brams - 2017-04-18, 20:46 Temat postu: Sardynia - Al Sole della SardegnaJeśli nie stanie się nic nieprzewidzianego, to z początkiem czerwca pojedziemy w 2 kampery na Sardynię.
Na wyspę chcemy dostać się promem relacji Livorno - Olbia.
Przygotowania do podróży zacznę od kilku łatwych pytań:
-które nadmorskie drogi omijać z uwagi na ich niekamperowość,
-gdzie należy bezwzględnie pojechać,
-kempingi, czy dziki?
Dzięki za wszelakie podpowiedzi.KulkiDwie - 2017-04-19, 08:10 Temat postu: Re: Sardynia - Al Sole della SardegnaWitam
Na Sardynii spędziliśmy 2 x po 2 tygodnie w maju 2015 i 2016.
Co prawda nie kamperem, a zwykłym samochodem, w którym jednak spędzaliśmy noce, zawsze gdzieś na dziko.
Objechaliśmy wyspę dookoła dwukrotnie, często zapuszczając się także do jej wnętrza.
brams napisał/a:
-które nadmorskie drogi omijać z uwagi na ich niekamperowość
Z racji pewnej bliskości zainteresowań , a także podobnej do niektórych kamperów słabości silnika naszego ówczesnego pojazdu zwracam zwykle uwagę na to jak radzą sobie w różnych miejscach kampery.
Jedynym chyba nadmorskim obszarem z pewnymi powiedzmy trudnościami w poruszaniu się może być rejon i droga Torre dei Corsari-Giuspini-Iglesias oraz jej nadmorska wersja przez Bugerru i Masuę. Ale widziałem tam kampery, nad plażą Portixeddu jest nawet specjalnie dla nich przeznaczony parking tarasowy, sądzę miejsce godne polecenia.
Nie radziłbym jedynie zapuszczania się na słynną plażę i wydmy Piscinas. Dojazd jest szutrówkami/b. wąską i krętą asfaltówką.
Poza tym wszędzie na wyspie są to normalne drogi.
brams napisał/a:
-gdzie należy bezwzględnie pojechać
Najlepiej wszędzie bo nie ma takiego rejonu który byłby wyraźnie mniej atrakcyjny od innego. Jak dla mnie - ładniejsza jest południowa połowa wyspy niż północna i wschodnia - niż zachodnia. Ale przy Stintino (pn-zach) jest słynna plaża La Pelosa , także nie jest to regułą...
Takich miejsc jest naprawdę dużo , jaskinie, różne inne ciekawostki, miejsca antyczne, zależy czy chcecie skupić się na plażach, czy jednak coś też pozwiedzać...
Takie "must see" na pierwszy raz to:
-Alghero
-La Pelosa
-Castelsardo+Roccia dell'Elephante
-Capo Testa
-Bosa
-plaża Li Cossi
-Trinita di Saccargia
-inne pizańskie kościoły w północno-zachodniej części wyspy
-nurag Su Nuraxi (lub Santu Antine czy Losa)
-wydmy Porto Pino
-plaże Chia
-plaże Villasimius
-Cagliari
-Zatoka Orosei (droga SS 125 Baunei-Dorgali) (przy przełęczy Genna Silana jest wielki plac noclegowy dla kamperów)
-podobno zamalowane muralami Orgosolo (nie byłem)
-plaże, plaże, plaże... praktycznie na jaką by się nie zajechało, będzie ładnie
brams napisał/a:
-kempingi, czy dziki?
My zawsze i wszędzie tylko na dziko, ale to już jak kto woli...
W maju nie ma z tym problemu, chociaż z tego co wiem np przy plaży Mari Ermi i w ogóle w tej okolicy (płw. Sinis) pojawiły się tablice z odpłatnością za postój nie tylko dzienny ale i nocny . A jest tam taki cypelek, gdzie stoi sporo kamperów...
Fajne miejsce w lasku znaleźliśmy też po drugiej stronie - przy totalnie dzikiej plaży Feraxi.
W maju przeważająca część (o ile nie prawie wszystkie) parkingów przy plażach jest bezpłatnych, w bardzo wielu miejscach widać stojące na dziko kampery.Jary70 - 2017-04-19, 21:23 Byłem we wrześniu całe 13 dni na północy Sardynii. Kolega opisał dość wyczerpująco. Wyspa jest przepiękna. Płyneliśmy z Livorno jest kilku armatorów najkorzystniej wypadł Grimaldi. Wybraliśmy dzień na pokładzie był basen, warto zabrać z kampera ręcznik ja mam takie fajne małe składane leżaczki przydały się, plażowaliśmy na pokładzie 8 godzinna podróż szybko minęła. Do listy miasteczek północy dodałbym Porto Cervo, w Palau skałę niedźwiedzia i wypad na archipelag la Madalena, w Alghero wycieczkę do jaskini Neptuna i drogę do Bosa przecudna, po drodze przepiękna plaża jakieś 10 km za Alghero.
