Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Naprawa palników w kuchence

Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-08, 11:29
Temat postu: Naprawa palników w kuchence
Kuchenka Dometic Smev, trzy palniki. Jeden pali bardzo ładnie, drugi trzeba przypalać na około, bo potrafi się palić połówka, a trzeci dosłownie ćmi maleńkimi płomyczkami i trzeba zapałką go na około podpalać, ale i tak często gaśnie.
Intuicja mówi mi, że pewnie dysze przypchane, ale dekielki od palników są poprzykręcane a śruby całkiem skorodowane i zapieczone. Pytanie brzmi - czy po ewentualnym rozwierceniu śrub i zdjęciu wierzchu palników dobiorę się do dysz? Praktykował już ktoś taką operację?
Ewentualnie - czy palniki występują jako części zamienne?

Krzysztof M - 2017-05-08, 11:58

Pod koniec ubiegłego sezonu też zabrałem się za czyszczenie palników. Po odkręceniu śrubek i zdjęciu przykrywki z palnika dostęp do dyszy jak najbardziej oczywisty. Z tym rozwiercaniem to bym się tak nie spieszył. Śrubki z racji działania ciepła mogą wyglądać na zapieczone, ale mając na uwadze, że często dostaje się na nie tłuszcz to proponuje spróbować je wykręcić. W moim te śrubki są na gwiazdkowy kluczyk.
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-08, 12:15

Moje nie mają już otworków na żadne narzędzie... Fabrycznie chyba był wkrętak krzyżakowy.
Ale z praktyki wychodzi, że jak już łebka nie ma, to reszta wykręca się bezboleśnie. A czy to czyszczenie coś pomogło?

Krzysztof M - 2017-05-08, 12:22

Pomogło i to zdecydowanie. Gdybyś zdecydował się rozwiercenie to miej na uwadze że do złapania kombinerkami to tej śrubki pozostanie na grubość tel blaszki czyli dekielka. Czyli staraj się jak najmniej ją spiłować.
Roberto - 2017-05-08, 16:26

Moje wyglądały identycznie - czyli z totalnie zapieczonymi główkami :(
Wystarczyło je dobrze opukać i poskrobać igłą, a okazało się że jest zagłębienie pod gwiazdkę.
Później trochę gimnastyki lewo-prawo i poszło :wyszczerzony:
Kolejny krok to czyszczenie palników delikatną szczoteczką drucianą oraz przepchanie dyszy igłą i znów działają jak nowe :ok

dominik - 2017-05-08, 18:04

Palnik może być do czyszczenia lub pająk zacerował dopływ powietrza do palnika. Wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem.
Rodzinka Cztery Plus - 2017-05-12, 08:26

No więc wczoraj wykonałem akcję naprawczą.
"Odkręcić" dała się jedna śrubka, a właściwie wkręt. W cudzysłowie, bo po obrocie się złamał ;)
Pozostałe wymagały rozwiercenia łbów, co akurat poszło bezproblemowo. Wbrew obawom, po usunięciu łba pozostaje długaśny kawał wkręta przechodzący przez podstawę palnika i wkręcony w blachę kuchenki. Wkręty z dwóch palników dały się pięknie wykręcić, ale z jednego ukręciły się tuż przy płycie, więc czeka mnie zabawa dremelkiem i rozwiercanie resztek.
W palnikach znalazłem sporo płatków rdzy, trochę kuchennego śmiecia. Same płytki palników (te górne) miały śmieszne wysepki korozji włażące w światło palnika. Nożyk, szlifierka i są jak nowe. Dysze o dziwo wykręciłem bez problemu. Przeczyściłem igiełką i kilkoma drucikami z mosiężnej szczotki ro rdzy.
Po tej operacji palnik który działał wydajnie ale nie równo - pali równiutko. Drugi, niby tak samo mocny co to ledwo bździł - pali równo i mocno. Najmniejszy takoż odzyskał pełną moc.
Dziś trza kupić nowe wkręty, może uda się z nierdzewki i skręcam całość do kupy.