|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Rowery na "kipie"
Paweł P. - 2007-03-06, 19:34 Temat postu: Rowery na "kipie" Witam. Poddaje temat pod dyskusję. Mam bagażnik na zewnątrz kamperka. Zastanawiam sie co zrobić z rowerami na postoju, na parkingu pod marketem, lub pod muzeum. Podajcie jakie macie pomysły jak je zabezpieczyć? ...nie pomysły, tylko rowery!!
wmich - 2007-03-06, 21:08
Wożę rowery spięte linką zabezpieczającą kupiona w sklepie rowerowym i przykryte żeby nie kusiłu wzroku
Paweł P. - 2007-03-06, 22:08
wmich, Czym przykrywasz?
elcamp - 2007-03-07, 17:13 Temat postu: Pokrowce na rowery Przykryć rowery można np:
Więcej pokrowców:
http://elcamp.movera.com/...pl=plist&lang=6
Pozdrawiam
Paweł P. - 2007-03-07, 19:24
elcamp, serdeczne dzięki, a oprócz pokrowca czymś je zabezpieczać np. zamknięcia, czy są jakieś firmowe pomysły?
antwad - 2007-03-07, 19:38
Swego czasu kupiłem taki pokrowiec produkcji Fiamma, tylko okazał się zupełnie niewymiarowy i mimo różnych kombinacji nijak nie udało mi się go założyć na dwa rowery. Tak że tu trzeba być czujnym.
Rowery założone na bagażnik spinam zawsze linką (taką 1,80 m długą) i traktuję to trochę jako podwójne zabezpieczenie: przed kradzieżą i przed zgubieniem roweru w razie problemu z zamocowaniem.
wmich - 2007-03-09, 18:44
Nie zdażyłem wczesniej byc na forum - mam tez podobny jak na zdjęciach pokrowiec ale musiałem w nim wyciać dziurę na uchwyty mocujące rowery do bagaznika. Zeby nie furgał opinam to wszystko naciagami gumowymi a na tyle wieszam tablicę w paski czerwone potrzebna na 100% w Włoszech i w Hiszpaini (na każdy kraj wg przepisów inną). Ale w podrózach prawie wszyscy to mają we wszystkich krajach.
Kazik II - 2007-04-24, 00:22
Warto też przyjrzeć się, jak przykręcony jest sam bagażnik do budy kampera, bo jeśli mocowany jest na 2-4 śrubki 6-tki jak u mnie to można stracić komplet, czyli rowery razem z bagażnikiem. Ja u siebie zrobiłem dodatkowe zabezpieczenie aby tych śrub nie dało się tak łatwo odkręcić.
Co do pokrowca to mam wątpliwości, czy wtedy dopiero nie zacznie kusić ( bardziej ponętna jest kobietka odpowiednio przykryta od całkiem odkrytej ).
Najlepiej to chyba nie kusić jakimiś błyszczącymi alu-wypasami ale wozić stare klamoty, dla zwiedzania okolicy to zupełnie wystarczy a złodziej najwyżej splunie z pogardą.
KryH - 2007-05-01, 17:45
Czy nie zastanawialiście się jak zniechęcająco wygląda zwykły brazent mądrze zszyty, który po 2-3 deszczach sprawia wrażenie okrywać stare graty? Oczywiście nie na sprzęcie za 60 czy 160 tys euro bo temu nikt nie da wiary.
Pozdrawiam
Aulos - 2007-05-02, 00:53
Chyba faktycznie najlepiej wozić rowery, które nie będą atrakcyjne dla złodzieja. Dodatkowo linka zabezpieczająca - powinno wystarczyć.
Andrzej 73 - 2009-05-26, 20:27
Witam .
Ja kupiłem najtańsze rowery w hiper markecie i jeszcze się nikt do nich nie dobierał , ale na wszelki wypadek proponuję (tak robię to ja) zamknąć blokadę rowerową-linka z zamkiem (lub dwie zależy od ilości rowerów ) przeciągając ją poprzez ramy rowerów i bagażnik.
Pozdrawiam.
jacekiagatka - 2009-05-27, 00:41
bardzo wygodne i funkcjonalne są linki z alarmem akustycznym szczególnie w czasie nocnych postojów.
chris - 2009-05-27, 05:21
Podczas pobytu w Paryżu zauważyłem że nikt nie używa takich linek jakimi u nas standardowo zabezpiecza się rowery. Są po prostu za cienkie i łatwo je przeciąć. Mają albo bardzo grube ale też bardzo ciężkie albo zabezpieczenia tego typu jak na poniższym zdjęciu. Podobno bez bardzo dobrego zabezpieczenia żaden rower tam długo nie postoi bez opieki.
ROBRE - 2009-05-27, 22:04
KryH napisał/a: | Oczywiście nie na sprzęcie za 60 czy 160 tys euro bo temu nikt nie da wiary. |
te nowe maja garaze wiec wszystko maja schowane w srodku i nie musza sie martwic....
|
|