| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - SZENTENDRE & okolice
majmarek - 2017-04-24, 11:43 Temat postu: SZENTENDRE & okolice Witam
Czy ktoś z szacownego towarzystwa CT był w Szentendre? - bo nie tylko termalami człowiek żyje. Dusza też o swoje sie dopomina - to podobno miasteczko malarzy i poetów? Gdzie nocować za free?, forinty to zabrać z Polski czy na miejscu? Proszę o dobrą zmia tfu RADĘ - z góry dziekuję!
mm
kalinin - 2017-04-24, 11:54
Poezja po węgiersku to możne być wyzwanie. Bez wina nieprzyswajalna.
Napisz cos więcej skąd Ci to przyszło do głowy z SZENDENDRE
Jutro wyjeżdzam na Węgry mogę sprawdzic
majmarek - 2017-04-24, 13:00
po drodze chcemy zajrzeć Esztergom [ dawna stolica Wegier ] potem zakolem Dunaju nr 11 do Wyszehradu. W okolicach Budapesztu są stare termy ; Szechenyi . A dalej zależy od wina? Możemy ruszyć niestety dopiero w piątek.
mm
MER-lin - 2017-04-24, 16:46
W Szentendre, w pobliżu Starego Miasta, wszystkie parkingi są płatne. Ale w nocy za darmo. Przy jednym parkingu, prawie w granicach starówki, był nawet kran z wodą. W Esztergom nie stawaj na sporym parkingu u podnóża skarpy z Bazyliką ( na lewo od schodów ). Jest to parking należący do Bazyliki i kosztuje 150 HUF. W nocy za darmo.
antwad - 2017-04-24, 16:55
| MER-lin napisał/a: | | Jest to parking należący do Bazyliki i kosztuje 150 HUF. |
Te 150 HUF to za ile czasu parkowania?
MER-lin - 2017-04-24, 17:59
Parkingowy przyszedł około 8 rano. Ja wyjeżdżałem około 9 rano. Czyli za cały dzień, niezależnie od czasu postoju. SORRY!!!! Nie 150 HUF Tylko 10000!!! Chyba się starzeję. Dlatego grafika odpowiednia do właściwej ceny.
majmarek - 2017-04-24, 18:34
dzięki za info. a forinty zabrać z kraju czy na miejscu?
slawwoj - 2017-04-24, 18:39
Tam bankomatów jak Polsce
majmarek - 2017-04-24, 18:44
sławwoj !
to wiem ale jaka najlepsza opcja z wymianą - odp na pytanie jeśli możesz.
slawwoj - 2017-04-24, 18:47
Nigdy nie wiozlem tam forintow. I nigdy nie przeliczyłem kursu. Po prostu jest wyjazd i trzeba jakieś koszty ponosić Liczenie np. Kursu waluty uważam za zbędne. Trzeba zapłacić i już
bryzby - 2017-04-24, 19:28
| Cytat: |
Tam bankomatów jak Polsce |
Tylko wypłać walutę jak opis jest w języku węgierskim.
antwad - 2017-04-24, 19:35
| MER-lin napisał/a: | | Nie 150 HUF Tylko 10000!!! |
Jeśli tak, to masakra jakaś
Dzięki za ostrzeżenie
majmarek - 2017-04-24, 19:38
może metodą na TOTOLOTKA po prostu wciskasz przyciski w "ciemno"
slawwoj - 2017-04-24, 19:51
Można wybrać język albo naciskać puki kasa nie wyskoczy
WODNIK - 2017-04-24, 19:55
| majmarek napisał/a: | | może metodą na TOTOLOTKA po prostu wciskasz przyciski w "ciemno" |
A co, wygrałeś kiedyś w totolotka, skreślając byle co w ciemno ?
majmarek - 2017-04-24, 20:23
wygrałem to na fujarce w młodości teraz to pozostała fujara?
