Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Kamera cofania waeco

MAWI - 2017-03-29, 20:53
Temat postu: Kamera cofania waeco
W kamperze mam kamerę cofania WAECO cam 18 .DOMETIC. zauważyłem przy cofaniu ,że obraz na monitorze jest nie ostry , rozmyty . Myślałem ,że po prosu jet to wina zabrudzonej kamery. Ale się schodziło z przetarcie. Dzis przetarłem . Nawet dokładnie zacząłem polerować .Bez efektów. Nie wiem czemu???
Myślę kupię nową i po problemie .Ale cena dość duża. Pomyślałem aby zastąpić ją innej marki . Dokopałem się do kabli i zong. Jakaś dziwna wtyczka sześciopinowa . Nie wiem jaki kolor do czego podłączyć .Może ktoś już to przerabiał. Proszę o każą sugestię. :spoko

CORONAVIRUS - 2017-03-29, 20:59

Wiesiu a resztę świata widzisz fajniej ? Może Vision Express pomoże ? :-P
wirefree - 2017-03-29, 21:28

To złącze typu DIN na alledrogo do dostania ewentualnie dowolny sklep z elektronika. Z tym że te kamery waeco są naprawde dobre warte swej ceny sprawdz dobrze co jest przyczyna.
MAWI - 2017-03-29, 22:45

Na zewnątrz wygląda normalnie . Rozebrałem ją i odkryłem ,że dochodzą do niej cztery kabelki . Wymyśliłem aby pod nie właśnie podpiąć inną kamerkę. NIE WIEM KTÓRY KOLOR POD CO??
Wiem ,że video ,mikrofon,plus 12v i minus.
Co do tego ,że to górna półka to wiem . Myślę ,że może się rozszczelniła i nabrała odrobinę wilgoci???
Sam nie wiem. Wiem ,że po zewnątrz wypolerowałem jej oczko pastą G 3, ale bez efektu.

mrsulki - 2017-03-30, 05:18

Przewody:
czerwony +
czarny -
żółty video
biały audio

MAWI - 2017-03-30, 07:30

Tak też myślałem , ale nie ma tak łatwo.
Na jednej dwópinowej wtyczce mamy; zielony i żółty
Na drugiej czteropinowej czerwony , biały , czarny i czerwony. :shock: :shock: :shock:
Kto pomoże. :bukiet:

stef - 2017-03-30, 08:15

A może to nie wina wtyczki... u mnie w dronie tez raz było ok a raz niewyraźnie... soczewka się odkręciła, tzn poluzowała i czasami przy drganiach było dobrze a raz źle. Wyregulowałem ale znowu to samo... więc wyregulowałem i okleiłem kropelką... trzyma :)
MAWI - 2017-03-30, 08:38

stef napisał/a:
A może to nie wina wtyczki.

To na pewno nie wina wtyczki. Ale ja już poza kamperem zamierzam zastąpić tę WAECO jakąś zamienną. Ale jak ją podłączyć ,di których kabli?

MAWI - 2017-03-30, 15:45

Pomocy , bo mi temat ucieknie.
wirefree - 2017-03-30, 18:38

No to problem bo montowałem podobną carateca i zdobycie dokumentacji zajęło mi kilka dobrych dni. Dlatego najlepiej rozebrac wtyczke miernik w reke i sprawdzasz gdzie plus i minus a pozostałe 2 to audio i video.
MAWI - 2017-03-30, 18:53

Podobno jest jeszcze podgrzewanie i jeszcze jeden kabel???
izola - 2017-03-30, 19:05

może się przyda? trochę materiału o Waeco cam .
http://mvm.eu/WebRoot/Sto...-Broschuere.pdf