|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - opłaty w DE za autostrady
moskit - 2017-03-24, 14:03 Temat postu: opłaty w DE za autostrady Przeszło- będziemy płacili za autostrady w Niemczech
http://biznes.onet.pl/wia...l-ustawe/8xv79r
jedrek49 - 2017-03-25, 08:40
Witam
moze ktos wie ile bedziemy placili za kampery starsze ,
dzieki
Mavv - 2017-03-25, 23:41
Pewnie i tak będzie taniej, niż w Polsce
No to teraz tylko czekać, az Niemcy opublikują cennik. Ważne, że przed wakacjami tego nie wproadzą.
mischka - 2017-03-26, 11:18
podejrzewam że najwcześniej w październiku
moskit - 2017-03-27, 15:41
Jedynie co udało wyczytać że kampery będą traktowane tak samo jak rodzime czyli dość ulgowo ( jak osobówki) ale czy wprowadzą 6 grupę zobaczymy
Na stronie Bundestagu jest projekt ale niestety piszą w obcym dla mnie języku
Już wiadomo że pojazdy bez zdeklarowanej emisji spalin będą płaciły więcej - ale od jakiej kwoty?
Mavv - 2017-03-28, 06:04
Pewnie jak coś będzie wiadomo więcej, to na stronie PZMotu sie pojawi stosowne info.
andreas p - 2017-03-28, 08:27
No nareszcie bo jak my jedziemy za granice to wszedzie placimy a u nas bylo wszystko za friko.
moskit - 2017-03-28, 09:30
andreas p napisał/a: | No nareszcie bo jak my jedziemy za granice to wszedzie placimy a u nas bylo wszystko za friko. |
ale i tak nie pobijecie cen na A2 i A4 w PL - może i dobrze, bo w DE myślą a nie kombinują jak zarobić aby cała inwestycja zwróciła się..... powiedzmy w 3 lata
Bardzo mi się podoba układ Norweski tam nowo wybudowany odcinek drogi krajowej lub tunel jest płatny do czasu zwrotu inwestycji z reguły 3-8 lat chyba że jest to inwestycja bardzo droga to wtedy wydłużają czas opłat do nastu lat
izola - 2017-03-28, 10:11
mischka napisał/a: | podejrzewam że najwcześniej w październiku |
a ja podejrzewam też, że do tego czasu jeszcze jakieś dodatkowe zmiany i opcje wymyśłą- bo to co teraz wymyślili nie trzyma się ani kupy ani d...
mischka - 2017-03-28, 14:27
izola napisał/a: | a ja podejrzewam też, że do tego czasu jeszcze jakieś dodatkowe zmiany i opcje wymyśłą- bo to co teraz wymyślili nie trzyma się ani kupy ani d... |
bo to wbrew pozorom skomplikowana sprawa... andreas p napisał/a: | No nareszcie bo jak my jedziemy za granice to wszedzie placimy a u nas bylo wszystko za friko |
Nie gniewaj się ale to trochę głupie myślenie, po to płacę te pierdo....one podatki drogowe żeby dodatkowych opłat nie uiszczać. W PL podatek drogowy nie jest pobierany w takiej formie jak w DE to i autostrady mogą kosztować, inwestycje są nowe i zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący... drogie. Jak Niemcy zrezygnują z KFZ Steuer to chętnie zapłacę za autostrady. W tej chwili za wszystkie swoje wozidła płacę 850€ podatku rocznie i do tego jeszcze płatne autostrady???
moskit - 2017-03-28, 18:30
Jesteś w błędzie w PL podatek drogowy jest w paliwie, a spece od transportu uzupełnią dane gdzie jeszcze są ukryte bo ja nie mam takiej wiedzy
mischka - 2017-03-28, 19:52
moskit, ja nie pisałem że w PL podatku brak, tylko że nie jest pobierany w takiej formie jak w DE. Polski system jest dla mnie bardziej sprawiedliwy niż niemiecki.
amples - 2017-03-28, 20:17
mischka napisał/a: | Polski system jest dla mnie bardziej sprawiedliwy niż niemiecki | Opłata paliwowa (3-6 proc.). Pieniądze te trafiają do Krajowego Funduszu Drogowego oraz Funduszu Kolejowego i finansują inwestycje drogowe i kolejowe.
