Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

S³owacja - Weekendowa S³owacja po ³ebkach

Skwarek - 2017-05-03, 16:13
Temat postu: Weekendowa S³owacja po ³ebkach
S³owacja jest dla mnie do¶æ blisko ale do tej pory jako¶ by³o nie po drodze by j± troszkê pozwiedzaæ, by³y jakie¶ wypady z Zakopanego i przejazdem ale to nie to.
Zaopatrzony w e-winietkê, sos-pzm i ró¿ne gad¿ety wymagane przez tamtejsze organy wyruszyli¶my w kierunku Zwardonia zaliczaj±c po drodze korek na A4.

Przez ¯ylinê dojechali¶my do Trenczyna. Bez trudu zaparkowali¶my pod ko¶cio³em w starej czê¶ci miasta i poszli¶my na wysoko po³o¿ony zamek, mijaj±c po drodze wodnika Walentego wychodz±cego ze studni. Dalej stromymi krytymi schodami a¿ na zamkow± wie¿ê. Z góry widaæ ca³e miasto, z wij±c± siê i po deszczach pe³n± wody rzek± Wag. Jest ciep³o i s³onecznie.

Jedziemy do bajkowego zamku Bojnice. Du¿y, wygodny parking. Wita nas weso³y parkingowy w ludowym stroju i ustala cenê za postój „z kapelusza”. Przez park dochodzimy do zamku, wokó³ stragany i ¶wi±teczny nastrój. W zamku odbywa siê festiwal duchów i straszyde³. Widaæ zjawy i dziewczêta przechadzaj±ce siê z sowami. Pachnie kwitn±cymi drzewami i ¿arciem.

Nastêpny etap to Bañska Bystrzyca, zwiedzamy placo-rynek otoczony fajnymi zadbanymi kamieniczkami. Na ¶rodku placu stoi zdumiewaj±co wypolerowany czarny, okaza³y obelisk po¶wiêcony radzieckim wyzwolicielom. A znacz±ce miejsce zajmuje militarne muzeum S³owackiego Narodowego Powstania. Zastanawiaj±ce.

Wieczorem kierujemy siê do Krasnej Horki by tam przenocowaæ i rano ogl±dn±æ. Wjechali¶my na pobliski kemping a tam impreza, huk muzyki, ogniska, podpity t³um a w recepcji polewaj± wódê. Brak miejsc :? . Nocujemy sami na zamkowym parkingu ale z góry s³ychaæ ¶wiêtowanie z ka¿dej strony zamku. Rano idziemy na zamek, nieczynny z powodu remontu od 2008r, ale piêkny i wygl±da ju¿ na zadbany.

Chcieli¶my pój¶æ do okolicznych krasowych jaskiñ lecz brakowa³o szczê¶cia, jedna nieczynna bo brukuj± chodniki, druga czynna ale na zapisy do extremalnego zwiedzania, a trzeci± nam przed nosem zamknêli i nie czekali¶my 1,5godziny na nastêpne wej¶cie.

Dojechali¶my do Koszyc, bez trudu zaparkowa³em pod jakim¶ urzêdem niedaleko starego miasta i spacerkiem doszli¶my do gotyckiej katedry, w parczku graj±ca fontanna, stary teatr i piêkne kamieniczki.

Na parkingu zamku Spiskiego przywita³ nas ma³y brudny ale fajny cyganek, tak na oko z piêæ lat. ¦mia³o zacz±³ nas bajerowaæ i dosta³ co chcia³ ;) . Z parkingu ko¶law± ¶cie¿k± docieramy do kasy zamku. Zwiedzanie zakamarków i wdrapywanie na wie¿ê zajmuje nam z godzinkê, widoki piêkne.

Wieczorem docieramy do Kie¿marku by zobaczyæ drewniany ko¶ció³ artykularny, ju¿ nie by³ czynny, a w niedziele to ca³kiem zamkniêty. Ogl±damy te¿ inne zabytki i na noc stajemy na autostradzie z widokiem na Tatry.

Nastêpnego dnia wita nas kapu¶niaczek i mg³a. Jedziemy w±sk±, strom± drog± zwiedzaæ skansen w Vlkolinec, trochê kropi³o ale uda³o siê obej¶æ ca³y skansen-wioskê, tam naprawdê jeszcze mieszkaj± ludzie.

W drodze do zamku Orawskiego pogoda siê za³ama³a i z powodu ulewy zrezygnowali¶my z wej¶cia na zamek, ogl±damy go z samochodu. Postanawiamy wracaæ.
:spoko

Wojciechu - 2017-05-03, 17:11

Fajne zdjêcia - takie bajkowe. Niebywa³e, ¿e mieli¶cie dobr± pogodê - u nas by³o - tak sobie. Jak widaæ - kierunek do naszych s±siadów za górami, rzekami i lasami jest s³uszny. ;)
Skwarek - 2017-05-03, 18:32

Dziêki ;) .
Mieli¶my pogodowe obawy ale uda³o siê, dwa dni przydro¿ne termometry pokazywa³y w dzieñ i do 20stopni. Obawia³em siê jakich¶ policyjnych s³owackich z³o¶liwo¶ci bo tyle siê o tym naczyta³em, ale spoko. To raczej tylko straszenie i mity.