Na 13 dni 3 dni na kempingu, bardzo dużo parkingów miejskich położonych przy znanych plażach płatne od godz.8 do 20 ceny różne od 0,8 do 1,5€ za godzinę, nocka gratis, parkingi różnie wyposażone ale zadbane.
Wyspa super do kamerowania, mniej przyjazne wydaje się wschodnie wybrzeże, tam spotkaliśmy zakazy dla kamperów. Wracam na południe we wrześniu.
Dodam Brams byłem bliźniaczym kamperkiem brams - 2017-04-19, 22:29 KulkiDwie, Jary70,
Po przejrzeniu niektórych z polecanych przez Was miejsc obawiam się, czy przewidziane ca 16-18 dni na wyspę starczy....
ps - Jarek, pewnie z tego samego źródełka te nasze iksy gie o trzysta dwa, co? KulkiDwie - 2017-04-20, 12:36
Jary70 napisał/a:
Do listy miasteczek północy dodałbym Porto Cervo
A w nim kościółek Stella Maris, który może nie jest supercennym zabytkiem, ale robi wrażenie swoją architekturą nieco przypominającą Cyklady...
Jary70 napisał/a:
w Alghero wycieczkę do jaskini Neptuna
Jaskinia akurat szału na nas nie zrobiła, więc jej nie podałem... ale na pewno warto, choćby zejście do niej po schodkach jest spektakularne .
Po drodze można zajrzeć do nuraga Palmavera.
brams napisał/a:
obawiam się, czy przewidziane ca 16-18 dni na wyspę starczy....
Na objechanie jej dookoła, zaliczenie najważniejszych miejsc i spędzenie 2-3 dni w całości na plażach - powinno wystarczyć.
Na wgłębienie się również w interior - raczej już nie.
Na Sardynii drogi są łatwiejsze niż na Korsyce, ale sama wyspa jest większa i trzeba liczyć około 2000 km na jej objechanie dookoła.
Wg mnie warto czasem wjechać "wgłąb" by zobaczyć fajnie położone miejscowości, jak np Burgos:
Aggius
Ullassai
Gairo
albo inne ciekawostki jak:
ruinę kościoła w Martis
termy w Fordongianus
betyle w Tamuli (koło Macomeru)
zalany budynek na zbiorniku na rzece Tirso
skalny grzyb w Arzachenie
i sporo innych....
Jary70 - 2017-04-20, 21:37
brams napisał/a:
ps - Jarek, pewnie z tego samego źródełka te nasze iksy gie o trzysta dwa, co?
Źródełko jest solidne, myślę że jesteś zadowolony.
Dzięki za piwko, jak coś dzwoń.brams - 2017-04-22, 00:22 KulkiDwie, a Wasz opis jest gdzie????
Bo zdjęcia są, hmmm.... zachęcające.
Jarek - no pewnie, że zadzwonię!!! jedrek49 - 2017-04-22, 11:56 witam
czy na promie do Sardyni mozna plynac w kamperze?
pozdrawiamKulkiDwie - 2017-04-22, 19:47
brams napisał/a:
KulkiDwie, a Wasz opis jest gdzie????
Bo zdjęcia są, hmmm.... zachęcające.
Na innym, niekamperowym forum, na którym popełniliśmy chyba ze 20 już wyjazdowych relacji., a do którego troszkę nie pasujemy ze względu na sposób podróżowania
Sardynia jest w tym wątku, to strona pierwsza ze spisami treści.
witam
czy na promie do Sardyni mozna plynac w kamperze?
pozdrawiam
Nie można.jedrek49 - 2017-04-23, 09:29 witam
sliczne dzieki za informacjebrams - 2017-04-23, 19:48 KulkiDwie, zdjęcia ze strony 148 z "Sardynii z planem"są FENOMENALNE!!!
Dzisiaj zrobiliśmy zdroworozsądkowy plan, z którego wynika, że na emeryturze będziemy jeździć po kilka miesięcy tu i ówdzie.
