Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Nocleg we Wrocławiu, blisko klubu "Firlej"

brams - 2017-04-04, 22:18
Temat postu: Nocleg we Wrocławiu, blisko klubu "Firlej"
Witam kolegów ze stolicy Zdolnego Ślaska. :bukiet:

Chciałbym w dniach 18-21.05.2017 bezpiecznie postawić kampera w miarę blisko klubu muzycznego "Firlej". Mieści się on przy ulicy Grabiszyńskiej 56.

Prosiłbym o namiary. 8-)

Hercer - 2017-04-05, 09:10

Witaj

cosik popatrzę i dam ci namiary - klub jest dość w "centrum" czy może to być spokojna boczna uliczka niedaleko klubu ?

pozdrowionka :spoko

brams - 2017-04-05, 17:40

Adaśko, doprecyzuję: do Wrocławia zajedziemy wieczorem 18 maja.

19 maja wieczorem chcemy iść na koncert do "Firleja".

A 20 i 21 to zwiedzanie miasta. Może faktycznie meta dalej, ale nie na peryferiach.

ps - jakże ja już dawno nie oglądałem "Leona zawodowca". ;) :spoko

Wojciechu - 2017-04-05, 19:04

Ja również jestem zainteresowany miejscówkami we Wrocławiu. Chcieliśmy w listopadzie pozwiedzać miasto i jego atrakcje w kilka kamperów - niestety odstraszyła nas fama o problemach z parkowaniem w okolicach centrum - będę śledził temat :spoko
Hercer - 2017-04-05, 19:22

a to ma być tak na dziko czy pole biwakowe ? :spoko
Wojciechu - 2017-04-05, 21:57

Adamie - daj nam możliwość wyborów - na pewno skorzystamy. :spoko
brams - 2017-04-05, 22:07

Ja poproszę o coś strzeżonego, może być biwak. :bajer
orys - 2017-04-06, 00:19

Co do kempingów to podobno jeszcze jest kemping na Stadionie Olimpijskim ( i podobno dalej jest tam skansen PRL).

Jeśli chodzi zaś o stawanie na dziko, to ja mogę polecić ze swojego "dawnego" podwórka - ulicę Odkrywców. Na jej końcowym fragmencie są tylko działki, szeroka trawka, która dziś już trochę zarasta krzakami, ale zawsze była parkingiem, więc nikt nie będzie się pultał jak się na niej stanie... W dzień tam stoi troche aut działkowców, w nocy nikogo nie powinno być. Cisza, spokój, spokojna dzielnica, najwyżej ktoś z pieskiem przyjdzie, a jednocześnie w granicach 5-10 minutowego spaceru pętla tramwajowa "Oporów", czy duży węzeł przesiadkowy "FAT".

https://goo.gl/maps/u6Kpv3FNhB12

A od biedy to i do Firleja można dodreptać piechotą, pewnie jakieś pół godziny się idzie.

W tych okolicach (które znam najlepiej, bo tam się wychjowałem) jeszcze jest taka opcja, o ile się kto duchów nie boi, bo tam z trzech stron cmentarze :-) W pobliżu pętli Oporów jest taki duży parking: https://goo.gl/maps/LtZZCz7iGHE2.

Można też wjechać w tą drogę na wprost: https://goo.gl/maps/dePtMpuH1Zw, to jest wjazd na teren węzła kolejowego. Na końcu drogi jest taki placyk po prawej, albo można skręcić w lewo pod wiadukt i tam jest taki mały lasek. Za dzieciaka tam sobie robiliśmy biwak i spaliśmy w namiocie, ale uczciwie mówię, że nie byłem tam z 15 lat, więc nie wiem, jak to dzisiaj wygląda :) Zaletą jest to, że do Firleja pięć minut piechotką i zdaje się nawet jest legalne przejscie przez tory dla działkowiczów.

