Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - światło cofania

pagand - 2017-03-20, 21:48
Temat postu: światło cofania
Czy miał może ktoś taka przypadłość...

Przy włączonym wstecznym jest prąd we wtyczce lamy cofania, czyli nie ma problemu z czujnikiem czy przewodami. Przy wyciągniętej żarówce jest prąd w lampie (na stykach). Po włożeniu żarówki, lampa nie świeci :confused

amples - 2017-03-20, 21:51

Zgubiłeś masę , słaby styk , do pomiaru wystarczy dla żarówki to mało
mrsulki - 2017-03-20, 21:59

pagand, Masz do poprawienia styki w lampach. To samo robiłem u siebie - wymieniłem wszystkie konektory w lampach. To słaby styk na + wstecznego, masa jest wspólna do wszystkich innych żarówek więc jak one świecą to jest ok.
pagand - 2017-03-21, 21:04

Dzięki. Będę szukał prądu :) Najlepsze jest to, że mam naprawdę nową (półroczną lampę).
Skwarek - 2017-03-21, 22:24

A czy przypadkiem napięcie na żarówce nie jest stale i bieg wsteczny załącza masę i wtedy się dopiero świeci lampa. Jeżeli tak to włącznik przy skrzyni, lub coś po drodze, kable, konektory. To łatwo spawdzić.
:spoko

mrsulki - 2017-03-21, 22:31

Skwarek napisał/a:
A czy przypadkiem napięcie na żarówce nie jest stale i bieg wsteczny załącza masę

Nie wprowadzaj w błąd jak nie jesteś pewien odpowiedzi. We fiatach wsteczny sterowany jest + i tego brakuje w wyniku słabego połączenia.

Skwarek - 2017-03-21, 22:54

Nie wprowdzam w błąd. To było pytająco. Bo takie rozwiązania istnieją. Gratuluję czujności. ;)
Brodacz77 - 2017-03-22, 12:52

Jeżeli masz napięcie mierząc miernikiem na styku w lampie, masy są OK (inne żarówki świecą) to sprawdź:

1. Przewód / wsuwkę - może jest izolowana koszulką termokurczliwą np i pod spodem brak styku bądź jest zaśniedziały.
2. Dalej po drodze masz czujnik przy skrzyni - tam też mogły zaśniedzieć wsuwki / skorodować kable - może szwankować też sam czujnik
3. Jeśli przy skrzyni OK - to sprawdź stabilność napięcia na przewodzie dochodzącym do czujnika. To będzie + po zapłonie. Żeby nie komplikować - podłącz żarówkę 12V/21W do masy i po kolei do obu przewodów przy czujniku - na włączonym zapłonie. Musi świecić na jednym z przewodów. Jeśli tak - przewód na którym świeciła podłącz do czujnika, włącz zapłon i wsteczny i podłącz do drugiego wychodzącego styku z czujnika. Jeśli czujnik jest OK - musi świecić, jeśli ma przerwę / kiepski styk wewnątrz - nie zapali się.

pagand - 2017-03-22, 21:56

Jak na razie mam ok. 13V na wtyczce do lampy, czyli nie ma problemu z prądem od skrzyni biegów...hmm...dopiero w piątek coś pogrzebię...ale dziękuję za rady...jeszcze raz sprawdzę czujnik...