| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pianka na materac
xbartman - 2017-04-25, 19:22 Temat postu: Pianka na materac Cześć,
Mam już gotową platformę do spania i przyszedł czas na zakup materaca. Ponieważ nie mam zbyt wiele miejsca nad głową to materac nie może być gruby, maksymalnie 8cm. Dlatego najlepsza do tego będzie pianka tapicerska. Miałem taki materac w namiocie dachowym na Jeepie i się sprawdził. Jeśli dobrze pamiętam tam był chyba cieńszy - 6cm.
W każdym razie zacząłem przeglądać ofert alle... i innych portali i zacząłem głupieć. Wczytałem się w opisy oznaczeń gęstości, twardości i wiem coraz mniej.
Z tego co wyczytałem w necie pianki oznacza się np. T2543, T3544 lub T3050. Pierwsze dwie cyfry to gęstość -ma wpływ na trwałość pianki czym wyższa tym pianka trwalsza. Natomiast dwie ostatnie to twardość materaca - czym wyższa wartość tym twardszy materac. Niestety nie mogę dojść do tego jak odpowiada to np wartością H2, H3, H4. Generalnie preferujemy materace tzw. średenio twarde, dla osób do 100kg.
Pewnie ktoś z kolegów już ten temat przerabiał i może mi coś podpowiedzieć. Jaką piankę wybrać żeby spało się w miarę wygodnie.
Wojciechu - 2017-04-25, 20:11
Do Zgierza chyba masz blisko - nawiąż kontakt ze zgierską firmą EUROFARM (dawniej Polopren) - jest to producent wszelkich możliwych pianek tapicerskich i innych. Powinni Ci pomóc.
Nomady - 2017-04-25, 20:31
Pianka HR 35 a nawet 40 , 35 bardziej miękka ważne HR.
Napisz na PW to dam namiary ,do dobrej jakości pianki.
MILUŚ - 2017-04-25, 20:35 Temat postu: Re: Pianka na materac
| xbartman napisał/a: |
Pewnie ktoś z kolegów już ten temat przerabiał i może mi coś podpowiedzieć. Jaką piankę wybrać żeby spało się w miarę wygodnie. |
Napisz na PW do Andrzeja 73
On już niejednemu na forum materace zrobił
MAWI - 2017-04-25, 20:43
Mało tego . dowozi meble do Łodzi i okolic. Dogadasz się to zrobi i dowiezie n miejsce.
Bronek - 2017-04-25, 21:01
| MAWI napisał/a: | Mało tego . dowozi meble do Łodzi i okolic. Dogadasz się to zrobi i dowiezie n miejsce. |
Rozmawiałem z Andrzejem.
Nawet przetestuje na miejscu... wyjdziesz na godzinkę.
Andrzej 73 - 2017-04-25, 21:30
Ok , już znalazłem temat.
Mariusz , Wiesiu - dzięki.
Kolegę poproszę o numer telefonu na PW to oddzwonię i doradzę , jak nie u mnie kupi to powiem co i jak ma to wyglądać.
Obecnie jestem na etapie wykonywania materacy w kamperku jednego z naszych kolegów.
Wykonałem mu materac jakiego jeszcze nie było w żadnym z fabrycznych kamperów , niebawem zobaczymy czy się jemu spodoba
| Bronek napisał/a: | Rozmawiałem z Andrzejem.
Nawet przetestuje na miejscu... wyjdziesz na godzinkę. |
Godzinka to trochę mało
A i jeszcze jedno , kolego Nomady , nie jest tak jak piszesz , HR to pianka wtórnie spieniona więc należy odpowiednio wiedzieć gdzie i w jakich parametrach ją zastosować.
Można wydać dużo kasy , a będziesz spał jak na dechach.
Bronek - 2017-04-25, 21:45
Wypiszę Ci.... i uwiniesz się w mig.
Ćwicz Ćwicz na kolegach, ja poczekam aż któryś tak na nim mile zaśnie, że się nie obudzi.
