Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Początkujący jak wielu szuka porady Fiat Ducato Eura mobil

pietrys - 2017-03-22, 15:53
Temat postu: Początkujący jak wielu szuka porady Fiat Ducato Eura mobil
Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem nowy na forum i zielony w kwestii kamperów, dlatego proszę o poradę.

Wraz z małżonką poszukujemy kampera dla naszej rodziny 4-osobowej rodziny (2+2). Maksymalna kwota to ok. 40.000 zł.

Czy ta oferta wydaje się w miarę Fiat Ducato 1995? Co sądzicie o takiej zabudowie (ja znam tylko Knauf'a)? Proszę o ewentualne porady. Wiem, że mam osobiście sprawdzić w szczególności stan podłogi, ścian, etc. pod kątem przecieków i wilgoci oraz czy wszystko chodzi.

I jeszcze jedno pytanie: czy obecnie można bezproblemowo zmienić w dow. rej. ilość osób, na którą pojazd jest zarejestrowany (obiło mi się o uszy, że od zeszłego roku nie jest to już takie proste)?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał

kubanski - 2017-03-22, 16:25
Temat postu: Re: Początkujący jak wielu szuka porady Fiat Ducato Eura mob
pietrys napisał/a:

(ja znam tylko Knauf'a)

Znaczy jesteś Putzmeister i dasz radę z tym designerskim WC. :diabelski_usmiech

pietrys - 2017-03-22, 18:49

Chodziło mi oczywiście o Knaus :ok Pisane przez telefon :wyszczerzony:
zbyszekwoj - 2017-03-22, 19:40

Auto fajne, ale Dzierżoniów kojarzy mi się z naprawianymi rozbitkami. :diabelski_usmiech
Comsio - 2017-03-22, 20:11

Zabudowa :ok
Było to coś tuningowane. :wyszczerzony:
Alkowa
Łazienka.
tyle z Foto.

Jak ale jak dobrze naprawione, to gra warta świeczki.

4- osoby da radę , można kamperować okrągły rok.

pietrys - 2017-03-22, 21:35

Dzięki. A skąd kojarzycie Dzierżoniów z rozbitkami. Na razie sprawdziłem po vin w bazach free i jest Ok. W historii pojazdu od 2011 w Polsce w rękach 1 właściciela. Przed 2011 było ich chyba jeszcze 2 ale jednym z nich mógł być handlarz?

Comsio skąd wnioskujesz tuning? Ja sie nie znam,

Comsio - 2017-03-22, 22:16

Mam to cudo :wyszczerzony:
Alkowa :-/ tak mi się wydaje z foto.
Łazienka inna tapeta 100% (oklejna) jak tam zwał. Sprawdzisz pod spodem, i napier....laj piąchą po scianach, odróżnisz zgniliznę od zdrowego.

W tym modelu masz podwójną podłogę ,pod jadalnią (wagonikiem)jest właz ,tam jest aku i pompka wody.,wszystko :shock:
najlepiej w Realu.

Gregorio - 2017-03-22, 22:18

Łazienka ładnie wyklejona korkiem, po co? Ciekawe co pod nim? :?: :idea:
pietrys - 2017-03-23, 09:17

No właśnie też się nad tym zastanawiałem, bo ładne to nie jest :-/ Trzeba sprawdzić organoleptycznie.

Jakieś jeszcze uwagi? Będę wdzięczny.

stef - 2017-03-23, 09:17

Zabudowa identyczna jak moja. Mój euromobil jest z 1995 roku - podwozie, a 97 rok pierwsza rejestracja ale szafki mam starego typu. Tu są ładniejsze.
Łazienka w korku - ani to ładne ani praktyczne... sprawdź dobrze czy tam nie ma zacieków. Poza tym sprawdź tą alkowę o której koledzy pisali. Robiąc zdjęcia wnętrza zasłonili lewy róg alkowy... nie ładnie... przypadek??
Poza tym ja mam też 4 osobowa rodzinę i miejsca nie brakuje. Zobaczymy jak dzieciaki podrosną.
Co do podłogi to u mnie jest super twarda, skacząc nic się nie ugina więc raczej skoncentrował bym się na tej łazience.

pietrys - 2017-03-23, 09:20

Comsio a Ty masz identyczną zabudowę? W ile osób jeździsz i czy nie brakuje miejsca?

