Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Klekocząca dźwignia zmiany biegów

magneto - 2017-03-18, 17:35
Temat postu: Klekocząca dźwignia zmiany biegów
Witojcie. Mam problem jak w temacie, klekocze mi dźwignia zmiany biegów (2,5 D '89). Nie wiem jak podejść do tematu. Mam luz na oczku w który wchodzi pręt dźwigni i dlatego całość przy zimnym silniku klepie. Przy normalnej temperaturze pracy jest trochę lepiej ale i tak mnie to denerwuje. W oczku wybieraka jest tuleja z tworzywa, na niej oring. Podejrzewam, że luz jest spowodowany wyrobieniem się tego oringu. Czy ktoś z Was miał z tym do czynienie i doradzi mi jak to klepanie wyeliminować ??
mrsulki - 2017-03-18, 18:01

Zdejm oring nawiń w rowek trochę izolacji załóż obrony i będzie jak nowe. Możesz lekko smarnąć smarem silikonowy lub wazeliną techniczną.
magneto - 2017-03-18, 18:16

Tak też własine kombinuję. A może gdzieś ktoś wie jaki jest ten oring w oryginale ? O rozmiar mi chodzi.
Gewehr - 2017-03-18, 18:41

Zrób zdjęcie tego elementu i zaznacz gdzie masz luz. Ja tam nie kojarzę tam oringów, a jedynie podkładki teflonowe. Bo rozumiem że masz wersję wybieraków z zapinaną linką?
Jak będzie fotka, to zobaczę co mam i spróbuję ustalić wymiary ;)

magneto - 2017-03-19, 12:36

Problem rozwiązany. Zdemontowałem całość zdjąłem oring i tak jak podpowiedział mrsulki nawinąłem dwa razy cienki pasek izolacji i założyłem go z powrotem. Kupienie nowego oringu rozwiązałoby problem tylko częściowo ponieważ gniazdo ma wytartą farbę i bezpowrotnie zgubiło fabryczną tolerancję. Teraz jeszcze muszę zlikwidować luz na mechanizmie przy przejściu przez podłogę. Tam jeszcze coś potrafi się odezwać.
Gewehr - 2017-03-19, 13:34

Ja się skupiłem na tym mechanizmie przy skrzyni :mrgreen: Stąd mi brakowało tego oringu.
mrsulki - 2017-03-19, 14:19

magneto napisał/a:
Problem rozwiązany. Zdemontowałem całość zdjąłem oring i tak jak podpowiedział mrsulki nawinąłem dwa razy cienki pasek izolacji

:bigok Cieszę się że mogłem pomóc. Stary oplowski patent na luzy na dźwigni widać że i we fiacie działa.

magneto - 2017-03-19, 15:52

Najważniejsze że się przy niedzieli pozbyłem hałasu. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.