Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Maszt tv

Bajaga - 2017-03-22, 00:01
Temat postu: Maszt tv
Mamy w kamperze szafkę ubraniową i w niej można zamontować maszt pod antenę dvbt. I tu są pytania.
Jak wysoko ponad dach to się podnosi, czy jest dobra jakość tv, czy nie cieknie na przepuście ? Czyli ogólnie mówiąc czy jest ok. No i jaką antenę dać by w czasie jazdy zbytnio nie hałasowała a na postoju łapała możliwie dużo.

silny - 2017-03-22, 05:40

Ja miałem UFO , dookólną , nieźle brała
mrsulki - 2017-03-22, 06:15

Maszt dobra rzecz :
- wysokość zależna od wersji jaką kupisz w przyczepie miałem około 1,8m w kamperze mam z 80cm
- jakość odbioru zależy od anteny ale i od miejsca w którym stoisz (są takie dziury że i ze złota antena nie pomoże)
- nie cieknie na przepuście
- ogólnie mówiąc jest OK
- dobór anteny to już rzecz bardzo subiektywna i zależąca od zasobności portfela. Jedni preferują typ "UFO" nie drogi i sprawdza się choć z jakością wykonania wielu może być różnie, ja mam Telmora dookólną i jestem zadowolony

Bronek - 2017-03-22, 07:23

Ot tak. Np im wyżej tym lepiej. Ja już z tego nie korzystam ale łapałem wśród bloków

Lepiej na zewnątrz, gniazdo orginalne naścienne na dwa kable pozwoli nawet satelitę na stojaku podłączyć.

Prawie można rozciągnąć teleskopowo na ok 4 m. Z kablem w maszcie i anteną Megasat T1.
Woziłem w bagażniku.

Comsio - 2017-03-22, 08:46

Zamontowałem na maszcie takie coś,ma wzmaczniacz ,hula że ho ho https://www.bricoman.pl/e...CFawW0wodYMILZQ
mrsulki - 2017-03-22, 09:31

Właśnie o takim jak COMSIO, telmorze pisałem też jestem zadowolony. Występują też w białym kolorze. Zamawiałem swoją bezpośrednio u producenta bo koniecznie chciałem białą.
Roberto - 2017-03-22, 09:40

Ja w obecnym kamperku mam UFO - po prostu już taka była. Działa OK.
Jednakże w poprzednim używałem koronę korzystając również z wysuwanego masztu. Sprawdzała się świetnie niezależnie od wysokości. Ponieważ była "kombinacją drutów" to podczas jazdy nie stawiała oporów i nie hałasowała ;) aczkolwiek po zamontowaniu dodatkowego solara musiałem zrezygnować z masztu i przyklejałem na dachu za pomocą magnesu. Przepust wykorzystałem do poprowadzenia przewodów do solara ;)

nikita55 - 2017-03-22, 18:40

Pamiętaj,że w nowszych camperach jest ..specjalne miejsce.. (żółta naklejka)w szafie ubraniowej i to miejsce jest wzmocnione drewnem przez które przechodzi przepust.Jeżeli masz tylko steropian w dachu to ciężko taki przepust ..skręcić.. ponieważ jest ..miękki..a dwa maszt i antena sporo ważą i nie jest to zalecane.Oczywiście nie twierdzę,że ..się nie da..tylko to taka moja sugestia.