A tymczasem na tym wyjeździe skupimy się na dość dokładnym zapoznaniu z górną, północną częścią wyspy. Południe niech niecierpliwie czeka i tęskni.
Po zacumowaniu w Olbii dalszy plan obejmuje:
Costa Smeralda,
La Maddalena
Santa Teresa Gallura
Costa Paradiso
Castelsardo
Spiaggia della Pelosa
Alghero
Bosa
Orgosolo??? (chyba nie...)
Kanion Gola Su Gorropu
Golfo di Orosei
Czy do używania gumowca na włoskich wodach morskich potrzebne są jakieś uprawnienia, opłaty itp.?barwol - 2017-05-01, 20:22 A co robicie z promem? Rezerwujecie JUŻ czy jedziecie i kupujecie bilet na miejscu? Wybieram się w pierwszej połowie sierpnia i nie wiem co zrobić. Nie lubię być uwiązany biletem ale może warto...? I jeszcze jedna wątpliwość - rowery. Czy zabrać ze sobą czy ze względy na różnice poziomów lepiej zapomnieć? Nie chcę ciągnąć ze sobą niepotrzebnego ogona...brams - 2017-05-04, 15:44 Nie rezerwujemy, podobnie jak w ubiegłym roku na Korsykę. Z tym, że jedziemy na początku czerwca, a sierpień to sama pełnia sezonu i możesz mieć kłopot.
Rowery biorę, ale elektryczne.
Z tego co widzę na googlemapach to są miejsca "płaskie". Np. na północ od Sassari.Jary70 - 2017-05-07, 12:42 Miałem rowery składaki i korzystałem z nich, po miastach czy do sklepu. Jak planujesz na dziko zabierałbym, miałem też większy wózeczek (kotkowy) który przydał mi się na graty plażowe, do niektórych plaż dochodziliśmy.
Promy z sierpniem nie ryzykowałbym w "necie" masz wybór.Sznurek - 2017-07-18, 13:26 Ponieważ w sobotę wróciliśmy z Sardynii zrobiłem małe zestawienia miejsc, które może się komuś przydać.BaWa - 2017-07-18, 14:07 Takie rzeczy zawsze nagradzamy brams - 2017-07-18, 22:07 Dzięki!!!
inowa - 2017-07-20, 19:27 Za takie zestawienie na 1 kartce musi polecieć
Sardynia też na naszej liście na przyszłość Filip.Z - 2017-08-14, 18:50 Witam po przeczytaniu tego postu dorzucę coś od siebie pominę inne WAŻNE miejsca które zostały już opisane i dołożę coś-może kiedyś ktoś.
Tak więc prom z Livorno do Olbii z trzema noclegami po drodze
1 Niemcy
Waldcamp Pöhl
Haupstraße, 08543 Pöhl, Niemcy
50.541362, 12.186541 ok 30euro
2 Austria
Natterer See 1, 6161 Natters, Austria
natterersee.com
+43 512 546732 ok 50euro
super ostatni deszcz
3 Włochy
Camping Fossalta
Str. del Roccolino, 22, 37017 Lazise VR, Włochy
45.480727, 10.722758 drogo
Modena i muzeum Ferrari
(trzeba zobaczyć dlatego nie wstawiam fotek)
no 1 dalej jetem biednyFilip.Z - 2017-08-14, 19:08 przepraszam piszę z kampingu i wycina mnie te fotki to Austria i manufaktura Enzo
Tutaj chciałem się chwilę zatrzymać dwie załogi co robimy autostrada czy SS12 no ile można auto..........
SS12 180km z Modeny do Lukka przez Abetone finał ok 4,5h i smród klocków- raz warto
Filip.Z - 2017-08-15, 11:55 Witam wybaczcie będę pisał po trochu chodzi o internet jestem na kempingu i szału nie ma ale do rzeczy;
Sardynia no cóż bardzo ładna wyspa w moich wyobrażeniach miała być wypłaszczona po Korsyce-nic bardziej mylnego.
Zrobiliśmy ją dookoła po liniach brzegowych ok 2000 km z tego tylko 20 autostradą.
Trasy śliczne dochodzące do 1200m n.p.m jak ktoś ma więcej czasu WARTO
Ze względu na siestę warto tankować do 12 mieliśmy raz problem ze znalezieniem stacji ale udało się samoobsługowa dwa dystrybutory i coś w rodzaju bankomatu pod dużym drzewem średnio 1,35/ON.
Taka sama sytuacja jest z marketami tutaj według mnie najkorzystniej cenowo Eurospin.
