| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Jak sprawdzić co czai się pod podłogą
listewka - 2017-04-21, 17:53 Temat postu: Jak sprawdzić co czai się pod podłogą Witajcie, poszukuję kampera na vanie. Znalazłem ofertę weinsberga 541. Na pierwszy rzut oka wszystko było ok - z tym że samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy na 3 osoby? Okazało się że nie jest to oryginalny weinsberg a przeróbka na vanie.
No i tutaj powstaje zagwozdka. Czy da się jakoś sprawdzić czy przeróbka została zrobiona dobrze?
Chodzi mi o wszystko czego nie widać - uszczelnienie, ocieplenie instalacje.... Bo z wierzchu wygląda ok. Nie znam się na tym a nie chciałbym wtopić.
No i co sądzicie o tej rejestracji na ciężarowy?
Z góry dziękuję za Waszą pomoc
Track222 - 2017-04-21, 18:07
Pierwsze to należało by się przedstawić, uzupełnić avatara a później zadawać pytania. Pozdrawiam
listewka - 2017-04-21, 18:25
Miało być tak miło, a tu na wejściu strzał z liścia
Z góry przepraszam wszystkich których mogłem niechcący urazić. Zapisałem się przed chwilą. Przywitałem się w regulaminowym miejscu, a że nie jestem bywalcem przyjmuję, że wykazałem się gracją słonia.... sorry. Ale obcując z weteranami z pewnością szybko nabiorę ogłady
mischka - 2017-04-21, 19:27
Track222, przywitał się...
CORONAVIRUS - 2017-04-21, 19:45 Temat postu: Re: Jak sprawdzić co czai się pod podłogą
| listewka napisał/a: |
Chodzi mi o wszystko czego nie widać - uszczelnienie, ocieplenie instalacje.... Bo z wierzchu wygląda ok. Nie znam się na tym a nie chciałbym wtopić.
|
jak się nie znasz to i nasze rady nic Tobie nie pomogą , nie wiesz gdzie zajrzeć i z czym porównać a nawet jak będziesz wiedział gdzie to nie będziesz wiedział jak się do tego dobrać ... dobra rada dla żółtodziobów to poprosić o pomoc kogos kto się zna , kogoś kto z własnej praktyki wie jak i co powinno wyglądać by było OK . I nie jest prawdą,że z fabryki wychodzą zajefajnie dopracowane fury , niestety tam idą na ilość a nie jakość i baboli robią sporo
nie znasz się nie ryzykuj byś potem tu nie płakał i nie pisał ,że ktoś zrobił kogoś w konia bo ktoś myślał,że jest ok jak nie wiedział jak ok wygląda .
Track222 - 2017-04-21, 20:21
| mischka napisał/a: | | Track222, przywitał się... |
Super
listewka - 2017-04-21, 22:53 Temat postu: Re: Jak sprawdzić co czai się pod podłogą [/quote]
jak się nie znasz to i nasze rady nic Tobie nie pomogą , nie wiesz gdzie zajrzeć i z czym porównać a nawet jak będziesz wiedział gdzie to nie będziesz wiedział jak się do tego dobrać ... dobra rada dla żółtodziobów to poprosić o pomoc kogos kto się zna , kogoś kto z własnej praktyki wie jak i co powinno wyglądać by było OK . I nie jest prawdą,że z fabryki wychodzą zajefajnie dopracowane fury , niestety tam idą na ilość a nie jakość i baboli robią sporo
nie znasz się nie ryzykuj byś potem tu nie płakał i nie pisał ,że ktoś zrobił kogoś w konia bo ktoś myślał,że jest ok jak nie wiedział jak ok wygląda .[/quote]
Ja nawet bym się nie brał za sprawdzanie. Daleki jestem od udawanie eksperta i robienia mądrych min. Bardziej chciałem podpytać czy ktoś kto się zna jest w stanie coś powiedzieć, czy bez rozkręcania ścian i tak będzie to kupowanie kota w worku.