Rambler - 2017-05-29, 22:15

Skwarek napisa³/a:
To raczej tylko straszenie i mity.

W zesz³ym roku te mity kosztowa³y mnie 10 eurocoinów (gotówk±, oczywi¶cie bez potwierdzenia)
za przekroczenie predko¶ci o 6 km.

Pozdrawiam s³owackich szwejów :zastrzelic

Skwarek - 2017-05-30, 07:46

Rambler napisa³/a:

W zesz³ym roku te mity kosztowa³y mnie 10 eurocoinów (gotówk±, oczywi¶cie bez potwierdzenia)
za przekroczenie predko¶ci o 6 km.

Pozdrawiam s³owackich szwejów :zastrzelic

To trochê taniej jak u nas, pod Poznaniem za to samo p³aci³em 50z³ + przesy³ka :haha:

Ale jak siê jedzie tak jak chc± to wtedy nie p³acisz.

W krajach pó³nocy prawie nikt nie przekracza ograniczeñ, wszyscy jad± jak baranki, ciekawe dlaczego? brak temperamentu? :haha:

joko - 2017-05-31, 10:34

Te s³owackie policyjne z³o¶liwo¶ci to jak pisze Skwarek tylko mity , tworzone przez tych co siê obrazili na to , ¿e pojechali turystycznie do s±siadów , byli niegrzeczni i kto¶ im "z³o¶liwie" mandat wlepi³ :-P
Generalnie S³owacja ani lepsza ani gorsza w tych kwestiach on innych krajów.
W/g mnie to najwiêcej narzekaj± kierowcy z ogólnie pojêtego transportu i to od nich chyba te mity, ale tym jest wszêdzie ¼le :haha:
Ja po S³owacji podró¿ujê du¿o i czêsto i nie tylko kamperem , ale równie¿ sportowymi wózkami (jadê tam w³a¶nie po to aby sobie konkretnie poje¼dziæ ) i powiem szczerze , ¿e jakby mnie kto¶ teraz zapyta³ jak wygl±da s³owacki radiowóz i mundur policjanta, to nie za bardzo wiem :szeroki_usmiech
Raz mnie zatrzymali na serpentynkach przed Bañsk± , jak pozwala³em sobie konkretnie jednym fajnym wozide³kiem, ale tylko dlatego ¿e s³yszeli mój wydech z 20-tu kilometrów ...... poogl±dali , pogadali, pocmokali i ¿yczyli szerokiej drogi :spoko

S³owacja jest fajna , ³adna i przyjazna . Dziwi mnie, ¿e tak ma³o tam kamperów siê spotyka, bo dla mnie to najlepsze miejsce na krótki wypad. Wprawdzie mam tam bli¿ej ni¿ do innych s±siadów , ale pomijaj±c to , jako¶ pasuje mi tamten klimat. W S³owacji jest tak jak by³o u nas wiele lat temu. Chodzi mi o taki wiêkszy spokój i luz. Oni nie goni± jak z piórkiem za wszystkim i wiêcej czasu po¶wiêcaj± na wypoczynek, relaks, sporty. Nie wyczuwam tam takiego wy¶cigu szczurów jak u nas.
Poza wszystkim kraj jest naprawdê ³adny krajobrazowo, jest du¿o pustych wolnych przestrzeni, ludzi jest znacz±co mniej jak u nas i jest tam co robiæ zarówno w lecie jak i w zimie.
Jak mam wybieraæ pomiêdzy np. wyjazdem w polskie tatry, w miejscach turystycznych szukaæ kawa³ka placu do zaparkowania stodo³y, biæ siê w knajpach o miejsce , staæ w kolejkach po bilety, itp........ to naprawdê wolê pojechaæ kawa³ek za s³owack± granicê , a tam spokój , kulturka, bez rozpychania siê ³okciami, a momentami jak okiem siêgn±æ ca³a przyroda tylko dla mnie :spoko

Skwarek - 2017-05-31, 11:38

Mam ze S³owacji podobne odczucia jak Joko. Faktycznie wyczuwa³o siê spokój.
Policjê widzia³em raz, jak mierzyli prêdko¶æ laserowym przyrz±dem, regulaminowo na statywie, a nie jak nasi kowboje z rêki.
Policja w ogóle dooko³a jest bee. Czesi z³o¶liwi, Austryjacy i Niemcy to s³u¿bi¶ci i te¿ z³o¶liwi, Wêgrzy nie lepsi, gdzie¶ tam wymuszaj± i tak mo¿na wyliczaæ bez koñca. Tylko my anio³ki. :haha: