprawność wraz ze wzrostem temperatury. |
Tak konkretnie, traci ~0.3-0.8% za każdy 1°C powyżej 25°C (za P. Kamkird, N. Ketjoy, W. Rakwichian, S. Sukchai: Investigation on Temperature Coefficients of Three Types Photovoltaic Module Technologies under Thailand Operating Condition)
ravael - 2017-03-19, 13:46
Podłączę się pod temat, kupiłem Panel 275W na 24V, mam w tym momencie regulator EP SOLAR EPIPDB-COM 10A, ale z tego co wyczytałem o wiele lepiej kupić http://www.modernhome.pl/...-2210A-20A.html
Będę miał jeden aku 200 AH 12 V do tego podłączony. Czy dobrze myślę?
amples - 2017-03-19, 14:01
Nie lepiej a jedynie słuszna decyzja mppt , 20a .
ravael - 2017-03-19, 14:35
| amples napisał/a: |
Nie lepiej a jedynie słuszna decyzja mppt , 20a . |
Dzięki za informację, po skończeniu instalacji zrobię fotki i powstawiam w odpowiednim dziale:)
Stanek - 2017-04-02, 07:22
Napiszę na jakim jestem etapie obecnie. Naczytałem/nasłuchałem się, że te panele elastyczne przez to, że grzeją się bardzo nie są zbyt trwałe. Może coś w tym jest bo faktycznie gwarancja na nie to najczęściej 2 lata, gdzie przy panelach sztywnych często jest to 10 lat. Zacząłem się zastanawiać nad tym co napisał kolega wirefree i czy nie pomyśleć jednak o panelu/panelach sztywnych. Po wycenie z x-discu na 150W paneli elastycznych (podobno tych lepszych - 5 lat gwarancji) za prawie 2000 PLN netto stwierdziłem, że może jakoś przeboleję te 10 kilo więcej i kupię panel tradycyjny. Znalazłem na Allegro używany panel 190W monokrystaliczny, który mi pasował wymiarami za 399 PLN. Panel miał być roczny, super, hiper itp. Okazuje się, że nie do końca tak różowo z tymi używkami. Bateria do mnie dotarła i po testach stwierdziłem, że daje przynajmniej 50% mniej niż powinna. Test zrobiłem w słoneczny dzień. Prąd mierzony w pełnym nasłonecznieniu to max. 4.5-5A. Coś za mało mi się wydało. Może i bym pomyślał, że słońce za słabe, albo co, ale postawiłem obok stary 8 letni panel 30W, który w tych samych warunkach dawał 1.2-1.4A. Jak malutki panel daje 1.2A to przecież ten niby nowszy i super hiper powinien dawać przynajmniej 7.5-8A i takiego prądu się spodziewałem w tych warunkach. Zadzwoniłem do sprzedawcy. Zapewniał mnie, że panel jest super, hiper itp., że na pewno źle mierzę itd., ale jak opowiedziałem mu o moim porównaniu ze starym panelem 30W to zaproponował żebym odesłał i sprawdzą to. Tak więc bateria spakowana i w poniedziałek odsyłam. Raczej wyleczyłem się z używek i będę chciał odzyskać kasę bo nie chcę montować na dachu czegoś niepewnego.
Bronek - 2017-04-02, 07:44
Zasady jakimi ja się kierowałem, oczywiście mogłem się mylić itd.....
Po oczytaniu się i zasignięciu języka i stwierdzeniu, iż nie ma jednoznaczej recepty
Dokonałem wyboru.
1. Nowe
2. Z firmy/sklepu znanego i u nas
3.Monokrystaliczne o najwi~kszej podanej teoretycznie sprawności.
3 flex [waga i łatwość i pewność montażu]
4 jesli kilka to połączenie szeregowe
5. MPPT
6. Tylko do akumulatora pokładowego via bezpiecznik blisko klemy dodatniej
O ile mnie pamięć nie myli za 200w plus ofset mppt itd... zmieściłem się 2500zł
wirefree - 2017-04-02, 07:44
Trzeba bylo zapytac gdzie kupic dostał bys namiary na uzywane ale kilku letnie sprawne. Pamietaj że moc wyrażona w Watach to prąd razy napięcie tak że twojemu porównaniu brakuje jeszcze jednego pomiaru czyli napięcia na zaciskach panelu a nie są one takie same dla różnych paneli. Np dla napięcią 37V przy 5 A miałbys juz te 185W.
