|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Antena dvbt
Bajaga - 2017-03-23, 15:21 Temat postu: Antena dvbt Jakie macie doświadczenia w temacie ? Najchętniej chciałbym taką żeby przykręcić na dachu i już. Bez wysuwania masztu (choć ew. nie wykluczam, odpowiednia szafka w sumie jest ).
Miałem taką okrągłą (ufo to się chyba mówi) i była taka sobie, dobrze działała tylko stosunkowo blisko nadajnika, jedyny plus to bezobsługowość. Mam też siatkową sporą, dobrze ciągnie ale kupa z tym zabawy, trzeba złożyć przykręcić do czegoś itd. Na 1 czy 2 noce to za dużo roboty.
A, i koledzy, którzy uważają, że tv w kamperze to zło niech pozostaną przy swej opinii bez wyrażania jej w tym temacie
Bronek - 2017-03-23, 16:46
Miałem i mam ale nie używam. To tylko na Polskę, ciągłe zmiany kanałów w zależności od miejsca.
Uboga oferta. Nie zawsze dookólna dawała radę,
Szukanie mapki gdzie nadajnik, porażka. To dobre na dłuższy pobyt.
W trasie nie do przyjęcia.
Nigdy bym nie dziurawił kampera dla takiej anteny.
W dobie taniego internetu, gdy nie przewiduje się satelity dałbym spokój. Najwyżej wystawianie na magnes, oknem dachowym.
Tylko gdy były bloki itp to kicha. Fakt, że ta sieć się rozbudowała. 2 lata temu, do nadajnika u siebie miałem 30 km.! I tylko maszt lub kierunkowa dawała radę
Dlatego zrobiłem ten maszt, ale to też lekko upierdliwe tylko naprawdę skuteczne.
Mając satelitę i modem z internetem temat DVBT uważam za zamknięty.
krzlac - 2017-03-23, 17:18
Bronek napisał/a: | . Nigdy bym nie dziurawił kampera dla takiej anteny. |
Ja podziurawiłem i teraz mam na dachu tylko "bobki" z kleju, a dookólne UFO wylądowało w śmietniku. Mimo że było jachtowe zgniło w środku po 3 sezonach, a przed zgniciem mało gdzie odbierało.Teraz mała kierukowa na magnes i kabel prze okno dachowe. Montaż poniżej minuty.
SlawekEwa - 2017-03-23, 18:00
krzlac napisał/a: | Montaż poniżej minuty. |
Dostrajanie do nadajnika ile?
krzlac - 2017-03-23, 19:06
SlawekEwa napisał/a: | Dostrajanie do nadajnika ile? |
Włączam w TV strojenie automatyczne i otwieram piwo.
Jak za pierwszym razem nie trafię kierunku ustawienia anteny to ją obracam o 90 stopni
i otwieram drugie piwo.
SlawekEwa - 2017-03-23, 20:28
krzlac napisał/a: | to ją obracam o 90 stopni
i otwieram drugie piwo. |
Kurna po 4 piwach to już mało co widać w tv
zbyszekwoj - 2017-03-23, 21:50
SlawekEwa napisał/a: | krzlac napisał/a: | to ją obracam o 90 stopni
Kurna po 4 piwach to już mało co widać w tv |
Lepiej zrezygnować z telewizji, bo można się rozpić.
Bajaga - 2017-03-24, 22:13
krzlac napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Dostrajanie do nadajnika ile? |
Włączam w TV strojenie automatyczne i otwieram piwo.