Jeśli chodzi o restauracje to jest HIT dużo startuje od 19 tak też było w Cagliari ,było nerwowo bo zwiedzania i chodzenia a tu tylko zimny sandwich.Cagliari
Prowincja Cagliari, Włochy
39.206888, 9.124138
Darmowy parking w Cagliari troszkę jest do centrum i był sezon.
Kolejna sprawa to miejsca do zwiedzania niektóre też np od 16 wioska nuragów Serra Orrios
Na wyspie Capera muzeum Garibaldiego w poniedziałek nieczynne Makłowicz był ja nie
Jest też masa miejsc które czynne są przez cały dzień dlatego necik
My byliśmy z dziećmi dlatego tylko kempingi i tu też uwaga niektóre do 20 inny 20:30 dlatego 19 jest bezpiecznie
Jest sporo znaków przy drogach gdzie można zrobić serwis i spanie na dziko jak najbardziej wchodzi w grę.
Oto lista kempingów na których byliśmy my ceny 45-55euro;
1 Arzachena -Centro Vacanze Issuledda
2 La Maddalena -Abbatoggia Village Src
3 Valledoria -La Foca
4 Alghero -Villagio-Torre Del Porticciolo 11km do groty Neptuna
5 Marina Di Cabas- Camping is Aruttas
6 Sant Antioco- Camping Tonnara
7 Villasimius- Spiaggia Del Riso Villaggio Camping
8 Arbatax- Telis
9 Budoni- Pedra&Cupa
Jeśli chodzi o mnie to
1 Arbatax
2 La Maddalena
3 Sant Antioco
C.D.N Filip.Z - 2017-08-15, 12:02 Dołożę parę fotek a w kolejnym poscie napiszę o miejscach bo jest co zwiedzać.brams - 2017-08-15, 21:54 No.
I to jest super-zachęta. Filipie - poproszę o jeszcze. Filip.Z - 2017-08-16, 09:28
tak więc
1 NORA najstarsze miasto Sardyni a w zasadzie ruiny wejście tylko z przewodnikiem
jęz. włoski i angielski bardzo fajnie z lekkim jajem nasz był ANDRE -chyba cena za3os 19euro
Polecam w pobliżu bar restauracja parking płatny i plaża.
2 San Giovanni Di Sinis
09072 San Giovanni di Sinis OR, Włochy
39.882144, 8.438391
Kościółek z piątego wieku zbudowany na nekropolii
koło niego stoją małe kolejki aby przejechać do Tharros ruin fenickiego miasta
Oprócz pięknych widoków jeziora i miasteczka Cabras to tu mamy region Botargi tej ikry z Cefala
3 Groty jest ich sporo na wyspie
--Neptuna statkiem z Alghero bądż z góry i schody coś w rodzaju tych Aragona
-Grotte di Su Manau niestety za późno i nerwy ale kilka kilometrów dalej jest
Tempio di Antas ruiny rzymskiej budowli i ślady nuragów zwiedzamy sami max1h
-Grotta di Inspinioli schodzimy na 50 i 70 m w dół super sprawa wejście tylko z przewodnikiem
o każdej pełnej godzinie cena ok7euro zakaz foto pokusa była silniejsza
-Grotte del Bue Marino
Dorgali, 08022 Dorgali NU, Włochy
40.246946, 9.622749 tutaj nie byliśmy mimo że blisko tej w/w powód tylko rejs
4 Tomba dei Giganti grobowiec gigantów
Grotte del Bue Marino
Dorgali, 08022 Dorgali NU, Włochy
40.246946, 9.622749
Wstęp wolny nikogo nie ma w sam raz aby rozprostować kości max1h
Z Oristano do Iglesias wybraliśmy drogę SS 126 przejeżdżając przez Guspini i Arbus w bok na
drogę zrobiliśmy ponad 20km godzinka stracona po to aby zobaczyć niefunkcjonującą już
kopalnie srebra teren zamknięty ale widoki Filip.Z - 2017-08-16, 09:47 Przepraszam fotki osobno wrzucę irytuje mnie ten internet;
Jeszcze sprostowanko droga do kopalni srebra ma numer SP4
Filip.Z - 2017-08-16, 18:44 Wrzucam jeszcze kilka fotek na zachęte Filip.Z - 2017-08-17, 10:34 Witam postanowiłem napisać jeszcze jednego posta odnośnie plaż, choć zostało o nich wiele napisane to ja dodam że w sklepikach są mapy tylko z nimi.
Mimo pełni sezonu każdy znajdzie coś dla siebie.
