|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Chausson na Bazie Forda Transit
Blizzard2016 - 2017-03-17, 19:37 Temat postu: Chausson na Bazie Forda Transit Witam -
Czy jestescie zaznajomieni z firma Chausson? Jak z jakoscia? Czy jest cos, o czym powinienem wiedziec rozwazajac potencjalny zakup?
Podczas gdy sprawa akcyzy pozostaje bez zmian, oferta Chausson-a zbudowanego na bazie Forda Transit wydaje sie atrakcyja, bo Ford wyszedl z nowa generacja 2 litrowych silnikow Diesel EcoBlue, ktore podazaja z trendem budowania jednostek o mniejszej pojemnosci i wiekszej mocy, ze wsparciem turbo. W efekcie silnik 168bhp/405Nm pozwala uniknac 18% akcyzy, co rzecz stawia ta marke na czele mojej listy. Jednakze, nie rozumiem dlaczego Ford nie jest w ofercie niemal wszystkich innych producentow w Europe, moze ktos na tym formum zna odpowiedz...
http://www.parkers.co.uk/...-custom-euro-6/
https://www.chausson-motorhomes.com/modele/718xlb/
https://www.chausson-motorhomes.com/modele/727ga/
EwaMarek - 2017-03-17, 20:20
poczytaj na forum , masz dużo opinii...
ja miałem poprzedniego kampera w takiej zabudowie i nie narzekam.
Wykonanie jak to supermarket - szału nie ma. Sa to zabudowy klepane pod różnymi nazwami z takich samych elementów. Ale masz nowe auto za ciekawe pieniądze.
Fordek - 2017-03-17, 20:20
Nie przejmuj się za bardzo tylko oglądaj i kupuj.
Sam oglądałem kilka miesięcy przez tą głupią akcyzę ( którą Jaruś zawiesił na nie wiadomo na ile ) kilka marek na Fordzie 2.0 + mocznik do zbiornika .
Mnie podobały się hiszpańskie Benimary . Dzwoniłem ale trzeba czekać do jesieni na nowego kamperka. Kupiłem używanego Burstnerka na Fiacie 2.3 130 KM . Wrażenie pierwsze to :głośniejszy od Forda 2.2 140 KM na 5, 6 biegu - przy dużych prędkościach. . Siedzisko kierowcy nie szanuje mojego (chorego) kręgosłupa. Jednak brak regulacji lędźwiowej.
Plusy - biegi - lepsza 1 i 2 - rusza ciszej , przyjemniej od Forda . Palą podobnie 9 l/100 km ( przy 100km/h).
Ale u ludzi utarło się ,że Fordy są gorsze - faktycznie są tańsze . Mam nadzieję ,że będę zadowolony i z Fiata . Nowy Ford ma większą kabinę i większą szybę przednią - starszy miał za małą. Ale Fordy mają tańsze przeglądy i darmową pomoc drogową w całej Europie. Wybieraj
EwaMarek - 2017-03-17, 20:37
Tu masz mój opis ale starszego modelu
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=45
i jeszcze tu
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
i tu
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15
piotr1 - 2017-03-17, 23:43
Witam. Mam kampera na fordzie firmy Chausson z 2005 roku i uważam że są to dobrej klasy kampery. Wszystko działa zabudowa specjalnie nie skrzypi. Jest dobrze mogę polecić.
ZEUS - 2017-03-18, 11:05
mój Chausson również jest na Fordzie Transicie tyle, że z racji rocznika (2011) z silnikiem 2,2 - (140 KM) co prawda mam go od niedawna i trudno o większe doświadczenia ale póki co wrażenia wyłącznie pozytywne...
slawwoj - 2017-03-18, 11:07
ZEUS, a takiego jak Ty masz to chyba w reklamie stawiali do góry nogami
ZEUS - 2017-03-18, 11:09
całe szczęście, że nie mojego...
slawwoj - 2017-03-18, 11:17
pewny jesteś
ZEUS - 2017-03-18, 16:08
wiesz coś więcej
zbyszekwoj - 2017-03-18, 17:03
Jeżeli z okolic Białegostoku to...
zbyszekwoj - 2017-03-18, 17:07
Oj ,to chyba jednak nie ten.
andi at - 2017-03-18, 17:58
https://www.youtube.com/watch?v=xyIThk2OXhA
Mam Chaussona i jestem zadowolony ,ale ciągnie mnie do nowizny bo ma spanie wzdłuż
Ford czy Fiat to do mnie obojętne ,rozstaw w środku się liczy i piwnica
A mam coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=6hFBIdaQ5w8
zbyszekwoj - 2017-03-18, 21:31
andi at napisał/a: | ,ale ciągnie mnie do nowizny bo ma spanie wzdłuż |
No dobra , mnie taki wystarczy , ile mam nazbierać?
Andrzej 73 - 2017-03-18, 21:40
andi at napisał/a: | Mam Chaussona i jestem zadowolony ,ale ciągnie mnie do nowizny bo ma spanie wzdłuż
|
Jak pamiętam , pomykałeś szybciutko na A2 gdzieś pod Grazem.
