Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Akumulator do Auta J5 2.5 TD 92r

jacik - 2017-03-29, 11:50
Temat postu: Akumulator do Auta J5 2.5 TD 92r
Jaki akumulator polecacie do auta J5 2.5 TD 92r?
Wcześniej był 92AH ale padł.
Rozważa kupno mniejszego 70-75AH Centre Plus albo jakiś Bosch.
Nie powinno być problemu z mniejszym ?
Auto pali na dotyk a bez przekręcenia kluczyka nie bierze nic prądu.
Wyjazdów planuje dosłownie kilka po Polsce czyli będzie raczej mało używany.
Dodatkowa zaleta mniejszego to szybsze naładowanie i mniejszy pobór prądu przy rozładowaniu podczas jazdy.
Na starym naładowanym palił na dotyk ale niestety w innym aucie do zera mi ktoś rozładował i padł całkiem.

amples - 2017-03-29, 13:54

jacik napisał/a:
Dodatkowa zaleta mniejszego to szybsze naładowanie i mniejszy pobór prądu przy rozładowaniu podczas jazdy
Błędne rozumowanie
ile zużyjesz (np. rozruch) tyle musisz doładować obojętnie czy duży czy mały + samo-rozładowanie .

sweetek - 2017-03-29, 14:07

za 350 zł kupisz 100 Ah i będziesz miał spokój na 3-4 lata.
W zimie im większa pojemność tym lepiej, a z ładowaniem to nie do końca, bo tam masz mocniejszy alternator i przystosowany do dużych akumulatorów.

Socale - 2017-03-29, 21:58

W Inter Carsie powołaj się na Motointegrator i w dobrej cenie kupisz Niemiecki (oryginalny) Cartechnic.

Miałem takie w pierwszym kamperze (J5 2,5TD), jak zdechły już jako 6 letnie to kupiłem identyczne, nawet zrobiłem test tu na forum.
W osobówkach też mi pozdychały i kupiłem dokładnie takie same.
80Ah
Pamiętaj że im ładniejszy akumulator tym większe gówno.
Jeśli wierzysz w technologię i obliczenia to wiesz czego unikać.
Jak ci się trafi Słoweńska "zabawkowa" Topla to bierz w ciemno - tam jeszcze "technologia" nie dotarła i klepią po staremu.
Podobnie Westa z UA

maga - 2017-03-29, 22:20

Socale napisał/a:
Jak ci się trafi Słoweńska "zabawkowa" Topla to bierz w ciemno

Potwierdzam,Topla to bardzo dobre akumulatory,cieszą się dobrą opinią.

StasioiJola - 2017-03-29, 22:35

Słoweńska Topla i Westa z UA - akumulatory bardzo dobre -na przestrzeni ostatnich 10 lat nie miałem prawie żadnej reklamacji. Obecnie trudna dostepność na rynku hurtowym . Co do Cartechnika to Wojtuś- lekko bym polemizował z Tobą. Sprzedawałem wszystkie marki jakie oferował Inter Cars. Jedynie jeszcze Warta dotrzymała by kroku Topli - jeżdziłem w kamperku po 6 lat na Topli /2 akumulatory 100AH/ kilkakrotnie rozładowane prawie do zera. po naładowaniu chodziły jak nowe . Wtedy nie miałem jeszcze solarów. Cartechnic nie wytrzymywał takich operacji. Miałem od klientów pare reklamacji na tę markę. Inter Cars ma jeszcze EXIDE- bardzo średnia jakość i pod swoją marką 4-MAX -potrafią się same rozładować!! :ok Obecnie jeżdżę na Magneti Marelli- ale dopiero 2 rok - myślę że będą niezłe no i cena dość atrakcyjna. 100AH 800A - 338 zł. :szeroki_usmiech :spoko
Bim - 2017-03-29, 22:45

Socale napisał/a:
W Inter Carsie powołaj się na Motointegrator i w dobrej cenie kupisz

Jak to rozumieć na hasło dostanę w cenie hurtowej ?

krimar - 2017-03-29, 22:51

StasioiJola napisał/a:
Westa z UA

mi padła po roku - oddali kasę

obecnie w zabudowie Varta,
a w silniku BOSCH nie wyjmowany od chwili zakupu kampera, po zimowych postojach (bez doładowywania, a jedynie z uruchomieniem silnika raz na 2-3 tygodnie i zaczekaniem aż się zagrzej) od początku listopada do końca marca odpala za pierwszym razem

Socale - 2017-03-29, 23:27

StasioiJola napisał/a:

...
Co do Cartechnika to Wojtuś- lekko bym polemizował z Tobą
...

NIe wątpię że masz argumenty, może mam szczęście do dobrych serii albo po prostu umiem się z materią obchodzić a kto nie umie ten świat przeklina :)
Mnie nie zawiodły jeszcze.
.
Z Motointegrator to są realizowane zamówienia on line a ja zaklepałem i zapowiedziałem odbiór osobisty. Wiem że to jakieś zakłopotanie było ale dostałem w cenie ze strony. Stary do zwrotu oczywiście.

Wojciechu - 2017-03-30, 08:35

Jacik - mam 90 ah Varte - przyjedź - oddam za półdarmo.
Bim - 2017-03-30, 10:31

Dzięki za wyjaśnienie :spoko
jacik - 2017-03-30, 12:20

Oglądałem dzisiaj akumulatory.
Sprzedawca miał Centry i Varty(BOSCH).
Ale doradził mi FIAMM że niby te dają do nowych aut.
FIAMM 80AH 380zł o ile dobrze pamiętam.
Centra plus 80AH cena podobna.
Wolę kupić nowy i mieć spokój.
Futura ma 3 lata gwarancji reszta 2 lata.

jacik - 2017-03-31, 17:24

A co sadzicie o Specbat 100Ah
Jest to produkt ukraińskiej Westy.
320 zł ?