Zaraz będzie drugie pytanie, skąd takiego eksperta wyczarować
CORONAVIRUS - 2017-04-22, 07:51 Temat postu: Re: Jak sprawdzić co czai się pod podłogą
| listewka napisał/a: |
Zaraz będzie drugie pytanie, skąd takiego eksperta wyczarować |
w wawie to akurat problemów nie ma , złóż ofertę to sami się znajdą
listewka - 2017-04-22, 10:37 Temat postu: Re: Jak sprawdzić co czai się pod podłogą
| BIORCA napisał/a: | | listewka napisał/a: |
Zaraz będzie drugie pytanie, skąd takiego eksperta wyczarować |
w wawie to akurat problemów nie ma , złóż ofertę to sami się znajdą |
Auto jest akurat pomiędzy Poznaniem a Gorzowem. Wybacz głupie pytanie a w którym miejscu forum można zadać takie pytanie?
grzegorz_wol - 2017-04-22, 17:17
Napisz dokładnie gdzie stoi jak masz jakiegoś linka lub zdjęcia to wklej. Może ktoś z forumowiczów mieszka w pobliżu, może ktoś będzie niebawem przejazdem, może ktoś go już oglądał.
Jak podasz co i na jakiej bazie ktoś wykonał to najlepiej w wątku" Koniec przerabiania..." zapytaj się z czym masz do czynienia w sensie prawnym (wątek polecam wcześniej przeczytać).
listewka - 2017-04-22, 18:18
| grzegorz_wol napisał/a: | Napisz dokładnie gdzie stoi jak masz jakiegoś linka lub zdjęcia to wklej. Może ktoś z forumowiczów mieszka w pobliżu, może ktoś będzie niebawem przejazdem, może ktoś go już oglądał.
Jak podasz co i na jakiej bazie ktoś wykonał to najlepiej w wątku" Koniec przerabiania..." zapytaj się z czym masz do czynienia w sensie prawnym (wątek polecam wcześniej przeczytać). |
O kurcze, z tego zaaferowania nie wkleiłem linka . chodzi o to: http://allegro.pl/kamper-...65.html#thumb/8
CORONAVIRUS - 2017-04-22, 18:37
wkleiłeś wkleiłeś tylko w innym temacie już wczoraj go prześwietliłem i rzuciła mi się w oczy ciasnota po odwróceniu fotela kierowcy i bardzo wąski stolik ... porównywałem z oryginalnymi ...niestety budowniczy tej kopii coś nie policzył jak trzeba i jadalnia mu wyszła dla kalek bez nóg a do tego anorektyków co to talerzy nie używają tylko jedzą to co złapią z powietrza , muchy
zbyszekwoj - 2017-04-22, 19:14
| BIORCA napisał/a: | wkleiłeś wkleiłeś tylko w innym temacie już wczoraj go prześwietliłem i rzuciła mi się w oczy ciasnota po odwróceniu fotela kierowcy i bardzo wąski stolik ... porównywałem z oryginalnymi ...niestety budowniczy tej kopii coś nie policzył jak trzeba i jadalnia mu wyszła dla kalek bez nóg a do tego anorektyków co to talerzy nie używają tylko jedzą to co złapią z powietrza , muchy |
Teraz moda na przyjęcia na stojąco.
tom-cio - 2017-04-22, 19:29
policzyl nie policzyl,uzyl krotszej wersji busa niz w orginale i mu 40cm brakuje.Wyglada fajnie i pewnie nawet Biorca przyzna ,ze szafki zrobione ladnie.A co w srodku siedzi- z opisu calkiem spoko,ale zeby z jadalni korzystac ,to trzeba by jakos demontowac kierownice i przesuwac fotel kierowcy max w przod.No i lozko tylko 2 osoby
MOPAR - 2017-04-22, 19:49
Piszecie, że to kopia. Przeglądam teraz oferty tej wersji 541 i wyglada identycznie. Mi to wyglada na oryginał 100%.
CORONAVIRUS - 2017-04-22, 19:53
| MOPAR napisał/a: | | Piszecie, że to kopia. Przeglądam teraz oferty tej wersji 541 i wyglada identycznie. Mi to wyglada na oryginał 100%. |
jeśli jest oryginałem to dlaczego zarejestrowany jako ciężarowy na 3 osoby ? Nie jest to oryginał, porównajcie sobie kilka detali i pierdółków w zabudowie , jest inaczej .