Stanek - 2017-04-02, 07:48
| wirefree napisał/a: | | Trzeba bylo zapytac gdzie kupic dostał bys namiary na uzywane ale kilku letnie sprawne. Pamietaj że moc wyrażona w Watach to prąd razy napięcie tak że twojemu porównaniu brakuje jeszcze jednego pomiaru czyli napięcia na zaciskach panelu a nie są one takie same dla różnych paneli. |
Oba panele 12V. Napięcie mierzone bez obciążenia na obu ok. 20V. Prąd maksymalny (podany przez producenta) tego większego to 10,5A, a tego mniejszego 1,65A. W tych samych warunkach ten mały osiągał 70-80% prądu max., a ten duży ledwo 50%.
wirefree - 2017-04-02, 08:05
Ja kupowałem u tego pana kilka różnychpaneli i daja te 90% nominalnej w słoneczny dzien.
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/FFPx/
Stanek - 2017-04-11, 07:21
Kolejne pytanko. Naczytałem się, że te plastikowe elementy montażowe nie są zbyt trwałe i potrafią pękać. Zastanawiam się nad zastosowaniem takich uchwytów aluminiowych: http://www.4sun.eu/pl/p/U...slonecznych/375 Czy to da się przykleić do dachu? Będzie trzymać?
Andrzej 73 - 2017-04-11, 07:44
Wszystko wkleisz na Sikaflex 252
Tamtam - 2017-04-11, 13:15
| Stanek napisał/a: | | Kolejne pytanko. Naczytałem się, że te plastikowe elementy montażowe nie są zbyt trwałe i potrafią pękać. Zastanawiam się nad zastosowaniem takich uchwytów aluminiowych: http://www.4sun.eu/pl/p/U...slonecznych/375 Czy to da się przykleić do dachu? Będzie trzymać? |
Użyj zwykłych kątowników aluminiowych, ja mam tak zamontowane swoje solary na dachu.
Przygotowujesz dach i kątownik preparatem i kleisz to potem sikaflexem.
Na alledrogo kupisz cały zestaw do klejenia solarów, klej, preparat oczyszczający, nawet ściereczkę do zmatowienia powierzchni.
Kątowniki do w supermarkecie budowlanym.
Na zaprzyjaźnionym forum o przyczepach są całe wątki ze zdjęciami jak to montowali ludzie na dachach, poczytaj aby nie popełniać ich błędów.
Pozdrawiam
Stanek - 2017-04-11, 14:32
| Tamtam napisał/a: |
Kątowniki do w supermarkecie budowlanym.
|
Niby tak, ale też nie za darmo do tego śruby nierdzewne to pewnie niewiele taniej wyjdzie niż ten zestaw montażowy, a trochę więcej kombinowania. Co do samego klejenia to zajmę się ogarnianiem tematu jak skompletuję wszystkie elementy tej układanki
Bronek - 2017-04-11, 16:16
Widziałem na Allegro Primer lekko przedatowany za ok 50 zł. To tanio ale warto gdy kleisz małe piwierzchnie do dużych elemntów lub ciężarów
zbyszekwoj - 2017-04-12, 17:36
Ja kleiłem bez primera z kątownika alu, lekko paperkiem przetarłem i pup puk 4 lata trzyma.
Stanek - 2017-04-14, 09:15
Wczoraj dotarł do mnie panel 100W monokrystaliczny w ramie. Tym razem nowy. Pierwszy test wypadł całkiem dobrze. Słońca wczoraj w Warszawie za dużo nie było, ale udało się złapać jakiś przebłysk i prąd od razu skoczył do 5A czyli tyle co dawał ten używany 190W w pełnym słońcu. Przekonało mnie to tylko, że ta używka była uszkodzona. Sprzedawca twierdził co prawda, że źle mierzyłem i u nich ten panel pracuje doskonale. Tak samo "źle" mierzyłem teraz ten nowy jak i mój stary 30W panel więc spokojnie mogę porównać wyniki. Przynajmniej kasę oddali bez problemów.
Stanek - 2017-05-12, 18:10
Dzisiaj kolejny etap. Przymiarki na dachu i przykręcenie uchwytów do ramy panela. Początkowo miałem zastosować cztery uchwyty, ale w końcu dla pewności zdecydowałem się na osiem. Kolejnym etapem będzie testowe podłączenie na dachu. Jak zrobi się całkiem ciepło zabiorę się za klejenie. Zestaw do klejenia już zakupiony
Stanek - 2017-05-16, 17:02
Dzisiaj korzystając z pogody zrobiłem testy paneli na dachu. Postanowiłem dołożyć też panel 30W, który mi zalegał. Zawsze to dodatkowe 1,5A. Ponieważ wszystkie panele mają podobne napięcie 21-22V, a różne moce (30W, 85W, 100W) i regulator mam zwykły bez MPPT to zdecydowałem się na połączenie równoległe. W pełnym słońcu dostaję 8,5A.
wirefree - 2017-05-16, 17:28
To niewiele bo raptem 116W, ja ze swoich cienkowarstwowych 2x90W z regulatorem MPPT w południe w pełnym słońcu udało mi sie uzyskać 18A czyli coś koło 246W. Szkoda że to są tylko chwile bo słońca mam mało a bez słońca to max 1-2A leci.
Stanek - 2017-05-16, 17:35
| wirefree napisał/a: | | ja ze swoich cienkowarstwowych 2x90W z regulatorem MPPT w południe w pełnym słońcu udało mi sie uzyskać 18A czyli coś koło 246W. |
To ciekawe, że ze 180W uzyskujesz prawie 250W
krzlac - 2017-05-16, 17:59
| wirefree napisał/a: | | ja ze swoich cienkowarstwowych 2x90W z regulatorem MPPT w południe w pełnym słońcu udało mi sie uzyskać 18A czyli coś koło 246W. |
No to szykuje się nagroda Nobla w dziedzinie kampertechniki.
amples - 2017-05-16, 18:16
| krzlac napisał/a: |
wirefree napisał/a:
ja ze swoich cienkowarstwowych 2x90W z regulatorem MPPT w południe w pełnym słońcu udało mi sie uzyskać 18A czyli coś koło 246W.
| To napisał elektryk z 25 letnim stażem ? | wirefree napisał/a: | | Nie ośmieszam się wybacz ale jestem elektrykiem z wykształcenia i pracuję w tym zawodzie od ponad 25 lat i coś wiem jak prąd płynie i gdzie. Ma duże doświadczenie w tej dziedzinie a ty? |
wirefree - 2017-05-16, 18:36
Moze to dziwne ale cienkowarstwowe maja tak właśnie , producent podaje 90W wartośc a maksymalna jest troche wyższa nie wiedziałem że aż tyle. W każdym badz razie 16 amper leci w pełnym słońcu . Wada to niestety waga bo waża 25kg oba. Sam jestem troche zdziwiony że tyle można uzyskac ale jak widać tak. Jakbym wiedział wczesniej kupil bym 2 po 175W.
Stanek - 2017-05-16, 18:49
| wirefree napisał/a: | | W każdym badz razie 16 amper leci w pełnym słońcu . |
8 amper z 90W to niemożliwe. Może masz uszkodzony miernik Na moim 100W podane jest napięcie 21V i prąd max. ok. 5A (nie pamiętam dokładnie) i tyle faktycznie daje w pełnym słońcu. Jak możliwe, że panel 90W daje ponad 50% więcej ??
