|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - kable od solara na dachu
serwan - 2017-05-08, 11:51 Temat postu: kable od solara na dachu hej,
miedzy miejscem montażu panela do dachu a przepustem którym kable zejdą do wnętrza mam pewien dystans; zastanawiam się jak ogarnąć kable na tym odcinku:
- kleić kable do dachu?
- przykleić do dachu rynienkę na kable i kable poprowadzić w rynience?
- zostawić kable luźno, niech się majtają po dachu?
pomysłu szukam. help.
pozdrawiam
serwan
Roberto - 2017-05-08, 12:00
Ja rozwiązałem ten problem przy użyciu podstawek pod zapinki elektryczne przyklejanych na taśmę dwustronną. Kable przymocowałem zapinkami do tych podstawek.
Trzyma jak cholera i mam porządek na dachu
krzlac - 2017-05-08, 12:07 Temat postu: Re: kable od solara na dachu
serwan napisał/a: | - zostawić kable luźno, niech się majtają po dachu |
Jak się będzie majtać, to prędzej czy później się ułamie. Zastosuj przyklejane uchwyty do kabli - i to gęsto. Jak są za długie to skróć, unikniesz strat napięcia.
wirefree - 2017-05-08, 21:08
Ale co się ma ułamać? Wtyczki i przewody tzw solarne są tak skonstruowane że mogą się majtać na dachu. Jedyna wada majtających się przewodów na dachu to to że mogą w końcu wyżlobić otwór.
SlawekEwa - 2017-05-08, 21:12
wirefree napisał/a: | wada majtających się przewodów na dachu to to że mogą w końcu |
przetrzeć
krzlac - 2017-05-08, 21:22
wirefree napisał/a: | Ale co się ma ułamać? Wtyczki i przewody tzw solarne są tak skonstruowane że mogą się majtać na dachu. |
Ja tylko radzę. Jak chcesz by się majtały to zrób za długie i nie mocuj. Jak Ci przy np. 100 km/h zacznie kabel pukać w dach to pojmiesz, że robotę trzeba wykonywać porządnie, szczególnie dla siebie.
wirefree - 2017-05-08, 21:27
I tu się zgodzę w całej rozciągłości.
Bronek - 2017-05-08, 23:04
Niektórzy w tym ja, chowają w normalne kanały
Tu na zdj. "górnym" dla przykładu kabel od satelity, ale od solarów też tak schowałem.
Taki "kanał" klei się na placki by woda pod nim przepływała i dodatkowo można "złapać" kilkoma trytkami
Niżej kanał nad solarami i przelotka po prawej stronie
Nic nie puka itd...
|
|