Jak za pierwszym razem nie trafię kierunku ustawienia anteny to ją obracam o 90 stopni
Obracaj co 10 stopni, zabawy będzie sporo więcej
Ja w kazdym razie szukam dobrych rozwiązań do odbioru dvbt ale za wielu propozycji tu nie znalazłem...
rjas - 2017-03-26, 23:54
Ja kupiłem koronę z podłączeniem wzmacniacza do gniazda zapalniczkowego. Nie ukrywam, że miałem jedno podejście z taką koroną gdzie było zasilanie wzmacniacza po USB i to niestety był szajs - ale ta było do komputera. Długo biłem się z myślami jaką antenę kupić do kamperka - w końcu stanęło na koronie - znowu. Ostatnie wakacje śmigaliśmy cały miesiąc dookoła Polski - chyba tylko 2 razy zdażyło się że był problem z sygnałem. Stopka jest na magnesie i w środku nad szafkami przy suficie mam takie metalowe relingi do których jest przyczepiona w czasie jazdy. Na postoju wystawiam przez okno dachowe. Ani to skomplikowane ani nikomu/niczemu nie przeszkadza. Jeśli chcesz pstryknę kilka fotek dla lepszego zobrazowania sytuacji
Funio - 2017-04-03, 17:21
Przetestowałem trzy czy cztery rozwiązania anten i masztów.
Dwie anteny połamałem.
Najlepsze rozwiązanie jakie uzyskałem, które niezawodnie sprawdza się od 3 lat
na terenie kraju (z wyjątkiem strażaków w Sromowcach Niżnych bo tam tylko TV słowacka)
to antena:
http://www.antenyteleves....diginova_boss-1
ze wzmacniaczem:
http://www.antenyteleves....televes_picokom
na 80 cm aluminiowym maszcie wysuwanym przez dach z szafy.
Można to kupić za 50-60% ceny ze strony Televesa.
Dostrojenie do nadajnika nigdy nie zajęło mi więcej niż pół piwa...
Żadnych mierników sygnału, mapek czy apek na smartfona niezbędnych przy innych testowanych konfiguracjach sprzętu.
Przy odległości do 15 km od nadajnika nawet nie podnoszę i nie ustawiam anteny.
Polecam.
Bajaga - 2017-04-03, 17:29
Funio napisał/a: |
Przy odległości do 15 km od nadajnika nawet nie podnoszę i nie ustawiam anteny.
Polecam. |
Dzięki, może warto przetestować. Ale przy 15 km to prawie każda antena da radę cacy. Problemy to są przy 30-40 i więcej km...
krimar - 2017-04-03, 19:57
a mi wszystkie kupne anteny z wzmacniaczem, czy bez nie chciały dobrze działać, dopiero samodział za ok 15 zł zapewnił dobry odbiór.
opis po polsku https://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
kalkulator wymiarów anteny w zależności od granicznych częstotliwości (po niemiecku) http://www.cnet.de/410015...euro-basteln/3/
Funio - 2017-04-06, 18:34
Zacząłem właśnie od dokładnie tej samoróby, dokonała żywota w szufladzie z "przydasiami". Owszem odbierała ale blisko nadajnika. Z reflektorem było trochę lepiej ale i tak znacznie słabiej od obecnego zestawu.
Skoro krimarowi działa NAJ to tylko się cieszyć.
AdamH - 2017-05-17, 11:32
Panowie widzę, że wątek na temat anten DVBT jest mega obszerny.
Kupiliśmy samochód z TV ale brakuje anteny, więc rozglądam się za czymś co pozwoli zabić czas kiedy pogoda będzie kiepska. Dużo pisaliście o antenach i użytkowaniu w Polsce. A co sprawdzi się za granicą w wersji na 12V ? bo zakładam, że w Norwegii więcej spędzę poza kampingami niż na nich.
Oglądałem kilka rozwiązań i zastanawiam się co lepiej się sprawdzi. Może ktoś używa lub używał, któregoś z tych sprzętów i doradzi?
Skłaniam się do tego modelu
http://allegro.pl/antena-...5852569060.html
Alternatywnie ten
http://allegro.pl/antena-...6704108961.html
Ta jest dziwnie tania. Mam obawy o jakość odbioru
http://allegro.pl/antena-...6048045980.html
witkosie - 2017-05-17, 12:24
Ta antenę właśnie zamówiłam dzisiaj najpóźniej jutro powinna dojść. Ciekawa jestem sama co z tego wyjdzie
krzlac - 2017-05-17, 13:07
witkosie, nie czytasz forum. Miałem takie dwie. Niby jachtowe a korodują w środku. Pierwsza po dwóch sezonach (wstawiałem zdjęcie środka). Z braku oferty kupiłem taką samą, "rozpołowiłem" ten grzyb uszczelniłem sikafleksem i skręciłem ponownie. Po kolejnych dwóch sezonach też "zgniła". To jachtowe gówno na jachcie w kontakcie ze słoną bryzą rozleciałoby się w dwa miesiące. Moja rada: oddaj towar.