Pozdrawiam
i namawiambrams - 2017-08-17, 21:07
Filip.Z napisał/a:
Pozdrawiam i namawiam
Czuję się namówiony i już się
Jeszcze 29 dób.brams - 2017-09-13, 21:19 Ufff, wystarczy na ten raz.
Południe - może kiedyś.
Po wielu godzinach ślęczenia na GM zrobiłem mapkę, do której legenda jest prosta:
- na zielono - za darmo,
- na różowo - nie wiem,
- na buraczkowo - płatne.
Oczywiście, może to być już nieaktualne, ale może nie.
Oto
mapa noclegów na Sardyni - część północna i trochę południabrams - 2017-10-19, 20:44 3 noclegi na dzika, więc mapka aktualna, ale tak jakoś słabo. Znaczy, miejscówki są bene, ale na wielu nie można postać dłużej niż do 20-tej, a już wcale ponoclegować.
Byliśmy przepędzani przez Sardyńczyków i nasłanych przez nich karabinierów.
Ci ostatni byli sytuacją mocno zażenowani, ale po zakapowaniu interwencja musiała stać się ciałem.
Nie gniewałem się na to prawie wcale, bo szanuję prawa gospodarza, ale faktem też jest, że by to szlag jaśnisty trafił!!
Oto kolejna część, a w niej o tym jak Elefancik spotkał Roccia dell'Elefante, czyli skałę w
kształcie....słonia, a także reminiscencje z pobytu na plaży przed Stintino (przepięknie) i w
Stintino (też ładnie).
Jurek121175 - 2017-11-07, 11:31 No, no Widzę, że "Elefancik" zabrał Was w piękną podróż Marzy mi się taka brams - 2017-11-08, 18:12 Jurek - wszystko przed Wami!
Część 5:
część 6 i zarazem ostatnia:
Fortunatamente, è finita.Jurek121175 - 2017-11-08, 20:50 Oby Twoje słowa prorocze były jarek73 - 2017-11-08, 21:52 Jeszcze raz gratuluję i podziwiam , nic Wam nie ujmując widzimy jak amatorskie klipy mogą być fajne , kiedyś potrzebny był by helikopter i studio montażowe.
Napisałem list do mikołaja co by mi drona przyniósł , a Was proszę o następne części co by wzór i motywacja była brams - 2017-11-13, 20:44 Jarek, poruszyłeś ciekawy wątek utrwalania własnych podróży.
Dawno, dawno temu zauważyłem, że jakiekolwiek filmy z naszych podróży dłuższe niż 10 minut szybko powodują znużenie oglądających.
To jest tak, jak oglądanie albumów ze zdjęciami . Dla przykładu- własne zdjęcia ślubne oglądałem może ze 4 razy....
Nie żyjąc nazbyt często przeszłością, cieszę się z całych sił teraźniejszością.
Mam drona Mavic z kamerą obsługującą rozdzielczość 4K,
Filmy obrabiam stosunkowo niedrogim programem Magix Movie Edit Pro Plus. Komputer jeszcze nadąża, choć słyszę, że lekko mu nie jest.
Aby zrobić choć kilkuminutowy filmik potrzebuję naprawdę sporo materiału wyjściowego, więc czasem filmik jest zaiste, króciutki. fabian - 2018-08-16, 13:39 Czy możecie polecić jakieś miejscówki z możliwością zaparkowania zaraz przy morzu, jak np spiaggia curcurica ?KulkiDwie - 2018-08-17, 09:16
fabian napisał/a:
Czy możecie polecić jakieś miejscówki z możliwością zaparkowania zaraz przy morzu, jak np spiaggia curcurica ?
Nieopodal, kawałek na północ - 40.491692, 9.816903 - spiaggia Berchida
Jeszcze dalej - 40.593130, 9.755445 - plaża La Caletta
Na południe - 39.802716, 9.671578 - okolice Cardedu (plaża żwirowa)
39.320017, 9.602147 - plaża Feraxi (w sezonie może być płatny wjazd - stała przyczepa do poboru opłat)
Zachodnie wybrzeże - północny kraniec plaż Mari Ermi (podobno już płatny postój) -39.973220, 8.393319
można spróbować też tu - plaża Rena Bianca - 41.047918, 9.524225 - są zakazy parkowania i płatny parking przy drodze ale poza sezonem na placyku przy plaży stało kilka kamperów.1stasiu - 2019-10-19, 13:18 Witam. Czy był ktoś na Sardynii zimą (styczeń,luty)?