| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Inne imprezy - już za nami - Międzynarodowy Konny Turniej Rycerski - Gniew 26-27 lipca
paf - 2008-07-17, 13:16 Temat postu: Międzynarodowy Konny Turniej Rycerski - Gniew 26-27 lipca czołem
kontynuując tematykę rycerską (po Grunwaldzie i Malborku) informuję że w Gniewie w weekend 26-27 lipca odbędzie się
XVII Międzynarodowy Konny Turniej Rycerski Króla Jana III Sobieskiego
szczegóły pod poniższym linkiem
http://www.zamek-gniew.pl...d=more&idsel=94
my się na to wybieramy autkiem cywilnym i może ktoś z Was będzie chciał się również ruszyć
załączam program
| www.zamek-gniew.pl napisał/a: |
PROGRAM
XVII Międzynarodowego Konnego Turnieju Rycerskiego Jana III
Sobota 26 lipca 2008 roku
11.30 Salwa Armatnia na Anioł Pański
Otwarcie XVII Międzynarodowego Turnieju Rycerskiego Jana III
12.30 BUHURT - gra turniejowa rycerzy konnych polegająca na strącaniu maczugami turniejowymi klejnotów z hełmów
13.00 TURNIEJ BOJOWY - pojedynki parami rycerzy pieszych
15.00 JOUST - starcie rycerzy na kopie, którego celem jest ich skruszenie i wysadzenie przeciwnika z siodła
16.00 TURNIEJ BOJOWY - pojedynki parami rycerzy pieszych
18.00 GONITWY SPRAWNOŚCIOWE - ćwiczenia z kopią w gonitwie do pierścienia i Saracena, władanie włócznią i mieczem z konia
20.00 Koncert zespołu White Garden
22.00 SPEKTAKL " TURNIEJ ZŁOTEJ RÓŻY" - turniej konny i pieszy ubogacony iluminacją Zamku i Placu Turniejowego
Niedziela 27 lipca 2008 roku
11.30 Salwa Armatnia na Anioł Pański
12.00 GONITWY SPRAWNOŚCIOWE - ćwiczenie z kopią w gonitwie do pierścienia i Saracena, władanie włócznią i mieczem z konia
13.00 PLEBEY - gry i zabawy obozowe
14.00 JOUST - starcie rycerzy na kopie, którego celem jest ich skruszenie i wysadzenie przeciwnika z siodła
16.00 Msza święta w Kaplicy Zamkowej z udziałem Chóru Schola Cantorum Gymevensis oraz wręczenie nagród zwycięzcom zmagań turniejowych |
martes - 2008-07-17, 16:24
| paf napisał/a: | | Króla Jana III Sobieskiego | i ja o tym nie wiedziałem Paf bardzo dziękuję .....
paf - 2008-07-31, 13:29
no chyba nikt z Was nie dotarł to zapodam Wam fotki - było rewelacyjnie
chciałbym również podkreślić niesamowite poświęcenie rycerzy (którzy przybyli nawet z Nowej Zelandii i Australii ) którzy walczyli w tych ciężkich i grybych strojach i zbrojach w upale oscylującym koło 30 stopni w cieniu a oni w pełnym słońcu!
naprawdę w przerwach między walkami - szczególnie pieszymi których było bardzo dużo, jak zdjęli hełmy to widać było potężne zmęczenie
jak to mawiają - szacun podwórkowy i rispekt
janusz - 2008-07-31, 17:15
To idźcie za ciosem:
XI OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ RYCERSKI
O MIECZ KASZTELANA ZAMKU OGRODZIENIECKIEGO
XI TURNIEJ RYCERSKI 2-3 sierpnia 2008
http://www.zamek-ogrodzie...tualnosci&id=91
Z Częstochowy nie macie daleko.
paf - 2008-07-31, 17:21
jak najbardziej ale na chwilę mam dość rycerzy, po grunwaldzie, gniewie oraz rycerzach jedi w wersji lego które opanowały na razie umysł Michała - starczy
choć skoczyć na szybkiego by się dało
|
|