| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Jakie przewody do połączenia 2 aku
HENRYCZEK - 2017-05-02, 19:07 Temat postu: Jakie przewody do połączenia 2 aku Potrzebuje więcej prądu w kamperku.Mój aku,a był tylko 1,zrobił swoje i pora na wymianę.
Plan jest taki,zakup 2 szt i połaczyć w całosć.
Zamówiłem odpowiedniej długości przewody do łączenia aku i otrzymałem pytanie uzupełniające.
Jaka grubość przewodów,35 czy 50.??
Klemy miedziane czy ołowiane ??
i tu poproszę o podpowiedz.
Jeżeli to ma znaczenie,to dodam iż korzystam z przetwornicy 1500/3000 Volt.
Dziękuje.;)
Czarna i Krzysiek - 2017-05-02, 19:52
35mm2 powinno wystarczyć, ale jak nie szkoda Ci pieniędzy, to weź 50-tki, zawsze bezpieczniej i lepiej.
A klemy ? Tego nie wiem, ale do siebie brałbym miedziane ?
Bronek - 2017-05-02, 20:42
z tego co wiem a wiem wiele, to te miedziane to są mosiężne.
Dwa mosiądz jako stop miedzi może być bardziej podatny na kwasy ale u nas raczej akumulatory szczelne.
Czyli nie ma znaczenia.
Są zwolennicy takich i takich
Wazelnia i mosiężne, ładniejsze i twardsze
HENRYCZEK - 2017-05-02, 21:10
| Bronek napisał/a: | z tego co wiem a wiem wiele, to te miedziane to są mosiężne.
Dwa mosiądz jako stop miedzi może być bardziej podatny na kwasy ale u nas raczej akumulatory szczelne.
Czyli nie ma znaczenia.
Są zwolennicy takich i takich
Wazelnia i mosiężne, ładniejsze i twardsze |
Fakt,wiele wiesz
Już prostuje.
"Wskazane przewody wykonujemy na zamówienie.
Do dyspozycji przewody z oczkiem miedzianym (grubość 2mm) i klemą ołowianą lub mosiężną:
- ŁĄCZNIK AKUMULATORA K-O 35/1,5M +/- MS (LUT)
- ŁĄCZNIK AKUMULATORA K-O 35/1,5M +/- PB
Cena łącznika z kabla lgy35 46,- zł brutto/szt, z kabla lgy50 58,- zł brutto/szt.
Pozdrawiam"
Bronek - 2017-05-02, 21:45
wiele nie znaczy za wiele
Spotkałem się z opinią, że klemy ołowiane do ołoewanych trzpieni akumulatora.
Że oczka mosiężne bo nie utleniają się itd....
Że gdy jedno takie a drugie inne, to reakcje zachodzą itd.
Co autor to inna opinia.
Moim zdaniem ważne by były solidnie wykonane połączenia grubych kabli z oczkiem lub klemą. A potem to solidnie skręcone i zabezpieczone przed syfem itd.
Raz tylko Syrenkę rozebrałem w poszukiwaniu prądu, przez ołowiane klemy właśnie. Dawne czasy.
Comsio - 2017-05-03, 06:26
Bierz kabel z metra,tą 50. Klemy i oczka te żółte.
Przewody sam obrobisz i zakujesz.
oczka,klemy poskrecarz.
eler1 - 2017-05-03, 10:45
Przy tej długości to 35 wystarczy, klemy obojetne ale dla siebie brałem mosiezne , a od sobie dodam aby dodać bezpieczniki zabezpieczjace samochodowe np.200A lub inny
HENRYCZEK - 2017-05-07, 17:32
| eler1 napisał/a: | | Przy tej długości to 35 wystarczy, klemy obojetne ale dla siebie brałem mosiezne , a od sobie dodam aby dodać bezpieczniki zabezpieczjace samochodowe np.200A lub inny |
Sugerowany bezpiecznik to w którym miejscu?
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-07, 18:01
Kabel spawarkowy 40mm2, plecionka. Cztery miedziane oczka. Od kolegi elektryka pożyczyłem zagniatarkę do tulejek. Oczka zagniotłem i dodatkowo zalutowałem cyną. Koszt - ze 40zł...
jestem47 - 2017-08-30, 20:57 Temat postu: jakie przewody do połączenia 2 aku To w końcu jakie?
darek 61 - 2017-08-30, 22:24 Temat postu: Re: jakie przewody do połączenia 2 aku
| jestem47 napisał/a: | | To w końcu jakie? |
Te akumulatory to pokładowe czy do rozruchu?
|
|