oglądałem oryginały tej samej długości ... gość coś z łazienką naciągnął to mu nie starczyło na jadalnie
Biorca przyznaje ,że na fotach wygląda to obiecująco
Andrzej 73 - 2017-04-22, 20:01
| BIORCA napisał/a: | | jeśli jest oryginałem to dlaczego zarejestrowany jako ciężarowy na 3 osoby ? |
Są różne sposoby omijania zkcyzy.
slawomir89 - 2017-04-22, 20:35
Mamy super rzeczoznawców od zabudów na forum.Miesiąc temu kolega kupił Winsberga u przedstawiciela w Niemczech bo chciał koniecznie takiego 5,4,odbieralismy razem i nie widzę detali innych jak w oryginale.Ogólnie fajne autko dla 2 osób.
grzegorz_wol - 2017-04-22, 20:50
Może by VIN sprawdzić? Coś by wyszło?
MOPAR - 2017-04-22, 20:53
Biorca musiałeś oglądać inne modele. Jest dokładnie identycznie jak w każdym 541 jeśli chodzi o miejsce przy "stoliczku"
CORONAVIRUS - 2017-04-22, 20:55
Jak byście się dokładnie przyjrzeli to byście zauważyli detale ... trzeba przyznać ,że kopia prawie idealna ...
tak z biegu to co widać na pierwszy rzut oka , oryginał ma ścięty stół przy słupku a ten nasz cięty stół prosto ... noga jest tak blisko II rzędu ,że nie wyobrażam sobie tam wejścia bez wyginania stopy o 90 stopni
ściana za 2 rzędem z wycięciem nad oparciem od strony przejścia a nasz na prosto.
ściana między kuchnią a sypialnią w oryginale na wysokości blatu w oryginale spasowana na zero a w naszym wystaje jakiś centymetr
rozstaw uchwytów dolnych lustra w łazience inny niż w oryginale
poducha II rzędu w naszym odsłania prawy przedni narożnik podstawy siedziska , w oryginale poducha to zakrywa
górna listwa stołu w oryginale dłuższa w stronę oparcia II rzędu
no i pokażcie mi drugiego na peugeocie z 2014 roku
Darek Szczecin - 2017-04-22, 21:29
Jeśli to faktycznie kopia, to kopista jest mistrzem świata, może robić tanie kampery na zamówienie . Jak ja bym tak skopiował to żądał bym minimum 230000 pln a nie jakieś marne 130000 pln. . Jak kopista się ujawni to w tej cenie zamawiam furkę tylko że na L4H2 dodam 20000 pln za długość większą
zbyszekwoj - 2017-04-23, 09:07
Jeżeli np ktoś kupi auto z 14 r cięzarowe to z przebiegiem ok 300000km i zabuduje to wtedy się opłaci.Inaczej to okazja może być.
CORONAVIRUS - 2017-04-23, 11:29
| zbyszekwoj napisał/a: | | Jeżeli np ktoś kupi auto z 14 r cięzarowe to z przebiegiem ok 300000km i zabuduje to wtedy się opłaci.Inaczej to okazja może być. |
w lutym kupiłem 2011 z przebiegiem 175 tyś , papierów z Niemiec cała teczka ale w niej takie kwiatki jak wymiana skrzyni na nową , głowicy i sporo innych "bzdur" które powinny wytrzymać teoretycznie dłużej .... takie robią teraz auta , jednorazówki dla spokojnego kierowcy, wtedy jest szansa ...tylko szansa
zbyszekwoj - 2017-04-23, 12:39
| BIORCA napisał/a: | | wymiana skrzyni na nową , głowicy i sporo innych "bzdur" które powinny wytrzymać teoretycznie dłużej .... takie robią teraz auta , jednorazówki dla spokojnego kierowcy, wtedy jest szansa ...tylko szansa |
U Niemca puszcza uszczelka ,to wymieniaja głowice, a jak bieg nie wchodzi to skrzynia do wymiany. Czasami trafi sie zmiana taboru, to wszystkie auta ida pod młotek, ale to trzeba trafu ,żeby wyłowić ten z mniejszym przebiegiem. Kidyś kupiłem iweco 4 letniego z małym przebiegiem , ale zardzewiały jak 14 letni.