Buda jest aluminiowa? Można ją miernikiem sprawdzić?

Gregorio - 2017-03-23, 09:24

pietrys napisał/a:
Comsio a Ty masz identyczną zabudowę? W ile osób jeździsz i czy nie brakuje miejsca?

Buda jest aluminiowa? Można ją miernikiem sprawdzić?

Comsio ma inny układ. Jeździ tylko z Comsiową, ale jak robi imprezę to na bogato. Ze 20 os wchodzi ;) Taki jest Wiesiu gościnny :)

pietrys - 2017-03-23, 10:33

A ta łazienka to może tapeta a nie korek? Kto by w łazience przyklejał korek?
stef - 2017-03-23, 11:57

pietrys napisał/a:
A ta łazienka to może tapeta a nie korek? Kto by w łazience przyklejał korek?

Patenty widziałem różne, a to podwójna płyta, a to podwójna blacha przyklejona na silikon. Kolega opowiadał że nawet widział kampera z papa na dachu :) wiec już mnie nic nie zdziwi.

Bronek - 2017-03-23, 12:22

Korek 100%. I jak go polakierować to może być. Ale raczej w części defekacyjnej nie kąpielowrj.
Widocznie nie korzystali z natrysku.

Nie radzę zrywać.

Comsio - 2017-03-23, 23:03

Pietrys :wyszczerzony: miernikiem tego nie sprawdzisz.
Miernik masz w ręku.
Uderzasz pięśćią w scianę po zewnętrznej stronie, :wyszczerzony: i słuchasz jaki daje odgłos.
Wrażliwe miejsca to pod oknami, masz cepkę to pewnie wiesz . :spoko

Andrzej 73 - 2017-03-23, 23:20

COMSIO napisał/a:
Uderzasz pięśćią w scianę po zewnętrznej stronie,

Po wewnętrznej stronie ścian , pukasz palcami i uwierz od razu kiedy napotkasz miękkie miejsce wyłapiesz cz to jest to .
W narożnikach zabudowy , przy podłodze również w szawkach.
Okna dachowe i boczne. Latarka i podświetlasz miejsce przy miejscu.
:spoko

MAWI - 2017-03-24, 07:48

Pietrys Pytasz czemu Dzierżoniów nam się kojarzy źle. Jak poczytasz o tym Panu na forum ,to będziesz wiedział. :bylo .
Jak byś się nazywał HITLER. To też byś był kojarzony z wojną. :ok

zbyszekwoj - 2017-03-24, 08:00

COMSIO napisał/a:
miernikiem tego nie sprawdzisz.

Wiesiu, jak posiadasz odpowiedni to sprawdzisz lepiej jak pukaniem.

Comsio - 2017-03-24, 09:28

zbyszekwoj napisał/a:
COMSIO napisał/a:
miernikiem tego nie sprawdzisz.

Wiesiu, jak posiadasz odpowiedni to sprawdzisz lepiej jak pukaniem.

To są i do tych naszych zabawek mierniki.Wilgoci coś gdzieś już chyba było. Nie miałem tego w ręku to :?:

zbyszekwoj - 2017-03-24, 13:50

COMSIO napisał/a:
Nie miałem tego w ręku to

Jak się spotkamy to dam ci potrzymać :-P A i przeciek w Eura wyszukam gratisowo. :ok

Andrzej 73 - 2017-03-24, 22:55

zbyszekwoj napisał/a:
A i przeciek w Eura wyszukam gratisowo.

Ja będę pierwszy. :-P

Comsio - 2017-03-25, 10:08

zbyszekwoj napisał/a:
COMSIO napisał/a:
Nie miałem tego w ręku to

Jak się spotkamy to dam ci potrzymać :-P A i przeciek w Eura wyszukam gratisowo. :ok

Zbyniu trzymam cie za słowo :ok :szeroki_usmiech

andi at - 2017-03-25, 11:42

To jest blach to poczytaj trochę o utlenianiu ALU (korozja ) Ja tu widzę problem w kamperkach już trochę leciwych .Na pewno są pozalewane przez mikroskopijne dziurki :spoko Nie wszystkie :hide: