Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper 6osobowy

RadekNet - 2017-04-27, 20:34
Temat postu: Kamper 6osobowy
Znajomy zadał mi pytanie - czy są szanse kupić 6osobowego kampera na prawo jazdy B (czyt max 3.5 tony)? Oczywiście chodzi o auto, które się w tej masie mieści (w trybie wakacyjnym) a nie tylko z takim wpisem w dowodzie ;) Czy czeka go robienie prawa jazdy C?
A może w jego wypadku lepiej ciągnąc przyczepę dla tak licznej rodziny? Jeździ Volvo XC90.

Bim - 2017-04-27, 20:44

RadekNet napisał/a:
Znajomy zadał mi pytanie

Radek jestes na forum od 2009 roku przestań zadawać takie pytania :-/

RadekNet - 2017-04-27, 20:51

Bim napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Znajomy zadał mi pytanie

Radek jestes na forum od 2009 roku przestań zadawać takie pytania :-/

Nadzieja umiera ostatnia :)

TomekM - 2017-04-27, 21:49

Da radę. Nawet na 8 osób. Poczytaj temat Gorczańskiego Dziada.
mrsulki - 2017-04-27, 22:54

RadekNet napisał/a:
czy są szanse kupić 6osobowego kampera na prawo jazdy B

Dziwne pytanie. Rozumiem 7-9 osób to problem, ale 6 to w większych alkowach standard i do 3,5t (mniej więcej ma się rozumieć).

jacik - 2017-05-11, 14:21

6 się mieści bez problemu w większości dłuższych.
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-11, 15:25

Ja mam 6-kę przerobioną na 8 osób. I pewnie póki dzieci małe, to się jakoś w DMC upcham, choć te 550kg to marnie widzę. W każdym razie rodzina 2 + 4 jeździ tym w miarę wygodnie.
silny - 2017-05-11, 22:33

A ja nie wierzę ,

Ważyliście :?:

Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-12, 09:19

Pisząc "jakoś się upcham" mam na myśli - mam nie więcej niż 10% nadwagi...
Szacuję, że typowy dłuższy wyjazd (ale bez rowerów) za to z zapasami żarcia i ciuchów to jakieś 3700kg. Ale odkąd mam poduchy z tyły nie mam z tym problemu. Ważenie planuję przed Austrią ;)

Harbuz - 2017-05-13, 09:08

Mam 6-stkę, ale jakoś nie chcę się wierzyć, żeby w szóstkę można komfortowo podróżować?
Byliśmy z małżonką na północy dużym kamperem z sypialnią z tyłu. Alkowa zawalona była ubraniami. Na tyle było spanko, a stół pełnił swoją rolę.
Mam teraz krótką zabudowę, i też na sześć osób. Alkowa, z tyłu dwa łóżka piętrowe i jak u każdego stolik z możliwością rozłożenia.
Pojechaliśmy na majówkę w trzy osoby. Uważam, że to jest optymalne? Cztery to już klin, a co dopiero 6??
Wyobraźmy sobie wstajemy rano, mamy chęć na kawkę, a tutaj kolego kima na stoliku? Budzić, nie budzić?
Dla mnie stół jest stołem ,a nie łóżkiem?
No chyba, że wyprawa na dwa dni na grzyby :pifko z kolegami to się jakoś idzie przemęczyć, ale trasa odpada.
Oczywiście to moja subiektywna ocena.
Pozdrawiam.

MarudaiCzarnowidz - 2017-05-13, 15:28

Nasz też na 6 osób, nie wyobrażam sobie tego... Inna sprawa, że wtedy nie wiem jak spać.. wyro robione z kanapy + stół + wypełnienie materacykiem przejścia to niby na 4 osoby? Albo 3 i w alkowie 3. To byłby horror.. i gdzie trzymać rzeczy wszystkich?

Ale teoretycznie jest na 6.

TomekM - 2017-05-13, 16:47

Jeżeli traktować kampera jak mieszkanie to tylko jako jednoosobowe. Juz w dwie osoby na 10 m2 można się pozabijac. Ale kamper to SAMOCHÓD z opcją mieszkania wiec ilość osób wzrasta.
Jeździmy 5 sezon w składzie 2+3 i przy założeniu że 90% czasu poza snem spędzamy poza kamperem to wszystko jest ok. Po to są markizy, stoliki, krzesełka grille, rowery itp aby nie siedzieć wewnątrz. To takie moje zdanie.

Wojciechu - 2017-05-13, 16:57

TomekM napisał/a:
To takie moje zdanie.

...i słusznie- biorąc pod uwagę, że ostatnio jak Was widziałem, ten rządził w kamperze, kto w danej chwili trzymał karabin na strzelnicy. ;) :spoko

TomekM - 2017-05-13, 22:12

Oj tam Prof-os, teraz z braku uprawnień obowiązuje łuk, ale też jest fajnie ;)
Brat - 2017-05-13, 23:38

Mam takiego. Ale nie sprzedam ... ;)
DMC 3200, zważony z pełnym bakiem, manelami i butlami (bez wody) - 2900.
Ale to teoria oczywiście ... chociaż podróżowaliśmy w 3 os. dorosłe i 2 dzieci i można było wytrzymać.

prof-os napisał/a:
TomekM napisał/a:
To takie moje zdanie.
...i słusznie- biorąc pod uwagę, że ostatnio jak Was widziałem, ten rządził w kamperze, kto w danej chwili trzymał karabin na strzelnicy. ;) :spoko
A - o ile pamiętam - kobiety Tomka tak posługują się bronią, że on, biedaczysko, no cóż ... musi znać swoje miejsce ... ;)
TomekM - 2017-05-14, 06:50

:)
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-14, 08:39

Da się w szóstkę. W alkowie śpi z nami najmłodsza dwulatka, dwojka dzieci na piętrowych z tyłu i jedno na kanapie z malego stolika. Zostaje duży stolik i siedzenia na cztery osoby a więc nawet jak dzieciaki śpią można swobodnie usiąść, zjesc, coś wypić z żoną ;) .
Alternatywa - podróże vanem, targanie bambetli, wydawanie majątku na hotele.
Kamper służy nam do spania - nigdy nie stoimy w jednym miejscu dłużej niż 3 noce... A zwykle jedną.