Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Budowa campera

Jaca - 2008-07-28, 12:57
Temat postu: Budowa campera
Czy mozna zakupić plany gdzie podawane są materiały i wymiary, może ktoś z takim czymś się spodkał
stefan - 2008-07-28, 15:07

Witam! Z kolegi postu wnioskuje ze ma i miejsce i mozliwosci.Kup wiec "gotowe" plany czyli cos do remontu.Wyjdzie i taniej i pewniej a przy okazji bedziesz mogl zmienic to co bedziesz chcial..Pozdrawiam.Stefan.
f68 - 2008-07-30, 09:16

ja si e spotkałem
budowa jest banalnie prosta
ale wymaga wiedzy i dostępności materiałów
widziałem kampery zrobione przez słoweńcow i są jak z fabryki
wi ecej opisze za tydzień

Arturo - 2008-09-10, 10:00

fasol68,
może znajdziesz trochę czasu aby opisać te słoweńskie kampery-samoróbki?

STRUSIE - 2008-09-10, 13:04

budować kampera można , a co z tego wyjdzie to ....
Ja budowałem dwa razy i mogę powiedzieć że największy problem to łazienka - dostępność materiałów . Oczywiście nie odradzam , ale to co zaprojektuje grupa inżynierów mając nie ograniczone możliwości techniczne i materiałowe musi być lepsze . Inna sprawa ile to potem kosztuje :diabelski_usmiech
Acha - mówiłem o zabudowie busa :roll:

Adampio - 2008-09-10, 13:53

Pytanie czy chcesz zabudowac blaszaka czy zbudowac kampera na tzw. wiedelcu czyli ramie z szoferką. O ile pierwsza opcja jest wydaje sie byc nie specjalnie trudna to przy drugiej balbym sie przede wszystkim korowodow administacyjnych, choc oczywiscie i samej roboty bedzie mnostwo.
Arturo - 2008-09-10, 14:10

W związku z ostatnimi dyskusjami na CT, że nie wiadomo co się kupi, kupując auto używane zastanawiam się nad ofertą firmy Polcamp. Podwozie i silnik to naprawie w każdym warsztacie, a zabudowa byłaby wtedy nowa. Jeśli bym się zdecydował na ich zabudowę to na typowego kampera a nie dostawczaka. Miał ktoś doświadczenia z tą firmą albo widział kampery przez nich zbudowane?
janusz - 2008-09-10, 14:14

Kiedyś była chyba mowa na forum o takim rozwiązaniu. Proponuję zadzwoń i zapytaj o cenę takiej zabudowy.
f68 - 2008-09-10, 14:22

a jak zadzwonisz najpierw usiądź i weź krople nasercowe
i podziel się to wspaniałą ceną z nami

bo pewnie wyjdzie 20%drożej niż nowy w salonie u gutentaga

Arturo - 2008-09-10, 14:46

zadzwoniłem, ale się nie dowiedziałem :(
ostatnią taką zabudowę robili 2 lata temu, robią je tylko na specjalne zamówienia, seryjnie to tłuką inne zabudowy specjalne (pewnie izotermy)

żeby wycenili to chcą maila z wymiarami zabudowy, szczegółami wyposażenia, czyli trzeba by dokładną specyfikację przygotować (może kiedyś w wolnej chwili to zrobię :roll: )

patrząc na zdjęcia to ta zabudowa, która wykonali wygląda całkiem nieźle :ok

StasioiJola - 2008-09-10, 15:06

A ja myślę o złożeniu tzn, starszego typu odpowiadająca mi zabudowa i podwozie 122KM Sprintera lub Fiata Ducato 2.8itd. Ciekawy jestem Waszych opini. Pozdrawiam stasio! :spoko
gino - 2008-09-10, 15:14

hmmm....to moze warto sprobowac samemu przy pomocy fachowej literatury..
ADAMA SLODOWEGO ;-)
MAM TAKA KSIAZECZKE..z 1962r/karawaning w Polsce ma juz jednak troche lat.../
i powiem wam, ze jest tam sporo ciekawych zagadnien...
.
.

.
.

.
.

StasioiJola - 2008-09-10, 17:37

Gino - to akurat dla mnie tzn. pasuje do mojego wieku, ale może kiedyś Cię zaskoczę!!!!!!!! :haha: :haha: :haha:
Tadeusz - 2008-09-10, 19:01

Arturo napisał/a:
patrząc na zdjęcia to ta zabudowa, która wykonali wygląda całkiem nieźle

Kilka miesięcy temu ktoś z naszego grona dowiedział się o ceny zabudowy kampera w Polcampie. Nie pamiętam kto, ale pamiętam naszą reakcję. Na samo wspomnienie dostaję czkawki jeszcze dziś, po kilku miesiącach. :haha:

ARCADARKA - 2008-09-10, 19:34
Temat postu: ARCADARCA
Witam :ok
Oczywiście , że można samemu próbować budowy zabudowy, ale trzeba mieć spory zasób wiedzy :haha: :shock: :haha:

StasioiJola - 2008-09-10, 19:40

Ah te stare dobre instrukcje!!!!!!! :ok
Arturo - 2008-09-10, 21:43

Tadeusz napisał/a:
Kilka miesięcy temu ktoś z naszego grona dowiedział się o ceny zabudowy kampera w Polcampie. Nie pamiętam kto, ale pamiętam naszą reakcję. Na samo wspomnienie dostaję czkawki jeszcze dziś, po kilku miesiącach. :haha:
Może odezwie się ten kto się dowiedział bo szukałem na forum, ale wcześniej ktoś podawał tylko link do Polcampu :(
Tolo-Digli - 2008-09-11, 08:57

StasioiJola napisał/a:
Ah te stare dobre instrukcje!!!!!!!
no tak zaczynasz budować a na koniec i tak wyjdzie coś innego :haha: :haha: :haha:
EwaMarek - 2008-09-11, 23:42

nie przypuszczałem że coś takiego publikowano

w tych książkach jest coś ciekawego czy tylko informacja że coś takiego jest...?

ocalicskarbonke - 2008-09-15, 21:13
Temat postu: Budowa campera
Witam wszystkich!
Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa odnośnie budowy kampera ja zacząłem od regeneracji przekładni kierowniczej ( koszt 950 zł ) - dlaczego ? bo to jest moje i innych użytkowników drogi bezpieczeństwo zdarzyło mi się kiedyś na szczęście na osiedlowej drodze że w przekładni rozleciały się łożyska gdyby to samo zdarzyło się na drodze przy prędkości 80 - 90 km/h to pewna śmierć dla mnie lub może kogoś innego.
Następny etap to układ hamulcowy - ale o tym następnym razem
Serdecznie pozdrawiam :spoko

DarekK - 2008-09-16, 23:49

ocalicskarbonke napisał/a:
ja zacząłem od regeneracji przekładni kierowniczej

Hmm...... z tego co mi jest wiadomo żywotność przekładni jest dość duża. Jeśli Twoja wymagała regeneracji, świadczy to iż samochód był eksploatowany na poziomie dostawczaka a nie kampera. Ja przynajmniej u siebie (potwierdzone opinią fachowców) nie widzę potrzeby ingerencji w układ kierowniczy czy hamulcowy, a autko mam dość wiekowe.

Salonjarek - 2008-09-17, 20:29

Mam taką książkę jest tam sporo ciekawych rzeczy nie tylko dla budujących od podstaw ale przydatnych do remontu jeśli jest ktoś chętny mogę wysłać skany
f68 - 2008-09-25, 04:38

no proszę polak potrafi
http://www.allegro.pl/sho...445422994#photo

bardzo fajnie wygląda

rafalcho - 2008-09-25, 07:05

Tak, tylko jak podliczysz koszt

- samochodu (bazy)

- toalety

- lodówki

- markizy

- okien

- itd

... to wyjdzie niezła sumka, za którą można już kupić naprawdę fajne autko.

:spoko

Zaradek - 2008-09-28, 13:22

Jak to robią w USA.
Polecam ciekawa strona choć rozmach iście amerykański.
http://www.chadsprojects.com/

wojciecht - 2009-04-16, 00:04

poszukuję jakichkolwiek materiałów o Zabudowie Heku Wohnmobil 530 na Dukato 2.5 z 1987 roku lub kogoś kto ma taką zabudowę lub podobną, chcę takie autko wyremontowwać a brakuje w nim paru elementów i tylko się domyślam jak działały

dziękuję

darciox - 2009-05-22, 13:04

Zaczynam budować i wiem,że to ogromne i kosztowne przedsięwziecie ! Nie bedzie to w pełni adekwatne dla ciebie bo warunki angielskie,ale jakieś swiatełko w tunelu
W moim przypadku koszty to :
-samochód ...................400 F
-zrobienietechniczne techniczne.......600 F
-przyczepa na organy.....150 F
-inne koszty na przekładke narazie brak danych... ?
Moje proroctwo? Myslę,że zamkne sie w granicach 3000 lub 4000 F

maszakow - 2009-07-21, 18:12

koszt przekładki z anglika 800-1000 GPB :) zależy od samochodu.
goniagonia - 2019-08-05, 15:53
Temat postu: budowa kampera - formalności
Witam,
Chcemy przerobić Forda Transita na kampera. To co nas teraz głównie interesuje to podniesienie dachu oraz przełożenie siedzeń. Mam w związku z tym pytanie: czy znacie może firmę, która zajmuje się takimi przeróbkami?
W kwestii formalności: Po przeróbkach muszę udać się do okręgowej stacji kontroli pojazdów i tam mi akceptują (mam nadzieję ). No i potem rejestracja w wydziale komunikacji.
Czy to wszystko?

Z góry dziękuję za informację, ew za pokierowanie gdzie już to było opisywane :)

SlawekEwa - 2019-08-07, 07:42

goniagonia napisał/a:
Z góry dziękuję za informację, ew za pokierowanie gdzie już to było opisywane

:bylo tu https://www.camperteam.pl...ec+przerabiania