Stanek - 2017-05-16, 18:54
One na pewno mają po 90W? Wielkie się wydają na tym dachu. Jakieś trzy długości świetlika. Mój 100W ma ok. 2 długości świetlika.
wirefree - 2017-05-16, 18:59
Twoje panele to monokryształ a moje to cienkowarstwowe CIGS inna technologia inny rodzaj materiału. Jakbys dołożył do swoich MPPT też byś wyciagnął wiecej. Ja uzywam chinczyka firmowanego przez polska firme Biall. W kazdym badz razie jak kiedys zawitam na zlocie to bedzie mozna zobaczyc jak to dziala. Dodatkowy minus cienkowarstwowych to podobno krotki czas życia ale to się okaże w praniu. Zaleta to cena moje kosztowaly 180zl za sztuke plus regulator 500zł . Porownanie do monokryształów bede miał na wakacje w hiszpanii , kuzynowi zamontowałem podobny zestaw tylko ze monokrysztal 180W i PWM. Miernik nie jest uszkodzony mierzyłem 2 innymi i wyniki są podobne. Napięcie w pełnym słońcu to 105V do 119V .
Stanek - 2017-05-16, 19:09
Nie jestem znawcą w tej dziedzinie, ale coś mi tu nie gra tylko nie wiem co
wirefree - 2017-05-16, 19:49
Nie przejmuj się mi też, w każdym badz razie webasto potrafi szybko zeżreć całą zmagazynowana w aku energie w ciagu nocy.
amples - 2017-05-16, 21:46
| Maciej S. napisał/a: | | PWM też wyciągam nieznacznie ponad 6,5A co powinno dać moc przeszło 100W (napięcie panela 17V). | Nie ważne napięcie panela a na aku np. 6.5 x 14 to 91W
amples - 2017-05-16, 22:20
| Maciej S. napisał/a: | | Nie prawda. Producent podaje moc panela jako iloczyn prądu i napięcia znamionowego. Czyli w moim przypadku napięcie znamionowe 17V przy |
W takim razie zmierz amperaż równocześnie napięcie na wyjściu panela i nie zdziw się ze przy 6.5A napięcie będzie poniżej deklarowanych 17v
przy regulatorze pwm , on nie szuka optymalnego punktu pracy panela . zazwyczaj pilnują tylko aby nie przekroczyć założonego napięcia na aku
Student - 2017-05-17, 06:21
Aby prawidłowo zmierzyć moc trzeba jednocześnie zmierzyć napięcie i prąd MIERNIKIEM a nie odnosić się co pokazuje tabliczka znamionowa i WSKAŻNIK na sterowniku. Panowie prawidłowy pomiar mocy panela jest tylko przed sterownikiem(straty).Bo to co niektórzy koledzy podają podchodzi pod herezję
wirefree - 2017-05-17, 11:50
No i sprawa się wyjaśniła dzisiaj od rana słońce zero chmur i w południe max prąd ładowania 13A czyli koło 180W. Przy nagrzanych panelach moc jest taka jak podaje producent przy zimnych czyli np słońce w południe po deszczu, można wyciągnąć wiecej dopoki się nie nagrzeją.
krzlac - 2017-05-17, 12:58
Takiego dużego spadku mocy w skutek wzrostu temperatury solara nauka nie przewiduje. Po prostu dzisiaj lepiej mierzysz. Jak dojdziesz do wyniku (w naszym majowym południowym słońcu) ok. 80-90% mocy znamionowej to będzie oznaczało, że sztukę pomiaru natężenia prądu opanowałeś w 100%.
wirefree - 2017-05-17, 18:04
Przewiduje , zobacz do not katalogowych w zaleznosci od temperatury wydajnosc spada . Przy 0 stopniach jest optymalnie przy 75 fatalnie.
koder - 2017-05-17, 18:24
O ile pamiętam, znamionową moc się podaje dla 25'C. Typowa zależność temperatura-moc to 1% spadku mocy na każde 2'C powyżej. To oczywiście przybliżenie, charakterystyka P/T nie jest liniowa
Bronek - 2017-05-17, 18:40
Mógłby ktoś, dla rozwiania....
Opisać procedury pomiarowe.
Czyli:
1. czym?
2. co?
3. gdzie?
4. jak...? obliczać
.......
Np. u mnie : Dwa panele szeregowo po 100W do MPPT.
Na wyświetlaczu regulatora, mam takie bierzące parametry jak m/in. :
napięcie akumulatora (np. 12,8v) i napięcie panela (np 37v) oraz temperaturę( np 21°c)
SOC (97% przy - 0,3/1stC) ;
czasem ewentualny pobór w amperach ale nie wiedzieć czemu raz jest raz nie i w to nie wierzę. ?
Czy z tego można wyciągnąć jakieś wnioski?
Stanek - 2017-05-18, 07:13
Trzeba brać też pod uwagę ustawienie panela względem słońca. Jak panele leżą na dachu a promienie słońca nie padają prostopadle na panele to one też nie dają 100% swojej mocy. W moim przypadku dwa panele są ośmioletnie więc już też mogą mieć drobny ubytek. Zliczając parametry z paneli mógłbym liczyć na jakieś 11A, ale wiadomo, że są spadki na kablach, straty związane z kątem padania promieni itp. Dlatego te moje 8,5A wydaje mi się rozsądne. Pewnie gdybym ustawił panele prostopadle do słońca doszedłby dodatkowy amper lub półtora i to byłoby już blisko mocy maksymalnej. Pomiar w regulatorze też zapewne nie jest doskonały, ale jak mierzyłem amperomierzem to z grubsza się pokrywał.
krzlac - 2017-05-18, 07:39
| Stanek napisał/a: | | Pewnie gdybym ustawił panele prostopadle do słońca |
Zupa by Ci się wylała z talerza a mocy znamionowej i tak byś nie przekroczył.
PS.
Patrzę na plakietkę z Portugalii i pozdrawiam.
Stanek - 2017-05-18, 08:08
| krzlac napisał/a: | Zupa by Ci się wylała z talerza a mocy znamionowej i tak byś nie przekroczył.
PS.
Patrzę na plakietkę z Portugalii i pozdrawiam. |
Nie mówię o przekroczeniu, a o zbliżeniu się do mocy znamionowej.
P.S.
Ahhh ... Portugalia - szkoda, że tam tak daleko
krzlac - 2017-05-18, 08:45
| Stanek napisał/a: | Ahhh ... Portugalia - szkoda, że tam tak daleko |
Czekam na emeryturę żeby tam pojechać na dłużej.
wirefree - 2017-05-20, 11:49
| Stanek napisał/a: | | Trzeba brać też pod uwagę ustawienie panela względem słońca. Jak panele leżą na dachu a promienie słońca nie padają prostopadle na panele to one też nie dają 100% swojej mocy. W moim przypadku dwa panele są ośmioletnie więc już też mogą mieć drobny ubytek. Zliczając parametry z paneli mógłbym liczyć na jakieś 11A, ale wiadomo, że są spadki na kablach, straty związane z kątem padania promieni itp. Dlatego te moje 8,5A wydaje mi się rozsądne. Pewnie gdybym ustawił panele prostopadle do słońca doszedłby dodatkowy amper lub półtora i to byłoby już blisko mocy maksymalnej. Pomiar w regulatorze też zapewne nie jest doskonały, ale jak mierzyłem amperomierzem to z grubsza się pokrywał. |
Pewnie uzyskał byś duzo wiecej przy regulatorze MPPT i połaczeniu paneli w szereg. Mój regulator kupiłem w firmie Biall za 360zł i warto było te 13A w słońcu mam zawsze a bez słońca 1-2A. Regulator to co prawda chinczyk ale firmowany przez solidną firme parametry ma takie jak w instrukcji. Pewnie nie bez znaczenia jest też stan naładowania akumulatora ponieważ prąd ładowania spada w miare naładowania akumulatora. Dlatego inny prąd pokaże regulator przy pełnym aku i inny przy "pustym".
Stanek - 2017-05-21, 13:08
W piątek przeprowadziłem akcję klejenia. Użyłem wcześniej zakupionego zestawu. Miejsca klejenia potraktowałem aktywatorem, a potem podkładem. Potem samo klejenie. Mam nadzieję, że nie zgubię solarów podczas jazdy Jeszcze tylko podłączenie kabelków w środku i będzie gotowe.
Mam jeszcze miejsce z przodu dachu na jakieś 200W, ale to w przyszłości bo tam to już muszą być elastyczne więc poczekam może trochę stanieją
|
|