AdamH - 2017-05-17, 13:09
witkosie napisał/a: | http://allegro.pl/antena-dvb-t-tir-jacht-kamping-super-mocna-i5852569060.html
Ta antenę właśnie zamówiłam dzisiaj najpóźniej jutro powinna dojść. Ciekawa jestem sama co z tego wyjdzie |
Daj proszę znać jak przetestujesz.
Mam jeszcze chwilę do wyjazdu, poza tym czekam na resztę elektrogratów do podłączenia. Chciałbym coś wybrać do końca maja, żeby był czas na montaż
krzlac - 2017-05-17, 13:12
Tu jest to zdjęcie. Nowa działała ale w wielu miejscach słabo, za nisko osadzona.
W pierwszej kolejności "pada" skorodowany i zamoczony zasilacz.
AdamH - 2017-05-17, 13:21
krzlac napisał/a: | Tu jest to zdjęcie. Nowa działała ale w wielu miejscach słabo, za nisko osadzona.
W pierwszej kolejności "pada" skorodowany i zamoczony zasilacz. |
A jaką teraz stosujesz, po doświadczeniach z dwiema sztukami tego modelu?
krzlac - 2017-05-17, 13:45
Zakleiłem dziury na dachu, zrobiłem taką jak na zdjęciu, z magnesem od anteny CB. Stawiam na dachu kampera jak potrzebuję.
Bajaga - 2017-05-17, 18:47
Wszystkie wyżej podane są raczej do d. Fajnie wyglądają i tyle.
witkosie - 2017-05-17, 21:22
krzlac:( być może nie czytam wszystkiego, masz rację uważam ogólnie że telewizora w kamperze być nie powinno, niestety są siły wyższe w postaci Dzieci... na naszym kamperze są niestety dwie, gów... wogóle niesprawne, po jednym weekendzie moja adrenalina na tyle się podniosła ze w poprostu sięgneliśmy po telefon i zamówiliśmy, antena jak antena, dookólna bo nie trzeba by było kręcić, zaraz jak myśle o jej ustawianiu to robi mi się gorąco, nie pomyśleliśmy że może okazać się to coś zwykłą padliną. Twój pomysł genialny elegancki, wystawiasz kiedy jest taka potrzeba i sprawa załatwiona[/b]
Mikesz - 2017-05-17, 21:25
krzlac napisał/a: | Zakleiłem dziury na dachu, zrobiłem taką jak na zdjęciu, z magnesem od anteny CB. Stawiam na dachu kampera jak potrzebuję. |
Jedna z najlepszych małych anten kierunkowych.
krzlac - 2017-05-17, 21:52
Bajaga napisał/a: | Fajnie wyglądają i tyle. |
A co jest fajnego w tym "grzybie" na dachu? No fakt, trochę ładniejszy od korony.
AdamH - 2017-05-17, 21:58
krzlac napisał/a: | Zakleiłem dziury na dachu, zrobiłem taką jak na zdjęciu, z magnesem od anteny CB. Stawiam na dachu kampera jak potrzebuję. |
Rozumiem, że potwierdza się prawda, że proste rozwiązania są najlepsze
To jakiś wyrafinowany model kierunkowej czy najzwyklejsza na 12V?
krzlac - 2017-05-17, 22:01
Najzwyklejsza na 12 V. Kabelek podaję przez uchylone okno dachowe. Już w dachu nie zrobię żadnej dziury dla potrzeb TV.