Miałem kamperka z zabudową Chausson i również napiszę , że byłem bardzo zadowolony.
Jeden z Kolegów z forum dalej go użytkuje.
EwaMarek - 2017-03-18, 21:52
Blizzard2016,
Na forum jest opisane czemu nie stosują Forda.
Miałem poprzedniego kampera na Fordzie i nie narzekam poza wąskim rozstawem kół i miękkim zawieszeniem. Teraz mam Fiata i czasami przydałyby się te niby wady z poprzedniego kamera.
ZEUS - 2017-03-18, 21:57
EwaMarek napisał/a: | Miałem poprzedniego kampera na Fordzie i nie narzekam poza wąskim rozstawem kół |
nie wiem czy w każdym ale w moim tylna oś jest poszerzona (AL-KO) co trochę poprawia stabilność...
andi at - 2017-03-19, 10:46
zbyszekwoj napisał/a: | andi at napisał/a: | ,ale ciągnie mnie do nowizny bo ma spanie wzdłuż |
No dobra , mnie taki wystarczy , ile mam nazbierać? |
Zbyszek nie pali mi się .Wiem ze mam fajnego bo ma wszystko to co powinien mieć ,tylko wkurza mnie jak muszę przechodzić przez Zosie jak wstaje albo idę sikać
5,99 m ,piwniczka ,motor 2,3 ,gaz montuje pod auto
Bronek będzie sprzedawał bo po montował już wszystko a mi trochę jeszcze pozostało do po montowania
Andrzej było się odezwać przez SB .Była by kawka i pogaducha
slawwoj - 2017-03-19, 11:00
ZEUS napisał/a: | EwaMarek napisał/a: | Miałem poprzedniego kampera na Fordzie i nie narzekam poza wąskim rozstawem kół |
nie wiem czy w każdym ale w moim tylna oś jest poszerzona (AL-KO) co trochę poprawia stabilność... |
Nie zapomnij o smarowaniu osi specjalnym smarem.
Andrzej 73 - 2017-03-19, 12:10
andi at napisał/a: | Andrzej było się odezwać przez SB .Była by kawka i pogaducha |
CB w nowym kampie na razie brak. Może coś małego zamontuję w tym roku , ale bardzo małe CB musi być.
Jak już kiedyś pisałem gnaliśmy prosto do domu z Gardy , tylko jedna przerwa za Wiedniem na kawkę.
Ale gdybym wiedział , że to TY to zatrzymałbym się na chwilkę.
andi at - 2017-03-19, 12:54
Garda ładna a zwłaszcza https://www.google.at/sea...ih=474&dpr=1.25
EwaMarek - 2017-03-20, 19:53
Poszerzana oś jest raczej w Fiatach, w Fordach nie widziałem...
ZEUS - 2017-03-20, 22:27
slawwoj napisał/a: | Nie zapomnij o smarowaniu osi specjalnym smarem. |
podobno nie wszystkie tego wymagają (muszę to sprawdzić)
EwaMarek napisał/a: | Poszerzana oś jest raczej w Fiatach, w Fordach nie widziałem... |
może nadarzy się okazja to pokażę
ZEUS - 2017-03-20, 22:58
Andrzej 73 napisał/a: | CB w nowym kampie na razie brak. Może coś małego zamontuję w tym roku , ale bardzo małe CB musi być. |
dzisiaj zamontowałem CB model YOSAN CB 100, na razie za wcześnie zachwalać lub krytykować, pierwszy wyjazd pokaże co to warte ale jest rzeczywiście małe, nawet można zaryzykować stwierdzenie bardzo małe...
biloowa - 2017-03-27, 13:26
EwaMarek napisał/a: | Poszerzana oś jest raczej w Fiatach, w Fordach nie widziałem... |
W nowych transitach MK8 kampery tez mają tylną oś szerszą , widziałem tez kiedyś MK7 z szeroką osią z tyłu ( być może było to ALKO ).
major_pna - 2017-03-30, 22:44
Jako dealer Chausson potwierdzam - we wszystkich nowych kamperach osie tylne w Fordach są poszerzane.
Gdyby miał ktoś jakieś pytania proszę o kontakt na priv - postaram się wszystko wyjaśnić
andi at - 2017-04-01, 00:18
Ja szukam kolego do tego kamperka lampki zewnętrznej .Jak kupiłem to była już popękana -klosz
https://www.google.at/sea...mSq9qvtyEvPMAM:
I na te drzwi są moskitiery składane .Tez jestem zainteresowany taką
Tak patrze na te drzwi i one maja zamontowana taka moskitierę
major_pna - 2017-04-01, 06:48
Nie ma problemu Proszę o przesłanie zdjęcia tabliczki znamionowej Trigano - w celu identyfikacji kampera. Na tej podstawie zrobię wycenę.
Najlepiej na emaila: biuro@transa-m.pl
tomoking - 2017-04-29, 11:15
Witam,
Odebralem Chausona na Transicie 2,0 170 KM w kwietniu , jest to moj pierwszy kamper wiec nie moge porownywac tego auta z innymi.
Moc silnika jest dobra , auto chodzi 140 km/h ale przyjemnie jest jechac 120km/h
Spalanie przy tej predkosci to 10 litrow na setke.
Moj model to Chausson 630 w wersji wyposazenia Welcome ... ma atypiczny uklad wnetrza .
Na razie wszystko okej , wykonanie jest przyzwoite. Dla mnie fajne, ze lodowka jest z zamrazarka a ogrzewanie jest na olej napedowy (Eberspaecher) .
Bylem na 2 krotkich wyjazdach (Beskidy i Zakopane)
Auto kupilem w Pradze. Tu w Czechach mozna kupic jeszcze Challengera - identyczny kamper sprzedawany pod inna marka.
Blizzard2016 - 2017-05-01, 19:33
Dziekuje wszystkim za opinie i porade.
W miedzy czasie opcje rynkowe w PL poszerzyly sie o oferte Adria Matrix Access, ktora jest zbudowana na bazie nowego 2.0 L 130 KM silnika Blue HDi w ukladzie boxer z opcja 160 KM, produkcji Citroen-Peugeot. Adria ma znakomita reputace, o czym dowiaduje sie na lamach roznych forum w zachodniej Europie. Chausson jest najwiekszym importerem kamperow na rynek w W. Brytanii, i ma tam przyzwoita reputacje, w kategorii "srodkowej pulki". Prownujac Chausson-a (727GA) i Adrie (670 SL) wydaje mi sie, ze ta druga opcja oznacza nieco nizsze ceny, co daje dobra podstawe do potentcjalnych negocjacji z dealerm z Pszczynie, jesli Ford ma byc ;-) Z drugiej zas strony, widzie na mobile.de, ze mozna tam duzo taniej kupic nowe kapmery z pelnym wyposazeniem, np, z pneumatycznym zawieszeniem, sat TV antena, "premium packages", klima w kabinie kierowcy i w przestrzeni mieszkalnej, dodatkowe ogrzewanie na olej, etc. Pytanie zachodzi "Czy ma sens kupienie kampera u dealera w Polsce, czy tez lepiej szukac w Niemczech, czy nawet w Czechach, gdzie szeregi pojazdow, do wyboru i koloru, "z pelnym wyposazeniem", stoja na majdanie gotowe do negocjacji?". Czy ktorys z forumowiczow ma doswiadczenie n/t gotowosci naszych dealerow do konkurowania z cenami niemieckimi?
Powiedziawszy to, daje sobie wiecej czasu (naiwnie?) na nadejscie modyfikacji prawa akcyzowego, i moze redukcie cla za silniki >2.0L, poniewaz troche mnie przeraza popychanie 3.5 tonowego kampera silniczkiem o wyzylowanych paramterach, i potentcjalnie krotka zywotnoscia. Tu az sie prosi 6 cyl, 3 L silnik...
Bajaga - 2017-05-01, 20:36
Blizzard2016 napisał/a: |
Powiedziawszy to, daje sobie wiecej czasu (naiwnie?) na nadejscie modyfikacji prawa akcyzowego, i moze redukcie cla za silniki >2.0L, poniewaz troche mnie przeraza popychanie 3.5 tonowego kampera silniczkiem o wyzylowanych paramterach, i potentcjalnie krotka zywotnoscia. Tu az sie prosi 6 cyl, 3 L silnik... |
To masz problem. Bo w Europie nie znajdziesz 6 cyl.
I nie wiem o jakich "wyżyłowanych" parametrach mówimy. 25 lat temu w VW Passacie silnik 2.0 benz 115km to były już wersje GT. Obecnie 2.0 ma 280 i więcej km i nikt się tym nie przejmuje za mocno.
Zwłaszcza, że o ile dostawczak robi średnio przynajmniej 100 tys km rocznie to kamper ze 20 tys....
Blizzard2016 - 2017-05-11, 19:28
Dzieki wszystkim za komentarze i porady.
Czy ktos z forumowiczow ma Adrie model Matrix Axess M 670 SL z 2 L silnikiem Citroena?
Jak z jakoscia i osiagami na trasie?
Czy jest sens kupowac w Polsce, czy tez nie ma co liczyc na zdolnosc dealerow do zaoferowania znizek podczas kiedy wydaje sie, ze oni pobieraja zmowienie i importuja z fabryki? Idzie mi o potencjalne bariery / kroczki / extra ceny zwiazane z zakupem nowego pojzadu i sprowadzenie do kraju.
Pozdrowienia
EwaMarek - 2017-05-11, 22:04
Blizzard2016, Zakładasz temat o Chaussonie na fordzie a teraz walisz z pytaniem o Adrie???
Poszukaj na forum albo załóż nowy wątek!!!
|
|