| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wzmocnienie ramy Sprinter 312
michal_pokora@interia.eu - 2017-04-30, 15:45 Temat postu: Wzmocnienie ramy Sprinter 312 Witam.
Szukam pomocy/ informacji na temat wzmocnienia (lekko już zagietej) ramy w sprinterze 312, odcinek za ramą (40cm).
Jak najlepiej to zrobić? Rozciąć na zakładkę i wsunąć profil?
Myślałem nad profilem 150x50x3-4mm
Widziałem, że jeden z uzytkowników 4x4camper coś takiego robił.
Za wszystkie porady z góry dziękuje.
eler1 - 2017-04-30, 17:36
Witamy
Bim - 2017-04-30, 17:44
| michal_pokora@interia.eu napisał/a: | | Widziałem, że jeden z uzytkowników |
Cię przywitał
Michał pokora żeby coś no wiesz to najpierw wypadało by się przedstawić w odpowiednim dziale a nie tak bez
MAWI - 2017-04-30, 20:20
Też Cię witamy.
michal_pokora@interia.eu - 2017-05-01, 21:18
Pacjent podstawiony do profesjonalnego warsztatu.
Temat do zamknięcia lub usunięcia.
eler1 - 2017-05-02, 07:08
Nie do końca na takie naprawy powinna być dokumentacja z jakiego materiału nakładka plus rysunki techniczne oraz spawy wykonane przez spawacza z uprawnieniami , co do tych profili w ramie to już rzeźba i taka naprawa ramy może być powodem aby pojazd nie przeszedł badań technicznych. | michal_pokora@interia.eu napisał/a: | Widziałem, że jeden z uzytkowników 4x4camper coś takiego robił.
| tylko czy to ma jeździć po drodze czy po polu
dukat - 2017-05-02, 09:34
| eler1 napisał/a: | Nie do końca na takie naprawy powinna być dokumentacja z jakiego materiału nakładka plus rysunki techniczne oraz spawy wykonane przez spawacza z uprawnieniami , co do tych profili w ramie to już rzeźba i taka naprawa ramy może być powodem aby pojazd nie przeszedł badań technicznych. | michal_pokora@interia.eu napisał/a: | Widziałem, że jeden z uzytkowników 4x4camper coś takiego robił.
| tylko czy to ma jeździć po drodze czy po polu |
Taaaaa..... najlepiej w ASO z wpisem do książki serwisowej.
Ktoś kto nie ma pojęcia nie zabierze sie za taką naprawę.
A kto ma pojęcie zrobi to lepiej jak fabryka bo nie będzie się więcej rama gięła i pękała.
A co mają badania techniczne do tego ?????? Profil wzmacniający wstawiony jest w środek ramy przecież.
eler1 - 2017-05-02, 13:35
Jak wszystko wiesz to po co się pytasz ?
Jak nie będzie widać naprawy to ok. Jak będzie to pierwszy policjant może dowód zabrać o itd nie wspomnę - rama jest dość ważnym elementem konstrukcyjnym i po takiej naprawie można mieć problemy z oponami a nawet utrzymaniem prostego toru jazdy ale TY TO WSZYSTKO WIESZ
A tak przy okazji będzie lepiej niż fabryka na tym kawałku a pęknie za wzmocnieniem
Nie raz to widziałem
A może ten samochód był albo jest notorycznie przeładowywany i dlatego rama nie wytrzymała , albo ruda ją zjadła ?
4x4camper - 2017-05-02, 15:07
Jak ja lubię takie dyskusje.
poz
Tolo
zbiegusek - 2017-05-02, 20:20
| michal_pokora@interia.eu napisał/a: | Pacjent podstawiony do profesjonalnego warsztatu.
Temat do zamknięcia lub usunięcia. |
Profesjonalny warsztat w dziurze? No, no... :)
|
|