Inną opcją mogą być tereny działkowe w okolicach ulicy Długiej/ Gnieźnieńskiej:

https://goo.gl/maps/Cg3isd5o2sk

Cyryl - 2017-04-06, 05:55

turyści odwiedzający Wrocław kamperami najczęściej stają na parkingu pod Aquaparkiem ul. Petrusewicza. przyjeżdżają wieczorem, nocują i w następny dzień jadą rowerami do centrum lub na piechotę. co do parkingów strzeżonych, moim zdaniem najlepsza opcją jest sprawdzenie parkingu pod hotelem Śląska Wrocław ul. Oporowska. nie musisz obawiać się zdewastowania auta (wiadomo relacje Lech - Śląsk i auto na poznańskich numerach), bo Śląsk gra na stadionie miejskim. możesz spróbować na dawnym terenie Fadromy na przeciw stadionu. wydaje mi się jednak, że parking pod Aquaparkiem mimo, że niestrzeżony i trochę dalej, jest najlepszym wyjściem (najbliżej do centrum). ogródki działkowe czy węzeł kolejowy, wydaje mi się nie jest najlepszym rozwiązaniem. a tak poza tym, daj znać jak przyjedziesz, nie wiem jak Hercen, ale ja chętnie się spotkam.
Hercer - 2017-04-06, 08:22

Witaj Cyryl

ja też bardzo bym się spotkał z Bramsikami z tobą i resztą wiary ale ja w tym czasie będę w trasie - patrząc na datę gdzieś w głębi Szwecji w drodze na Nord Cap :-(

co do kempingów to w tym czasie jak najbardziej Stadion Olimpijski doś dobrze skomunikowany z centrum - sprawdzę jeszcze na grobli pole - czy jeszcze istnieje :-)

pozdrwonionka :spoko

rjas - 2017-04-06, 14:30

Cyryl napisał/a:
turyści odwiedzający Wrocław kamperami najczęściej stają na parkingu pod Aquaparkiem ul. Petrusewicza.

Potwierdzam - staliśmy w październiku cały weekend, był ToyToy to i z kotem nie było problemu. Przystanki tramwajowe 100-200m, więc do centrum bliziutko :spoko

Andrzej_M - 2017-04-06, 15:47

orys napisał/a:
Co do kempingów to podobno jeszcze jest kemping na Stadionie Olimpijskim ( i podobno dalej jest tam skansen PRL).

Domki i budynek toaleto-przysznicowy pośrodku pola to rzeczywiście przełom Gomułki i Gierka (gdzieś widziałem w necie, że w domkach zdarzają się dziury w podłodze ;-). Natomiast jeżeli chodzi o budynek z toaletami i łazienkami przy bramie wjazdowej, to stawiam na Niemców (kolejne warstwy olejnej i część porcelany prawdopodobnie z PRL). Sama lokalizacja natomiast jest OK- obok bramy przystanek tramwajowy i w kwadrans jest się w centrum. Nie wiadomo tylko czy ten kemping jest/będzie już czynny, my byliśmy latem 2016. Nota bene zaczęliśmy od Camping WROCŁAW NR 126 Starodworska 11, ale jak przyjechaliśmy ok 22:00, to brama był zamknięta na głucho, z wywieszoną kartką że brak wolnych miejsc (to info gdyby ktoś czytał ten post w szczycie sezonu).

pagand - 2017-04-06, 20:36

Na terenie "Stadionu Olimpijskiego" można stanąć na parkingu...płatny wjazd 3 złote, ale można stać na jednym z kilku mniejszych lub większych parkingów...Martini stał tuż przy bramie głównej i też było dobrze...

Inne miejsca? Też tuż przy Stadionie Olimpijskim, od strony hali Stulecia jest parking niestrzeżony, bezpłatny...spokojny, bez kręcących się elementów...

Bezpłatny, spokojny parking przy Hali Orbita...

Bliżej Firleja...duży parking przy Carrefour przy ul. Hallera...

