Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - stopień wejściowy - składany w zabudowe

EwaMarek - 2008-07-21, 22:10
Temat postu: stopień wejściowy - składany w zabudowe
obecnie używam stopnia wejsciowego - taborecika

mam dość wiecznego wyjmowania i chowania.

jak to zrobić w kamperze w którym nie było nigdy stopnia chowanego ???

Jule - 2008-07-21, 22:34

Wydaje mi sie ze jak mozna sobie taki dokupic, to jakos tam zamontowac sie tez da.

http://www.omnistor.com/d/products/steptech.php

EwaMarek - 2008-07-22, 08:49

łatwo napisać a trudniej zrobić....

w tym problem że orginalnie zabudowa stopnia jest wkomponowana w spojler dolny kampera.

jak wytne dziure to co dalej????????? czym to ładnie zasłonić?????????

konstrukcja wsporcza to mniejszy problem ale też nie zabardzo wiem jak to zrobić :roll:

kiedyś na forum był taki temat ale nie wiem gdzie :?:

Kamperfan - 2008-07-22, 11:04

Może pomocny będzie opis, który onegdaj zamieściłem na innym forum:
Schodek składany elektrycznie jest znanym rozwiązaniem w kamperach nowszej generacji, ale może być zamontowany również w starszych pojazdach. W moim kamperze (rocznik 1993) była tylko "wnęka" pod bocznymi drzwiami wejściowymi. Gotowy schodek z napędem elektrycznym 12V kupiłem przed laty na wyprzedaży w sklepie karawaningowym znanej sieci "Fritz Bergera" ( www.fritz-berger.de ) pod Norymbergą. Do tego dokupiłem wyłącznik dwubiegunowy i przekaźnik (dostępne w naszych sklepach) i poprowadziłem przewody ze skrzynki bezpieczników do ścianki meblowej przy drzwiach wejściowych. Tu właśnie wmontowałem wyłącznik dwubiegunowy tak, by był w zasięgu ręki przy wchodzeniu do kampera i podłączyłem kabelki od schodka. Schodek wysuwa się po naciśnięciu i przytrzymaniu górnej części klawisza wyłącznika oraz chowa się po wciśnięciu dolnej części klawisza i także (co jest ważne) składa sie automatycznie po włączeniu stacyjki - zbędna jest sygnalizacja akustyczna i nie ma niebezpieczeństwa jazdy z wysuniętym schodkiem.

Dodam jeszcze, że po złożeniu schodek całkowicie chowa się pod atrapę - widoczna jest tylko krawędź czołowa stopnia. Powodzenia!

EwaMarek - 2008-08-05, 22:10

można fotke?
Kamperfan - 2008-08-12, 22:34

Na życzenie zamieszczam zdjęcia schodka w moim kamperze. Schodek wysuwany jest manualnie przyciskiem (w górę) wyłącznika dwubiegunowego i ma dwie opcje składania: automatycznie - po włączeniu stacyjki oraz manualnie - przyciskiem (w dół).
EwaMarek - 2009-05-06, 19:54

no i stało sie - kupiłem stopień otwierany ręcznie z katalogu frankany
dużo tańszy niż te omnistora

polecam

darek 61 - 2009-05-06, 20:26

Można prosić link foto,jaka cena?
EwaMarek - 2009-05-06, 21:15

fotka
darek 61 - 2009-05-08, 13:10

EwaMarek, rozmawiałem z panem Częstochowy co sprzedaje te stopnie,ale nie umiał mi powiedzieć czy ten stopień będzie pasował do mojej zabudowy.Widzę że mamy prawie takie same auta,więc pytam Was,czy pasuje i czy jesteście z niego zadowoleni. :spoko
EwaMarek - 2009-05-08, 20:43

jest ok
fajniejszy jest ellektryczny no ale kasa....

trochę się namęczyłem z montażem
myśłałem że trzeba bedzie zrobić jakąś rame ale się okazało że bedzie za nisko. przykręciłem od spodu do istniejącego stopnia w zabudowie podkładając dystanse żeby nie zgnieśc śrubami plastykowej osłony . troche otwory nie pasowały więc trzeba było przewiercić nowe

darek 61 - 2009-05-08, 20:55

Dzięki za opinie chyba się zdecyduje.
EwaMarek - 2009-05-08, 20:56

jak nie zapomne to zrobie fotki i wkleje jutro
EwaMarek - 2009-05-08, 20:58

nie wiem jak masz u siebie zrobiony stopień ale ja żeby było równo do wchodzenia mam dołożoną sklejkę 10mm i przez nią mocowany jest składany stopień dodatkowo calość zakrywa guma :-)
darek 61 - 2009-05-08, 21:01

fotka by się przydała
EwaMarek - 2009-05-09, 06:46

fotki robiłem wczoraj wieczorem więc są sredniej jakości

niepotrzebnie wywierciłem otwór na ramie drzwi bo to nic nie trzyma ale producent stopnia tam zrobił pierwszy otwór.

lepeiej wywierć otwory na śruby dalej od brzegu drzwi

darek 61 - 2009-05-09, 11:07

Dzięki za fotki,myślę że warto kupić,ale niepotrzebnie o 6;46 to pisałeś trzeba było sobie pospać.Duże dzięki :dzieki :dzieki
EwaMarek - 2009-05-09, 13:05

:spoko

dzisiaj musialem wczesniej wstać :(

na wyjazdy stopień chowany to super sprawa
natomiast na postój lepeij mieć zwykły stołek-stopień bo jest wiekszy :wyszczerzony:

Skorpion - 2009-05-09, 13:18

Ja mam taki stoleczek stopien a to tylko dlatego ,ze gdy jedzie z nami moja mama musi jakos dostac sie do srodka.Bo ma juz 83 latka.
EwaMarek - 2009-05-09, 13:26

to jak wchodzisz do kampera - susem :lol:

kamper jest za wysoki żeby wygodnie wejśc do środka
dodatkowo jak parkujesz na nierównym terenie i wypoziomujesz to czasami i taki stopień to za mało..

Skorpion - 2009-05-09, 14:44

no jasne wskakuje z rozpedu :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
sasquatch - 2009-05-11, 15:22

Posiadam taki stopień z demontażu (dorobiłem się elektrycznego - ale chyba jeszcze przed WARKOTEM :roll: ). Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę na priv.
xr5pl - 2013-03-16, 21:56

a ja uzywam skrzynki na piwo jako stopnia... troche obciachowo to wyglada ale co tam .
Mazby - 2013-04-13, 17:03

ja też mam taki stopień do odstąpienia - Talento '93. Był taki długi, że zmniejszał mi prześwit pod autem do sytuacji kłopotliwych. Wywaliłem i używam składanego, 2 stopniowego z aluminium, takiej drabinki domowej.