Wojciechu - 2017-05-17, 22:22
krzlac - nie wywraca anteny przy silniejszych podmuchach wiatru
krzlac - 2017-05-18, 09:01
Raz, czy dwa się wywróciła. Ale wiało porządnie. Kwestia magnesu. Nie muszę chyba pisać, że to jest rozwiązanie dla dachów stalowych - w blaszankach.
Bronek - 2017-05-18, 10:38
krzlac napisał/a: | dachów stalowych - w blaszankach. |
Niekoniecznie
Przykleiłem swego czasu "blaszkę korespondencyjną" z InPostu . To też dobra podstawa do magnesu
Harbuz - 2017-05-18, 10:55
Skłaniam się do tego modelu
Mam zakupiłem i jestem zadowolony. Oczywiście w czasie jazdy się nie uda, ale na postoju działa. Wygląda dobrze, koło anteny do wi-fi. Jakby komplet.
Pod domem w niecce odbiera kilka programów. Na Litwie nawet Polonie oglądałem.
Za 100 kilka złotych jest godna polecenia Zamontowałem do ramy od solara. Przewód też tamtędy puściłem.
Moje odczucie wyciągać antenę przez okno trąci małą profeską? Bez obrazy dla tych "wyciągających".
Odechciało by nam się wieczorem oglądać wiadomości gdybym miał latać po dachu:)
Pozdrawiam.
krzlac - 2017-05-22, 09:28
Harbuz napisał/a: | Odechciało by nam się wieczorem oglądać wiadomości gdybym miał latać po dachu:)Pozdrawiam. |
Jakie po dachu? Rączką wystawiam przez okienko dachowe. W czasie jazdy żadna DVB-T nie działa. Czasem producent podaje w specyfikacji prędkość. To tylko wskazówka ile "wiatru" wytrzyma antena postawiona na dachu. Jedna wada tego rozwiązania. Jak wjeżdżam na kamping (rzadko), to patrzący nie widzą że mam TV. Ale chyba DVB-T już nie robi wrażenia, musi być satelita.
Rysiu78 - 2018-06-12, 12:44
Odgrzewam kotleta
Jakieś nowe wieści w temacie anteny DVB-T ?
Bo niebawem mistrzostwa w Rosji a wyjazd się kroi...
TV jest a anteny brak ;(
Bajaga - 2018-06-12, 14:08
Rysiu78 napisał/a: | Odgrzewam kotleta
Jakieś nowe wieści w temacie anteny DVB-T ?
Bo niebawem mistrzostwa w Rosji a wyjazd się kroi...
TV jest a anteny brak ;( |
Jeżeli to ma naprawdę Działać to kup normalną "domową" antenę i tyle. Ja po różnych experymentach tak zrobiłem. Mam maszt, przyczepiam do niego antenę i to mocuję tyrytykami do kampera. Po dojściu do wprawy zajmuje mi to maks 10 minut. I wszystkie kanały naziemne odbierają w super jakości. W zeszłym roku w Łebie (a to jest ciężkie miejsce dla dvbt) miałem te ze 30 kanałów, sąsiad uparł się na tv sat. Antenę miał na statywie przestawianą. Kabla chyba z 50 metrów Z kolegą się prawie 3 dni chrzanili by to ustawić Wreszcie przymocowali ją jakoś do ogrodzenia kempingu i chyba działało.
Te wszystkie anteny typu ufo czy korona działają tylko blisko nadajnika a miejsca wypoczynku rzadko są blisko nadajnika.
dominik - 2018-06-12, 18:01
W poprzednim kamperze używałem takiej , obecnie fabrycznie jest taka
dziwaczek - 2018-06-12, 18:43
a ja mam taką, jest fajna dobrze działa i wzmacniacz wmontowany zasilać można bezpośrednio z TUNERA DVB-T, nie trzeba zasilacza, mocowanie jest dobre trzyma, przetrzymało wyjazd zimowy i huragan Orkan - polecam
http://allegro.pl/cyfrowa...90-ecf4bbc5c918
A przy okazji zobaczyłem taką antenkę http://allegro.pl/antena-...90-ecf4bbc5c918
Ciekawe jak się sprawuje?
|
|