Cyryl - 2017-04-06, 20:47

pagand napisał/a:
...Bezpłatny, spokojny parking przy Hali Orbita...

nie tak do końca. 18.05 to jest czwartek, a z tego co pamiętam co czwartek zbierają się tam (nieformalnie) zwolennicy tuningu audio w samochodach, dlatego że jest to oddalone od budynków i w czasie deszczu pod mostem milenijnym można otworzyć drzwi czy bagażnik, aby zaprezentować jakieś mocne głośniki czy subwoofer. przynajmniej tak było parę lat temu. są grzeczni i spokojni, czasem zagląda samochód policyjny, zwykle jest spokojnie i odjeżdżają, ale ze względu na ich zamiłowanie do decybeli, to w czwartki spokojnie raczej się tam nie pośpi.

Nomady - 2017-04-06, 20:53

Brams jak będziesz miał wolny wieczór to na Bajkale koło Kamieńca można zrobić grilla, tam też można przenocować . :kamp . :halo:
brams - 2017-04-06, 22:36

Super, panowie - wielkie dzięki za miejscówki, fajnie, że jest wybór.

A co do spotkania - - zawsze Was miło będzie zobaczyć, a browar z grillem fantastycznie się łączy. :mrgreen:

ccsrally - 2017-04-08, 10:22

Witam
Co do miejscówki blisko klubu firlej to jeśli ci nie Przeszkadza stanie na dziko to jest ulica tęczowa która się kończy ślepo są tam hurtownie strażnicy itp i nikt wieczorkiem tam nie jeździ a do firleja masz spacerkiem 5minut drogi. Co do stania w samym centrum to widziałem kilka kamperow na parkingu przy ulicy purkiniego jest to parking z automatem do płacenia i doba jest chyba w jakiejś dobrej cenie a parking osłonięty krzeczkami

Wojciechu - 2017-04-08, 11:56

Ja również dziękuję - a "ccsrally" - jak się spotkamy na asfalcie w Jarosławcu :pifko
andrzejm94 - 2017-04-10, 14:51

Może ktoś skorzysta, z soboty na niedzielę nocowaliśmy na placu Biedronki obok ZOO we Wrocławiu, było spokojnie, hoć nad ranem gdzieś obok za płotem włączyła się głośna muzyka, ale dało siś spać.
Pozdrawiam

Cyryl - 2017-05-15, 21:01

Brams, to tuż tuż, więc prześlij SMS lub zadzwoń kiedy i gdzie będziesz.
brams - 2017-05-15, 21:15

Cyryl,

Wyjedziemy w czwartek 18 maja, po 16-ej.

Czyli we Wrocławiu będziemy ca 19-19.30.

Jakby co, to daj nr fona na priv :spoko

Cyryl - 2017-05-16, 05:05

numer jest przy mojej metryczce
Cyryl - 2017-05-16, 17:28

20 jest maraton wrocławski, więc będzie sporo utrudnień, lepiej w tym czasie postawić gdzieś kampera i poruszać się rowerami.
brams - 2017-05-16, 19:39

Cyryl, w czwartek dryndnę.
Dzięki zainfo. ;)

pagand - 2017-05-16, 20:02

20 maja maraton wrocławski??? Jaki maraton? Bo z pewnością nie to co jest zwane maratonem, czyli bieg na 42,195 km
Cyryl - 2017-05-16, 20:38

Sorry, pomyłka.
odbędzie się jakiś inny bieg, będąc dzisiaj na Morskim Oku widziałem tabliczki z zakazami zatrzymywania się i wjazdu w rejonie Zacisza i źle skojarzyłem.
będzie to: http://www.biegfirmowy.pl/miasto/wroclaw/program/

brams - 2017-05-19, 23:01

Już po koncercie. Warto było tu przyjechać, oj warto. :mrgreen:

Koncert superrrr, i wielkie dzięki za miejscówkę. :spoko

Aha (acha), stoimy na terenie hurtowni, ulica Tęczowa 300 m od "Firleja".