Wtedy zamówię, bo mam kłopoty ze snem.
Nomady - 2017-04-26, 15:53
Andrzej 72 napisał // A i jeszcze jedno , kolego Nomady , nie jest tak jak piszesz , HR to pianka wtórnie spieniona więc należy odpowiednio wiedzieć gdzie i w jakich parametrach ją zastosować.
Andrzej 72 nie wciskaj ludziom durnoty HR to nie pianka wtórnie spieniona ,podjedz kiedyś do mnie a pokaże ci 40 odmian pianek jakie poosiadam i fachowe opisy i troszkę cię przeszkolę a z pianką mam 20 letnią praktykę zapraszam
Andrzej 73 - 2017-04-26, 16:54
Kolego , piszesz do mnie czy do kogoś innego?
I tu jest właśnie problem , sprzedawcy coś o tym wiedzą , ale nie wiedzą do czego to służy.
27 lat to ja w tym zawodzie robię , a doświadczenie mam 50 letnie.
HR-ka , tak jak napisałem jest wtórnie spieniona podczas produkcji przez co uzyskuje się małą gęstość , a zarazem dużą sprężystość.
I jeszcze jedno nikomu nie wciskam durnoty , takie są fakty.
Bajaga - 2017-04-26, 18:06
| NOMADY napisał/a: |
Andrzej 72 nie wciskaj ludziom durnoty HR to nie pianka wtórnie spieniona ,podjedz kiedyś do mnie a pokaże ci 40 odmian pianek jakie poosiadam i fachowe opisy i troszkę cię przeszkolę a z pianką mam 20 letnią praktykę zapraszam |
Ja tam bym się nie kłócił z kolegą Andrzej73 w temacie pianek i ich zastosowania w praktyce meblowo-kamperowej
Ale widzę, że jakiś pojedynek się kroi, mniam, będziemy dopingować w narożnikach ringu
Nomady - 2017-04-26, 19:40
Pianka wtórnie spieniona podczas produkcji to pianka z odpadów
HR w tej chwili wypiera z rynku stare piani oznaczone T
Andrzej 73 - 2017-04-26, 20:30
| NOMADY napisał/a: | | ianka wtórnie spieniona podczas produkcji to pianka z odpadów |
I znowu nie ścisłości , ale już nie będę się produkował , szkoda sił.
Jak sprzedajesz pianki np. Vita podjedź na zakład i uzyskaj info u źródła.
Podsyłam linka do strony Vita abyś poczytał o dostosowaniu pianek HR do potrzeb czyli jaką gdzie zastosować i to też jest napisane ogólnikowo.
O sposobie spieniania nie piszą bo klienta nie interesują procesy produkcyjne , a sam produkt.
http://www.vitapp.com.pl/pu_hr.htm
MILUŚ - 2017-04-26, 21:11
| NOMADY napisał/a: | ..........
Andrzej 72 nie wciskaj ludziom durnoty....... |
NOMADY....nie znasz dorobku zawodowego i doświadczenia Andrzeja 73 a my tak
A nic nie wiemy o Twoich więc się ........opanuj
Andrzej 73 - 2017-04-26, 21:46
Mariusz proszę bez spiny , zostawmy temat w spokoju.
Przecież ja tu na CT nie jestem w pracy , a dla rozrywki.
Kolega xbartman, otrzymał dzisiaj informacje na temat materaca w jego kamperku i to się liczy , że mogę pomóc , doradzić.
Bronek - 2017-04-26, 21:52
A mi dzisiaj obszyto nawet ładnie moje materacyk "fikuśny sen" z podgłóweczkiem z przeszyciami i watką dla krągłości, za 140 zł w przeciągu 3 godzin..
Tak się składa, że młode chłopaki, tapicerzy mają chęć do pracy i kamperują busem chyba?
A mnie pianki zainteresowały i prawda leży pośrodku jak moja na materacu.