listewka - 2017-04-23, 12:41
| grzegorz_wol napisał/a: | | Może by VIN sprawdzić? Coś by wyszło? |
VIN sprawdzałem. Poza tym że kolor powinien być czerwony nie widzę innych odstępstw. O kolorze jeszcze nie miałem okazji porozmawiać ze sprzedawcą
listewka - 2017-04-23, 12:48
| Darek Szczecin napisał/a: | Jeśli to faktycznie kopia, to kopista jest mistrzem świata, może robić tanie kampery na zamówienie . Jak ja bym tak skopiował to żądał bym minimum 230000 pln a nie jakieś marne 130000 pln. . Jak kopista się ujawni to w tej cenie zamawiam furkę tylko że na L4H2 dodam 20000 pln za długość większą |
Ja myślę że to nie kopia tylko przeszczep z jakiegoś oryginału. Wizualnie wygląda bardzo OK. Zastanawiałem się tylko nad ociepleniami, instalacjami i innymi których nie widać.
Stolik jest wąski ale przesuwany na szynie, po obróceniu przednich foteli da się zmieścić. JA wprawdzie jestem chudy, ale mam blisko 2m więc wpasowanie się tam było wyzwaniem
listewka - 2017-04-23, 12:51
| BIORCA napisał/a: | | MOPAR napisał/a: | | Piszecie, że to kopia. Przeglądam teraz oferty tej wersji 541 i wyglada identycznie. Mi to wyglada na oryginał 100%. |
jeśli jest oryginałem to dlaczego zarejestrowany jako ciężarowy na 3 osoby ? Nie jest to oryginał, porównajcie sobie kilka detali i pierdółków w zabudowie , jest inaczej .
oglądałem oryginały tej samej długości ... gość coś z łazienką naciągnął to mu nie starczyło na jadalnie
Biorca przyznaje ,że na fotach wygląda to obiecująco
|
Oryginałem prawie na pewno nie jest. Pisałem do weinsberga i nie mają w swojej bazie wyprodukowanych takiego auta.
kaimar - 2017-04-23, 14:21
| listewka napisał/a: | | Oryginałem prawie na pewno nie jest. Pisałem do weinsberga i nie mają w swojej bazie wyprodukowanych takiego auta. |
Czyli na 100% przeszczep.
Darek Szczecin - 2017-04-23, 15:24
| kaimar napisał/a: | | listewka napisał/a: | | Oryginałem prawie na pewno nie jest. Pisałem do weinsberga i nie mają w swojej bazie wyprodukowanych takiego auta. |
Czyli na 100% przeszczep. |
Jak ktoś zrobił to z głową to nawet lepiej, fabrycznie to czasem tragedia mam przykład Westfalii Nugget z roku 2014. W oryginale było zero izolacji, cięcia blachy nadwozia zapaćkane byle jak i byle czym, sikaflex nakładany z wiadra bez sensu, gluty po parę centymetrów. Instalacja puszczona w takich miejscach i w taki sposób że tylko cud powoduje przepływ elektronów i brak zwarć. Długo można by pisać, generalnie masakra jakaś.
listewka - 2017-04-23, 16:02
| Darek Szczecin napisał/a: | | kaimar napisał/a: | | listewka napisał/a: | | Oryginałem prawie na pewno nie jest. Pisałem do weinsberga i nie mają w swojej bazie wyprodukowanych takiego auta. |
Czyli na 100% przeszczep. |
Jak ktoś zrobił to z głową to nawet lepiej, fabrycznie to czasem tragedia mam przykład Westfalii Nugget z roku 2014. W oryginale było zero izolacji, cięcia blachy nadwozia zapaćkane byle jak i byle czym, sikaflex nakładany z wiadra bez sensu, gluty po parę centymetrów. Instalacja puszczona w takich miejscach i w taki sposób że tylko cud powoduje przepływ elektronów i brak zwarć. Długo można by pisać, generalnie masakra jakaś. |
Kolego, i właśnie o to chciałem zapytać w tym wątku czyli czy da się sprawdzić "czy ktoś zrobił to z głową"
grzegorz_wol - 2017-04-23, 17:03
Tajemniczy to samochód.
Tak z ciekawości kiedy się kończą badania techniczne?
Może powodem atrakcyjnej ceny jest obawa przed kolejnym przeglądem?
MOPAR - 2017-04-23, 17:18
Jak z vinu jest czerwony to już wszystko raczej wiadomo...
grzegorz_wol - 2017-04-23, 17:27
A kurcze ja to wolno kumam... Teraz dopiero zrozumiałem o co pyta Autor wątku:
" czy ktoś zrobił to z głową" Wychodzi, że przekombinował
listewka - 2017-04-23, 18:13
| grzegorz_wol napisał/a: | Tajemniczy to samochód.
Tak z ciekawości kiedy się kończą badania techniczne?
Może powodem atrakcyjnej ceny jest obawa przed kolejnym przeglądem? |
Badanie wbite 02.09.17, pierwsza rejestracja w PL 29.03
jawy88 - 2017-04-23, 19:47
Po wpisaniu w google numeru telefonicznego mozna sie wiele ciekawych rzeczy dowiedzeć niestety nie ma tej czerwonej budy
http://allegro.pl/listing...ga-aut-1-1-0222
i to jeszcze nic gość nawet w TVN turbo jako fachowiec od handlu brał udział
MOPAR - 2017-04-23, 19:59
Akurat z czerwonego peugeota ktoś potrzebował próg z numerem
CORONAVIRUS - 2017-04-23, 20:00
oj grubo się robi grubo ....
już w tym temacie jest tyle informacji ,że police powinna rozpocząć procedurę
sprawdzającą oczywiście , tak na początek
Mazur - 2017-04-23, 20:00
Wychodzi że handlarz szrotem....
Bim - 2017-04-23, 20:04
Ciekawy wątek odkkryliscie
rozwojowych ,że hoho
grzegorz_wol - 2017-04-23, 20:10
Adam jesteś Wielki. Gdybyś nie był pewien swego to byśmy klaskali że taki wycacany.
jawy88 - 2017-04-23, 20:42
rok temu ten pan juz coś sprzedawał http://www.camperteam.pl/...+wasz%B1+opinie ale jak sie z tym numerem telefonu od tylu lat nie kryje to albo jest tak pewny siebie lub niezbyt mądry
CORONAVIRUS - 2017-04-23, 20:58
http://www.wykop.pl/link/...rz-sie-wsciekl/
ten sam to Pan ???
DC - 2017-04-23, 21:34
Coś mi się kojarzy ten kamperek tylko bez przodu i dokumentów, był wystawiany na sprzedaż pod koniec zeszłego roku. A może źle mi się kojarzy
listewka - 2017-04-23, 21:45
| BIORCA napisał/a: | http://www.wykop.pl/link/2508711/turbo-kamera-mirek-handlarz-sie-wsciekl/
ten sam to Pan ??? |
Ten sam - nazwisko się zgadza z dowodem. Grubo się zrobiło. Z tego co widzę to nie meble były przeszczepiane a numer VIN.... A auto pewnie magicznie zmieniło właściciela
No a kampera trzeba muszę szukać gdzie indziej. Po tym co widzę w ofertach, chyba temat poczeka na po-wakacjach
PS
Odpowiadając na swoje pytanie z początku, zabudowa może być całkiem oryginalna
CORONAVIRUS - 2017-04-23, 22:04
a ja mam dalej przeczucie,że to czerwona , legalna i powypadkowa , blaszanka dostała nowego blasku i koloru oraz wyposażenia do złudzenia przypominające oryginał a jednak nim nie jest bo fabryka jednak ma swoje szablony i klepie z nich setki kopii a tu za wiele detali jest tylko prawie identycznych , do tego jest w środku pomieszanie roczników ... zakładam ,że jeśli ten "gość " zdecydował się na podróbki to ten jest pierwszym z serii prawie identycznych ... jak by na to nie spojrzeć to długo to nie potrwa bo przeszłość dopadnie naszego bohatera kopiowania
wiele by w tych rozważaniach wyjaśniła grubość lakieru na tym aucie .... może właściciel juz sugerował coś o odświeżeniu całości ....
wkleję twórczość byśmy mieli porównanie za rok, dwa ...
listewka - 2017-04-23, 23:04
Jeśli baza faktycznie wyglądała jak na tym zdjęciu to jednak chyba zupełnie nie kalkulowało by się zrobienie takiej naprawdę całkiem fajnej zabudowy i "wyklepanie" trupa -> wszystko za 135tys brutto
Darek Szczecin - 2017-04-24, 00:56
| listewka napisał/a: | | Jeśli baza faktycznie wyglądała jak na tym zdjęciu to jednak chyba zupełnie nie kalkulowało by się zrobienie takiej naprawdę całkiem fajnej zabudowy i "wyklepanie" trupa -> wszystko za 135tys brutto | . Raczej nie, trup na foto to H1, auto zabudowane to H2
jawy88 - 2017-04-24, 05:42
| DC napisał/a: | Coś mi się kojarzy ten kamperek tylko bez przodu i dokumentów, był wystawiany na sprzedaż pod koniec zeszłego roku. A może źle mi się kojarzy |
ja osobiście nie widziałem ale to by wiele wyjaśniało ....
