Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - amerykanska salonka

cysiak - 2017-04-10, 22:30
Temat postu: amerykanska salonka
Kupilem baze pod kampera
GMC savana

i dzisiaj jechalem nim cos kolo 170 km/h
mój stary burnster j5 latał kolo 80 km/h
A komfort prowadzenia.....

I teraz dołoze LPG (koszty jazdy beda takie same)
Moduł kuchenno lazienkowy
Bagazniki na dach i na hak na rowery
Dodatkowe patenty na łóżka w srodku
Webasto
Kasete na kibelek.
I zobaczymy jak sie bedzie kamperowac :)

Jacek Górka - 2017-04-11, 00:37

Znam to autko bo tez miałem salonke :wyszczerzony: szkoda ze silnik nie 5.7 bo 4.3 trochę słaby :gwm Wersja auta też taki golas ale jak przerabiasz na kampera to może i lepiej ;) Jak chcesz jezdzić szybko i czasem po górach to montuj chlodnice oleju bo padnie ci szybko skrzynia :spoko Pozdrawiam
EwaMarek - 2017-04-11, 13:14

Troche sie pomyliłeś. Te samochody nie nadają sie do takich predkosci.
Jak bedziesz zakładał gaz to go sprawdz dokładnie bo jest problemowe strojenie silnika.
Tym bardziej że jest slabe 4,3

sweetek - 2017-04-11, 15:29

miałem blazera z tym silnikiem i chodził na gazie bez problemu (nawet na II generacji) ale spalanie salonki bedzie spore. Na dużym 5,7 paliłby mniej.
cysiak - 2017-04-11, 22:46

EwaMarek napisał/a:
Troche sie pomyliłeś. Te samochody nie nadają sie do takich predkosci.
Jak bedziesz zakładał gaz to go sprawdz dokładnie bo jest problemowe strojenie silnika.
Tym bardziej że jest slabe 4,3

Nie nie pomylilem sie. Navi i telefon byly zgodne 173km/h To nie oznacza ze zamierzam tak jeździć na stałe. Ale 140 spokojnie mozna.
Gaz trzeba zawsze umiec zalozyc i serwisowac to jasne.

cysiak - 2017-04-11, 22:51

Jacek Górka napisał/a:
Znam to autko bo tez miałem salonke :wyszczerzony: szkoda ze silnik nie 5.7 bo 4.3 trochę słaby :gwm Wersja auta też taki golas ale jak przerabiasz na kampera to może i lepiej ;) Jak chcesz jezdzić szybko i czasem po górach to montuj chlodnice oleju bo padnie ci szybko skrzynia :spoko Pozdrawiam

Co do silnika zgoda- też wolałbym 5,7. Ale reszta stanu auta mnie urzekła.
A co do tego że golas hmmm to jest wersja GLADIATOR LEXINGTON wiec sam jestem ciekaw co dla ciebie jest w takim razie bogatą wersją (chyba dałeś się zmylić tym ze przy polerowaniu lakieru zostały zdjęte te festyniarskie kalkomanie :)

A o chlodnicy oleju to musze w takim razie poczytać...

cysiak - 2017-04-11, 23:05

sweetek napisał/a:
miałem blazera z tym silnikiem i chodził na gazie bez problemu (nawet na II generacji) ale spalanie salonki bedzie spore. Na dużym 5,7 paliłby mniej.

Gazownicy z którymi rozmawiałem mówia że 4.3 vortek spali mniej (ale jak ich przycisnąć to okazuje się że - 1 litr mniej co jest z jednej strony odpowiedzią wymijajacą z drugiej "weź odwal się" I tu ich rozumiem- Przy spalaniu 20 litrów !!

Chevrolet express 5.7 na odcinku 800 kilometrów, przelotowa 140-160 km/h (noc pusta autostada), spaliło mi równo 21 litrów gazu/100 km .To jest kosztowo tyle co palił mi mój stary j5 Burstner przy 80/h.
Zobaczymy... o litra się nie będe kłócił ( chyba że o pół litra)

MOPAR - 2017-04-11, 23:10

4.3 to vortec? Miałem taki w Silverado i bym bardzie zwinny niż 5.7 w g20
MOPAR - 2017-04-11, 23:14

A teraz widzę. Silnik fajny. Spisywał się bez problemu i palił znośnie przy ciężkiej nodze. Trudno było się opanowywać żeby mu nie cisnąć. Fajne auto. Gratuluje zakupu.
Jacek Górka - 2017-04-12, 00:10

cysiak napisał/a:
Jacek Górka napisał/a:

A co do tego że golas hmmm to jest wersja GLADIATOR LEXINGTON wiec sam jestem ciekaw co dla ciebie jest w takim razie bogatą wersją (chyba dałeś się zmylić tym ze przy polerowaniu lakieru zostały zdjęte te festyniarskie kalkomanie :)

Słaba wersja bo w twojej salonce brakuje skóry,drewna , rolet na szybach ,zamykanych szafek , podświetleń sufitu itp. felgi tez to prawdopodobnie przyzdobione stalówki ;) Twoje auto było oglądane bo był na nie klient ale przez to że właściciel odpicował wszystko jak psu jajca gość zrezygnował :/ Podobno zajmuje się car detalingiem ale z farbwaniem dywanów to już trochę przesadził :spoko

Powodzenia w przeróbkach i szerokości ;)

cysiak - 2017-04-13, 01:26

Jacek Górka napisał/a:
cysiak napisał/a:
Jacek Górka napisał/a:

Słaba wersja bo w twojej salonce brakuje skóry,drewna , rolet na szybach ,zamykanych szafek , podświetleń sufitu itp. felgi tez to prawdopodobnie przyzdobione stalówki ;) Twoje auto było oglądane bo był na nie klient ale przez to że właściciel odpicował wszystko jak psu jajca gość zrezygnował :/ Podobno zajmuje się car detalingiem ale z farbwaniem dywanów to już trochę przesadził :spoko

Skóry niema to prawda
poza tym gosc który ogladał to jest chyba ślepy bo:
Drewno rolety zamykane szafki podswietlenie sufitu są :)
Poprzedni wlasciciel nie zajmuje sie car detailingiem tylko przed sprzedarzą auta wstawił je do firmy ktora zawodowo czyści auta .gość jest coachem.
A psich jajec nie znalazłem

Poprzedni własciciel spuscił mi cenę poprzednim ogladajacym nie sprzedał mimo że wiecej dawali. Może dlatego że znajowali własnie jajca :bigok

Jacek Górka - 2017-04-13, 18:59

cysiak napisał/a:
Jacek Górka napisał/a:
cysiak napisał/a:
Jacek Górka napisał/a:

Skóry niema to prawda
poza tym gosc który ogladał to jest chyba ślepy bo:
Drewno rolety zamykane szafki podswietlenie sufitu są :)
Poprzedni wlasciciel nie zajmuje sie car detailingiem tylko przed sprzedarzą auta wstawił je do firmy ktora zawodowo czyści auta .gość jest coachem.
A psich jajec nie znalazłem

Poprzedni własciciel spuscił mi cenę poprzednim ogladajacym nie sprzedał mimo że wiecej dawali. Może dlatego że znajowali własnie jajca :bigok

https://www.otomoto.pl/of...html#xtor=SEC-8

Tu dokładnie widać że w twoim modelu brak drewna jak na solonke ;) Dywan na aucie farbowany a szafki jak zamykane na siatke ?? Rolet na oknach i prowadzących je żyłek też nie widać ;)

Powodzenia przy budowie jak sam go nazwałeś bieda kampera :spoko

EwaMarek - 2017-04-13, 20:51

Dajcie spokój - pojazd kupiony, teraz trzeba brać się za przeróbkę na kampera a nie wytykać co jest nie tak.

cyciak - dawaj fotki z tych przeróbek. tylko najpierw poczytaj forum :kawka:

Jacek Górka - 2017-04-13, 21:13

EwaMarek napisał/a:
Dajcie spokój - pojazd kupiony, teraz trzeba brać się za przeróbkę na kampera a nie wytykać co jest nie tak.

cyciak - dawaj fotki z tych przeróbek. tylko najpierw poczytaj forum :kawka:

Jestem za i chętnie pomogę bo znam temat salonek z własnego doświadczenia :spoko

cysiak - 2017-04-14, 04:01

:gwm jacek jak ci wrzuce zdjecia z tych rzeczy których nie widać na zdjeciach a ktore są to jak twoja specjalizacja w salonkach bedzie wygladała? :box
Cyryl - 2017-04-14, 06:06
Temat postu: Re: amerykanska salonka
cysiak napisał/a:
...dzisiaj jechalem nim cos kolo 170 km/h
mój stary burnster j5 latał kolo 80 km/h...

fajnie, ale ja do kampera wsiadam między innymi dlatego, aby nie musieć gonić (zap...ć), czyli robić to czego nie mogę na co dzień - nie spieszyć się.
oczywiście szybszy kamper to frajda, ale granica między odpoczynkiem, a pracą (stresem) może się szybko zatrzeć.

Bronek - 2017-04-14, 07:54

Jest, fajny, inny i wolnossący.

Oczywiście to mój pkt.. Nie gazuje się amerykańskich silników a ewentualnie wymiena na większe.

Porsche na gazie czy Maybach?
Dlaczego ludzie ukrywają wlewy gazu? Nie tylko by parkować gdzie nie wolno ale wstyd zajechać Hammerem z butlą.

Powodzenia, niech Cię cieszy sam jego wygląd. Podobny do buldoga, pekińczyka i innych szpetnych psów ale własnych i pięknych

Obecnie mam autko na Vorteku 5,3 v8 z 310 km
Miałem 5,7 i oba na nasze warunki są ok
3,6 v6 Pentastar żony to też miodzio

Moc chłopa i samochodu bierze się z wielkości ile może wypić i wypal7ć :bajer

Ad gaz, jeśli już to ze względu na całokształt kamperowy, silnik, ogrzewanie woda a nawet agregat.
Ta kompleksowość ma sens.
Czyli to co pisałem o kant :dupa y rozbić
Rób swoje :spoko

I kamper i tak jako specjalny kempingowy w prawie 80/h może

Wojciechu - 2017-04-14, 09:36

Popieram myśl Bronka. Sam chętnie jeździłbym czymś takim na co dzień. :spoko
silny - 2017-04-14, 11:19

jaką długość ma paka
Jacek Górka - 2017-04-14, 12:48

cysiak napisał/a:
:gwm jacek jak ci wrzuce zdjecia z tych rzeczy których nie widać na zdjeciach a ktore są to jak twoja specjalizacja w salonkach bedzie wygladała? :box

Jak nie widać to pochwal się co masz :box2 :spoko