Andrzej 73 - 2017-04-26, 22:28
| Bronek napisał/a: | | A mi dzisiaj obszyto nawet ładnie moje materacyk "fikuśny sen" z podgłóweczkiem z przeszyciami i watką dla krągłości, za 140 zł w przeciągu 3 godzin.. |
A kto przecinał piankę?
Zdecydowałeś się podjąć wyzwanie?
Bronek - 2017-04-27, 05:59
Korzystająca z niej zabroniła przecinania, bo de facto w całości pójdzie na górne wyrko na czas dzienny to 120x60
Ten materacyk dla fikuśnego snu, to środek ma z pianki ponacinanej z jednej strony głębiej z drugiej mniej a boki oklejone sztywną gąbką właśnie podwójnie spienioną
Trafiłem a właściwie żona, na młodych tapicerów co im się chce. Aż miło, że tacy są.
A to teraz naprawdę wartość.
Dzięki za lekcje rżnięcia nożem.
Materaca mi nie pozwolono przeciąć, to w związku z tym, coś bym przerżnął
andrewa1 - 2017-04-27, 19:36
| NOMADY napisał/a: | Pianka wtórnie spieniona podczas produkcji to pianka z odpadów
HR w tej chwili wypiera z rynku stare piani oznaczone T |
szanowny kolego nie brnij dalej w tą stronę bo juz i ja widzę ze dyrdymały piszesz
dalej
atakujesz Andrzeja 73 a wiedzy teoretycznej i praktycznego zastosowania pianek to On ma sporo i raczej wie co pisze
NOMADY proponiję lekturę specyfikacyjną pianek z,, Organika pl '' kopalnia wiedzy
pozdrawiam
Nomady - 2017-04-27, 20:11
Kolegi Andrzeja 73 atakować już nie będę przepraszam jego zwolenników ,każdy inteligentny informacje może znaleźć sam bo żyjemy w dobie Internetu
yuras - 2017-04-27, 20:49
POgoda jaka jest każdy widzi, majówka zapowiada się zimowa, więc następuje samoistne
bicie pianki POwtórnie spienionej.
stander - 2017-04-27, 20:56
| NOMADY napisał/a: | ,każdy inteligentny informacje może znaleźć sam bo żyjemy w dobie Internetu |
Intelekt ogólnie rzecz biorąc to iloczyn zdolności umysłowych,doświadczenia!!! oraz wiedzy człowieka i możliwości ich wykorzystania.To jest ściśle związane z rozsądkiwm i rozumiwniem.
Zazwyczaj w parze jest pokora .Pomyśl o tym
xbartman - 2017-04-27, 20:59
Bardzo dziękuje kolegom za odzew i namiary.
Jestem już po konsultacjach i chyba wiem już trochę więcej.
W każdym razie pewne ustalenia zostały poczynione, teraz tylko muszę zastanowić się nad sposobem realizacji. Okazuje się, że temat materaca jest trudniejszy niż wskazują na to pozory.
maszakow - 2017-05-11, 21:58
| Bronek napisał/a: | Materaca mi nie pozwolono przeciąć, to w związku z tym, coś bym przerżnął |
...zapewne na materacu... Ta Bronka połowica chyba tylko dobrze gotuje, skoro ten takie głupotki .. jak to mówiła... klupa? klupie ? na necie
xbartman - wszystko zależy od podejścia. Oczywiście wszystko można skomplikować - materac 120x200 za 2kPLN, kontrolowane strefy zgniotu klejone partie w zależności gdzie która część ciała spoczywa... wielowarstwowe kompozycje z różnych gęstości...
IMHO nie ma co szaleć jak masz na tym spać 2 tyg w jednym ciągu - albo tych kilkanaście dni w roku. No chyba że jak toscaner bedziesz żył w kamperze
Myślę że wszyscy chętnie posłuchamy o twoich rozstrzygnięciach.
Bronek - 2017-05-11, 22:08
Dopóki brak ewidentnych zaleceń ortopedy lub neurologa, ma być taki aby seksuolog się nie wcinał.
.
|
|