Bim - 2017-04-24, 20:46
| majmarek napisał/a: | sławwoj !
to wiem ale jaka najlepsza opcja z wymianą - odp na pytanie jeśli możesz. |
najlepsza to nie wiem
dla zwolenników płacenia kartą to bez różnicy bakomaty są w miastach, gorzej na w miasteczkach czy kąpieliskach nie wszędzie można płacić plastikiem
dla zwolenników euro
jak jedziesz w sobotę to masz możliwośc w tesco wymienić, ale jest prowizja, a w normalny dzień w banku bez prowizji na 100 euro zaoszczedziśz ok 1000ft czy to dużo dla mnie tak
mozesz tez zakupić forinty w Polsce
Tamtam - 2017-04-25, 13:35
| majmarek napisał/a: | sławwoj !
to wiem ale jaka najlepsza opcja z wymianą - odp na pytanie jeśli możesz. |
Zawsze jak wypłacasz kartą walutę zagranicą to płacisz przewalutowania, czasem nawet dwa razy, zależy jaką kartę masz (np: z HUF na USD, z USD na PLN). Koszt takiej operacji znacznie podwyższa cenę zakupu waluty obcej. Walutę kupujesz po kursie wydawcy karty (np: VISA), jak się domyślasz taki kurs najczęściej nie jest tym najtańszym...
Wyjątkiem jest konto walutowe i karta płatnicza do tego konta wtedy wypłacasz w walucie kraju i swojego konta np: konto w EUR wypłata karta prowadzoną w EUR w krajach EUR (np: Słowacja) to nie ponosisz kosztów przewalutowań.
Osobną opłatą jest koszt samej wypłaty z bankomatu, ale tutaj da się zaoszczędzić, np: w kantorze Alior Banku można raz w miesiącu wypłacić EUR za darmo za granicą z bankomatu.
Niestety nie ma kart płatniczych w HUF w polskich bankach.
Najtańsze wyjście: albo zakup HUF w Polsce, albo wymiana w kantorze/banku na Węgrzech złotówek lub EUR.
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam
MER-lin - 2017-04-25, 16:22
Najtaniej wychodzi kupić forinty w Polsce. Płatność kartą wyjdzie drożej. Najdrożej wyjdzie pobranie z bankomatu na Węgrzech. To tyle jeśli chodzi o koszty.
majmarek - 2017-04-25, 16:39
bardzo dziekuje za info - co kilka głów to nie jedna! Już jestem mądrzejszy - żeby jeszcze zapamiętać te rady.
piwa poszły do wszystkich! życzliwych!
pozdrawiam
mm
jacek stec - 2017-04-25, 22:26
Szentendre-urokliwe miasteczko,nocowaliśmy przy ulicy przy samym Dunaju-miasteczko o iście śródziemnomorskim klimacie.Nocowaliśmy kilka razy vis a vis katedry w Esztergomie,ale po stronie słowackiej w Szturowie-przepiękny widok na katedrę,ale ostatnio iluminację katedry wygaszano o 22-ej,wcześniej była całą noc.W Sturowie są też termy z kempingiem-całkiem przyjemne.Rano budziły nas promy wycieczkowe kursujące po Dunaju z Wiednia,które cumują po stronie słowackiej i autokary transportują turystów do Esztergomu.
Ciekawostka-węgierski prymas urzędujący w czasach komunistycznych w ostatniej woli poprosił o sprowadzenie Jego prochów na Węgry dopiero wtedy ,kiedy na węgierskiej ziemii nie będzie radzieckich żołnierzy,i tak też uczyniono w 1991 roku,prochy prymasa Mindszenty sprowadzono z Wiednia do Esztergomu.
majmarek - 2017-04-27, 18:39
czy ktoś kupował na Węgrzech kartę do telefonu z internetem? jakie to koszty? u nas paczka roamingu w play 500 mb koszt 70zł.
- w ubiegłym roku od soboty do 1-maj w Eger był festiwal i święto wina CZY podobnie jest w tym roku?
W BIBOROS , GODOR [obok bazyliki] BIKAVER BORHAZ to kluby do 3 nad ranem!/?
pozdrawiam
mm
|
|