Gdzie tu sprawiedliwość ,kupując paliwo płacę również na kolej .
mischka - 2017-03-28, 20:51
Ale płacisz tylko jak jeździsz, gdybyś musiał zapłacić np. 1300zł rocznie podatku do tego ubezpieczenie to kolej przestałaby cie interesować
Moim zdaniem jest sprawiedliwiej, ten co dużo jeździ płaci więcej a ten co jeździ mało płaci mniej.
OMEGA - 2017-03-28, 20:56
Mischka , ile robisz dziennie km po autostradach ?????
krimar - 2017-03-28, 20:59
mischka napisał/a: | Ale płacisz tylko jak jeździsz |
ale nie tylko samochodem, kosząc swój prywatny trawnik kosiarką spalinową też się dorzucasz do dróg i kolei mimo, że prywatny trawnik nie ma z tym nic wspólnego
mischka - 2017-03-29, 01:15
tak to prawda ale idealnych systemów nie ma
moskit - 2017-03-29, 11:30
mischka napisał/a: | tak to prawda ale idealnych systemów nie ma |
Całkowicie się zgadzam nie ma idealnych systemów
Dochodzi jeszcze mentalność ludzka " bo oni mają lepiej" może i w danym temacie ale jak spojrzy się na całokształt np. podatków w Skandynawii gdzie są bardzo wysokie to w porównaniu z PL my mamy raj podatkowy. takich przykładów można wskazywać do bólu.
Minister Poll w tamtych latach podpisał chyba najszybszą ustawę bo całe procedowanie trwało ok 10 dni( oczywiście pomijamy obecną sytuację rekord ok.14 godzin), roczne winieta miała kosztować 180 zł rocznie na wszystkie drogi łącznie z autostradami a teraz przejazd Konin - Zgorzelec i powrót osobówką kosztuje ok 180 zł
gdzie tu sprawiedliwość
Spax - 2017-03-29, 12:41
izola napisał/a: | mischka napisał/a: | podejrzewam że najwcześniej w październiku |
a ja podejrzewam też, że do tego czasu jeszcze jakieś dodatkowe zmiany i opcje wymyśłą- bo to co teraz wymyślili nie trzyma się ani kupy ani d... |
Nie spinajmy się.
Ciekawy artykuł »»» http://www.autozeitung.de...ber-180303.html ««« oryginał
Pokraczne tłumaczenie »»» https://translate.google....ber-180303.html
izola - 2017-03-29, 17:31
super tłumaczenie
9. Jak bije zbieranie ...
1. postanowił przejazd samochodu osobowego z Bundestagu
2. przejazd samochodu ale brak UE?
i jak tu się nie spinać Spax , szczególnie punkt 2 jest niepokojący , zresztą 9 też!
Spax - 2017-03-29, 19:59
izola napisał/a: | super tłumaczenie |
Algorytm tłumacza wujka googla jest nie do pobicia same kwiatki.
krimar - 2017-03-29, 22:34
Wohnmobile 16 € je angefangene 200 kg zulässiges Gesamtgewicht
czyli za 3,5 DMC opłata 288 € rocznie niezależnie od klasy EURO, chyba że Oldtimer to 130 €. Ale tylko dla Niemców, bo dla cudzoziemców nie ma oddzielnej klasy Wohnmobil i trzeba płacić zgodnie z klasą spalin, a nie wagą.
Czyli polski kamper diesel 2500ccm EURO 0/1/2/3 wychodzi 237,5 € rocznie czyli 10 dni 20€ (czyli mniej więcej tyle co jednorazowy przejazd polską A2 do granicy)
Spax - 2017-03-29, 23:17
krimar napisał/a: | Czyli polski kamper diesel 2500ccm EURO 0/1/2/3 wychodzi 237,5 € rocznie |
eee - coś nie tak: każde rozpoczęte 100 cm3 x 24 = 156 € przy pojemności silnika 2498
izola - 2017-03-30, 08:19
najbardziej mnie wkurza,
że mój jako"kamper "przy silniku 2,2cm , będzie 11x16€=176€ liczone
ta sama osobówka płaci 22x5€=110€
Najwyższa kwota do zapłaty jest ograniczona do 130€ (po co coś naliczać, a w następnym kroku ograniczać)? = furteczka dla machlojstwa (w moim przypadku robi to pierwsze 20€ różnicy, które muszę łyknąć )
...a co będzie z następnymi samochodami posiadacza?
Jak będę jednym na wojażach płacę za drogi , a te stojące pod wiatami płacą także za autostrady i drogi lokalne!=(okradanie podwójne kierowcy)
I to jest chore! nieprzemyślane politykowanie! ...albo jest tak dobrze przemyślane, by dodatkowo zyski wyłudzić z kierowcy.
Cała administracja tego interesu jest masywnie zagmatwana i pozostawia "władzy" otwarte bramki do dalszych manipulacji obywatelem...teraz obiecują że będzie przelicznik z podatkiem, może i będzie tak na początku ,by ludziskom gęby zamknąć ...jestem pewna, po czasie zaczną system znowu nieudacznie modyfikować - i wtedy wyjdzie szydło z worka ...
...i znowu się spięłam niepotrzebnie?
krzlac - 2017-03-30, 08:49
izola napisał/a: | i wtedy wyjdzie szydło z worka ... |
To u Was też szydło?
izola - 2017-03-30, 09:04
tak, każdy polityk ma szydło i worek w zanadrzu ...to jest ich broń i narzędzie pracy ...oni bez tego nie potrafią
zbyszekwoj - 2017-03-30, 09:17
Jak po Merkel przyjdzie" Szydło "to wszystko może się zmienić.
mischka - 2017-03-30, 14:17
izola, nam się opłaty za autostrady nie podobają, ale są tacy którzy wniebowzięci bo poza niemcami też płatne
Spax - 2017-03-30, 18:17
Spax The Dog napisał/a: | eee - coś nie tak: każde rozpoczęte 100 cm³ x 24 = 156 € przy pojemności silnika 2498 |
Sam siebie muszę poprawić:
Powyższe przeliczenie dotyczy samochodu z silnikiem benzynowym.
Z dieslem to jednak drożej: 228 € przy 2948 cm³
mischka napisał/a: | ale są tacy którzy wniebowzięci bo poza niemcami też płatne |
Kolega Andreas ma takie poglądy.
andreas p napisał/a: | No nareszcie bo jak my jedziemy za granice to wszedzie placimy a u nas bylo wszystko za friko. |
Mnie bardziej martwi Francja ze swoimi strefami ekologicznymi od kwietnia. Lipa szczerze mówiąc dla starszych kamperków bez szans na naklejkę.
Trzeba będzie przerabiać na zabytki.
izola - 2017-03-30, 18:52
jakoś nigdzie nie mogę doczytac jak będą zagraniczne kampery liczone, pisze tylko kampery będą za kazde zaczęte 200 kg płaciły 16 € - górna granica opłaty 130€. tak czy siak jest to kicha
Przydałoby się by Angela uderzyła pięscią w stół
Co do Francji i ich stref ,,,w razie czego w strefach eco bedzie można się wieczorami i nocą poruszać,,,
andreas p cieszy się z opłat za autostrady,,, w lipcu rentkę podwyższą o 2% więc chce to szybko wydać
Spax - 2017-03-30, 19:44
izola napisał/a: | jakoś nigdzie nie mogę doczytac jak będą zagraniczne kampery liczone |
I nie doczytasz, bo nic o tym nie napisali. Znaczy się - my będziemy śmigać za darmochę a Andreas i Ty będziecie bulić.
izola - 2017-03-30, 19:52
na to wygląda...wtedy im wypnę , a andreas p może to wspomagać
Socale - 2017-03-30, 21:54 Temat postu: Re: opłaty w DE za autostrady
moskit napisał/a: | Przeszło- będziemy płacili za autostrady w Niemczech
... |
A dlaczego my?
moskit - 2017-03-31, 09:34
Wszyscy- Mieszkańcy DE i goście, przejezdni też
Aczkolwiek dla mieszkańców DE ma być ulga podatkowa w wysokości opłaty rocznej- czyli zwrot
mischka - 2017-03-31, 13:45
moskit napisał/a: | Aczkolwiek dla mieszkańców DE ma być ulga podatkowa w wysokości opłaty rocznej- czyli zwrot | no niby ma być, z naciskiem na "ma"
izola - 2017-03-31, 19:00
dziś w wiadomościach oznajmili, że maut / opłata za autostrady/ ma najwcześniej być wprowadzona w życie w roku 2019 - jak wszystko pójdzie "gładko" ... ale ,,,Austria juź dziś zapowiada swoje wetto przed EU sądem...
|
|