Lub jest to auto powypadkowe .. tak jak pisze biorca
z tym że kolor (wg mnie) został już zmieniony po wyjeździe z fabryki fiata na zamówienie pierwszego właściciela ..
Jest jeszcze jedna najmniej prawdopodobna ze wszystkich opcja.. jest super i wszystko uczciwie..
Darek Szczecin - 2017-04-24, 05:54
| jawy88 napisał/a: | | DC napisał/a: | Coś mi się kojarzy ten kamperek tylko bez przodu i dokumentów, był wystawiany na sprzedaż pod koniec zeszłego roku. A może źle mi się kojarzy |
ja osobiście nie widziałem ale to by wiele wyjaśniało ....
Lub jest to auto powypadkowe .. tak jak pisze biorca
z tym że kolor (wg mnie) został już zmieniony po wyjeździe z fabryki fiata na zamówienie pierwszego właściciela ..
Jest jeszcze jedna najmniej prawdopodobna ze wszystkich opcja.. jest super i wszystko uczciwie..
| . Było w zeszłym roku oferowany taki pojazd bez silnika i Nr VIN ale był to L3H2 lub nawet L4H2 cena było coś koło 80000 pln
grzegorz_wol - 2017-04-24, 06:11
A VIN nie zawiera informacji czy fabrykę opuszcza H1 czy H2?
listewka - 2017-04-24, 08:36
| Darek Szczecin napisał/a: | | listewka napisał/a: | | Jeśli baza faktycznie wyglądała jak na tym zdjęciu to jednak chyba zupełnie nie kalkulowało by się zrobienie takiej naprawdę całkiem fajnej zabudowy i "wyklepanie" trupa -> wszystko za 135tys brutto | . Raczej nie, trup na foto to H1, auto zabudowane to H2 |
wg. VIN - Dach standardowy, czyli niski chyba? również bez reflektorów przeciwmgielnych a na zdjęciu są jak byk :O
MOPAR - 2017-04-24, 11:21
Nadal wierzycie, że to kopia i w fabryce zmienili jej kolor z czerwonego na obecny...
jawy88 - 2017-04-24, 17:59
Tak ja usiłuje wieżyc bo inaczej to jest straszne.
proszę o podanie wszystkich danych auta - VIN, datę pierwszej rejestracji , numer rejestracyjny
zęby każdy mógł sobie sprawdzić ..
tamto ogłoszenie już jest nieaktualne ale mamy pewnie następny kwiatek
http://allegro.pl/kamper-...6800874940.html
listewka - 2017-05-02, 12:42
Widziałem ogłoszenie ale po pierwsze primo poza budżetem, a po drugie primo chyba nie mam zaufania do tego sprzedawcy.
A w międzyczasie oglądałem dwa następne i dwa razy mina
BOGI - 2017-05-14, 18:29 Temat postu: Vantana, gotowa do rejestracji za dwieście parę złoty?!? Auto fajne, nawet bardzo, ale jak pisze sprzedający, cytuję: "Pojazd sprowadzony z Czech na tablicach celnych, gotowy do jazdy, zarejestrowany jako ciężarowy...", czyli aby stał się kampingowym specjalnym, jak jest wymagane, zapomniał gość dodać, że do tej ceny sprzedający zapłaci akcyzę. Od silnika 2.2 HDI to będzie jakieś z 18,6%, czyli powyżej 25 tysiaków dodatkowo, sporo. No można nie płacić, tak samo jak można nie płacić ubezpieczenia, nie robić badań technicznych, jeździć tą ciężarówką po podwórku, a po drodze publicznej - tylko do czasu. Pozdrawiam kupca tej ciężarówki...
|
|