|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Bus kamper dla 6 osób
bogis - 2017-05-06, 20:07 Temat postu: Bus kamper dla 6 osób Witam serdecznie, jestem tutaj całkiem nowy tak samo swoją przygodę z kamperami dopiero zaczynam. Na razie jestem w fazie zbierania informacji.
Chciałbym zbudować kamper z busa ale chciałbym aby był zarejestrowany na 6 osób, czyli powinien mieć 6 miejsc siedzących i myślałem o 2 lub 3 łózkach.
Pierwszy typ to był aby kupić dostawczaka Fiat Ducato tego największego i oddać pod ręce firmy która ma certyfikaty i zrobi mi takie siedzenia + załatwi całą homologację i przygotuje do rejestracji. Łóżka i inne mebelki już zrobię sam odpowiednia firma wstawi tylko fotele bo wiem że jak zrobię to na własną rękę to nie przejdzie przeglądu. Znacie takie firmy ?
Chciałbym się dowiedzieć czy to dobry pomysł czy mocie może jakieś zdjęcia jak zbudować busa dla tylu osób ?
Może jakaś inna buda ?
Chciałbym zaczerpnąć jakieś inspiracji.
Pozdrawiam
Skorpion - 2017-05-06, 20:10
Witaj
wezuwiusz3 - 2017-05-06, 23:08
Jak nie jak tak.Pytanie czy Cie stać....
http://www.duni.pl/Budowa/budowa.html
kimtop - 2017-05-07, 11:08
Bus i 6 osób? Zapomnij
Bajaga - 2017-05-07, 12:07 Temat postu: Re: Bus kamper dla 6 osób
bogis napisał/a: |
Może jakaś inna buda ?
Chciałbym zaczerpnąć jakieś inspiracji.
Pozdrawiam |
Pomijając ciasnotę w 6 osobowym busie to oczywiście masz świadomość, że dmc 3,5t to będzie fikcja literacka ?
Jedna z najlepszych na rynku firm zrobiła 6 osobowego na nowym Iveco. Autko jest full wyposażone (antena satelitarna ze śledzeniem satelity w czasie jazdy za 2500€, agregat zabudowany, pneumatyka i wszystkie bajery jakie są dostępne). Waży koło 4 ton bez ludzi (dmc ofkors 3,5t )
Jeden stelaż pod podwójne fotele waży 41kg a potrzebne są dwa.
Da się to sensownie zrobić na Ducato i do tego podnoszony dach firmy sca z podwójną sypialnią tam, druga podwójną składana z siedzeń na dole i trzecia podwójna stała z tyłu. Jako baza tylko trojaczki (najszersze). Da się. Ale koszty będą nie małe.
Ps. Miałem 5 osobowego busa to coś w temacie wiem...
silny - 2017-05-07, 18:13
Ciasno , ale ja miałem rejestrowanego na 6 osób , dach podnoszony.
4 osobi --ciasno
6 osób (tylko bez noclegu , nad jeziorko) -- całkowity korek , nie do funkcjonowania
bogis - 2017-05-07, 18:46
Dziękuje wszystkim, niestety dzisiaj to wszystko przemyślałem i faktycznie zostaje zrobienie 2 fotele z przodu i 2 z tyłu. Tylko cały czas nie wiem jaki samochód, to jest chyba najtrudniejsza decyzja.
Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość zrobienia obracanego fotela przedniego dwuosobowego ?
MAWI - 2017-05-07, 18:52
bogis napisał/a: | czy jest możliwość zrobienia obracanego fotela przedniego dwuosobowego ? |
Tak.
Remek - 2017-05-08, 16:49
Ja zrobiłem tak (lt 35 max) 6 miejc, rozkładane łóżko dla dwóch dorosłych i jedno poprzecznie za siedzeniem kierowcy dla dziecka. Mieszczą się też trzy rowery.
|
|